woensdag 2 augustus 2017

Wetten van Aucaanse stam - 'Weeti´ - worden tegen het licht gehouden

Gran krutu 5 augustus te Drietabbetje over de traditionele wetten 


´Sommige wetten zijn uit de tijd en moeten geschrapt worden en weer andere moeten worden aangepast want op basis van deze wetten, moet de granman de stam leiden´, aldus kapitein Johan Djanie van Drietabbetje, tevens lid van het Kabinet van de granman van de Aucaners, vandaag, woensdag 2 augustus 2017 in de Ware Tijd.

De stam zal op 5 augustus in dit dorp een gran krutu organiseren, waarbij de traditionele wetten nader zullen worden bekeken.

´Vroeger wilden de mensen niet dealen met de politie, maar nu willen ze wel een politiebureau in het gebied. Als iemand vroeger een moord had gepleegd, legde die een verklaring af bij de politie en keerde terug naar het dorp om zijn straf uit te zitten. Dit gebeurt niet meer, maar het staat wel in onze wetten´, geeft Djanie als voorbeeld.

Hij zegt, dat de mensen zullen beslissen wat aangepast of geschrapt moet worden uit de 'Weeti', wetten van de Aucaanse stam. Djanie weet niet hoelang de krutu zal duren. ´Als de mensen geen bezwaar hebben zal dat snel gaan, maar anders kan de krutu weken duren.´

Antropoloog Salomon Emanuels noemt het belangrijk dat de wetten schriftelijk worden vastgelegd, voordat deze worden geschrapt of aangepast. ´Mondelinge overlevering heeft ook zijn zwaktes, want als bijvoorbeeld een oudere overlijdt, gaat een deel van het archief verloren. Ook kunnen wetten op verschillende wijzen geïnterpreteerd worden, maar als ze zwart op wit staan, is de kans kleiner voor meerdere interpretaties.´

0 comments:

Een reactie plaatsen