maandag 11 september 2017

Aantal doden aardbeving Mexico opgelopen naar 91

Sinds de zware aardbeving van 8.2 op de schaal van Richter zo'n 800 naschokken geteld

(Bron foto: Reuters)

Het aantal doden door de aardbeving donderdagnacht in Mexico is opgelopen naar eenennegentig. Sinds de zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter zijn al zo'n achthonderd naschokken geteld. Met name aan de Pacifische kust is grote materiële schade. Ook in Mexico-Stad, op 700 kilometer van het epicentrum, stonden de gebouwen te schudden. 

Juchitán, een kleine stad in de zuidelijke deelstaat Oaxaca, is met tenminste 37 doden het hardst getroffen. Beelden van een lokaal televisiestation tonen verwoeste huizen, een ingestort gemeentehuis en paniek onder de bevolking tijdens de hevige naschokken. De stroom is uitgevallen en er liggen nog slachtoffers onder het puin.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten is een derde van de huizen in de stad onbewoonbaar geworden. Mexico-Stad is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, afgezien van gebroken glas, enkele beschadigde huizen en een paar ingestorte muren. 

Het epicentrum lag in zee, op 133 kilometer van de kust van zuidelijke deelstaat Chiapas. In Chiapas en Oaxaca, twee van de armste deelstaten van het land, is de schade het grootst.

Ook in buurland Guatamala was de beving voelbaar. Daar zijn voor zover bekend geen doden gevallen. 

Mexico wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, maar dit was de zwaarste ooit gemeten. Dat bezien valt de schade en het dodental mee. Het land heeft wijze lessen getrokken uit de aardbeving van 1985. Die was met 8.1 op de schaal van Richter iets minder zwaar dan die van donderdagnacht, maar veel verwoestender. Destijds vielen zeker 5.000 doden, een groot deel van de hoofdstad lag in puin. 

Bouwregels zijn sindsdien flink aangescherpt en er kwam een nationaal waarschuwingssysteem. Ook de bevolking is beter voorbereid. Ze maken boekenkasten vast aan de muur en maken zware lampen stevig vast aan plafonds. Kinderen leren op school wat ze moeten doen bij een aardbeving. 

In openbare gebouwen en appartementencomplexen hangen borden met aanwijzingen, pijlen wijzen de weg naar de veilige plekken. Toen donderdag vlak voor middernacht het alarm af ging, wist iedereen dan ook wat te doen. (De Surinaamse Krant/Volkskrant/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen