maandag 11 september 2017

Bijeenkomst AKMOS over hulp aan Surinamers op Sint-Maarten

AKMOS neemt het initiatief om door Irma getroffen Surinamers op Sint-Maarten te helpen


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) houdt woensdagavond vanaf zeven uur in de Flex Mall een bijeenkomst met familieleden, vrienden en personen die Surinamers die getroffen zijn op Sint-Maarten willen helpen. Sham Binda, voorzitter van AKMOS, zegt vandaag, maandag 11 september 2017, op Starnieuws dat er een enorme schaarste aan alles is op Sint-Maarten na de verwoesting door orkaan Irma.

De communicatie is nog steeds zeer moeizaam. Het is Binda gelukt contact te krijgen met enkele Surinamers die aangeven dat velen terug willen. Het gehele leven op Sint-Maarten is stil komen te liggen. De meeste winkels zijn leeggeroofd. Anderen hebben hun supermarkt opengelaten waardoor mensen goederen konden nemen. Het zal moeilijk zijn om het eiland te bevoorraden. De luchthaven en ook de haven zijn niet operationeel. 

John Shewdat, op het eiland, geeft aan dat er geen elektriciteit is waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is vis en vlees te bewaren. Bijna alles is vernietigd op het eiland. 

Een groep Surinamers die de afgelopen maand op St. Maarten is aangekomen, kan geen toekomst meer opbouwen. Veel mensen willen terug. Ze hopen dat er hulp geboden zal worden. Een deel van de Amerikanen en Nederlanders is en wordt geëvacueerd. De rest, onder wie Surinamers, zit vast omdat er geen commerciële vluchten mogelijk zijn. 

Naast gebrek aan drinkwater en voedsel is er ook geen brandstof. De situatie in het land is niet veilig. Nederlandse mariniers helpen de veiligheid te handhaven. Mensen worden aangezegd om binnen te blijven. Het zal heel lang duren voordat het normale leven weer op gang zal komen. 

Binda zegt dat tijdens de bespreking nagegaan zal worden op welke manier hulp geboden kan worden. Tijdens de vergadering zal een comité worden opgericht. 

Het ligt ook in de bedoeling om de regering te vragen de Surinamers die terug willen naar hun land de helpende hand te bieden. Voorlopig is het niet mogelijk om commerciële vluchten uit te voeren op Sint-Maarten.

0 comments:

Een reactie plaatsen