zaterdag 9 september 2017

Braziliaans OM onderzoekt vermeende moord op ongeveer 20 inheemsen

Inheemsen van geïsoleerde Amazone-stam zouden door illegale goudzoekers zijn gedood

(Bron foto: G.Miranda/FUNAI/Survival 

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie onderzoekt de vermeende moord op ongeveer 20 inheemsen van een geïsoleerde Amazone-stam door illegale mijnwerkers in de regio, aldus een non-gouvernementele organisatie, zo meldt TeleSUR vandaag, zaterdag 9 september 2017.

Survival International meldde gisteren, dat de moord naar verluidt afgelopen maand langs de Jandiatuba rivier in West-Brazilië plaatsvond, maar kwam pas aan het licht nadat goudzoekers de moorden hadden geprezen. Er werd gezegd dat twee gouden goudzoekers gearresteerd waren.


(Bron:  De Surinaamse Krant/Google Earth)
Adelson Kora Kanamari, leider van de Warikama Djapar stam die het Vale do Javari inheemse land aan de grens met Peru bezette, zei in een interview met het Amazon Real portaal, dat tussen de 18 en 21 mensen 'aangevallen en gedood' zijn.

'Als deze verhalen worden bevestigd, dan dragen ​​president (Michel) Temer en zijn regering een zware verantwoordelijkheid voor deze genocidale aanval,' aldus Survival.

De organisatie veroordeelde ook de begrotingsbezuinigingen op de onder de regering vallende Nationale Inheemse Stichting (FUNAI, Fundação Nacional do Índio). 'Al deze stammen zouden hun land al jarenlang goed erkend en beschermd moeten hebben. De open steun van de regering aan degenen die inheemse gebieden willen openen. is volkomen beschamend en plaatst de inheemse rechten in Brazilië decennia terug in tijd.'


Een rechterlijke uitspraak heeft vorige week een decreet geblokkeerd dat door Temer is ondertekend om een ​​groot gebied van het Amazone regenwoud te openen voor grootschalige mijnbouw. 

Kanamari vertelde aan Amazonia Real, dat de situatie in de regio 'zeer kritisch is'. 'De invallers zijn grondeigenaars, jagers, mijnwerkers. Velen (inheemsen) worden gedood in isolatie, maar we kennen geen exacte data of aantallen sterfgevallen', zei hij. 

Het inheemse grondgebied van Vale do Javari ligt in een gebied van ongeveer 8,5 miljoen hectare, ongeveer 1.200 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de Amazone-staat. Volgens FUNAI zijn er tenminste 14 verwijzingen naar geïsoleerde inheemse volkeren in de omgeving. 

De regering van Temer is onder internationale kritiek komen te staan, nadat hij milieubeleid en inheemse rechtenbeleid tijdens heeft teruggezet in tijd.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Survival International/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen