maandag 18 september 2017

BuZa-minister niet afwijzend tegenover gesprek met Nederlandse collega bij VN

Pollack-Beighle vraagt zich af wat er te bespreken valt....


Tijdens de 72e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dit jaar zal het accent gelegd worden op de mens en de ontwikkeling van die mens in een vredevolle omgeving. De mens zal centraal staan en bekeken worden als de belangrijkste hulpbron. Suriname zal hier goed gebruik van maken om de sociale agenda van de Surinaamse regering aan te halen. Dit zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut kort voor haar vertrek naar de VS. 


De bewindsvrouwe geeft aan dat de inspanningen om in Suriname  van politieke turbulentie naar het pad van verzoening te gaan ook aan de orde zullen komen. Suriname zal het verder hebben over het minder tot niet toegankelijk zijn van bepaalde zaken voor ontwikkelingslanden. Bijvoorbeeld bij de effecten van de klimaatverandering zijn het de kleine landen die het meest daaronder lijden hekelt de BuZa minister deze ongelijkheid. 

De minister bereidt zich voor om samen met het overig deel van het team Suriname zo goed als mogelijk te presenteren tijdens deze vergadering. 

Minister Pollack laat het Informatie Instituut weten, dat er zo'n 14 collega regeringsvertegenwoordigers zijn die bilaterale gesprekken wensen met Suriname.

Of ze een ontmoeting gaat hebben met haar Nederlandse collega Bert Koenders, vermeldt het NII in eerste instantie niet. Suriname heeft Nederland geen opheldering gegeven waarom het de Nederlandse ambassadeur weigert. Minister Koenders hoopt hierover volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de VN wel met zijn Surinaamse ambtgenoot te kunnen spreken. 

In een tweede, zondag 17 september 2017, verschenen NII-bericht, stelt Pollack-Beighle dat de Nederlandse regering nu demissionair is. De minister vraagt zich af wat er te bespreken valt, maar wijst een gesprek niet af.

Tijdens haar ontmoetingen zullen er contacten gelegd worden voor het verder ontwikkelen van de diverse sectoren in ons land. 

(De Surinaamse Krant/NII)

0 comments:

Een reactie plaatsen