zaterdag 16 september 2017

Chaotische gang van zaken rond vervoeren gestrande Surinamers uit Sint-Maarten naar Suriname

Surinamers kunnen van eiland vertrekken met Venezolaans militair vliegtuig en KLM

- Nu ook Surinamers op Curaçao gestrand
- 'Er kan geen ijzer met handen worden gebroken'


Alle mogelijkheden worden bekeken om gestrande Surinamers van Sint-Maarten naar huis te vervoeren. Kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zegt vandaag, zaterdag 16 september 2017,  Starnieuws dat een Venezolaans militair vliegtuig vanochtend naar Sint-Maarten zal vertrekken om gestrande landgenoten op te halen. Ruim tachtig personen zullen dan rechtstreeks vervoerd worden naar Suriname.

Daarnaast is er een mogelijkheid om met de KLM naar Aruba te reizen. Vanuit Aruba worden de mensen met een charter van Fly All Ways opgehaald. Dit toestel wordt ingezet door de regering.

111 Surinamers die op Sint-Maarten gestrand zijn, hebben aangegeven dat ze naar huis willen komen, zegt Slijngard. De mensen moeten zich vanaf zes uur 's morgens lokale tijd melden op de luchthaven van Sint-Maarten. Zij moeten over een geldig reisdocument beschikken. De identificatie is belangrijk om zeker te weten dat het gaat om Surinamers. 

Eerder was aangegeven dat de mensen zich om acht uur moesten melden op de luchthaven van Sint-Maarten. Zij zouden om één uur vertrekken naar Aruba. Deze tijden zijn veranderd. 

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) deelt namens hetNCCR mee, dat de gestrande Surinamers zich om zes uur op de luchthaven moeten begeven. De vlucht naar Aruba vertrekt om kwart over negen uur. Op Aruba worden de mensen opgehaald door de charter van Fly All Ways. De passagiers worden overgevlogen naar Suriname. 

Enkele families zijn met veel moeite op Curaçao aangekomen. Zij hebben nog geen mogelijkheid gevonden om naar Suriname te komen. Zij hadden verwacht dat ze gisteren met een aangekondigde charter naar Paramaribo konden komen. De charter vindt vandaag via Aruba plaats. 

Slijngard zegt, dat alle mogelijke oplossingen worden gezocht, waardoor plannen aangepast worden. Suriname heeft geen toestemming om rechtstreeks naar Sint-Maarten te vliegen. 'De mensen die gestrand zijn op Curaçao, moeten contact blijven onderhouden met het Surinaamse consulaat', zegt Slijngard. Er worden gezocht naar mogelijkheden om zoveel mogelijk te helpen. 

Het NCCR en het consulaat zijn op de hoogte, dat een aantal personen zich op Curaçao bevindt. De gestrande personen op Curaçao hebben geprobeerd een ticket naar Suriname te boeken, maar kregen te horen dat de vluchten vol zijn tot 24 september. Zij moeten onderkomens huren en vragen zich af hoe het verder moet met beperkte middelen. 

Slijngard merkt op, dat wat mogelijk is gedaan wordt om mensen te helpen, maar er kan geen ijzer met handen worden gebroken. Het consulaat blijft eenieder zoveel mogelijk bijstaan. 

0 comments:

Een reactie plaatsen