zondag 10 september 2017

Chileense presidente Bachelet creëert 740.000 km2 groot natuurreservaat op afgelegen Paas-eiland

Met instelling natuurreservaat worden tientallen soorten die nergens anders gevonden worden, beschermd 


De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft zaterdag 9 september 2017 een 740.000 vierkante kilometer groot natuurreservaat op het afgelegen Paas-eiland gecreëerd, waardoor tientallen soorten die nergens anders gevonden worden, beschermd worden, aldus persbureau Reuters.Het besluit van de presidente volgt op vijf jaar inspanningen van milieuorganisaties en de Rapa Nui-bevolking van Paas-eiland, bekend om zijn extreme isolatie en mysterieuze stenen beelden, bekend als Moai. 

De instelling van het Rapa Nui Rahui Mariene Beschermd Gebied beperkt commerciële visserij en onderwater mijnbouw, terwijl lokale artisanale vissers kunnen doorgaan met hun werk.


'Publieke deelname leidt tot een beter beleid met een dieper verband met diegenen die getroffen worden en we zijn toegewijd aan het overleg met de Rapa Nui', zei Marcelo Mena, minister van Milieuzaken van Chili, in een verklaring dat door het Pew Bertarelli Ocean Legacy Project werd gepubliceerd.

'Dat resulteerde in een stem om akkoord te gaan met dit beschermde gebied, waardoor extractieve technieken worden beperkt tot die welke traditioneel zijn voor de Rapa Nui-mensen', aldus de verklaring.

In 2015 heeft Bachelet zich voor het eerst gecommitteerd aan het creëren van het mariene reservaat, na lobbyen door bewoners.

Drie en zeventig procent van de kiezers op het eiland - ongeveer 3.800 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago - koos ervoor om het reservaat eerder in september goed te keuren. 'De Rapa Nui zelf zeiden: 'We willen geen industriële visserij, we willen geen mijnbouw.' Zij willen doorgaan met hun tradities. Ze willen doorgaan met artisanale visserij',vertelde Ludovic Burns Tuki, hoofd van een groep Rapa Nui vòòr het reservaat, aan Reuters. 

Volgens de milieuorganisaties die de aanwijzing ondersteunen, zal het gebied thuis zijn voor veel wereldwijd bedreigde soorten, zoals de gekapte hamerkophaai en de zuidelijke blauwvintonijn. Minstens 142 vissoorten in het beschermde gebied komen nergens anders voor. 

(De Surinaamse Krant/Reuters/Pew Bertarelli Ocean Legacy Project/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen