zondag 3 september 2017

Colombia's ELN-rebellengroep doodt Russische gijzelaar

Arsen Voskanyan zou tijdens vluchtpoging in april zijn doodgeschoten

Voskanyan zou giftige kikkers naar buitenland smokkelen


Colombia's ELN-rebellengroep (Ejército de Liberación Nacional) heeft gezegd, dat het een Russische gijzelaar gedood heeft toen hij probeerde te ontsnappen. De rebellen zeiden, dat Arsen Voskanyan, een Russische burger van Armeense afkomst, in april doodgeschoten is. Hij werd ontvoerd in november, aldus de rebellen die hem ervan beschuldigden giftige kikkers te verzamelen om overzee te smokkelen.

De rebellen voeren vredesgesprekken met de Colombiaanse overheid, maar zeggen dat ze in de nabije toekomst ongetwijfeld hun ontvoeringsbeleid zullen herzien.

Het ELN, of het Nationale Bevrijdingsleger, financiert zijn activiteiten meestal met het losgeld dat wordt betaald om gijzelaars in vrijheid te stellen. 

De aankondiging van de dood van de heer Voskanyan komt aan het einde van de derde ronde van de vredesonderhandelingen, die in februari begonnen.

De rebellen zeiden, dat de heer Voskanyan naar een afgelegen junglegebied in noordwest Colombia was gebracht, waar hij aan Rode Kruis-afgevaardigden zou worden overhandigd en bevrijd zou worden. Maar, hij pakte plotseling een granaat van een van de rebellen en probeerde weg te rennen toen hij doodgeschoten werd, aldus de ELN.

De informatie is niet bevestigd door de Colombiaanse regering.

De ELN en de Colombiaanse regering hopen het succes van de vredesonderhandelingen te volgen van de grotere linkse FARC-guerilla's. Na vier jaar van gesprekken ondertekende de FARC in november een vredesovereenkomst.

In juni werden de Nederlandse journalist Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender van het programma Spoorloos door de guerrillabeweging ontvoerd. Het duo werd na een aantal dagen weer vrijgelaten.

(De Surinaamse Krant/BBC/ReutersTwitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen