zondag 10 september 2017

Dodental ten gevolge Irma op Nederlands Sint-Maarten opgelopen naar vier

Aantal Nederlandse militairen op Sint-Maarten wordt opgevoerd 


Het dodental ten gevolge van orkaan Irma op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is opgelopen naar vier. Premier Rutte zei tijdens een persconferentie in Den Haag vanmiddag (Nederlandse tijd), zondag 10 september 217, dat er nog eens twee stoffelijke overschotten zijn aangespoeld. 


In het Nationaal Crisis Centrum in Den Haag kwamen vanmiddag voor de vierde dag op rij ministers samen om de situatie op de bovenwindse eilanden te bespreken. Het overleg werd bijgewoond door premier Mark Rutte en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Edith Schippers (Volksgezondheid) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Ze bespraken onder meer of extra maatregelen nodig zijn op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Na afloop stonden Rutte en Hennis de media te woord.

De veiligheidssituatie op Sint-Maarten is iets verbeterd, maar is nog fragiel, zei Rutte tijdens de persconferentie. De noodhulpverlening is weer helemaal op gang gekomen. Er zijn inmiddels 344 Nederlandse militairen aanwezig op Sint-Maarten en daar komen er vandaag nog 48 bij. Morgen vertrekken er nog meer militairen richting het rampgebied.

Vanavond (Nederlandse tijd) arriveren koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Curaçao. Ze zullen onder meer langsgaan bij het ziekenhuis waar slachtoffers liggen van orkaan Irma, die over Sint-Maarten raasde.


https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/10/koning-en-minister-plasterk-bezoeken-curacao-2

Koning en minister Plasterk bezoeken Curaçao (2)

Zijne Majesteit de Koning en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties arriveren zondag 10 september 2017 op Curaçao. Ze worden ontvangen door de gouverneur van Curaçao, mevrouw George-Wout. 
Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan METEO waar een presentatie wordt gegeven over de voorbereidingen van hulpinzet in Sint Maarten. Op Marinebasis Parera vindt een ontmoeting plaats met onder andere minister-president Rhuggenaath van Curaçao en wordt een briefing gegeven over de actuele situatie. Vervolgens bezoeken de Koning en minister Plasterk een ziekenhuis waar slachtoffers en patiënten, afkomstig uit Sint Maarten, zijn ondergebracht.

Op Curaçao wordt bekeken of en wanneer het mogelijk is Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius te bezoeken.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/10/de-passage-van-orkaan-jose-is-meegevallen


De passage van orkaan José is meegevallen
Het eiland heeft weinig overlast ondervonden van wind en regen. Hierdoor kan doorgepakt worden met herstel- en opruimwerkzaamheden. Hierbij wordt de expertise ingezet van de genisten van de landmacht. Hoewel er nog steeds incidenten plaatsvinden, verbetert de veiligheidssituatie. Patrouilles blijken effectief om plunderingen en overvallen te voorkomen of te stoppen. De gevangenis op Sint Maarten wordt nu volledig bewaakt door de Nederlandse militairen. Eerdere geruchten over ontsnappingen van gevangenen zijn ongegrond en niet waar.
Naast de reeds uitgevoerde voedsel- en wateruitgiftes, start vanaf morgen grootschalige distributie van voedsel en water. De patrouilles stellen de bevolking hiervan op de hoogte. Nadat het vliegverkeer hervat wordt, brengt de C-130 van de Koninklijke Luchtmacht meer hulpgoederen naar het eiland en vinden evacuatievluchten plaats. Na patiënten en zwaar getroffen familieleden van ingezette militairen, agenten en hulpverleners, ligt de prioriteit bij toeristen. Wel worden toeristen opgeroepen om niet massaal naar het vliegveld te komen, maar berichtgeving af te wachten. Mensenmassa’s op of nabij het vliegveld kunnen het spoedige verloop van de evacuaties tegenwerken.
Zr.Ms Zeeland heeft zich vannacht buiten de baan van José opgehouden. Het schip is nu weer onderweg naar Sint Maarten waar bij het eerste daglicht arriveert. Na aankomst inspecteert de bemanning eerst de steiger en voert de NH-90 boordhelikopter een verkenningsvlucht uit. Zr.Ms. Pelikaan heeft op Curacao nieuwe goederen en hulpmiddelen opgehaald en komt vanmiddag aan bij Sint Maarten. De kustwachtcutter Poema heeft water opgehaald op St. Kitts en afgeleverd op Sint Maarten. Daarna assisteert de bemanning bij herstelwerkzaamheden op het kustwachtsteunpunt.

0 comments:

Een reactie plaatsen