dinsdag 5 september 2017

Federale politie Brazilië doet inval in woning baas organisatiecomité Rio Olympische Spelen

Onderzoek naar mogelijke omkoping bij binnenhalen van de Spelen, in 2009


De federale politie van Brazilië heeft vandaag, dinsdag 5 september 2017, een inval gedaan in het huis van Carlos Arthur Nuzman, de baas van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. De inval is onderdeel van een onderzoek naar mogelijke omkoping bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. 

De 75-jarige Nuzman moet zich volgens Braziliaanse media op het politiekantoor melden voor verhoor. 
Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. Nuzman slaagde erin om de Spelen van 2016 naar Rio te halen. 


De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) startte eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het mondiale sportevenement aan de Braziliaanse stad. 

Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek. 

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

(De Surinaamse Krant/sportnieuws.nl/Nu.nl/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen