dinsdag 5 september 2017

Fors prijskaartje aan legalisering illegale status vreemdelingen

'Prijs lijkt hoog, maar is gebaseerd op wat zij zouden moeten betalen als zij naar hun land zouden willen terugkeren'

'Maatregel een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen'


Het zal vreemdelingen aardig wat geld kosten om buiten de regels en procedures om twee jaar lang legaal verblijf in Suriname te verkrijgen. Vreemdelingen uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika zullen 600 Amerikaanse dollar moeten betalen. Mensen uit alle andere delen van de wereld, inclusief Azië, Europa en de VS 3.000 Amerikaanse dollar. 

Binnen de termijn van twee jaar moet de normale procedure voor legaal verblijf in gang worden gezet. Het gaat om het 'generaal pardon' waarbij buitenlanders, die in eerste instantie legaal Suriname binnenkwamen en nu illegaal zijn, 24 maanden officieel in het land zullen mogen blijven. 

'De prijs lijkt hoog, maar is gebaseerd op wat zij zouden moeten betalen als zij naar hun land zouden willen terugkeren. De staat komt hen dus tegemoet', aldus waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie gisteren bij de officiële afkondiging van het project. 

Hij had het generaal pardon ruim een maand geleden aangekondigd naar aanleiding van het jaarlijkse Mensenhandel Rapport 2017 van de Verenigde Staten waarin gesteld is, dat Suriname nog veel werk heeft om deze zaak aan te pakken. 

De bewindsman ziet de maatregel als een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen. Maar hoewel dit de 'vierde of vijfde' keer is dat deze operatie wordt uitgevoerd in Suriname, zijn er tot nu toe niet echt noemenswaardige gevallen van mensenhandel ontdekt.

Chinezen waren de grootste groep die eerder gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid en de verwachting is, dat ook zij er nu weer massaal gebruik van zullen maken.

0 comments:

Een reactie plaatsen