vrijdag 15 september 2017

Guyanese president brengt grensconflict met Venezuela aan de orde in ontmoeting met VN secretaris-generaal

Guyana wil druk bij VN opvoeren om einde aan grensconflict te maken


De president van Guyana, David Granger, zal het lopende grensconflict tussen Guyana en Venezuela aan orde stellen tijdens een ontmoeting met secretaris-generaal Antonio Gutteres van de VN volgende maand. Dit werd bekendgemaakt door vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, aldus donderdag 14 september 2017 onder andere de Jamaica Observer.

Guyana is voornemens druk op de Verenigde Naties te zetten tijdens de 72e Algemene Vergadering om een einde te maken aan de lopende grenscontroversie met het naburige Venezuela. Greenidge zei woensdag, dat Guyana nog steeds geïnteresseerd is om de zaak naar het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) te brengen.

'De verklaring van de president zal zonder twijfel verwijzen naar het proces en Guyana wil ervoor zorgen dat de secretaris-generaal zich houdt aan de verplichting die hij zichzelf heeft opgelegd om de dialoog met de partijen eind 2017 mogelijk te maken en als er geen oplossing of significante vooruitgang is, dan wordt de zaak naar het ICJ verwezen.' Hij zei, dat de gevolgen van deze langdurige controverse en de onzekerheid van het gedrag van Venezuela de ontwikkeling, de sociale en politieke stabiliteit van Guyana ondermijnen. 

Greenidge had echter geen commentaar op het lopende bemiddelingsproces, maar merkte op dat het proces, zoals door de VN uiteengezet, niet voorziet in het aanpakken van het proces zoals het nu loopt. 

'Het proces heeft tijdlijnen en ondanks onze bezorgdheid over enkele van de ideeën van de secretaris-generaal, hebben we het proces omarmd met het oog op een ter goede trouw implementeren door alle partijen, waaronder de Verenigde Naties', aldus de minister.

De ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN zal waarschijnlijk plaatsvinden op 25 september. De 72e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties staat gepland voor volgende week in het VN-hoofdkantoor in New York.

Greenidge zei, dat de delegatie van Guyana zoveel mogelijk deelneemt aan zoveel mogelijk evenementen en dat met bevriende staten bilaterale discussies over kwesties van gemeenschappelijk belang worden gehouden.

0 comments:

Een reactie plaatsen