vrijdag 8 september 2017

In Nederlands deel van Sint-Maarten is een dode gevallen

Plunderingen en 'grimmige sfeer, totale anarchie' op eiland

(Bron foto: Twitter)

In het Nederlandse deel van Sint-Maarten is een dode gevallen. Dat bevestigde minister Ronald Plasterk gisteren, donderdag 7 september 2017. Er zijn ook enkele gewonden gevallen en de watervoorziening is ernstiger getroffen dan bekend was. De minister bevestigt tevens dat er plunderingen voorkomen en dat er een 'grimmige sfeer' hangt op Sint-Maarten. 

De Telegraaf berichtte eerder over 'totale anarchie' (zie hierna), zoals ooggetuigen het noemen, en gezwaai met machettes. Mensen beschrijven een apocalyptische hel.


De situatie op Sint-Maarten wordt steeds ernstiger. Er dreigt volgens ooggetuigen anarchie. De plunderingen nemen met het uur toe. Politie is nergens te bekennen en er is een tekort aan militairen. 'Ze zwaaien hier met machetes op straat.'

 Onder meer Nederlandse inwoners Paul Boetekees en Ebo Keuning slaan alarm. 'Het lijkt wel of de Nederlandse regering de ernst nog steeds niet inziet. We moeten nu hulp krijgen en niet over dagen. Er is tekort aan alles. De situatie is zeer zeer ernstig', zeggen ze. Met name het noordelijke Franse deel van Sint-Maarten is volgens hen door Irma weggevaagd, met naar schatting honderden doden en gewonden. 'De Nederlandse kant ziet er wat beter uit, maar ook daar zijn duizenden daklozen.'

 Beide mannen, respectievelijk hotelier en jurist, hebben de monsterorkaan overleefd door met lotgenoten uren te schuilen in een kelder en badkamer met matrassen voor deuren en ramen. Toen ze weer buiten kwamen, betraden ze naar eigen zeggen een apocalyptische hel. 

Een compleet beeld is er nog niet. In de komende dagen kunnen nog berichten van meer doden en gewonden naar buiten komen.

Plasterk moest kritische vragen pareren van journalisten. 'Of we het hebben onderschat? Ik ben heel blij dat er al militairen vooraf naar de eilanden zijn gegaan. We zetten nu alle zeilen bij om additionele mensen daar te krijgen.' Twee vrachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn donderdagavond vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Curaçao, met hulpgoederen en extra militairen voor Sint-Maarten.Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao onderweg naar Sint-Maarten. De nadruk ligt op noodhulp. Volgens Plasterk is de communicatie nog steeds een probleem. 'Hoe dat komt? Dat is moeilijk te zeggen. De premier van het eiland is ook buitengewoon geschokt, maar hij kan zijn land niet besturen, omdat je niemand kunt bereiken. Je kunt ook niet zomaar rondrijden. Het is een penibele situatie.'

Het leidingwaternetwerk is uitvallen. Uit de kraan zal vermoedelijk zes weken geen water komen, zo is de nieuwste verwachting. 'De tanks zijn vernietigd', legt Plasterk uit. Nederland heeft water naar het eiland gestuurd, en beschikt op schepen ook over installaties die drinkwater kunnen creëren.

Op het Franse deel van Sint Maarten zouden acht mensen zijn gestorven, zo liet de Franse regering eerder weten, maar nu heeft Frankrijk het dodental bijgesteld naar vier. Het totale dodental op Sint-Maarten ligt nu op vijf, en het totaal op alle eilanden op tien.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twittter)

0 comments:

Een reactie plaatsen