woensdag 6 september 2017

Irma verwoest sterkste panden Frans Sint-Maarten

'Prefectuur, het hoofdkwartier van politie en een kazerne, hebben Irma niet overleefd'

(Bron foto: Twitter)
Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma


De stevigste bouwwerken op het Franse deel van Sint-Maarten zijn door de orkaan Irma verwoest. Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vandaag, woensdag 6 september 2017, tegen Franse media. 

Collomb vreest daarom dat er nog maar weinig overeind staat op Sint-Maarten. Hij zei dat de meest solide bouwwerken, de prefectuur, het hoofdkwartier van de politie en een kazerne, de storm niet hebben overleefd.


Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint-Maarten en Saint-Barthélemy gestuurd. Hij had nog niets vernomen over doden als gevolg van het noodweer. Dat zou over de getroffen eilanden ook 400 millimeter regen uitstorten en de zee tot golven van meer dan 10 meter hoog opzwepen.

Boten zijn verwoest, wijken ondergelopen en daken en muren weggerukt.


De Franse minister die is belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, vreest naar eigen zeggen het ergste. Het oog van de ongekend zware orkaan is woensdag over Sint-Maarten getrokken en gaat in noordwestelijke richting verder naar de noordkust van Puerto Rico.Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting loop de schade in de vele miljoenen. 

'De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld', zegt Marion van der Reijden, coördinator hulpverlening in het Caribisch gebied.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen