vrijdag 8 september 2017

'J.A. Pengelluchthaven voldoet nu aan internationale veiligheidsstandaarden'

Luchthaven demonstreert modern brandblusvoertuig


'Onze Johan Adolf Pengelluchthaven voldoet nu aan de internationale veiligheidsstandaarden. Nu kunnen wij een stap verder gaan naar een categorie-tien-luchthaven.' Dit zei algemeen directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer gisteren na de demonstratie op de landingsbaan van een modern brandblusvoertuig, aldus vandaag, vrijdag 8 september 2017, de Ware  Tijd.

De NV Luchthavenbeheer heeft 420.000 Amerikaanse dollar geïnvesteerd in deze brandweerwagen voor de luchthaven. De aanschaf van de bluswagen was noodzakelijk om op de lijst van landen met de hoogste luchtvaartstandaarden te blijven. Het voertuig is direct overgedragen aan de brandweer. 

De jarenoude voertuigen waren aan vervanging toe. Chotkan zei, dat de internationale standaarden voortdurend worden aangepast en dat Suriname niet mag achterlopen. 

De Johan Adolf Pengel Luchthaven valt al een poos in categorie negen. 'Dit betekent dat wij de grootste vliegtuigen binnen mogen halen.' Hij verwees in dit verband naar de komst van de Antonov A-225, het grootste vliegtuig dat ooit gebouwd is, in november 2016. 


De nieuwe, uiterst moderne brandweerwagen is geleverd door het Amerikaanse bedrijf Oshkosh ARFF. Nog dit jaar wordt een tweede, nog modernere en volledig geautomatiseerde versie verwacht, die ook speciaal voor luchthavens is gebouwd. 

Een Amerikaans team zal de Surinaamse brandweerlieden hier trainen om met de moderne voertuigen te werken. Het nieuwe brandweervoertuig heeft een opslagcapaciteit van bijna veertienduizend liter bluspoeder. Dat is bijna twee keer zoveel als de oude voertuigen van de Surinaamse brandweer. De reikwijdte van de sproeiers aan de nieuwe wagenmachine is ook vele malen groter dan die van de verouderde modellen. 'Wij moeten beschikken over deze voertuigen, maar we hopen dat wij ze nooit hoeven te gebruiken voor een ongeval of calamiteit.' 

0 comments:

Een reactie plaatsen