zaterdag 2 september 2017

Laatste Braziliaanse VN blauw helmen verlaten na 13 jaar missie Haïti

'Na 13 jaar later heeft Haïti democratische regering en voorwaarden voor blijvende vrede'

(Bron foto: Reuters)

Brazilië heeft de terugtrekking van haar laatste VN 'blauw helmen' uit Haïti aangekondigd, waarbij het einde van de 13-jarige militaire missie in het Caribische land wordt gemarkeerd. 'We zijn gekomen in juni 2004 toen Haïti instabiliteit en geweld beleefde', zei de Braziliaanse minister van Defensie Raoul Jungmann in Port-au-Prince.

'Dertien jaar later heeft Haïti een democratische regering en de voorwaarden voor een blijvende vrede en economische en sociale ontwikkeling.'


Gedurende meer dan een decennium werden ongeveer 37.500 Braziliaanse soldaten van de VN-stabilisatiemissie in Haïti ingezet om samen te werken met de Haïtiaanse veiligheidspolitie.

De missie begon in 2004 als een poging om geweld te beteugelen, dat voortvloeide uit de door de VS gesteunde staatsgreep tegen toenmalig president Jean-Bertrand Aristide. De blauw helmen hebben hun missie verlengd in 2010, nadat een aardbeving het land had verwoest, met zo'n 300.000 doden.

Sindsdien is de reputatie van de VN-missie door velen bekritiseerd. Na de aardbeving in 2010 heeft een cholera-epidemie, naar verluidt naar het land gebracht door blauw helmen, tot 30.000 mensen gedood. En in 2015 beweerden zo'n 225 Haïtiaanse vrouwen, dat ze seksueel uitgebuit waren door buitenlands missiepersoneel in ruil voor basisbehoeften, zoals voedsel, water en medicijnen. 

In 2016 bood VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, wat hij suggereerde, een officiële verontschuldiging aan. 

In april besloot de VN-Veiligheidsraad de missie te beëindigen en het definitieve einde op 15 oktober 2017 vast te stellen. Maar, het zal vervangen worden door een andere missie, genaamd de VN-Missie van Steun voor Justitie in Haïti, met ongeveer 1.200 politieleden, die verantwoordelijk zijn voor de opleiding van de Haïtiaanse politie.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen