zaterdag 9 september 2017

Meer hulpgoederen en militairen naar Sint Maarten

José lijkt eiland noordelijker voorbij te gaan

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Irma via Cuba onderweg naar Florida


Vanmorgen, zaterdag 9 september 2017, is een toestel met hulpgoederen van Schiphol vertrokken naar Curaçao. Het KLM-vliegtuig is door het Rode Kruis gevuld met 60 ton aan dekzeilen, jerrycans, generatoren en ander materieel. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis, aldus een woordvoerder. De verwachting is dat het toestel vanavond op Curacao aankomt. De goederen worden dan met behulp van defensie overgebracht naar Sint-Maarten. Dit meldt Paradise FM.

Volgens de woordvoerder zijn er 5.800 dekzeilen, 9.000 jerrycans, 2.000 keukensets, vier generatoren en acht zonnepanelen aan boord. Orkaan José had vanmorgen nog niet in kracht ingeboet en was nog steeds een categorie 4 hurricane met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Het ziet er naar uit dat José, die richting Sint Maarten raast, een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor kleiner zijn. De kracht is minder dan die van voorganger Irma, maar dat neemt niet weg dat het eiland rekening moet houden met zeer zware windstoten, hoge golven en hoosbuien. Rond het middaguur zal José bij de Bovenwindse eilanden voorbijtrekken.

De hele bevolking van het gehavende Barbuda moet evacueren. Orkaan Jose zal naar verwachting het eiland vandaag treffen. Het kleine Caribische eiland is bijna volledig verwoest door orkaan Irma toen die zijn landing woensdag maakte in Barbuda met winden van 300 km per uur.

De premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, heeft eerder gezegd dat Barbuda “nauwelijks bewoonbaar” was. Hij merkte op dat Irma 95% van de bouwstructuren van het eiland heeft vernietigd. Het eiland heeft nauwelijks een gebouw dat niet beschadigd is.

Een C-130 Hercules van de luchtmacht was vannacht nog onderweg naar Sint-Maarten vanaf Hato. Aan boord hulpgoederen en enkele tientallen mariniers.Tegelijk vloog ook een kustwachtvliegtuig met mariniers naar het Bovenwindse eiland. De mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven. De militairen en hulpgoederen waren naar Curaçao gebracht met een ander transporttoestel van de luchtmacht, een KDC-10. Die is inmiddels terug in Nederland en vliegt vandaag voor de tweede keer naar Curaçao met water, voedsel, geneeskundig materiaal en spullen voor de genie.

Een tweede Hercules was vanmorgen nog onderweg naar Curaçao om na het voorbijtrekken van orkaan José naar Sint-Maarten te vliegen.

Het marineschip de Zijner Majesteits Pelikaan op de weg terug naar Curaçao om nieuwe hulpgoederen op te halen.

Het stationsschip de Zeeland heeft inmiddels voor de veiligheid Sint-Maarten verlaten, maar zal terugkeren zodra orkaan José is gepasseerd.

Gistermiddag heeft Insel Air een vlucht met een Fokker 50 uitgevoerd op Sint Maarten. Het betrof geen reguliere vlucht maar één om onder meer patiënten naar Curaςao en Aruba over te brengen. Defensie had hierom gevraagd.

Een ander probleem is de situatie van de gevangenen in de Point Blanche gevangenis. Omdat de 135 gedetineerden geen water, stroom en voedsel hebben en bovendien de buitenmuur van de gevangenis door orkaan Irma neschadigd is, is overplaatsing noodzakelijk, zo meldt het Antilliaans Dagblad. In eerste instantie zullen ze op Bonaire worden ondergebracht, maar minister van Justitie Quincy Girigorie heeft aangeboden dat mocht daarom worden gevraagd ook Curaςao gevangenen kan opnemen.

Irma is vannacht aan land gekomen in Cuba als een orkaan van categorie 5. Op de Camaguey-archipel aan de noordkant van het eiland werden windsnelheden gemeten van 260 kilometer per uur, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center. Er zijn nog geen berichten over de schade die Irma in Cuba heeft aangericht of over slachtoffers. Wel zijn er overstromingen gemeld door de hevige regenval die de orkaan met zich meebrengt.

Persbureau AFP meldt na een rondvraag bij de Cubaanse autoriteiten dat bijna een miljoen mensen hun huis hadden verlaten voordat de orkaan aan land kwam. Zij schuilen bij familie of zitten in een opvangcentrum.

Na Cuba trekt orkaan Irma verder naar de Amerikaanse staat Florida, waar hij in de nacht van zaterdag op zondag aankomt. De gouverneur van Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Inmiddels is Irma van de vierde categorie.

0 comments:

Een reactie plaatsen