woensdag 6 september 2017

Orkaan Irma richt zware schade aanop de Bovenwindse Eilanden

Op het Franse deel van Sint Maarten heeft Irma één leven geëist

- Franse president Macron: 'De balans zal zwaar en wreed zijn'
- Opvangcentra Rode Kruis op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zitten overvol


De orkaan Irma heeft vandaag, woensdag 6 september 2017, zware schade aangericht op de Bovenwindse Eilanden. Op Sint Maarten stonden wegen blank en zijn huizen ingestort. Op foto’s die gedurende de dag naar buiten kwamen, was te zien hoe het vliegveld op Sint Maarten het zwaar te verduren heeft gehad. Het eiland zat middenin de orkaan Irma, met categorie 5 de zwaarste ooit in het gebied. Wegen veranderden in modderstromen. 

Op het Franse deel van Sint Maarten heeft Irma één leven geëist, ook valt er een dode te betreuren op het Franse Caribische eiland Saint-Barthélemy. Dat heeft de Franse minister voor overzeese gebiedsdelen bekendgemaakt na een crisisbijeenkomst in Parijs. Er zijn zeker twee zwaargewonden. Over slachtoffers op het Nederlandse deel is niets bekend.

De Franse president Macron liet eerder 's avonds weten dat hij vreest voor het ergste. 'De balans zal zwaar en wreed zijn', vertelde hij over Sint Maarten. 'In de komende uren is het belangrijkste dat we gewonden gaan opsporen en verzorgen. We moeten zo snel mogelijk het normale leven kunnen voortzetten.'


De verbinding met het eiland is zeer slecht: telefoonlijnen zijn uitgevallen, stroom op bepaalde momenten ook. Daarom ontbreekt veel informatie. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken had vandaag grote problemen met communicatie.

Nederland heeft honderd mariniers en specialisten naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius gestuurd. In eerste instantie moesten zij de schuilplaatsen van de bewoners beveiligen. Na de storm hebben ze als eerste de verbindingen hersteld. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken verwacht in de loop van de nacht meer vraag om hulp. Die zal uiteraard worden ingewilligd, zei hij.
Irma bereikte Sint Maarten - met ongeveer 42.000 inwoners op het Nederlandse deel - aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. De orkaan richtte binnen de kortste keren enorme verwoesting aan. Daken, elektriciteitsmasten, muren, bomen en boten werden verwoest. De sterkste huizen bleken niet bestand tegen de kracht van de natuur. De hoofdstad Philipsburg werd ook nog eens getroffen door overstromingen. Gedurende de tijd dat de storm over het eiland raasde, was er een uitgaansverbod van kracht. De autoriteiten hadden dinsdagavond al een avondklok ingesteld.

De opvangcentra van het Rode Kruis op de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Exacte aantallen kan de hulporganisatie nog niet geven, omdat de communicatieverbindingen als gevolg van de alles vernielende orkaan heel slecht zijn, zei een woordvoerder. Exacte aantallen kan de hulporganisatie nog niet geven, omdat de communicatieverbindingen als gevolg van de alles vernielende orkaan heel slecht zijn, zei een woordvoerder.
Volgens hem is een grote communicatiemast in de haven van Sint-Maarten omgevallen, waardoor er nauwelijks communicatie mogelijk is en het moeilijk is een goed beeld te krijgen van de omvang van de schade. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen op elkaar en in de straten

Veel toeristen waren er op dat moment al niet meer op het bedreigde eiland. De reisorganisatie TUI had op het moment dat Irma aan land kwam nog zegge en schrijve vier gasten in twee hotels zitten. Andere toeristen hadden er de voorkeur aan gegeven terug te keren naar Nederland.

De orkaan trekt ondertussen verder naar de Maagdeneilanden en vervolgens richting Puerto Rico. Ook in de Dominicaanse Republiek bereiden Nederlanders zich voor.

Alle politieke kopstukken hebben inmiddels hun medeleven getoond. Premier Rutte wenst 'iedereen veel sterkte' en koning Willem-Alexander en koningin Maxima denken aan de bewoners: 'Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u.'


(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen