vrijdag 8 september 2017

Paus Franciscus bij aankomst in Colombia enthousiast ontvangen door honderdduizenden mensen

Paus Franciscus wil vrede brengen in het door burgeroorlog geteisterde ColombiaPaus Franciscus is bij zijn aankomst woensdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá enthousiast ontvangen door honderdduizenden mensen. Het is de eerste keer dat de Latijns-Amerikaanse paus een bezoek brengt aan Colombia. Honderdduizenden hebben op dit moment van het bezoek van de paus gewacht. Slechts stapvoets kan de pauselijke colonne zich een weg banen door de uitgelaten menigte, aldus  donderdag 7 september 2017, het Katholiek Nieuwsblad.

Het bezoek heeft een symbolisch karakter gekregen. De paus is gekomen om Colombia te helpen op de weg naar de vrede waar het sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw naar snakt. Toen brak een bloedige burgeroorlog uit die vele tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Ook de paus zelf zei tijdens de vlucht over de oceaan dat hij vrede wil brengen in het land. Maar dat de weg naar vrede moeilijk is en soms hapert.


Hoe beladen het bezoek is bleek al bij aankomst van de paus op het militaire vliegveld Catam bij Bogotá. Hij kreeg een vredesduif aangeboden door Emmanuel, de zoon van een jarenlang door de guerrillabeweging FARC ontvoerde politica Clara Rojas (zie foto top). Emmanuel werd tijdens de gevangenschap van Rojas verwekt. Toen hij als baby ernstig ziek was geworden stond zijn moeder toe dat hij naar een arts werd gebracht. In plaats daarvan lieten de guerrilla's hem achter bij een boer die geen flauw idee had wie hij was. De vrijlating van zijn moeder, een jaar later, werd bemoeilijkt omdat de jongen onvindbaar was. Kort daarop bleek hij in een instelling van de kinderbescherming te zitten. 'De duif symboliseert de vrede in Colombia en wij willen dat God ons die vrede schenkt, zoals de paus gezegd heeft', aldus Emmanuel.

De paus doorbreekt het protocol als hij oorlogsinvaliden op het plein van het vliegveld ziet. President Juan Manuel Santos had hem gewezen op 'onze helden die ons in staat hebben gesteld dat wij vandaag kunnen vieren dat er vrede is.' De paus maakt een praatje met de gewond geraakte militairen en omhelsd er verschillenden. Het raakt de duizenden Colombianen die het tafereel via beeldschermen volgen diep. De burgeroorlog heeft zoveel families getroffen en zoveel mensen naar ziel en lichaam geschaad. 

Daarna begeeft de paus zich in de pausmobiel op weg naar de nuntiatuur via de Calle 26, een van de belangrijkste verkeersslagaders van de hoofdstad. 'Leve de vrede', scandeert de menigte. Velen gooien witte bloemen naar de pausmobiel. Hier en daar breekt de menigte door de afzettingen en op enig moment staat de auto met de paus vast in de mensenmassa.Veiligheidsmensen hebben de grootste moeite het voertuig weer op gang te krijgen.

Onder de toeschouwers is ook de vorige president, Alvaro Uribe, die met een spandoek de paus om zijn zegen vraagt. Uribe, die de FARC zwaar in het nauw en daarmee naar de onderhandelingstafel heeft gedreven, heeft zware kritiek op het vredesakkoord met de guerrillabeweging, omdat er teveel concessies zijn gedaan. Eenmaal bij de nuntiatuur aangekomen spreekt de paus de Colombianen voor het eerst toe. Hij richt zich vooral tot de jongeren, die onder meer uit de sloppenwijk Bronx komen en zich met hulp van de Kerk een bestaan weten op te bouwen. De jongeren dansen, rappen en zingen voor de paus, die zichtbaar geniet. 'Ga zo door!', roept hij hen toe. Hij moedigt hen aan zich niet te laten bedotten en staande te blijven. 'Laat jullie vreugde en hoop niet ontnemen.' Een kind biedt hem een witte poncho aan, die hij onder gejuich van de toeschouwers onmiddellijk aantrekt. 

Dan gaat hij de nuntiatuur binnen om bij te komen van de vermoeiende reis, waarvan het vervolg met spanning wordt bekeken, maar ook de toon is gezet. 

0 comments:

Een reactie plaatsen