zaterdag 16 september 2017

Radiozender Laser 101 belangrijkste informatiebron op Sint-Maarten

Sint-Maarten leunt voor info op Laser 101 Vraag een willekeurig iemand op Sint-Maarten hoe aan informatie te komen na orkaan Irma en hij of zij zal antwoorden: via radiozender Laser 101. Mobiele telefoons en internet werken anderhalve week na de orkaan nog altijd slechts mondjesmaat, maar de zender van Francis Carty - ome Francis zoals hij op het eiland genoemd wordt - bleef zelfs tijdens de orkaan vrijwel de hele tijd in de lucht. De radiozender zendt continu informatie en updates uit voor de eilandbewoners, aldus zondag 17 september 2017 (Nederlandse tijd), De Telegraaf.

'De eerste dagen waren het vooral oproepen van mensen die op zoek waren naar familie en vrienden waar ze nog geen contact mee hadden gekregen. Nu zijn het vooral updates over de locaties waar water en voedsel wordt uitgedeeld', vertelt Carty vanuit de radiostudio, waar hij momenteel min of meer woont. 


'Ik ben wel thuis geweest, ik weet dat mijn huis er nog staat.' Dat geldt niet voor al zijn medewerkers, sommigen wonen nu echt in de studio. In de pand is het een komen en gaan van mensen. Sommigen willen hun verhaal kwijt of zoeken informatie. Anderen horen onze dj’s zeggen dat ze honger hebben en komen bijvoorbeeld een pizza brengen.

Overigens blijft de toon positief en luchtig op de radio, benadrukt Carty. 'Dat is nadrukkelijk het plan. We maken een grapje, we lachen samen.' Dat er af en toe een kritische noot gemaakt wordt richting de lokale overheid, hoort daar volgens hem bij. 'Wij melden wat speelt onder de bevolking, niets meer en niets minder.'

Hoe het verder gaat met het eiland na de allesverwoestende orkaan Irma, nu ruim anderhalve week geleden, durft de 70-jarige zenderbaas niet te voorspellen. Hij heeft ook de zware orkaan Luis in 1995 meegemaakt. 'Voor mijn gevoel gaat de opbouw nu sneller. Banken en winkels zijn alweer open en het gevoel overheerst dat we er beter uitkomen. Het is nu vooral belangrijk dat het geld voor de wederopbouw op de juiste plekken terechtkomt.'

0 comments:

Een reactie plaatsen