maandag 4 september 2017

Rebellengroep ELN en de Colombiaanse regering komen staakt-het-vuren overeen

Overeenkomst een eerbetoon aan paus Franciscus die deze week het land bezoektRebellengroepering ELN (Ejército de Liberación Nacional) en de Colombiaanse regering zijn een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat heeft ELN vandaag, maandag 4 september 2017, zelf bekend gemaakt via Twitter. De overeenkomst is een eerbetoon aan paus Franciscus die deze week het land bezoekt. ELN is opgericht door radicale katholieke priesters.

De tijdelijke wapenstilstand gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. In die periode wordt verder gesproken over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand volgens Santos worden verlengd.'Onze prioriteit is om burgers te beschermen', zei president Santos in een tv-toespraak. 'Dus in deze periode zijn er geen ontvoeringen, aanvallen op oliepijpleidingen en andere vormen van geweld meer tegen burgers.'


ELN is in Nederland vooral bekend geworden vanwege de ontvoering van tv-maker Derk Bolt. Ontvoeringen zijn het handelsmerk van de ELN. Met de rebellengroepering FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) sloot de regering in 2016 vrede. Santos ontving hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.


De katholieke ELN voert sinds 1964 een gewapende strijd tegen het regime in Colombia. Naar schatting zijn er zo'n 1.500 strijders actief. De organisatie wordt gesteund door een grotere groep sympathisanten. 

(De  Surinaamse Krant/BBC/De Telegraaf/NOS/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen