zaterdag 9 september 2017

Rechtszaak tegen van moord verdachte 35 voormalige Peruaanse mariniers gestart

Bij neerslaan opstand gevangenen in El Fronton werden ruim 100 gevangenen geëxecuteerd 

Lima mausoleum voor de slachtoffers van het El Fronton-bloedbad

De rechtszaak tegen 35 voormalige Peruaanse mariniers, beschuldigd van het vermoorden van meer dan 100 gevangenen in een poging een gevangenisopstand neer te slaan meer dan drie decennia geleden, is vrijdag begonnen, aldus persbureau AFP zaterdag 9 september 2017.

De soldaten worden beschuldigd van het doden van 133 gevangenen nadat ze waren ingeroepen om een einde te maken aan een opstand van rebellen van het Lichtend Pad in de vroegere gevangenis van El Fronton, aan de kust van Lima.

Aanklagers drongen er bij het Nationaal Strafhof op aan om gevangenisstraffen van 25 tot 35 jaar op te leggen en te zoeken naar 1,6 miljoen dollar aan herstelbetalingen aan de families van de slachtoffers.

De gebeurtenissen vonden plaats op 18 en 19 juni 1986, tijdens de eerste regering van ex-president Alan Garcia, die samen met meerdere van zijn ministers als getuigen worden opgeroepen.

Al vanaf 2000 heeft het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens gelast, dat degenen die verantwoordelijk zijn voor vermeende misdaden tegen de mensheid in de zaak vervolgd en gestraft worden. 'Vandaag, 31 jaar na de gebeurtenissen, heeft het Nationaal Strafhof een zaak geopend in de slachting in El Fronton',  tweette Carlos Rivera, een advocaat voor de families van de slachtoffers:

Het leger werd ingeroepen toen leden van de Lichtend Pad-rebelbeweging gecoördineerde opstanden organiseerden in El Fronton en twee andere gevangenissen in Lima.


Volgens een verslag van de Peruaanse Waarheidscommissie bleven de mariniers willekeurig een onbekend aantal gevangenen executeren die zich overgegeven hadden. 

Een van de belangrijkste verdachten is Hector Lazo Galliani, die in 1986 als marine-kapitein de leiding had in El Fronton. De vervolging heeft gevraagd, dat tenminste 80 getuigen die deelnamen aan de muiterij worden opgeroepen om te getuigen tegen de gewelddadigheden van het leger. 

De onlusten hebben zich voorgedaan terwijl Garcia gastheer was van een wereldconferentie van de Socialistische Internationale in Lima. 

De Peruaanse Waarheidscommissie is opgericht in 2001 om misdrijven te onderzoeken begaan in de jaren tachtig en negentig, toen het Zuid-Amerikaanse land zijn ergste politieke geweld heeft geleden.(De Surinaamse Krant/AFP/LaMula.pe/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen