zaterdag 2 september 2017

Regering Venezuela onderzoekt corruptiezaak waarbij oud-procureur Ortega betrokken zou zijn

Volgens Luisa Ortega is president Maduro betrokken bij corruptiezaken van miljoenen dollars


Venezuela's procureur-generaal zegt, dat de regering onderzoek doet naar corruptie waarbij zijn voorgangster Luisa Ortega is betrokken. Tarek Saab beweert, dat mevrouw Ortega, die na haar ontslag naar het buitenland was gevlucht, wist van oplichting rond de olievelden bij de Orinoco-rivier en niets deed. Olie aannemers kosten het land miljarden aan verloren inkomsten, zei hij, aldus de BBC vrijdag 1 september 2017.Er was geen onmiddellijk antwoord van mevrouw Ortega, die eerder de heer Saab van corruptie heeft beschuldigd. 

Ze is een vocale criticus van de linkse president Nicolás Maduro, en zegt dat hij en senior leden van de overheid betrokken zijn bij corruptiezaken van meerdere miljoenen dollars.


De beschuldigingen van Ortega zijn door de regering verworpen, die haar beschuldigt van samenwerking met de VS tegen Venezuela's belangen. 

In juni werd mevrouw Ortega door een ambtenaar een 'verrader' genoemd, nadat zij had geprotesteerd tegen het voornemen van president Maduro om een ​​constituerende vergadering te creëren. Haar protest werd genegeerd en het nieuwe congres, dat wordt gedomineerd door overheidsmedewerkers, besloot om Ortega te ontslaan. Ze werd vervangen door de heer Saab, die een voorstander van president Maduro is. 

Mevrouw Ortega beschuldigde de autoriteiten ervan het bewijs van corruptie en mensenrechtenschendingen te verbergen. Ze voegde eraan toe, dat ze zou werken aan 'herstel van de vrijheid voor Venezuela, omdat we het hebben verloren'. 

Nadat ze uit haar kantoor was verwijderd, vluchtte ze met haar man het land uit. Ze ging naar het Caribische eiland Aruba voor de kust van Venezuela en vanaf daar vloog ze naar Colombia in een privé-jet. Zij reisde vervolgens naar Brazilië.

(De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen