dinsdag 12 september 2017

Reusachtige kleuter gluurt over grens tussen Mexico en VS

Twintig meter hoge foto van peutertje Kikito trekt wereldwijd aandacht


Foto is het werk van Franse kunstenaar JR die zo het debat over immigratie wil aanwakkeren


Aan de Mexicaanse kant van de stalen muur tussen de Verenigde Staten en Mexico staat sinds deze week een twintig meter hoge foto van een peutertje dat over de muur heen kijkt. Het kind, dat de bijnaam Kikito kreeg, lijkt de muur vast te houden met zijn handjes. De foto is het werk van de Franse kunstenaar JR die zo het debat over immigratie wil aanwakkeren, aldus maandag 11 september 2017 De Gelderlander onder andere.

Bij de onthulling van het werk vertelde hij woensdag aan aanwezige journalisten, dat het idee ontstond in een droom waarin hij een kind over de grensmuur zag kijken. 'En toen ik wakker werd, vroeg ik me af: 'wat dacht hij?','aldus JR. 

Volwassenen kunnen de implicaties inschatten van een muur tussen twee landen, maar een kind heeft geen idee wat zoiets betekent, aldus JR.Toen JR op zoek was naar een locatie voor zijn werk, belandde hij in Tecate, een Mexicaans stadje nabij de grens met Californië. Daar maakte hij kennis met een eenjarige peuter die hem herinnerde aan het kind uit zijn droom. JR kreeg van de moeder de toestemming om het kind te fotograferen.

JR heeft wereldwijd al verschillende reusachtige portretten geïnstalleerd. Zijn meest recente werk gaat voornamelijk over immigratie.

De onthulling van het werk vond plaats in de week dat president Trump bekendmaakte dat jonge immigranten die als kind illegaal de VS binnenkwamen niet langer in het land mogen blijven. Volgens JR is de timing echter toeval. 'Als kunstenaar vind ik het nu wel boeiend dat het werk er komt op een ogenblik waarop het leidt tot meer dialoog, omdat het idee zelf meer vragen oproept. Ik denk dat het de bedoeling is, dat een kunstenaar vragen opwerpt en niet zozeer antwoorden geeft.'

'In mijn geval, toen ik voor het eerst de muur tussen Mexico en de VS bezocht, dacht ik zoals zoveel mensen dat er geen muur was, omdat meneer Trump elke dag spreekt over het bouwen van een muur. Maar er is in feite een hek dat er al een hele tijd staat en hij wil het gewoon groter en langer maken.'

Kikito zal nog een maand over de muur blijven gluren.
A post shared by jolanda de rienzo (@jolefiore) on


A post shared by Mauricio Kuri (@mkuri21) on


A post shared by JR (@jr) on


(De Surinaamse Krant/De Gelderlander/Twitter/Instagram)

0 comments:

Een reactie plaatsen