vrijdag 8 september 2017

Schoten gelost bij plunderingen op Sint-Maarten

Veertig politieagenten ingevlogen uit Aruba en Curaçao voor bijstand 

(Bron foto: Daily Herald)
'Twee doden op Nederlandse deel Sint-Maarten en 11 ernstig gewonden'


Bij plunderingen op Sint-Maarten zijn schoten gelost. Dat bevestigt generaal-majoor der Mariniers Richard Oppelaar, aldus onder andere De Telegraaf vandaag, vrijdag 8 september 2017.

Er zijn veertig politieagenten ingevlogen uit Aruba en Curaçao om bijstand te verlenen. Defensie zet militairen in om de orde te handhaven.

Er lopen mensen met machetes, knuppels en geweren op het eiland. 'Er zijn zeker locaties waar het grimmig is. De supermarkten zijn inmiddels leeg. Er is geen bevoorrading meer. Dus mensen zijn op zoek', zegt de generaal.

In totaal zijn er ruim tweehonderd militairen op Sint-Maarten en dat worden er op korte termijn 350. 'We voeren patrouilles uit en hebben op vitale punten controleposten ingericht, om zichtbaar te zijn voor het publiek. Dat geeft een stukje veiligheid.'

Op het eiland is de vliegbaan inmiddels vrijgemaakt, zodat die kan worden gebruikt voor militair verkeer. Patiënten worden zo snel mogelijk weggebracht, omdat het ziekenhuis erg provisorisch werkt. 'De stroomvoorziening is uitermate fragiel. Operatiekamers hebben onder water gestaan. Het is geen regulier ziekenhuis meer. Maar, er is know-how aanwezig.'

Volgens minister Ronald Plasterk (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zijn er twee doden gevallen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. Ook zijn er 11 ernstig gewonden. 

Premier Mark Rutte zit in zijn maag met de ’grimmige’ situatie waarover wordt gepraat, liet Plasterk weten. 'De openbare orde is een groot punt van zorg.' Tevens moet er zo snel mogelijk vervangende woonruimte voor ontheemden worden gezorgd.

0 comments:

Een reactie plaatsen