vrijdag 1 september 2017

SLM-piloot Del Prado: 'Suriname moet concrete bilaterale overeenkomsten aangaan met landen in de wereld'

'Open sky-overeenkomsten moeten worden vermeden'


'Wil de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) andere luchtvaartmaatschappijen, zoals met TUI, kansen geven om via Suriname te vliegen, dan zijn er overeenkomsten nodig', aldus Anthony del Prado, ondervoorzitter van de Vereniging van Surinaamse Verkeersvliegers (VSV) tevens piloot, gisteren tijdens het 55-jarig bestaan van de SLM, zo bericht vandaag, vrijdag 1 september 2017, het Dagblad Suriname.

Hij sprak met als blik op het voortbestaan van de SLM en de continuïteit in de bijdrage die de SLM tot nu toe levert aan de Surinaamse economie. Del Prado heeft echter in bijzijn van minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme voorgesteld, dat Suriname concrete bilaterale overeenkomsten aangaat met landen in de wereld. Open sky-overeenkomsten moeten worden vermeden.

'Als wij open sky-overeenkomsten sluiten, hebben buitenlandse maatschappijen ons niet meer nodig. Dan komen zij hier hun ding doen, zonder de SLM. Als wij bilaterale overeenkomsten aangaan, dan hebben zij ons wel nodig, willen zij via Suriname vliegen', stelde Del Prado. 

Hij deed een beroep op hulp aan de regering om de SLM te helpen met de uitbreiding, door overeenkomsten aan te gaan met meer landen. 

In zijn toespraak reageerde Welzijn op het voorstel van Del Prado. 'Vorige week zaten wij met een team in Nicaragua. De president van Nicaragua heeft gevraagd naar rechtstreekse vluchten van Paramaribo naar Managua. Er is een potentie voor de SLM om deze mogelijkheid te benutten. Er is een raamovereenkomst. Wij zullen die moeten invullen' , zei de bewindsman. 

Welzijn gaf aan dat de regering met een aantal andere landen in onderhandeling is om te komen tot raamwerkovereenkomsten, die niet alleen vliegovereenkomsten zullen behelzen, maar ook toerisme, handel en politieke samenwerking zullen dekken. Open sky is het fenomeen van de meest geliberaliseerde vorm van een overeenkomst, die de luchtvaartrelatie tussen individuele landen of een blok van landen regelt. Een algemeen aanvaarde definitie van een ‘open sky’ bestaat er vooralsnog niet, maar een dergelijke overeenkomst draagt over het algemeen de volgende elementen in zich: zij gaat uit van een open markt concurrentie, minimale interventie en regulering van overheden ten aanzien van de toekenning van vrijdomsrechten, totstandkoming van tarieven, in te zetten capaciteit, uit te voeren geregelde- en chartervluchten en een onbeperkt aantal toe te laten luchtvaartmaatschappijen. 

'Als dit gebeurt, hebben wij als kleine maatschappij (SLM) verloren. Omdat er grotere maatschappijen zijn, kunnen die betere ticketprijzen aanbieden. Omdat men een groter netwerk heeft, kan men ook meer service aanbieden. Alle mensen gaan dus met de grote maatschappijen willen vliegen', zegt Del Prado tegen het  Dagblad Suriname. 

'De minister praat over Paramaribo-Managua. Men zal denken dat het voor Suriname geen markt is. Dat is nu wel zo, maar je moet de bilaterale overeenkomst altijd klaar hebben in de kast. Zodra de luchtvaartsector zich ontwikkelt, kun je gebruikmaken van de overeenkomst', stelt de VSV-ondervoorzitter. 

Op 8 juli 2013 heeft de regering van Suriname zijn handtekening geplaatst onder de overeenkomst inzake luchtvervoer tussen de regering van de VS en de regering van Suriname. Deze luchtvaartovereenkomst zal de gelegenheid bieden aan diverse luchtvaartmaatschappijen van de VS om Suriname aan te doen en hetzelfde geldt voor de SLM. In juni 2013 is een soortgelijke overeenkomst getekend met Haïti. Ditzelfde model zou verder gebruikt worden voor het aangaan van overeenkomsten met onder meer Chili, Panama en Turkije. 

Amerika bijvoorbeeld heeft volgens del Prado een mooie overeenkomst met Suriname al klaargezet. De Amerikanen zullen nog niet vliegen richting Suriname, omdat de markt nog niet interessant is voor hen. Wordt het interessant, dan komen de Amerikanen wel om invulling te geven aan de overeenkomst. 'Als het voor ons, SLM, over 20 jaren nadelig uitkomt, zijn wij de pineut. Stel je nou eens voor dat wij een gouden lijn openen tussen Paramaribo en Miami. Wij kopen een nieuw vliegtuig om er naar toe te vliegen. De Amerikanen vinden het dan interessant en komen ook op die lijn vliegen. Dan zijn wij dood', stelt de piloot. 

Hij benadrukt overigens met het dagblad volledig op eigen titel te hebben gesproken en niet namens de vereniging.

0 comments:

Een reactie plaatsen