zaterdag 16 september 2017

Staatsolie-directeur Elias verwacht over 2017 nettowinst van 80 tot 90 miljoen Amerikaanse dollar

Deelname Staatsolie in Newmont's Merian-goudmijn legt haar geen windeieren


Financieel gaat het Staatsolie weer redelijk voor de wind. Wanneer het boekjaar 2017 definitief wordt afgesloten verwacht directeur Rudolf Elias een nettowinst van 80 tot 90 miljoen Amerikaanse dollar. Volgend jaar zal die volgens de voorlopige cijfers neerkomen op 90 tot 100 miljoen Amerikaanse dollar. Voor 2019 is de winstverwachting nog hoger. Als voor de kust een grote olievondst wordt gedaan wordt de situatie nog rooskleuriger. Dit meldt de Ware Tijd zaterdag 16 september 2017.

Met de scherpe daling van de olieprijzen wereldwijd twee tot drie jaar geleden kwam het bedrijf in moeilijk vaarwater en werden diverse projecten geparkeerd of afgeblazen. Zo werd het suikerriet-ethanolproject in Wageningen stopgezet en alle investeringen daarin gestaakt. Daarnaast werden bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. 

Vanwege de financieringsproblemen kwam de regering in met een deel van een internationale obligatielening. Hierdoor kon Staatsolie zijn schuldverplichtingen nakomen en operaties blijven uitvoeren. 

Staatsolie deelname aan de goudsector legt haar geen windeieren. Namens de Staat heeft het bedrijf een belang van 25 procent in de Merian-goudmijn van Newmont. De investeringen daarvoor behoren tot de beste beslissingen van het bedrijf de afgelopen jaren, zegt Elias. Volgens hem logenstraffen de inkomsten uit de deelname in de Merianmijn de kritiek, dat Staatsolie zich niet zou moeten inlaten met andere delfstoffen en zich alleen moet richten op aardolie. Vooral de oppositie maakte bezwaar dat Staatsolie zich ook zou richten op de goudsector. 

Behalve dat momenteel in het diepzeegebied actief wordt gezocht naar economisch winbare aardolie- en gasvoorraden, gaat ook aan land en near-shore de zoektocht naar olie door. Zo worden stappen ondernomen om onder andere te Uitkijk exploraties te beginnen. 

Maar, ook in het Tambaredjo-gebied zijn er activiteiten gaande om met nieuwe en modernere technieken en technologie meer olie uit de bestaande bronnen naar boven te halen wat tot voor kort niet mogelijk was. 

0 comments:

Een reactie plaatsen