dinsdag 5 september 2017

Suriname onderwerp van gesprek 13 september in vaste commissie BuZa Tweede Kamer

Centraal agendapunt is de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland


De vaste commissie van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Tweede Kamer komt woensdag 13 september 2017 bijeen om de 'Actuele situatie Suriname' te bespreken. De Nederlandse volksvertegenwoordigers gaan in overleg met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Naast de actuele situatie staat ook op de agenda 'Reactie op verzoek commissie over de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland en een overzicht van instrumenten voor economische samenwerking'. De vergadering stond in  eerste instantie morgen op de agenda (zie onderaan).

Deze vergadering is verplaatst naar 13 september 2017

Algemeen overleg

Suriname verplaatst naar 13 sept

De commissie had 6 juli een speciale vergadering houden over de actuele situatie in Suriname. De actuele situatie had te maken met het 8 decemberstrafproces, waarbij tegen Desi Bouterse, nu president van Suriname, 20 jaar is geëist door het Openbaar Ministerie. 

Daarenboven is  de zogenoemde agrément-verlening aan Anne van Leeuwen als ambassadeur van Nederland ingetrokken door president Bouterse. 'Op dit moment zal de regering nog niet toestaan dat er een Nederlandse vertegenwoordiging, in de vorm van een ambassadeur wordt toegelaten', zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken op vragen van De Nationale Assemblee. 

Suriname had 22 juni agrément verleend Van Leeuwen. Nadat hij door koning Willem Alexander beëdigd werd als ambassadeur op 27 juni, werd de accreditatie op 28 juni, zonder enige toelichting, ingetrokken.


0 comments:

Een reactie plaatsen