zaterdag 16 september 2017

Tariefsverhogingen van de EBS zijn al weer achterhaald

'De overheid moet beslissen of de subsidies op het huidige niveau kunnen blijven'


Het wordt, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 september 2017, schoorvoetend toegegeven door verantwoordelijken, maar de tariefsverhogingen van de EBS zijn al weer achterhaald. EBS-directeur Rabin Parmessar zei ja toen hij ernaar gevraagd werd. 'Het is niet makkelijk', voegde hij eraan toe over de stand van zaken in financieel opzicht. De oorzaak hiervan is de forse devaluatie van de Surinaamse dollar.

Ingewijden zeggen, dat de overheid nog forse subsidie betaalt voor de stroomlevering aan de samenleving. 'Vanwege de devaluatie betaalt de samenleving in principe nog 6 Amerikaanse dollarcent voor een kilowattuur', stelt een niet bij naam genoemde 'energiedeskundige'. De kosten van het bedrijf liggen bijna drie keer zo hoog. 

Parmessar bevestigt, dat de overheid nog altijd een hoge subsidierekening heeft om de stroomvoorziening te garanderen. Verder blijft hij voorzichtig over het onderwerp. 'De tarieven van de Energie Bedrijven Suriname worden door de overheid vastgesteld. Het bedrijf geeft alleen de kostprijzen aan.' De EBS kan niets zinnigs daarover zeggen. 

De regering heeft wel laten doorschemeren tijdens de recente begrotingsdebatten in het parlement dat er maatregelen opkomst zijn. De overheid is van plan om haar uitgaven, zoals subsidies, te verlagen om meer geld over te houden voor beleidszaken. Er bestaat ook een mogelijkheid dat overgestapt wordt naar subjectsubsidie, waarbij slechts kwetsbare groepen gesubsidieerd zullen worden. 

Parmessar: 'De overheid moet beslissen of de subsidies op het huidige niveau kunnen blijven.' Hij kijkt uit naar de Jaarrede van de president die uiterlijk 1 oktober moet worden gehouden. 'Dan zal de richting worden aangegeven.' Ook tijdens de daaropvolgende begrotingsbehandeling zal duidelijk worden welke stappen de overheid van plan is te nemen. 

0 comments:

Een reactie plaatsen