zondag 10 september 2017

Tien ton hulpmiddelen uit Suriname naar Antigua & Barbuda

'Na de eerste zending zal samenleving ook ingeschakeld worden om hulp te bieden'


Terwijl vele Surinamers zich bevinden op Sint-Maarten, levert de Surinaamse regering tien ton aan hulpmiddelen morgen af in Antigua. Zustereiland Barbuda is compleet verwoest door orkaan Irma, die een spoor van vernietiging heeft achtergelaten in het Caribisch gebied. 

De staatshoofden van Caricom hebben gisteren een spoedoverleg gevoerd via video call. Waarnemend president Ashwin Adhin laat vandaag, zondag 10 september 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat Suriname meteen actie heeft ondernomen om Antigua & Barbuda te hulp te schieten. 

De spullen worden morgen uit Suriname naar Antigua gevlogen. Door orkaan Jose kon de hulp niet in het weekend al worden gegeven.Het vliegtuig vertrekt om één uur 's middags en keert dezelfde dag terug. 

De Caribische Rampenbestrijding Organisatie (CDEMA) had al via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) logistieke hulp gevraagd. 

De waarnemend president zegt, dat deze hulp ook zal worden verleend door Suriname. Suriname zal onder meer water, melk, rijst, meel, lakens, spijsolie en hygiënische pakketten verstrekken. Suriname geeft met de concrete bijdragen volgens Adhin een duidelijk signaal aan de bevriende landen in de regio. Na de eerste bezending zal de samenleving ook ingeschakeld worden om hulp te bieden. Adhin zegt dat Suriname de ontwikkelingen op de voet volgt.

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) wil komende week familieleden en vrienden van getroffen Surinamers op Sint Maarten bijeen roepen. Sham Binda zei gisteren op Starnieuws, dat veel landgenoten het bijzonder moeilijk hebben. Volgens hem bevinden zich zo'n 1.600 Surinamers op het eiland. Er zijn Surinamers met vakantie daar die het eiland niet kunnen verlaten, want er is geen vliegverkeer mogelijk. Commerciële vluchten kunnen nog niet worden uitgevoerd.

(De Surinaamse Krant/NII/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen