donderdag 14 september 2017

Twee koloniale schilderijen uit de 17e eeuw vanuit New York terug naar Peru

Schilderijen zijn van enorme artistieke en culturele waardeTwee koloniale schilderijen uit de 17e eeuw van enorme artistieke en culturele waarde zijn teruggebracht naar Peru, als onderdeel van een officiële ceremonie die werd gehouden in het Peruaanse Consulaat in New York, meldt het Peruaanse staatspersbureau Andina donderdag 14 september 2017.

Geschilderd door een anonieme schilder, zijn de twee stukken onderdeel van de werken onder leiding van de School of Huamanga, opgericht door Diego Tito Quispe, de meest erkende inheemse schilder van Colombia. De werken, die door de Amerikaanse burger Tracey Willfong zijn teruggegeven, maken deel uit van een originele collectie bestaande uit 21 doeken.

De schilderijen werden aan het eind van de 16e eeuw van de Franciscan Congregation gevestigd in de Peruaanse Andes, en sindsdien werden ze gehuisvest in de Virgen Del Rosario Chapel in Hualahoyo (Junin-regio).


Helaas is sinds de vroege jaren negentig de waardevolle kunstcollectie volledig ontmanteld door een reeks systematische diefstallen. Tot nu toe heeft Peru in totaal zes stuk teruggevonden. Drie doeken werden gerepatrieerd uit Chili en een extra stuk is in de Verenigde Staten hersteld. 

'Dit privé-initiatief is een burgerlijk gebaar van grote waarde, omdat het aangeeft dat er vandaag meer bewustzijn bij particuliere verzamelaars is om het bezit van culturele activa die deel uitmaken van het erfgoed van een natie en terug te laten keren naar hun legitieme erfgenamen', zei de Peruaanse ambassadeur in de VS Carlos Pareja. 

Het proces van identificatie en follow-up van de gevonden werken, evenals het protocol van terugkeer, is gezamenlijk ondernomen door het Peruaanse consulaat in New York City, onder leiding van ambassadeur María Teresa Merino de Hart en de advocate van openbare en juridische zaken van het bekende Christie's veilinghuis, Sandra Cobden. 

De collectie koloniale schilderijen, van een diepe religieuze inspiratie, vertegenwoordigen de Schepping, de Grote Vloed en de Heilige Familie. De teruggevonden werken zullen de komende weken naar Peru worden gerepatrieerd en worden tentoongesteld in het Nationaal Museum in Lima.

(De Surinaamse Krant/Andina/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen