maandag 11 september 2017

Van Coblijn: 'Er zijn domme besluiten genomen in afgelopen jaren'

'President heeft alleen maar voor-de-gek-houderij over de samenleving gestort door te stellen dat hij de koers naar beneden kon brengen'


'Een op hol geslagen koers die zich nu stabiliseert vanwege het feit dat er heel veel stoom uit de economie is gehaald, is geen verdienste van deze regering. Men moet weten dat het land bijna meer dan de helft van haar koopkracht kwijt is geraakt, vanwege het feit dat er domme besluiten zijn genomen in de afgelopen jaren', aldus politicus John van Coblijn zondag 10 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

Van Coblijn benadrukt, dat indien het huidig beleid wordt voortgezet het niet te verwachten is dat de valutawisselkoersen terug worden gebracht naar het niveau waarop zij in 2014 waren. Volgens de politicus is het staatshoofd na drie harde beloftes in 2016 een jaar later nog steeds niet erin geslaagd deze belofte waar te maken.

Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt, dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar nog overeind staat. Voor de Amerikaanse dollar moet Srd 7,50 worden neergeteld. De eurokoers toont een stijgende trend op richting de Srd 9. 

'De president heeft alleen maar voor-de-gek-houderij over de samenleving gestort door te stellen dat hij de koers naar beneden kon brengen, omdat hij niet bij machte is om dat met zijn verstand alleen te doen. Met het huidig beleid kan men het ook vergeten, omdat de koers altijd onder druk is. Het moment dat de economie zich herstelt of de reserve daalt, wordt de wisselkoers onmiddellijk een probleem.'

De politicus voert aan, dat de meeste mensen nog steeds ervoor opteren om hun verdiende Srd’s om te zetten in vreemde valuta. Hierdoor neemt het vertrouwen in de Surinaamse munt steeds af. Dit alles komt, omdat het beleid ook niet wordt gemaakt om het vertrouwen in de Srd te stimuleren.

Van Coblijn benadrukt, dat hij niet weet waar de wijsheid vandaan gehaald wordt, wanneer de regering stelt dat er sprake is van herstel van de economie. 'Ik weet niet waar men die wijsheid vandaan haalt. Er is niets gedaan om het inkomen te verbeteren en de pensioenen een boost te geven. Wij hebben pakweg drie maanden nog te gaan in 2017 en ik zie geen enorme verbeteringen. Ik zie ook geen enorme verbeteringen komen in 2018, dan alleen maar met allerlei machtsmiddelen en allerlei kostenverhogende middelen proberen het belang van de regering te verdedigen.'

Met betrekking tot de pensioenen had hij wel verwacht, dat een ieder in de politiek daar aandacht voor zou hebben. 'Het is nu heel duidelijk dat zij die met pensioen zijn gegaan, slachtoffer zijn geworden en of slachtoffers gaan blijven. Zij die tussen nu en 20 jaar weer met pensioen gaan, zullen nog steeds slachtoffer blijven', aldus de politicus.

0 comments:

Een reactie plaatsen