dinsdag 5 september 2017

VHP-politici Jogi en Girjasing willen Srd 5 voor liter rauwe melk melkboeren

'Met de nieuwe prijs verdwijnt een verschil van Srd 5 in de zakken van de Melkcentrale'

'Wij moeten bereid zijn wat slagen te nemen, want president Desi Bouterse heeft ons in deze rotzooi gebracht'


De VHP-Assembleeleden Mahinder Jogi en Shailendra Girjasing pleiten ervoor, dat de regering de opkoopprijs van een liter rauwe melk opschroeft naar Srd 5. Vanaf vrijdag is de prijs van een liter melk van de Melkcentrale met Srd 2,25 gestegen naar Srd 8,50. De melkboeren krijgen een verhoging van 50 cent op een liter rauwe melk, waardoor het bedrag wordt opgetrokken naar Srd 3,50. 

Beide parlementariërs vinden dat er een oneerlijke verhouding is ontstaan nu de Melkcentrale een groot deel van het verhoogd bedrag besloten heeft naar zichzelf te trekken. Dit zal volgens hen zeker negatieve consequenties kunnen hebben voor de verdere ontwikkeling van de melkveesector. Met de huidige prijs voor rauwe melk hebben veel boeren volgens Girjasing geen zin meer om te gaan produceren, waardoor de samenleving op den duur genoodzaakt zal zijn om buitenlandse melk te kopen.

'De discrepantie is, dat zo als de zwarte marktkoers omhoog gaat, de prijs van buitenlandse melk ook meegaat. Dan klaagt niemand, maar wanneer de lokale boer zijn prijs wil verhogen is het lijden en last. Wij moeten bereid zijn wat slagen te nemen, want president Desi Bouterse heeft ons in deze rotzooi gebracht. Wij moeten nu gezamenlijk aan tafel gaan zitten om met ideeën te komen hoe eruit te komen', stelt Girjasing vandaag, dinsdag 5 september 2017, in hett Dagblad Suriname.

Jogi benadrukt dat met de nieuwe prijs een verschil van Srd 5 verdwijnt in de zakken van de Melkcentrale. 'Dat kan niet. Het doet je denken aan een multinational, die jouw bauxiet en aluinaarde goedkoop meeneemt en dure producten terugstuurt voor jou. We hebben altijd een bepaalde verhouding gehad in de prijs van opkoop van rauwe melk en de verkoopprijs van de Melkcentrale. Wanneer wij de nieuwe prijs uitzetten tegen die verhouding, dan zou een liter rauwe melk in de buurt van Srd 5 moeten kosten.'

Jogi vindt dat de Melkcentrale haar hoge operatiekosten niet moet verhalen op de melkboeren en de consument. 'Ik denk dat er heel veel verloren gaat, omdat de efficiëntie en doelmatigheid in de bedrijfsvoering te wensen over laat. Wanneer wij het bedrijf goed kunnen draaien, kunnen besparen, kunnen wij een win-win-situatie creëren voor zowel het bedrijf, de melkboer als de consument', stelt de politicus.

Jogi voert aan dat de stiefmoederlijke behandeling van de melkboeren ervoor heeft gezorgd, dat de productie van rauwe melk in de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. 'In 2010 was dat 20.000 liter per dag. Vandaag is de productie gebracht naar minder dan 8.000 liter per dag. Nu hebben wij slechts 30% van de productie vanuit 2010. Wij moeten blij zijn dat wij producenten hebben in dit land, die ondanks de hitte, regen, slechte infrastructuur en hoge bankrentes bereid zijn te ondernemen en werkgelegenheid te creëren.'

0 comments:

Een reactie plaatsen