maandag 11 september 2017

Vier vrachtwagens met noodhulp naar door Irma zwaar getroffen Barbuda

NCCR rept voor het eerst over eventuele hulp aan Surinamers op Sint-Maarten


Vier vrachtwagens met noodhulp worden vanmiddag, maandag 11 september 2017, per vliegtuig aan de bewoners van Barbuda geleverd. 'Surinamers zijn van nature hulpvaardig, we hebben altijd anderen in nood geholpen, ook al hebben we het zelf moeilijk', zegt kolonel Jerry Slijngard van Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), op Starnieuws.

Slijngard deelt mee dat er naar mogelijkheden gekeken wordt hoe de andere getroffen eilanden te helpen, met name Sint Maarten. Daar zijn veel Surinamers zwaar getroffen door Irma. Het is de eerste uitspraak van overheidszijde over hulp aan Surinamers op Sint-Maarten. De regering liet slechts en paar keer weten, dat president Desi Bouterse op Cuba - die daar verblijft voor zijn medische check-up en vakantie met zijn gezin - veilig is, terwijl er op Sint-Maaren zo'n 1.600 Surinamers zouden zijn. Het Caribische rampenbestrijdingsinstituut CDEMA, zoekt naar manieren om getroffen ‘Caribische nationals’ te evacueren uit de rampgebieden, aldus Slijngard. Hij geeft aan dat er op het hoogste niveau zaken in orde worden gebracht. Suriname gaat eerst Barbuda steunen. Dit eiland was het eerste op het pad van Irma. Alle 1.500 inwoners zijn geëvacueerd naar Antigua. 

De vier militaire vrachtwagens vertrekken vroeg naar de luchthaven op Zanderij. Daar zullen nog meer spullen worden toegevoegd. Om één uur vertrekt de hulpoperatie met de SLM naar Antigua. 

Slijngard stoort zich niet aan de kritiek die vooral op social media wordt geuit op de hulpoperatie. 'We hebben zelf niet maar we gaan anderen helpen', is de meest gehoorde klacht. 'Ongegronde kritiek. De inborst van Surinamers is dat ze altijd helpen. Ze hebben altijd hun beste zijde laten zien in tijden van nood. In dit geval wordt de eerste tranche van hulp door de regering gegeven. Het publiek krijgt gauw te horen hoe het ook kan helpen.'

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen