maandag 11 september 2017

Voormalig militant lid Peruaanse communistische Lichtend Pad na 25 jaar cel in vrijheid gesteld

Maritza Garrido Lecca werd 12 december 1992 met leider Guzman gearresteerd


'Ik heb er geen spijt van'


Maritza Garrido Lecca, een voormalig militant lid van de Peruaanse communistische Lichtend Pad organisatie (Sendero Luminoso), is maandag 11 september 2017, vrijgelaten uit de gevangenis waar ze een straf van 25 heeft uitgezeten op beschuldiging van verraad en terrorisme tegen de staat. Zij werd 12 december 1992 samen met Lichtend Pad-leider Abimael Guzman door Peruaanse autoriteiten gevangen genomen.

De groep had zich bezighouden met militante acties tegen de staat, om dictator Alberto Fujimori te verdrijven, die nu gevangen zit op verschillende aanklachten van mensenrechtenschendingen, waaronder het 1991 Barrio Altos-bloedbad van Lichtend Pad-leden.Maritza Garrido Lecca was 27 jaar oud toen ze gearresteerd werd en een veelbelovende carrière had als prima ballerina en hedendaags danseres. Het huis waar ze gearresteerd werd met diverse andere leden van de groep, diende ook als dansstudio.Ondanks dat ze behoorde tot een rijke familie, werd Garrido Lecca activiste nadat zij door haar tante, ook een militante in de organisatie, was blootgesteld aan Lichtend Pad-materiaal. Haar inzet voor de organisatie werd verder versterkt na het zien van de wreedheden die de staat heeft uitgevoerd tegen de linkse oppositieleiders en aanhangers.

Oorspronkelijk beschuldigd van verraad, werd in 2001 haar straf opgevoerd naar 25 jaar voor haar vermeende betrokkenheid binnen Lichtend Pad-afdeling Organiserende Ondersteuning en voor het verborgen houden van Abimael Guzman in haar huis en dansstudio.In verscheidene interviews, die ze over de jaren heen uit de gevangenis heeft gegeven, is Garrido Lecca onverschillig gebleven en verklaarde steeds 'ik heb er geen spijt van'.

Zo'n 16 andere leden van het Lichtend Pad worden ook voor het einde van het jaar vrijgelaten.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter/Trome.pe)

0 comments:

Een reactie plaatsen