vrijdag 8 september 2017

Vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Curaçao geland

Hulpgoederen voor slachtoffers orkaan Irma via Hato, Curaçao, naar Sint-Maarten


Een KDC-10 vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is op Curaçao aangekomen. Het toestel heeft hulpgoederen bij zich voor de slachtoffers van de orkaan Irma, aldus de vliegbasis Eindhoven op Twitter. De KDC-10 was donderdagavond om acht uur vanaf de vliegbasis Eindhoven met bestemming Curaçao vertrokken. 

De KLM stelt kosteloos een vrachtvliegtuig ter beschikking om hulpgoederen van het Rode Kruis naar Curaçao te brengen. Het toestel vertrekt zaterdagochtend met 60 ton ('drie vrachtwagens vol') aan spullen aan boord, meldt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Het gaat om dekzeilen, generatoren, jerrycans en zonnepanelen. Is er plaats over in het vliegtuig, dan wordt ook nog drinkwater meegenomen. 'De spullen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125. De gulle gevers kunnen zo zien wat er met hun bijdrage gebeurt', aldus Stoffels. Hij verwacht later vandaag, vrijdag 7 september 2017, te kunnen zeggen hoeveel er intussen is gestort op het speciale gironummer voor hulp aan Sint-Maarten.Donderdag kon de Nederlandse marine al per schip hulpgoederen van het Rode Kruis afleveren op het eiland, dat grote schade opliep door de orkaan Irma. 
Het marineschip Zr. Ms. Zeeland is afgemeerd in de haven van Sint-Maarten. Het schip is daar om hulp te verlenen na de orkaan Irma. Commandant André van der Kamp liet via Twitter weten dat met het lossen van de noodhulpgoederen kon worden begonnen.

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een helikopter en bootjes aan boord om mensen en hulpgoederen aan land te brengen. Bovendien is aan boord plek voor ongeveer honderd evacués. Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is klaar met het lossen van een eerste lading hulpgoederen in Sint-Maarten. Marinecommandant Peter Jan de Vin liet op Twitter weten dat het schip naar Curaçao vaart om een nieuwe voorraad hulpgoederen op te halen.

De Vin liet verder weten dat haast zou worden gezet om de orkaan José te ontlopen. Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami trekt de orkaan zaterdagmiddag lokale tijd langs Antigua en Barbuda en niet veel later langs Anguilla en Sint-Maarten, alvorens naar het noorden af te buigen.


(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen