vrijdag 8 september 2017

Zeker 32 mensen om het leven gekomen door krachtige aardbeving in zuiden Mexico

Beving voor de zuidwestkust van Mexico had een magnitude van 8.1


Zeker 32 mensen zijn vandaag, vrijdag 8 september 2017, om het leven gekomen door een krachtige aardbeving in het zuiden van Mexico. De beving vond plaats voor de zuidwestkust van Mexico en had een magnitude van 8.1. De vrees is dat het aantal doden nog zal oplopen. 

President Enrique Peña Nieto gaf deze informatie toen hij een inderhaast belegde crisisvergadering in de hoofdstad verliet. De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten vandaag bekend dat er daar zeker 23 mensen om het leven zijn gekomen, de meeste in de plaats Juchitán dat niet ver van de Stille Oceaan ligt. Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, een markthal en tal van huizen in. Slachtoffers liggen er naar verluidt nog onder het puin, melden Mexicaanse media.


In de naburige deelstaat Chiapas, dat ook aan die zee ligt, zijn inmiddels zeven doden geteld en in de deelstaat Tabasco twee. 

(Bron foto's: Twitter)

In Mexico hebben zeker vijftig miljoen mensen de aardschok gevoeld. Veel gebouwen als scholen en ziekenhuizen hebben schade opgelopen. In de stad Juchitan zijn enkele gebouwen volledig ingestort. In delen van Mexico-Stad is de stroom uitgevallen.

Over de kracht van de beving, die kort voor middernacht plaatsvond, bleef onenigheid bestaan. De meeste media en deskundigen kwamen uiteindelijk uit op een kracht van 8.2. Het is daarmee een van de zes of zeven zware aardbevingen die het land met een kracht groter dan 8.0 hebben geteisterd sinds 1899. Vier van die bevingen waren in de regio van Chiapas en Oaxaca. Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec.

Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving minder verwoestend. 

In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. Minder dan dertig minuten na de eerste aardbeving werd er een naschok met een magnitude van 6.1 waargenomen. 

Ook in het naburige Guatemala is de beving gevoeld. President Jimmy Morales zei vandaag voor de televisie dat de schade momenteel in kaart wordt gebracht. Volgens de autoriteiten had de beving in Guatemala een kracht van 7.7.
(De Surinaamse Krant/Nu.nl/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen