vrijdag 8 september 2017

Zes boeren in Peruaanse Amazone doodgeschoten door groep gemaskerde mannen

Boeren weigeren, onder druk gezet door oliepalmproducenten, de gebieden te verlaten waar ze werken

(Bron foto: Detrás de la Noticia)

Zes boeren zijn in de Peruaanse Amazone doodgeschoten door een groep gemaskerde mannen in een schijnbaar geschil over grondrechten. Vijf lichamen, gebonden aan handen en voeten, waren in een rivier gegooid en een zesde werd gevonden aan de kant van een onverharde weg in het junglegebied Ucayali, aldus politieagent Raul Huari gisteren, donderdag 7 september 2017.

De slachtoffers maakten deel uit van een gemeenschap van boeren, die weigerden de gebieden te verlaten waarop ze werken, onder druk gezet door oliepalmproducenten, aldus Robert Guimaraes, hoofd van een inheemse federatie in Ucayali. 

Getuigen hebben verklaard dat een groep van tussen 30 en 40 mannen die hagelgeweren droegen, in totaal 20 boeren trachtten te doden, zei Huari.

'Ze zeiden dat ze opdoken, ze omringden en begonnen te schieten. Gelukkig, sommige slaagden erin om te ontsnappen', zei hij. 'In mijn 24 jaar werk heb ik nog nooit zoiets gezien.'

Huari zei verder, dat de moorden lijken te zijn gekoppeld aan een landdispuut, en een speciale politie-eenheid en aanklagers verrichten onderzoek. 

De moorden vonden plaats op 1 september, waarop de driejarige verjaardag werd gevierd van de moord op vier inheemse activisten die bedreigd waren door houthakkers in een ander deel van Ucayali. 

Na de 2014-moorden, die kwamen op het moment dat Peru gastheer was van een wereldwijde milieutop, beloofde de regering om meer te doen om de afgelegen Amazone-dorpen te beschermen, die vaak geen landtitels hebben, tegen gewelddadige botsingen met krakers.

(De Surinaamse Krant/AAP/La Republica/Vigilante Amazonico.pe/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen