zondag 1 januari 2017

Aantal door politie onderschepte dozen drank aan Kwattaweg bedraagt 8.820

Drie verdachten na arrestatie in verzekering gesteld


De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname donderdag 29 december de in beslag genomen alcoholische dranken (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) en sigaretten die woensdag waren onderschept geteld. Het gaat om 1.920 dozen alcoholische dranken die in de container zijn aangetroffen en in de loods meer dan 6.900 dozen. Ook dozen met sigaretten zijn in beslag genomen, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, zondag 1 januari 2017. 

Na uitgewerkte informatie over personen die bezig waren een 40 ft.container met als inhoud alcoholische dranken en sigaretten leeg te halen, deden leden van zowel het Korps Politie Suriname als het Nationaal Leger een adres aan de Kwattaweg aan.

De 46-jarige P.A., T.O. (34) en de 31-jarige H.S. werden ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachten zijn na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

De politie vermoedt dat het hier gaat om een georganiseerde criminele bende. Het onderzoek wordt voortgezet door de afdeling Fraude.

Vier mannen overvallen tijdens jaarwisseling gezin aan Indira Gandhiweg

Bewoner door overvallers mishandeld

Overvallers weten tijdens vuurgevecht met agenten te ontkomen...


Tijdens de jaarwisseling hebben vier mannen onder bedreiging van vuistvuurwapens een gezin aan de Indira Gandhiweg overvallen. Dit bericht de Ware Tijd vanochtend, zondag 1 januari 2017, op haar website.

De buit bestaat uit twee vuurwapens, sieraden en een onbekend geld bedrag.

De bewoner werd mishandeld en liep daarbij verwondingen op. Toen de politie op het adres arriveerde, sloegen de overvallers op de vlucht. Tijdens hun vlucht ontstond een schietpartij. De verdachten zijn nog voortvluchtig.

De politie van het bureau Lelydorp heeft de zaak in onderzoek.

Aantal vuurwerkslachtoffers stijgt van 4 naar 16

Jongste slachtoffer is een meisje van 3 jaar...


Het hoofd van de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Fauzia Poese, heeft vanmorgen, zondag 1 januari 2017, tijdens een persconferentie bekendgemaakt, dat het aantal vuurwerkslachtoffers gestegen is van 4 naar 16. Dit bericht de webeditie van het Dagblad Suriname. 

Het jongste slachtoffer is een meisje van 3 jaar. Zij heeft een brandwond opgelopen aan een ooglid. Haar broer was bezig vuurwerk af te schieten en het wierook heeft het meisje geraakt aan een ooglid.

Het oudste kind dat letsel heeft opgelopen is 13 jaar.

MAS werkt aan zogenoemd 'nationaal meerjaren maritiem beleidsplan' 2018-2068

Directeur Amafo: 'De toekomst van Suriname ligt op het water'


De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft voor dit nieuwe jaar als een van de meest belangrijke speerpunten het formuleren van een nationaal meerjaren maritiem beleidsplan. 'Dit zal gebeuren met iedereen in de sector', zegt MAS-directeur Michel Amafo vandaag, zondag 1 januari 2017, in de webeditie van de Ware Tijd. 

Het plan zal zich uitstrekken over de periode 2018-2068. Daarin zullen alle aspecten van de Surinaamse maritieme sector, waaronder het baggeren van rivieren, introductie van een open scheepsregister en opvoeren van de veiligheid te water worden meegenomen.

'De toekomst van Suriname ligt op het water. Maar, wil je dat kapitaliseren, moet je wel een roadmap hebben, een routebeschrijving, een document hoe je dat wil realiseren.'

Amafo zegt, dat voor een vijftigjarenplan is gekozen, omdat de resultaten niet binnen korte tijd zichtbaar zullen zijn. Zo zullen bij introductie van een open scheepsregister 'de vruchten pas na vijf tot zeven jaar worden gezien'. Dat geldt ook voor meerdere aspecten van het maritieme beleid.

Evenals voorgaande jaren heeft de MAS ook in 2016 een positief bedrijfsresultaat geboekt. Volgens Amafo 'heel goed' zelfs. Het staatsbedrijf wist met succes de operationele kosten laag te houden of terug te dringen en er werden nieuwe producten ontwikkeld om zo meer inkomsten te verdienen. Daarnaast zijn in het gehele bedrijf maatregelen doorgevoerd om de efficiëntie door te voeren. De directeur wil geen details geven over de winst. Hij benadrukt dat winstmaximalisatie niet het belangrijkste oogmerk is van het bedrijf. Voorop staan een gezonde bedrijfsvoering en ervoor te zorgen dat de veiligheid op de Surinaamse wateren gegarandeerd is.

Over de veiligheid op het water is Amafo dik tevreden. In de afgelopen periode zijn enkele maatregelen genomen, die bijdragen aan een verhoogde veiligheid. Het bedrijf zal doorgaan met acties, zodat overal in het land personen die een vaartuig besturen, beschikken over een vaarbewijs en dat alle boten gekeurd en verzekerd zijn.

Verdachte dodelijke schietpartij in Hellevoetsluis meldt zich bij politie Dordrecht

Tweede Kerstdag zijn twee op Curaçao geboren mannen (22 en 29) doodgeschoten


Een van de verdachten van de dodelijke schietpartij op Tweede Kerstdag in Hellevoetsluis (zie foto - Bron: RTV Rijnmond) zit vast. De 29-jarige Hellevoeter heeft zich vrijdagavond zelf gemeld op het politiebureau. Bij de schietpartij aan de Branding kwamen maandag de 22-jarige Faichel Rimon uit Rotterdam en zijn 29-jarige oom Shurandy uit Hellevoetsluis om het leven. Dit meldt zaterdag 31 december 2016 onder andere de regionale zender RTV Rijnmond.

De man uit Hellevoetsluis overleed nog dezelfde dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dinsdag eiste de schietpartij een tweede leven. De Rotterdammer bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie maakte eerder deze week bekend dat duidelijk lijkt te zijn wie betrokken zijn geweest bij het schietincident en riep deze mannen op zich te melden. Een van de mannen heeft hier nu gehoor aan gegeven. De 29-jarige man uit Hellevoetsluis gaf zichzelf vrijdagavond aan in Dordrecht.

Getuigen zagen vlak na de schietpartij een zwarte Dodge Ram wegrijden. Deze auto werd donderdag op het Pieter Postplein in Hellevoetsluis gevonden. Rond het plein verspreidt de politie een flyer, met de oproep of mensen zich kunnen melden als ze hebben gezien dat de auto daar werd geparkeerd en/of door wie dat werd gedaan. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Naar twee andere verdachten wordt nog gezocht op 'al hun mogelijke verblijfplaatsen', zo laat de politie weten. Over de aanleiding van de schietpartij kan de politie nog niets zeggen.

Procureur-generaal wil bij CLAD betrokken worden

Baidjnath Panday wil dat wetgeving daartoe wordt aangepast 'met een simpele regel'

Assembleeleden Breeveld (DOE) en Gajadien (VHP) staan achter voorstel procureur-generaal


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vindt, dat de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) ook onder hem moet vallen. Hij zegt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 1 januari 2017, dit in het afgelopen jaar herhaaldelijk onder de aandacht van de minister van Financiën te hebben gebracht, maar tot nog toe heeft de bewindsman niet hierop gereageerd. De dienst valt volgens de wet alleen onder deze minister. 

'En daar is niets mis mee als het gaat om het beoordelen van bestedingen van staatsmiddelen op hun doelmatigheid en rechtmatigheid', aldus de procureur-generaal. Hij stelt daarom voor dat dit niet gewijzigd wordt, maar dat de procureur-generaal wordt toegevoegd als verantwoordelijke. Deze aanpassing van de wet kan volgens Baidjnath Panday al met een simpele regel in één bepaling van de wet gerealiseerd zijn.

'Dat lijkt mij niet zo een gek idee. Dat lijkt mij zelfs goed', reageert DOE-parlementariër Carl Breeveld op het voorstel Baidjnath Panday. Hij vergelijkt het idee met een bepaling in de conceptwet tegen corruptie, waarbij een commissie moet worden ingesteld voor de preventie van corruptie. Er zijn daarbij ook voorstellen gedaan om die commissie rechtstreeks onder de procureur-generaal te laten opereren. Breeveld vreest dat een commissie die is ingevuld door de politiek zal inboeten aan voortvarendheid en onafhankelijkheid.

Ook VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien ziet het nut van deze aanpassing van de wet in. Hij zegt, dat het Openbaar Ministerie, zoals de wetgeving nu eruit ziet, afhankelijk is van het ministerie van Financiën om CLAD op te dragen een zaak te onderzoeken. Maar, hij benadrukt dat zowel deze dienst als de Rekenkamer nu al de bevoegdheid heeft om onderzoeken op eigen houtje te doen naar mogelijke misstanden.

'Maar, wat wij zien, is dat de instituten hun werk niet naar behoren doen.' Het gevolg daarvan is volgens Gajadien dat corruptie momenteel hoogtij viert in het land.

Nieuwjaarstoespraak VHP-voorzitter Santokhi: 'Ik moet u voorbereiden op verdere ellende in 2017'

'Het onkundig en onbehoorlijk bestuur is verworden tot een circus van mislukte kunstjes'’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, over Sylvana Simons en haar 'Artikel 1: held van Afro-Surinamers of gewoon egotrippen?

Panel bespreekt met bestuurs- kundige August Boldewijn en NPS-voorzitter Gregory Rusland situatie in Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt op de eerste dag van 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Sylvana Simons: held van de Afro-Surinamers of misplaatste egotripperij?
Op 24 december maakte Sylvana Simons bekend dat zij DENK verlaat. Ze zegt dat ze te weinig ruimte kreeg, te weinig gesteund werd na de bedreigingen, dat de partij de bedreigingen aan haar adres publicitair heeft uitgebuit. Ook stelt ze dat die partij polariseert.
Nu blijkt, dat Simons al veel eerder in het geheim haar eigen partij, Artikel 1, heeft opgericht. Hoe geloofwaardig zijn de redenen die Simons aanvoert? Dat DENK bijvoorbeeld polariseert kon ze vooraf weten, want de partij doet dit vanaf haar oprichting.


Is Simons er echt van overtuigd, dat zij drie maanden voor de verkiezing een kans maakt met een nieuwe partij die organisatie en geld ontbeert?
Is er sprake van egotripperij?
Het is nog nooit voorgekomen dat een zwart persoon met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer is verkozen. Waarom zou dat nu wel lukken? Autochtone Nederlandse gaan immers niet op haar stemmen, Turken en Marokkanen evenmin. En de Afro-Surinamers? Die stemmen nauwelijks; bovendien speelt de zogeheten krabbenmentaliteit een doorslaggevende rol. Een hopeloze onderneming?
Moeten we -gelukkig- concluderen dat, gelet op deze gang van zaken, een brede multi-etnische partij nooit van de grond zal komen?* Verkiezingen: VVD of PVV?
De komende Tweede Kamerverkiezingen gaan tussen de VVD en de PVV. Nederland kijkt reikhalzend uit naar het eerste kabinet Wilders. Gaat de PVV de welverdiende vruchten oogsten in deze tijd van populistische revolutie?
Hoe hard is de bezwering van de VVD, dat ze niet met de PVV gaat regeren?
Links, dat onder andere door haar omhelzing van het neoliberalisme schuldig aan de opkomst van het rechts-populisme, speelt geen rol van betekenis. Uit peilingen blijkt, dat voor het eerst de meerderheid van de kiezers op een rechtse partij zal stemmen. Voorheen werden de stemmen gelijkelijk verdeeld tussen links en rechts. Rechts-populisten hebben de sociaal-economische agende gekaapt.
Wat moet het antwoord zijn van links op het rechts-populisme? Wordt het niet tijd voor een nieuwe linkse beweging?* Terreur: grenzen dicht?

De vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn was een afgewezen asielzoeker uit Tunesië. Hij liftte mee met de vluchtelingentsunami de afgelopen jaren. Terwijl heel Europa naar hem zocht, reisde hij ongehinderd van Duitsland via Nederland en Frankrijk naar Italië. Dit roept een aantal vragen op.
Een eerste: is de tijd nu eindelijk rijp voor het beperken immigratie uit islamitische landen? Dit idee is niet nieuw, maar werd eerder weggehoond. Het is echter een feit dat controversiële ideeën tijd nodig hebben om geaccepteerd te worden.
Twee: is het idee van open grenzen achterhaald nu terroristen ongehinderd door Europa reizen en dood en verderf zaaien?
Drie: hebben de Europese populisten hun gelijk gehaald met hun verzet tegen de komst van islamitische vluchtelingen?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor de actuele politieke en economische toestand Suriname. Het panel spreekt met bestuurskundige August Boldewijn en NPS-voorzitter Gregory Rusland.Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Wesley Amzand, Max Sordam en Tim Petrisie.


Het programma wordt zondagavond 1 januari 2017 tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

President Bouterse in nieuwsjaarsrede: 'Ik ga geen fraude en corruptie, waar en wanneer die ook zullen voorkomen, toestaan'

'Ik beloof u dat niets ons te veel zal zijn om in 2017 over de gehele linie orde op zaken te stellen'

'Ik kan niet meegaan met IMF-maatregelen die de druk op het volk zodanig verzwaren, dat menswaardig bestaan niet meer te garanderen zou zijn'