maandag 2 januari 2017

Automobilist overvallen door vier mannen op Burnetteweg, Pontbuiten

Vier mannen er vandoor met Srd 12.000 - Bestuurder zou overvallers van gezicht kennen...


Een automobilist heeft vrijdagavond aangifte gedaan bij de politie van Latour ter zake beroving op de kruising van Pontbuiten en de Burnetteweg. Hij reed op die bewuste avond over de Burnetteweg. Ter hoogte van de kruising werd de bestuurder gestopt door vier mannen die hem van gezicht bekend zijn. Dit meldt vandaag, maandag 2 januari 2017, het Dagblad Suriname.

De vier mannen hebben de bestuurder uit de wagen getrokken. Drie van de mannen hebben hem buiten omsingeld, terwijl de vierde verdachte de auto doorzocht. In de wagen bewaarde de bestuurder een geldbedrag van Srd 12.000 in de consoleruimte naast de bestuurder. Daaruit heeft de vierde verdachte het bedrag weggenomen. De daders hebben daarna de plaats te voet verlaten.

De politie van Latour is bezig met de opsporing van de vier verdachten.

Onbekenden breken in bij de Trustbank te Paramaribo

Buit zou bestaan uit twee 'trommels' met onbekende inhoud uit geforceerde kluis


Inbrekers hebben flink huisgehouden in het pand van de Trustbank aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo. De politie van het bureau Nieuwe Haven, die het bericht van de inbraak ontving, is ter plaatse geweest. Er werd een onderzoek ingesteld en toen bleek, dat de bank overhoop was gehaald, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 2 januari 2017.

De kluis was geforceerd en daaruit zijn twee trommels met inhoud weggedragen. De inbraak werd vandaag ontdekt. De inhoud van de twee trommels is vooralsnog niet bekend.

De daders zijn via het dak het pand binnengedrongen.

Jogi (VHP): 'Het zou beter zijn als Bouterse aan zelfreflectie zou doen'

‘Bouterse kan alvast lijst produceren van hout-en goudconcessies vanaf 2010’ 


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vraagt zich af hoeveel waarheid hij moet hechten aan de nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse. Volgens hem zou het beter zijn als het staatshoofd aan zelfreflectie zou doen en zou moeten nagaan hoeveel beloften hij sinds de jaren ’80 heeft kunnen waarmaken. Na in 2010 een kruistocht tegen corruptie te hebben aangekondigd waar letterlijk niets van is terechtgekomen, beloofde president Bouterse in zijn nieuwjaarsrede opnieuw een harde aanpak van corruptie de komende periode. 

'Ik zal onder geen beding een politiek van names en faces toelaten. Ik ga geen fraude en corruptie, waar en wanneer die ook zullen voorkomen, toestaan. Ik zeg u toe, landgenoten, names en faces, fraude en corruptie zal ik hard aanpakken', zei het staatshoofd.

Jogi benadrukt dat het staatshoofd als eerst een overzicht kan presenteren van alle hout- en goudconcessies die sinds 2010 zijn uitgegeven. Daarnaast moet hij komen uitleggen wie de eigenaren zijn van Sarafina, Triangle Gold Mining en Alakondre Mining. 'Hiermee kan hij aantonen dat hij bereid is de daad bij het woord te voegen', zegt de VHP’er maandag 2 januari 2017 in het Dagblad Suriname.

Volgens de parlementariër heeft de president bij zijn inaugurele rede in 2010 reeds harde beloftes gemaakt om corruptie zwaar aan te pakken, aan economische diplomatie zou doen en ook nog ervoor te zorgen dat Suriname de eerstvolgende voedselschuur in de regio zou worden. 'Hij heeft toen meer dan 55 zaken opgesomd, maar niets daarvan waargemaakt.'

Jogi zegt verder, dat hij Bouterse wel het voordeel van de twijfel zal geven, omdat het staatshoofd inderdaad ouder is geworden. 'Ik neem aan dat hij ook wijzer is geworden en zal gaan werken aan de stabilisatie- en herstel van het land.'

3-Jarig meisje zou seksueel zijn misbruikt door jongen van 7 jaar....

Ouders driejarig meisje doen aangifte van seksueel misbruik 


De ouders van een 3-jarig meisje hebben op Nieuwjaarsavond aangifte gedaan bij de politie van Groningen, Saramacca, van seksueel misbruik. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 2 januari 2016.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de moeder de verdachte, een minderjarig neefje, op heterdaad heeft betrapt tijdens het plegen van seksuele handelingen met haar dochtertje. Het meisje was op dat moment thuis bij de verdachte.

Het meisje zal met een verklaring van de politie worden verwezen naar een arts. De verdachte is een jongen van zeven jaar. Hij is volgens de wet niet vervolgbaar, aldus het dagblad.

'Regering heeft geen andere keus dan zware IMF-eisen dit jaar door te voeren'

Kalloe: 'IMF is enige die met stevige balata stok en tamarindezweep alles van Suriname kan afdwingen'

'Wij worden weer een kolonie, een kolonie van China,  sec door mismanagement van domme mensen'


De zware eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen dit jaar moeten worden doorgevoerd. De regering heeft hierbij geen andere keus, stelt oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe vandaag, maandag 2 januari 2017, in het Dagblad Suriname. President Desi Bouterse heeft in zijn nieuwjaarsrede aangegeven dat het volk niet overgeleverd zal worden aan maatregelen waar het IMF de nadruk op legt. De oplossingen moeten volgens hem dragelijk zijn en in dialoog met het volk worden bepaald. 

Kalloe benadrukt, dat de regering in een dilemma zit waar bij het niet uitvoeren van de gestelde maatregelen geen enkel financiële instelling meer zaken met het land zal willen doen. Gezien het feit dat het land momenteel volledig afhankelijk is van de ‘inkomsten’ uit leningen, betekent dit dat de hele economie in elkaar zal storten. Eerder hebben de Caribbean Development Bank en de World Bank hun activiteiten on hold gezet, omdat zij hetzelfde gedrag volgen als het fonds.

'Het IMF zal moeten, ze hebben geen keus. Niemand heeft een stok zo groot als die van het IMF. Het fonds is de enige die met een stevige balata stok en tamarindezweep alles van Suriname kan afdwingen', aldus Kalloe.

De oud-minister zegt, dat het land door ‘dom en kortzichtig beleid van regeerders’ geen enkel extra dollarinkomsten heeft, omdat verschillende sectoren totaal kapot zijn gemaakt. Zelfs Staatsolie kan deze extra inkomsten niet garanderen, omdat ‘zij zelf ook failliet is’.

Het recept van het fonds houdt volgens de ondernemer in, dat ervoor gezorgd moet worden dat de begroting sluitend is en subsidies afgeschaft worden. 'Als de begroting sluitend is en er vindt geen monetaire financiering plaats, krijg je de stabiliteit. Maar, dan de stabiliteit van het kerkhof. Hier zijn wij uiteindelijk allemaal dood, waardoor er superstabiliteit zal heersen', stelt Kalloe.

De ondernemer benadrukt. dat de eisen van het IMF zeer eenzijdig zijn en dat helemaal niet gelet wordt op de schepping van werkgelegenheid, stimulering van productie en drastische sanering van het overheidsapparaat. De bitterste pil die de regering volgens hem zal moeten slikken, is de sanering van het overheidsapparaat.

'Als je mensen gaat saneren binnen het overheidsapparaat, moet je arbeidsplaatsen scheppen. Dat betekent dat je investeringen moet gaan plegen. Jammer, dat een aantal goede investeringen vanuit het buitenland om persoonlijke belangen is geweigerd, terwijl het palmolieproject als cadeau is gegeven aan China. Ik voorspel nu al dat geen enkele Surinamer emplooi bij dit project zal vinden', aldus Kalloe.

Volgens de voormalige minister van Openbare Werken en Handel en Industrie worden de ‘melkkoeien’ (staatsbedrijven) van de staat nu door Bouterse gebruikt om geld middels leningen binnen te halen voor zogenaamde investeringsprojecten. Hij verwijst hier naar de machtigingswetten die via De Nationale Assemblee (DNA) goedkeuring aan de regering heeft gegeven om enkele miljoenen te lenen bij de Chinese Export-Import Bank (EXIM-bank). Hierbij worden bezittingen van deze staatsbedrijven volgens Kalloe stiekem als onderpand gegeven. De politiek analist benadrukt dat deze geleende gelden echter toch voor financiering van de overheidsbegroting zullen worden gebruikt. 'Al onze grote staatsbedrijven zullen hierdoor in handen van buitenlanders terecht komen. Wij worden weer een kolonie, een kolonie van China. Dit sec door mismanagement van domme mensen', aldus Kalloe.

'Eensgezind'; Alphons Levens

Eensgezind


Luisterend naar de geluiden om mij heen
en de berichten analyserend lezend,
kom ik tot de semi-wetenschappelijke conclusie
dat wij Surinamers in één vaststelling eensgezind zijn.

Wij hebben een zeer beroerd jaar achter ons gelaten,
doch het fundament voor een beter jaar ontbreekt.
Aan ons dus de opdracht eensgezind te arbeiden
en te storten dat nieuwe fundament.

Alphons Levens,
2 januari 2017.

Zeker 50 doden bij opstand in Anísio Jobim-gevangenis ten noorden van de stad Manaus, Brazilië

Slachtoffers op gruwelijke wijze gedood - Veertig hoofden aangetroffen

(Bron foto: Twitter)
Autoriteiten zouden weken geleden op hoogte zijn gesteld van bloederige plannen bende in gevangenis


Bij een bloedige gevangenisopstand in Brazilië zijn gisteren en vandaag, maandag 2 januari 2017, zeker vijftig doden gevallen. Braziliaanse media berichtten, dat de strijd tussen twee drugsbendes in het gevangeniscomplex de oorzaak van de uitbarsting van het geweld is geweest, zo berichten vandaag diverse media in onder andere Nederland.

De opstand brak gistermiddag uit in de Anísio Jobim-gevangenis ten noorden van de stad Manaus en zou maandag nog niet zijn beëindigd. Op sociale media circuleren de meest gruwelijke foto’s van het bloedbad.


De misdadigers gingen bruut te werk en volgens bronnen in het forensisch instituut in de hoofdstad van Amazonas, Manaus, zijn talrijke lichaamsdelen uit het gevangeniscomplex gebracht die geïdentificeerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld veertig hoofden.


Omdat de lichamen van slachtoffers zo zijn toegetakeld, is het moeilijk vast te stellen hoeveel doden er precies zijn gevallen. Maar, alles wijst erop dat dit de bloedigste gevangenisopstand in het land is sinds die in 1992 in de penitentiaire inrichting Carandiru in de deelstaat São Paulo. Toen vielen 111 doden. De strijd zou zijn losgebarsten nadat enkele gevangen waren ontsnapt.

Twee criminele bendes, de Primeiro Comando da Capital (PCC) en de Família do Norte, zouden elkaar gistermiddag hebben aangevallen.

De minister van Veiligheid van de deelstaat, Sérgio Fontes, zei tegen de media dat de opstand na ruim 15 uur voorbij was en dat de bewakers die in gijzeling waren genomen, zijn vrijgelaten.


(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/De Telegraaf)

Ontevredenheid onder reizigers over optreden militairen op backtrack-route Corantijnrivier

Reizigers uit Suriname worden midden op rivier gecontroleerd, reizigers uit Guyana niet


Reizigers die de back track -route op de Corantijnrivier gebruiken worden door militairen onheus behandeld. Passagiers vanuit Suriname worden midden op de rivier, op onstuimig water, gecontroleerd op bescheiden, terwijl zij die vanuit Guyana komen ongestoord mogen aanmeren op Surinaams grondgebied. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 2 januari 2017. 

Dewiednandan Baidjoe, een boothouder op de route, is niet te spreken over de werkwijze van de politieagenten en militairen die deel uitmaken van de groep. 'Wij hebben ons ongenoegen schriftelijk kenbaar gemaakt aan de instanties, maar er wordt niet naar ons geluisterd.' Hij verwijst naar de controle aan de Guyanese kant. 'Laten we een voorbeeld nemen aan ons buurland waar men een stap verder is, door douanepersoneel in te zetten bij de aanmeerplaats. Daar moeten alle personen zich aanmelden bij de douane.'

De boothouder vindt het vreemd dat niet alle boten gecontroleerd worden. 'De mensen kunnen hun werk normaal doen, maar niet midden op een onstuimig rivier met hoge golven. We zijn niet tegen controle, maar laat men het werk aan het strand uitvoeren.'

Randy, een reiziger, heeft op de terugreis hetzelfde ervaren. Hij keerde met een van de Guyanese boten terug en heeft de controle als een last ervaren, 'omdat men geen rekening heeft gehouden met de veiligheid en de boten gewoon midden op de rivier heeft laten stoppen'. Hij benadrukt dat regiocommandant Wiedjaikoemar Oedit eerder heeft gezegd dat de politie wil weten wat en wie er allemaal het land binnenkomt. 'Als bepaalde boten die uit Guyana komen niet gestopt worden, hoe wil men dan daar achter komen?'

Groeiende afvalhoop te Abrabroki, Paramaribo, broedplaats voor ratten en muskieten

Bewoners willen ingrijpen door ministerie van Openbare Werken


Wat in eerste instantie een goed initiatief had moeten zijn voor bewoners van een bepaalde regio van de wijk Abrabroki, is nu verworden tot een ernstige last door onmaatschappelijk handelen. De bewoners hebben in samenspraak met een ressortraadslid afgesproken overtollig erfvuil op een bepaalde locatie op te hopen (zie foto - Bron: Dagblad Suriname) en dat geregeld te laten ophalen door werkers van het ministerie van Openbare Werken (OW). 

De afspraak was dat het vuil in kleinere delen wordt afgebroken zodat de grijper van de OW-ophaalwagen gemakkelijk het vuil in de oplaadbak kan doen. Er is nu echter een kink in de kabel, zo weet het Dagblad Suriname vandaag, maandag 2 januari 2017, te berichten.

Het vuil wordt al ruim twee maanden niet meer opgehaald. De reden hiervan is niet geheel duidelijk, maar de ophaalwagen vertrok een dag meteen weer zonder het opgestapelde vuil mee te nemen. Boze tongen beweren dat grote rubberen banden die door de eigenaar van een busbedrijf zonder nadenken op de vuilhoop zijn gestort, de aanleiding moeten zijn geweest voor de weigering van de ophaalwagen het vuil mee te nemen. Deze buseigenaar zou over eigen middelen beschikken om zijn vuil af te voeren, maar verkoos het op de hoop te dumpen. Nu vormen deze banden een broedplaats voor niet allen muskieten, maar ook voor ratten.

Het nabij gelegen perceel dat door onkruid is overwoekerd en voorheen een speelplaats vormde voor kinderen van de nabij gelegen Stichting Claudia A. maakt de situatie er niet minder ernstig op. Immers, er is met de wisselvallige regenbuien nu een toenemende muskietenplaag te constateren.

Ook valt naast de groeiende rattenpopulatie een toename van houtluizen te constateren. 'We hopen dat er vanuit het ministerie alsnog een helpende hand wordt geboden om het goede initiatief van de buurtbewoners toch succesvol te laten zijn. Maar, vooral tegen de achtergrond van de openbare gezondheid richten wij dit verzoek tot de minister om in te grijpen', is het verzoek van de gedupeerde buurtbewoners.

ABOP-voorzitter Brunswijk drukker met eigen bedrijfsactiviteiten dan met politiek...

Bee: 'De voorzitter heeft ons beloofd dat hij in 2017 meer aandacht zal hebben voor de politiek'

Geruchten over hoge belastingschulden Brunswijk zijn Bee niet bekend


'Voorzitter Ronnie Brunswijk van de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP) is naast politicus en parlementariër ook ondernemer. De afgelopen tijd heeft hij zich gefocust op zijn bedrijven om die op lijn te krijgen voor grote investeringen die zullen volgen. De voorzitter heeft ons beloofd dat hij in 2017 meer aandacht zal hebben voor de politiek. Voorlopig treed ik op de voorgrond vooral in het werk van De Nationale Assemblee', aldus ABOP-vicevoorzitter Marinus Bee vandaag, maandag 2 januari 2017, in het Dagblad Suriname. 

De ABOP heeft geen activiteiten ontplooid tijdens de jaarwisseling. Het heeft hem goed gedaan dat ondanks de precaire situatie de mensen zich hebben uitgeleefd na de stress van 2016. 'Even alle zorgen aan een kant gezet en zich uitgeleefd. Het volk weet dat het vanaf vandaag weer zal moeten aanpakken, that’s the way of life. Wij zullen moeten overleven.'

Brunswijk zelf is al een tijd niet bereikbaar. Zijn drie bekende telefoonnummers worden beantwoord door een lijfwacht en vertrouwelingen, die aangeven in de stad te zijn en dat hun leider Brunswijk in het binnenland is. Dat gezien de bewegingen en felle uitspraken van Assembleelid Edward Belfort een machtsstrijd binnen de partij gaande is, werd door Bee naar het rijk der fabelen verwezen. 'Er is geen sprake van een machtsstrijd. Brunswijk is de onbetwiste leider. Hij is grootondernemer hij heeft de partij altijd voorgehouden dat als de ABOP de verkiezingsstrijd zou verliezen, hij meer aandacht aan zijn bedrijven zou besteden.'

Bee zegt niet op de hoogte te zijn van enorme belastingschulden van zijn leider. 'Wel weet ik dat de Belastingdienst een inhaalslag probeert te maken bij het innen van achterstallige belastingen. Ik heb nooit gehoord, dat het specifiek om Brunswijk zou gaan, ook andere politici hebben belastingperikelen.' 

Controle op import dieren en dierlijke producten wordt dit jaar aangescherpt

Ministerie van LVV hoopt met strengere controle import ziekten te voorkomen


De controle op de import van dieren en dierlijke producten die via de Johan Adolf Pengelluchthaven Suriname binnenkomen wordt dit jaar strenger. In de voorbije jaren was de controle, door een tekort aan menskracht, niet wat die moest zijn. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft nu maatregelen getroffen. 

De onderdirectrice Veeteelt, Verginia Popkens, zegt vandaag, maandag 2 januari 2017, in de Ware Tijd, dat de Sanitaire Inspectie van het departement hiermee wil voorkomen dat ziekten geïmporteerd worden. De douane heeft dit in de voorbije periode in de gaten gehouden.

Popkens zegt, dat ook bij de andere grensposten de controle zal worden opgevoerd. Er zijn nog niet voldoende manschappen, maar het komt wel goed. 'Alles wat passagiers meenemen zal gecontroleerd worden, zodat er ook geen verboden spullen worden binnengebracht, die mogelijk gevaar vormen voor de volksgezondheid. Het is niet verboden om onder ander dieren en dierlijke producten via de luchthaven binnen te brengen, maar er is toestemming nodig.'

'De import van een bepaalde ziekte zou in het ergste geval kunnen zorgen voor een epidemie. Tot nu toe is het goed gesteld met de dierengezondheidszorg en dit mag niet verpest worden.'

Popkens zegt verder, dat er op het gebied van wetgeving een doorbraak is, nu De Nationale Assemblee het wetsontwerp Dierenwelzijn, dat in 2014 was ingediend, op 21 december vorig jaar heeft goedgekeurd. Wanneer de wet zal zijn afgekondigd, zal het houden van dieren in te kleine kooien, hen brandmerken, mishandelen, op een onwaardige manier vervoeren, gevaarlijke dieren kweken zonder toestemming, onnodig leed berokkenen aan dieren, strafbaar zijn.

Popkens stelt dat de werkdruk bij het Directoraat Veeteelt door deze wet in de loop van dit jaar zal toenemen, omdat het erop zal moeten toezien, dat de wet wordt nageleefd.

Voorzitster Assemblee wil in 2017 groot aantal wetten 'afhameren'

'Efficiënte behandeling van wetten gaat ons in staat stellen enkele themavergaderingen per jaar te houden'

Assemblee werkt aan een eigen tv-kanaal


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft in 2017 een volle agenda af te werken, waarin een groot aantal wetten afgehandeld zal worden. Op 10 januari is als eerste de wet voor preventie van corruptie, die al in openbare behandeling is, gepland. In de tweede week van januari wordt het gebruikelijke gedetailleerde verslag gegeven van de activiteiten in 2016. Ook de planning voor 2017 komt aan de orde, zegt de Assembleevoorzitster vandaag, maandag 2 januari 2017, op Starnieuws.

In 2016 zijn de positieve effecten van de institutionele versterking nog duidelijker geworden in de kwaliteit en de kwantiteit van het werk, merkt Geerlings-Simons op.

'In overleg zijn we de weg naar een nieuwe werkwijze ingeslagen, waarbij wetten diepgaand worden behandeld in de commissie die ook een of meer openbare vergaderingen houdt met de betrokken ministers, waarna uitgebreid verslag wordt uitgebracht aan de overige leden. Het eindverslag is sinds kort ook voor het publiek beschikbaar op de website van DNA (De Nationale Assemblee). Hierdoor kan de behandeling in de plenaire openbare vergadering veel korter, omdat daarin slechts nieuwe inzichten en aanvullende opmerkingen hoeven te worden besproken', aldus de Assembleevoorzitster.

De invoering van deze werkwijze moet de volksvertegenwoordiging in staat stellen de achterstand in te lopen in ordenende en productie bevorderende wetgeving, die in vele decennia is ontstaan.

'Ook zal het, door de efficiënte behandeling van wetten, ons in staat stellen enkele themavergaderingen per jaar te houden waarin belangrijke beleidsissues met de regering kunnen worden besproken. Eind maart wordt de nieuwe werkwijze geëvalueerd.'

Behalve de Anti-Corruptiewet hoopt de Assembleevoorzitster in januari een of meer wetten af te handelen, die in 2016 door de commissies zijn voorbereid voor openbare behandeling. 'Ik denk daarbij aan wetgeving die nodig is voor de export van vlees, elektronisch handelsverkeer en dergelijke.'

De begrotingsbehandeling 2017 is verschoven naar eerste helft van februari. Het college moet eerst het Ontwikkelingsplan van de regering ontvangen. Daarna zijn twee tot drie weken nodig voor de commissies die de begrotingen moeten voorbereiden voor openbare behandeling.

Wetten die onder andere worden verwacht in DNA, zijn de wet op de jaarrekening, de nieuwe comptabiliteitswet, de aanbestedingswet, de wet openbaarheid van bestuur, de wet op de staatsbedrijven, de huurwet, wetgeving om ons water te beschermen en het beheer door Suriname te regelen, belastingwetgeving voor een eenvoudiger en effectiever belastingsysteem, milieuwetgeving, onderwijswetgeving en verdere verbetering van het wetgevingskader voor ondernemen. 'Dit zijn slechts enkele van de noodzakelijke wetten die ons moeten helpen onze nationale doelen te bereiken want met het uiten van wenselijkheden bereiken we die niet en dat hebben wel in de achter ons liggende decennia duidelijk gezien', stelt Geerlings-Simons.

De wetten die worden verwacht, moeten van de regering komen, maar waar nodig zal ook via initiatiefwetten de indiening en behandeling in overleg met de regering worden bespoedigen.

Dit jaar zal de communicatie met de samenleving verder worden verbeterd. DNA werkt aan een eigen tv-kanaal, waardoor naast live uitzendingen van vergaderingen ook onder andere voorlichting over wetgeving zal worden gegeven. 'Onze applicatie waarbij burgers meer aan hun behoefte aangepaste informatie kunnen opvragen, moet in de eerste helft van het jaar beschikbaar komen', kondigt de Assembleevoorzitster aan.

De oppositie heeft kritiek geuit op het besluit dat er weinig spreektijd is bij behandeling van openbare vergaderingen, die vooraf zijn gegaan door openbare commissievergaderingen. De besluiten over de werkwijze bij de openbare commissievergaderingen zijn na verschillende momenten van bespreking en na een eerste evaluatie genomen door DNA, zegt Geerlings-Simons. Ook het besluit om eind maart te evalueren, is genomen.

Procureur-generaal: 'In 2016 zijn meer zedendelicten geregistreerd dan voorgaande jaren'

'Burgers moeten veel meer letten op hun eigen veiligheid en op hun omgeving'

Baidjnath Panday wil werken aan nog meer bereidheid burgers tot aangifte


Er zijn in het afgelopen jaar meer zedendelicten geregistreerd dan voorgaande jaren, aldus procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vandaag, maandag 2 januari 2017, in de Ware Tijd. Hij vermoedt dat deze ontwikkeling mede het gevolg is van de groeiende bereidheid van slachtoffers en mensen in hun omgeving om aangifte te doen. Burgers moeten oplettender zijn over ontwikkelingen in hun omgeving. 

'Als wij als samenleving succesvol willen zijn in 2017 in het terugdringen van de criminaliteit, dan zullen burgers veel meer moeten letten op hun eigen veiligheid en in hun omgeving.'

Ondanks de toenemende bereidheid om aangifte te doen is de procureur-generaal toch nog niet tevreden over het aantal burgers dat naar de politie stapt, wanneer zij op de hoogte zijn van vooral (kinder)misbruik. Hij wil werken aan nog meer bereidheid tot aangifte. Burgers moeten nog alerter zijn en afwijkend gedrag terstond bij de politie aangeven.

'Als burgers in de samenleving gedragingen signaleren bij personen - die vermoedelijk slachtoffer zijn van misbruik - moeten zij dat aangeven, zodat wij ernaar kijken.' Deze oproep richt hij voornamelijk aan leerkrachten, maar hij benadrukt, dat ook slachtoffers moeten proberen 'zichzelf over de streep te trekken' en aangifte te doen.

Ook in het aantal strafzaken in het algemeen is volgens de procureur-generaal een stijging geweest in 2016. Hij vindt het jammer, dat er eveneens in meer onderzochte zaken, mogelijke daders niet konden worden berecht, vanwege onder meer gebrek aan bewijs.

VHP biedt president Bouterse hulp aan bij bestrijding en aanpak corruptie

Partij biedt inzet van onafhankelijke unit van experts aan om schandalen op te lossen

'Wij hebben de know how, hier zijn wij, gebruik ons in het belang van land en volk'


De VHP is bereid onbezoldigd een bijdrage te leveren aan de realisatie van de nieuwjaarsboodschap van president Desi Bouterse. De partij biedt aan een onafhankelijke unit van experts in te zetten om de lijst van corruptieschandalen op te lossen en het daardoor het verdampte geld van ons volk terug te brengen in de staatskas. Zo reageert VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi op de nieuwjaarsrede van Bouterse, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 2 januari 2017.

'De president heeft ons in zijn nieuwjaarsrede wederom blij gemaakt met een dooie mus', meent Santokhi. Een belangrijke belofte is dat het staatshoofd het roer zal omgooien en daadwerkelijk strijd gaat leveren tegen corruptie, hetgeen mede heeft bijgedragen aan de verarming van ons volk. 'President, dit is uw kans, het kost u en het volk geen koperen cent. Maak, nu waar wat u op nieuwjaar heeft beloofd. Wij hebben de know how, hier zijn wij, gebruik ons in het belang van land en volk. Geen zand erover meer bij corruptiegevallen', zegt de voorzitter.

Te onderzoeken corruptiegevallen:

1.Carolina brug: De claim van Ballast Nedam van zo'n 3,5 miljoen euro. Wat leidde tot een claim van het Nederlandse bedrijf van 3,5 miljoen euro. Volgens ex-minister Rabin Parmessar van Openbare Werken is 446.000 euro aan zogenoemde ‘leegloopkosten’ betaald voor het niet nakomen van een contract voor de bouw van de Carolinabrug. (Freelance Suriname) 
2. De Staat Suriname moet 'Opertech SL' 10 miljoen Amerikaanse dollar aan schadeclaim betalen (Starnieuws) 
3. Elisa Carter ontving 1,5 miljoen euro voor voorbereidend werk ziekenhuis Wanica. (Nieuws Suriname) 
4. Ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken laat zijn dienstwagen ombouwen voor Srd 155.000. 
5. Renovatie van de werkkamer van de directeur Civieltechnische Werken van het ministerie van Openbare Werken voor Srd 714.784,80. 
6. Ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken verbouwt zijn werkkamer voor Srd 650.000 7. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting huurt een pand voor Srd 12.400 per maand aan het Molenpad. (Starnieuws)
8. Tot eind april 2013 was voor 330 miljoen Amerikaanse dollar aan onderhandse gunningen gegeven waardoor de staat 40 miljoen dollar verlies heeft geleden.(Gajadien) 
9. Dubieuze aankoop van schoolboeken. Ruim 8.2 miljoen euro verspild. 
10. Dubieuze aankoop van ambassadegebouw in Frankrijk, 7 miljoen Amerikaanse dollar. 
11. Ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond-en Bosbeheer koopt perceel ten behoeve van het ministerie Justitie en Politie. Als compensatie krijgt de eigenaar, Hendrik Ramdin, een bedrag van Srd 3.300.000 uitgekeerd. (Suriname Herald) 
12. Aankoop gebouw voor Srd 6.507.375, inclusief notariële en administratieve kosten in 2013. Het gaat om het perceel no 59 aan de Henck Arronstraat en het pand no 61. Procureur-generaal ingeschakeld (Starnieuws) 
13. Steve Meye, de geestelijk adviseur van president Bouterse, ontvangt Srd 6.000 per maand, alleen op afroep is hij beschikbaar. 
14. De regering sluit een deal met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. Deze overeenkomst kost de overheid 135.000 Amerikaanse dollar per maand. 
15. De betaling van Srd 170.000 overurenvergoeding aan Henry Seedorf riekt naar corruptie. 
16. Kenneth Vaseur heeft gekocht als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de EBS het perceel aan de Cornelis Jongbawstraat. Het terrein is 1251 m2 groot en is gekocht voor 1.795.000 euro ten behoeve van de EBS (Starnieuws) 
17. Het eenzijdig stopzetten van het contract met SGS zal de overheid zo’n 2,5 miljoen Amerikaanse dollar kosten (Starnieuws)  
18. EBS-schandaal. Het gaat om ruim twintig miljoen Surinaamse dollar.
19. Carifesta schandaal. Twee keer duurder dan begroot. Nu blijkt dat zeker nog zo’n veertien miljoen Surinaamse dollar moet worden vereffend. Dat is ook ongeveer het bedrag waarmee de begroting is overschreden. 
20. Regering koopt gebouw voor Bufaz het voormalige gebouw van Radio KBC aan de Keizerstraat voor Srd 1,8 miljoen terwijl dat gebouw niet eens een waarde had van Srd 800.000. 
21. Nederlands Bestuur en Management Consultancy (BMC)-bureau krijgt bijna een miljoen euro alleen voor administratief werk. Dit werk is niet afgemaakt. 
22. Voor het Kabinet van President Desi Bouterse is een extra Srd 81 miljoen gevraagd voor dit jaar. Niet alleen de oppositie, maar ook leden van de coalitie hebben vraagtekens hierover. (Starnieuws) 23. Klakkeloze aankoop van drie boten ten behoeve van de Kustwacht voor Srd 80 miljoen miljoen. 23. De onnodige betaling aan consultancy treinspoor (spoorbedrijf Strukton). 
24. Geldverspilling cassavebedrijf te Para totaal Srd 5.2 miljoen. 
25. Claim van Venezuela Petrocaribe? 
26. 4.050.000 Amerikaanse dollar (± Srd 22.132.500) gaat naar het bedrijf Broad Homes Industrial International Co. Ltd voor het bouwen van 0 (nul) huizen te Weg naar Zee.

Jongeren tijdens oudjaardagsviering na drinken mixdrankjes naar ziekenhuis

Tijdens pagara-estafette raakt vrouw onwel en overlijdt....


Voor de organisatie van de oudjaarsactiviteiten in de binnenstad van Paramaribo is de viering van oudjaarsdag goed verlopen. Coördinatrice Deborah Arlaud zegt vandaag, maandag 2 januari 2017, in de Ware Tijd, het wel te betreuren, dat enkele jongeren moesten worden afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, omdat zij mixdrankjes hadden gedronken. 'Oudjaar is niet om stoer te doen.'

Het hoofd van de SEH, Fauzia Poese, zegt dat zij niet op de hoogte is gebracht door de artsen van dergelijke meldingen.

Volgens de redactie van de Ware Tijd zijn mensen door de hitte flauwgevallen. Arlaud: 'De mensen moeten voor zichzelf zorgen. Men moet goed eten en drinken in zo'n hitte.'
Op Facebook circuleert een bericht, dat een vrouw die onwel werd tijdens de pagara-estafette is overleden. Sommige mensen beweren dat het een astmapatiënt betreft. De organisatie betreurt deze domper, maar Arlaud wil er verder niet over praten. 'Wij hebben zoveel mogelijk gedaan wat wij konden. Wij van de organisatie konden de ambulance niet inschakelen, dat moest de EHBO-post doen.'

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bevestigt overigens vandaag, dat een vrouw (40) zaterdag het leven gelaten tijdens de pagara-estafette in de binnenstad. De vrouw, die volgens verklaring van haar man aan astma leed, voelde zich op een bepaald moment onwel en raakte bewusteloos. Een arts die in de buurt was, verleende samen met andere omstanders hulp, maar het mocht niet baten.

Arlaud geeft aan dat er twee EHBO-posten waren, anders dan wordt beweerd. Ze waren vóór Kirpalani in de Domineestraat en in de Jodenbreestraat.

Veel mensen vinden, dat de oudjaarsactiviteit in de binnenstad minder publiek heeft getrokken dan voorgaande jaren. Parkeerplekken in de binnenstad waren niet vol bezet in alle vroegte, zoals voorgaande jaren wel het geval is geweest. Na de pagara-estafette kon het publiek nog lopend, voetje-voor-voetje, door de menigte zijn weg vervolgen. Dat was de voorgaande oudjaarsdagen nauwelijks mogelijk. Ook de filevorming in de binnenstad vóór de wegomlegging, was op tijdstippen dat je die zou verwachten, wat minder.

UPDATE: Bejaarde bewoonster Anakokoweg bij overval in zijn woning gedood

Vriendin (19) agent pleegt zelfmoord met dienstwapen van haar man

Media berichten uiteenlopend over incidenten...


Starnieuws bericht zondagochtend 1 januari 2017, dat zich in de Anakokoweg in ressort de Nieuwe Grond een drama heeft voltrokken. Een man is bij een overval overleden. De beroving vond plaats in de woning van het slachtoffer. Er zijn nog geen details bekend. De politie is nog bezig met het onderzoek. 

Het Dagblad Suriname bericht hierover op haar website echter het onderstaande:

Het slachtoffer is de 76-jarige Toekinem Saridin. Het slachtoffer woonde alleen op het adres. Volgens Steven, zoon van het slachtoffer, probeerde hij al twee dagen zijn moeder telefonisch te bereiken. Toen hij merkte dat zij haar niet te pakken kreeg besloot hij op oudejaarsavond zijn moeder op te zoeken. Tot zijn schrik trof hij zijn moeder in de slaapkamer bebloed aan.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en het blijkt dat de achterdeur van de woning is geforceerd. Er zijn goederen waaronder drie televisies, een mobiele telefoon, geld en sieraden gestolen. Het vermoeden bestaat dat deze hoogbejaarde vrouw slachtoffer is geworden van een roofmoord. Het lijkt verkeert in verre staat van ontbinding.

Een vrouw van een politieman heeft zelfmoord gepleegd door zich in de Bomastraat met het dienstwapen van haar man door het hoofd geschoten.

De webeditie van het Dagblad Suriname bericht over de zelfmoord het volgende.

De 19-jarige Reshmakoemarie Patjai heeft zich gisteravond van het leven beroofd met het dienstwapen van haar vriend. Ze schoot zichzelf door het hoofd. De vriend, die een aspirant agent van politie is, had het wapen in zijn voertuig bewaard. Op die bewuste avond is dit koppel uit geweest. Rond tien uur 's avonds heeft de politieman haar vriendin thuis afgezet. Hij reed toen naar zijn woning en kwam onderweg tot ontdekking dat zijn dienstwapen, dat hij in de wagen had verstopt, nergens te vinden was.

Hij kreeg sterk het vermoeden dat zijn vriendin het wapen op een onbewaakt moment uit zijn auto heeft meegenomen. De politieman reed terstond naar de woning van zijn vriendin. Toen hij op het adres arriveerde bleek dat het slachtoffer zich reeds door het hoofd met het dienstwapen had geschoten.

Man richt tijdens jaarwisseling te Campinas, Brazilië, bloedbad aan op huisfeestje

46-Jarige man schiet ex-vrouw, 8-jarige zoon, 9 bezoekers en zichzelf dood


Een man heeft zaterdagavond tijdens de jaarwisseling een bloedbad aangericht bij een huisfeestje in de Braziliaanse stad Campinas (zie foto - Bron: Jornal24hComB). Hij stormde binnen en schoot zijn ex-vrouw, zijn achtjarige zoon, negen bezoekers en zichzelf dood. Dat meldt het persbureau Reuters zondag 1 januari 2017.

Over de motieven van de dader, de 46-jarige Sydney Ramis de Araujo, is nog niets bekend volgens Braziliaanse media. Hij werkte als technicus bij een prestigieus federaal onderzoeksinstituut dat zich onder meer richt op energievraagstukken.


Volgens de politie in São Paulo was de 46-jarige man boos om de breuk met zijn 41-jarige vrouw.

De man van 46 brak vannacht in bij zijn ex, die daar op dat moment de jaarwisseling met familie aan het vieren was. Volgens Braziliaanse media schoot hij eerst alle feestvierende mensen in de huiskamer dood en liep hij vervolgens naar de slaapkamer om zijn zoon om te brengen. Daarna schoot hij zichzelf dood.

Drie mensen hebben de schietpartij overleefd. Zij zijn met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Twee tieners wisten eraan te ontkomen door zich te verstoppen in de badkamer.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
De politie heeft meerdere pistolen, messen en explosieven aangetroffen in de auto van de man. Het motief is volgens de politie onvrede over de recente scheiding van het echtpaar. Drie mensen liggen gewond in het ziekenhuis.

Vier mensen bleven ongedeerd. Eén van hen vluchtte naar de badkamer en schakelde de politie in. Over het precieze dodenaantal lijkt nog geen duidelijkheid te zijn. Diverse Braziliaanse media spreken van 12 slachtoffers.


(Red. De Surinaamse Krant/Folha de Sao Paulo/O'Globo/Reuters/De Telegraaf/Twitter/NOS/De Morgen)