vrijdag 6 januari 2017

EBGS keurt actie en inzet scholieren bij A.R. Leeuwinschool te Paramaribo af

Stichting Onderwijs der EBGS onder vuur onderwijsbonden BvL en ALS

EBGS bespreekt 'geen enkele casus' publiekelijk


Op de A.R. Leeuwinschool (MULO) aan de Djoemoeweg te Saron, Paramaribo, wordt actie gevoerd tegen het door de EBGS gehanteerde mutatiebeleid, gesteund door de onderwijsbonden Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder voorzitterschap van Wilgo Valies, en daarbij is volgens de Stichting Onderwijs der EBGS de schooljeugd ingezet. De stichting maakt vrijdagmiddag 6 januari 2017 in een persbericht bekend de actie te betreuren en het gebruiken van schooljeugd af te keuren.

De stichting stelt dat het haar beleid is om geen enkele casus publiekelijk te bespreken. 'Het bespreken van alle aangelegenheden vindt ter bestemde plekke plaats', geeft zij aan in het persbercht, waarin wordt benadrukt dat niets het onderwijs in de weg staat en dat de leerlingen van de A.R. Leeuwinschool en de overige scholen normaal onderwijs kunnen genieten.

De stichting doet een beroep op de leerkrachten en de leerlingen zich te concentreren op het geven c.q. het ontvangen van goed onderwijs. 'Wij rekenen erop dat de situatie zich snel zal normaliseren en dat er invulling wordt gegeven aan het recht op onderwijs.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Winters weer in Nederland heeft gevolgen voor vluchten van en naar Schiphol

Reizigers wordt geadviseerd hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden


Het verwachte winterse weer in Nederland gaat gevolgen hebbenvoor het vliegverkeer op Schiphol. De luchthaven waarschuwt voor mogelijke vertragingen en annuleringen door de sneeuw en ijzel op zaterdagochtend. 

Volgens een woordvoerder, zo bericht De Telegraaf vrijdagavond 6 januari 2017 ((Nederlandse tijd) staat er zo'n honderd man paraat om de banen en vliegtuigen sneeuw- en ijsvrij te maken. Reizigers krijgen het advies hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Het KNMI heeft code oranje voorspeld voor de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege grote kans op gladheid in het hele land.


Zes na dagen na crash helikopter overlevenden gevonden in Amazonegebied Venezuela

Lokale Yecuana-stam vindt verdwenen helikopter die 13 mensen aan boord had


In Venezuela zijn zes dagen na een helikoptercrash diep in de Amazone meerdere overlevenden aangetroffen. Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. In totaal waren dertien mensen aan boord van het toestel. Volgens de Venezolaanse krant El Nacional (zie hieronder) zijn de overlevenden, allen militairen, donderdag gevonden door een reddingsteam, zo bericht Nu.nl vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

Aan boord van de helikopter waren ook burgers, maar onbekend is of zij nog leven.


Hoe de aangetroffen militairen er aan toe zijn, is ook niet bekend. Hun familieleden zijn op de hoogte gesteld en de overlevenden worden overgebracht naar de stad Puerto Ayacucho.

De gouverneur van Liborio Guarulla laat op Twitter weten dat leden van de lokale Yecuana-stam de helikopter hebben gevonden:


De minister van Defensie en de Venezolaanse president Nicolás Maduro lieten eerder deze week weten de zoektocht naar de gecrashte helikopter te intensiveren.Persisten contradicciones sobre hallazgo de helicóptero

Familiares de los ocupantes recibieron información de que los miembros de la tripulación estaban vivos

El helicóptero del Ejército, reportado como desaparecido el 30 de diciembre, habría sido localizado ayer en la tarde en la falda del cerro Duida, entre las poblaciones del Cejal y Tamatama, en el estado Amazonas, por el grupo del SAR proveniente de Caracas y comisiones de la Guardia Nacional Bolivariana y el Ejército que fueron orientados por indígenas yekuana. La información la publicó en su cuenta de Twitter el gobernador de la entidad, Liborio Guarulla.
Familiares de la tripulación militar recibieron información de que los encontraron vivos. Una fuente aseguró que se avistaron sobrevivientes, pero no precisó la cantidad.
Sin embargo, anoche el ministro de Comunicación e Información, Ernesto Villegas, señaló que aún continúan la búsqueda de la aeronave.

En su cuenta de la red social publicó: “Búsqueda de helicóptero EV0796 en Estado Amazonas continúa intensamente, confirman autoridades militares venezolanas; Venezuela unida en la oración y respeto por la vida. No es tiempo de ligereza para medios y políticos”.

Villegas instó a los medios a esperar los datos oficiales y escribió en otro tuit: “Esperemos con máxima responsabilidad la información oficial a cargo del Ministro de Defensa”.
La aeronave, con 13 personas a bordo entre civiles y militares, desapareció hace 5 días. Partió el 30 de diciembre a las 7:45 am de Puerto Ayacucho con destino al aeropuerto La Esmeralda y durante el trayecto el piloto reportó que el vuelo había transcurrido sin inconvenientes, pero la comunicación se perdió y posteriormente comenzó un operativo de búsqueda interrumpido en varias oportunidades debido al mal tiempo.

(Red. De Surinaamse Krant/El Nacional/Twitter/Nu.nl)

Moeder door rappers SFB misbruikt minderjarig meisje trekt aangifte in

Volgens meisje zou geen sprake zijn geweest van seksueel misbruik

Ten tijde van het misbruik was het meisje wel minderjarig en dat maakt het feit wel strafbaar...


De moeder van het meisje dat in Suriname seks had met leden van de populaire Haagse groep Strictly Family Business (SFB), heeft de politieaangifte tegen de bandleden ingetrokken. Dat meldt de NOS vandaag, vrijdag 6 januari 2017, op basis van een verklaring van 1 januari 2017, die de omroep heeft ingezien. 

De moeder deed bijna twee jaar geleden aangifte tegen de bandleden nadat er een seksvideo met haar toen 15-jarige dochter werd gedeeld op sociale media. Drie van de vier bandleden werden eind december in Paramaribo opgepakt. Sindsdien zitten ze vast in de Surinaamse hoofdstad.

Afgelopen woensdag werd hun voorarrest met dertig dagen verlengd.

Ook het meisje zelf heeft volgens de omroep laten weten niet blij te zijn met de arrestatie en de publiciteit. Volgens haar is er geen sprake geweest van pedofilie, dwang, geweld of seksueel misbruik.

'We zijn in onze pubertijd, toch?', zegt ze in een audio-boodschap die ze aan vrienden en bekenden heeft verzonden en die circuleert op internet. 'Ik hoop dat alles stopgezet wordt, want dit kan een heel andere kant op gaan. Ik hoop dat alles rustig wordt en iedereen gewoon zijn leven door kan leiden. Klaar, punt uit.' 
Het meisje roept haar kennissen op om niet door te gaan met het verspreiden van 'bullshit'. Ook verwerpt ze de kritiek dat ze een hoer is. 'En ook al zou ik dat wel zijn: wat dan nog?'

Ze verklaart verder dat ze intussen gelukkig samenwoont. Hoewel de seksuele handelingen met het minderjarige meisje ook na het intrekken van de aangifte door de moeder strafbaar blijven, denkt de advocaat van de rappers nu meer ruimte te hebben om de detentie aan te vechten. Hij wil in dit stadium niet verder op de zaak ingaan.

Starnieuws meldt vandaag, dat twee van de rappers ontkennen seks met het meisje gehad te hebben. Alle drie rappers ontkennen, dat zij de video verspreid hebben.

'Suriname zal komende drie jaar niets kunnen doen met de bauxietsector'

Energie-expert Ajodhia kritisch over uitkomst onderhandelingen met Alcoa

Deskundige roept parlement op om in te grijpen...


'Als wij de mededelingen van Dilip Sardjoe, Surinames hoofdonderhandelaar met Alcoa, mogen geloven, is het land nog verder van huis. Het kan niet erger dan dit. Er is gewoon niets veranderd van die gewraakte intentieverklaring die kamerbreed door het parlement is verworpen. Dit betekent, dat Suriname voor de komende drie jaar niets zal kunnen doen met de bauxietsector, terwijl wij Alcoa juist zullen moeten betalen voor stroom.' Waarschuwende woorden Viren Ajodhia, energie-expert en criticus, vandaag, vrijdag 6 januari 2017, in de Ware Tijd. 

Hij roept het parlement op om in te grijpen: 'Ik had juist begrepen dat die eerste intentieverklaring tussen het onderhandelingsteam en Alcoa was ingetrokken door de president, na druk van het parlement. Maar, als de afspraken die erin waren opgenomen, toch van kracht blijven, betekent het, dat de wil van het parlement in de wind geslagen wordt. Hiertegen moet het college optreden.'

Ajodhia wacht nog op een officiële verklaring van de regering, omdat Sardjoe geen officiële spreekbuis is.

Het grootste probleem noemt hij het feit, dat Suriname niet direct eigenaar wordt van de Afobakadam. Hij zegt, dat de originele Brokopondo Overeenkomst nog steeds van kracht is. Dit betekent dat Alcoa geen reden heeft om de dam te blijven beheren, aangezien ze definitief haar operaties in Suriname opdoekt.

Commissariaat Paramaribo Zuid-West steunt Stichting 1 voor 12 financieel

20% Opbrengsten advertentiezuilen commissariaat worden per maand aan stichting gedoneerd


Het districtscommissariaat van Paramaribo Zuid-West heeft met de districtsraad een contract ondertekend met de Stichting 1 voor 12. Het commissariaat gaat maandelijks 20% van de opbrengsten van advertentiezuilen van het commissariaat, waar de samenleving hun banieren aan ophangen, aan de stichting doneren. 

Het commissariaat heeft twaalf plakzuilen geïntroduceerd waar organisatoren van shows en overige evenementen hun advertenties op kunnen plaatsen. Dit project moet ervoor zorgen, dat er niet meer overal op gebouwen en huizen promotiemateriaal wordt geplakt. Het ligt in de bedoeling om wat structuur te brengen in de zaak en tegelijkertijd wat extra middelen te generen voor de kas van het district.

Een deel van deze inkomsten zullen opnieuw naar de gemeenschap worden gekanaliseerd door een percentage hiervan te doneren aan de Stichting 1 voor 12 die zich inzet tegen sociale misstanden binnen de Surinaamse samenleving.

Met de ondertekening van dit contract komt districtscommissaris Mike Nerkust een belofte na welke hij tijdens Kerst aan de stichting had toegezegd. Als antwoord op de vraag waarom er voor deze stichting is gekozen gaf Nerkust als antwoord: 'Ik heb gekozen voor de Stichting 1 voor 12, omdat hun werkveld een beetje breed is, het maakt niet uit wie, wat en waar, deze organisatie zet zich echt in voor eenieder.'

'Ik ben het commissariaat en de districtsraad heel erkentelijk voor het feit, dat ons werk hen niet onopgemerkt voorbij gaat en dat zij op deze wijze bijdragen aan de hoge noden binnen de gemeenschap', zegt de voorzitter van Stichting 1 voor 12  Louis Vismale. Deze middelen zullen goed worden ingezet en zullen de mensen in nood rechtstreeks toekomen, aldus de stichting in een vandaag, vrijdag 6 januari 2017, uitgebracht persbericht.

Het komt vaak voor, dat er niet acuut kan worden ingegrepen, omdat de middelen daarvoor ontoereikend zijn, nu kan de stichting proactief wat inkomsten werven ten einde haar werk verder voort te zetten, zegt Vismale.

De stichting doet een oproep naar overige instanties om dit gebaar over te nemen, zodat zij nog meer kan betekenen voor hen die hulp het hardst nodig hebben binnen Suriname.

SMS-personeel binnenland nog steeds niet uitbetaald - Schimmigheid rond relatie arbeiders met SMS...

Groep werknemers dreigt met harde actie

- Ontevredenheid over rol vakbondsleider Errol Snijders in Raad van Commissarissen SMS 
- 'Werknemers zijn niet in dienst van SMS, maar verlenen slechts een dienst'


De werknemers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) die in het binnenland werken voelen zich gepakt. Ondanks een toezegging, dat betaling van achterstallige gelden maandag zou plaatsvinden, is dat niet gebeurd. Volgens woordvoerder Stefanus Ligorie heeft de SMS-directeur vrijdag reeds goedkeuring gehad van de Raad van Commissarissen (RvC) om de lonen van de werknemers uit te betalen. Maar, de RvC heeft die goedkeuring achteraf wederom hebben ingetrokken. 

'Deze mannen zijn schaamteloos. Ze zitten hun zakken te vullen en houden tegen dat de mensen die zo hard hebben gewerkt hun betaling ontvangen', zegt Ligorie in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

Hij neemt het vakbondsman Errol Snijders, die ook RvC-lid is bij SMS, erg kwalijk. Ligorie vindt dat Snijders de belangen van werknemers op de eerste plaats zou moeten zetten. Vooral omdat de bond van SMS-werknemers bij de Moederbond is aangesloten. 'Wat voor vakbondsman ben je dan?', vraagt Ligorie zich af.

De woordvoerder van de groep is woest en zegt alle democratiche middelen in te zullen zetten om af te dwingen dat de mensen hun geld ontvangen. Wanneer het geld vandaag, vóór twaalf uur, niet zou zijn uitbetaald, dan gaat hij de groep tot harde acties bewegen. 'De mensen hebben hard gewerkt en regen en zon getrotseerd en dan kunnen de mensen hun geld niet krijgen.'

Ligorie ergert zich eraan, dat de RvC weer een onderzoek wil instellen, alvorens zij de betalingen verrichten met als argument dat de boten enige tijd niet hebben gevaren. Hij vraagt zich af waarom een deel van de werknemers, zoals schoonmaaksters en controleurs, wel is uitbetaald als de boten niet zouden hebben gevaren. 'Wat hebben die controleurs dan gedaan als die boten niet voeren?'

In een korte reactie zegt Snijders, dat hij Ligorie niet kent. Hij zegt verder, dat de werknemers die Ligorie vertegenwoordigd ook niet in dienst zijn van SMS, maar slechts een dienst verlenen aan het bedrijf. Hij verwijst daarom naar de SMS-directeur voor de precieze werkrelatie en de betaling.

Buslijn 3 gaat over in Lijn 10

Wijziging buslijn door ministerie van TCT in kader ordening openbaar vervoer


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme heeft eind 2016 besloten om in het kader van de ordening van het openbaar vervoer, de trajecten Lijn 3 en Lijn 10 te fuseren. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

Het Lijn 3-traject zal opgeheven worden en Lijn 10 wordt aangepast.

De nieuwe route van de Lijn 10 ziet er als volgt uit: 
Eindhalte Heiligenweg – Waterkant links – Watermolenstraat – Henck Arronstraat rechts – Grote Combeweg links – Mahonylaan links – Tourtonnelaan rechts – Schietbaanweg – Prinsessestraat rechts – Flamingostraat rechts – Tourtonnelaan links – Anamoestraat – Jozef Israelstraat links – Paulus Potterstraat links – Hans Holbeinstraat – Jeroen Boschstraat links – Jozef Israelstraat rechts – Anamoestraat rechts – Tourtonnelaan – Mahonylaan – Grote Combeweg – Lim A Postraat rechts – Mr. Dr. JC de Mirandastraat links – Waterkant rechts – Heiligenweg (halte).

Nabestaanden Mitch Henriquez starten procedure ter vervolging vijf bij arrestatie Arubaan betrokken agenten

Twee agenten worden strafrechtelijk vervolgd voor mishandeling met de dood tot gevolg


Nabestaanden van de in 2015 overleden Mitch Henriquez gaan een procedure aanspannen om alsnog de vijf agenten vervolgd te krijgen die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan en niet slechts twee van de vijf. Ook moeten de vijf agenten vervolgd worden voor het achterlaten in hulpeloze toestand van Henriquez. Hiervoor is een zogeheten artikel 12-procedure gestart, om op die manier vervolging af te dwingen. Dat heeft de advocaat van de nabestaanden Richard Korver vandaag, vrijdag 6 januari 2017, bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws

De 42-jarige Henriquez uit Aruba overleed juni 2015 na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had en verzette zich hevig toen hij opgepakt werd.

Bij zijn aanhouding werd vervolgens 'normoverschrijdend' geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam hij te overlijden, als gevolg van politiegeweld bleek later uit sectie.

'De agenten hadden meteen moeten beginnen met reanimeren, in plaats van hem eerst mee te nemen naar het politiebureau', aldus Korver. De rit heeft ruim zeven minuten geduurd volgens de advocaat, wat fataal geweest zou kunnen zijn.

Twee agenten worden strafrechtelijk vervolgd voor mishandeling met de dood tot gevolg. Deze zaak dient in april. Het af- of toewijzen van een artikel 12-verzoek duurt gemiddeld een jaar. Korver hoopt dat het Gerechtshof in Den Haag in dit geval eerder het besluit bekend kan maken, vooral in verband met de strafzaak.

Minister Pengel installeert commissie structurering medische voorziening binnenland

Commissie noodzaak vanwege ontwikkelingen rond basiszorgverzekering en medische voorzieningenMinister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft afgelopen maandag de Commissie structurering Medische Voorziening binnenland geïnstalleerd. Gelet op de recente ontwikkelingen met betrekking tot de basiszorgverzekering en de medische voorzieningen, voornamelijk in het binnenland, is het wenselijk zaken te ordenen c.q. te structureren, zo bericht het ministerie vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

De regering van Suriname heeft daarom besloten een multidisciplinaire commissie genaamd 'Commissie structurering Medische Voorziening binnenland' in te stellen met de opdracht de basiszorg verzekering van de binnenland bewoners te ordenen en erop toe te zien dat de medische voorzieningen gegarandeerd is.

Het doel van de commissie is om in gezamenlijk overleg te komen tot structurering van het geheel waarbij de medische voorzieningen geformaliseerd zullen worden voor de doelgroepen 0-16jaar, 60+ en de minder draagkrachtige tussen 17-59 jaar wonende in het binnenland.

Bij het garanderen van de medische voorzieningen in het binnenland zijn behalve het ministerie van Volksgezondheid en de Stichting Medische Zending (Primary Health Care) Suriname ook andere actoren betrokken. De betrokken actoren betreffen in deze het ministerie van Regionale Ontwikkeling, het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Arbeid, het uitvoerend Orgaan Basiszorg en de Stichting Staats Ziekenfonds.

De commissie heeft de volgende taken: 

1. Erop toe zien dat de bewoners verzekerd worden na toetsing door Sociale Zaken en Uitvoerend Orgaan; 
2. Het adviseren betreffende aangelegenheden in het kader van de Wet Nationale Basiszorgverzekering die ter besluitvorming aan de onderraad worden aangeboden; 
3. Het ondersteunen bij de operationalisering van de door de onderraad en de minister van Volksgezondheid genomen besluiten ter zake de medische voorziening in het binnenland;
4. Voorstellen te doen aan de minister van Volksgezondheid en de onderraad voor fondsen ter continuering van de medische voorzieningen in het binnenland; 
5. Alle andere overige aangelegenheden waarvan het nuttig word geacht onder de aandacht van de minister Volksgezondheid en onderraad te brengen. 

In de commissie structurering medische voorziening binnenland hebben zitting drs. Saskia de Meza van het ministerie van Volksgezondheid als voorzitter, Rieldo Aserie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Gloria Saakie van het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting, Eleen Simson van het ministerie van Binnenlandse Zaken, drs. Rachel Perri van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg, drs. C.N. Rozenblad  van de Stichting Medische Zending (Primary Health Care Suriname), drs. J. Courtar van het ministerie van Arbeid en Martha Kappel van de Stg. Staats Ziekenfonds

Assembleevoorzitster waarschuwt ouders voor risico's internetgebruik door hun kinderen

'Het is nog niet goed tot ouders doorgedrongen wat daar allemaal te koop is'


Parlementvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons raadt ouders aan voorzichtiger te zijn met het toelaten van hun kinderen tot internet. 'Het is nog niet goed tot ouders doorgedrongen wat daar allemaal te koop is', aldus de voorzitster vandaag, 6 januari 2017, in de Ware Tijd Hierdoor laten ze hun kinderen vaak te vroeg ‘los’ als het gaat om het gebruik van internet. 

Zij denkt overigens, dat de hele Surinaamse samenleving nog moet leren om op een verantwoorde manier om te gaan met internet en met name sociale media. Simons adviseert zelfs, dat ouders zo lang mogelijk wachten met een smartphone aan hun kinderen te geven, omdat wanneer ze dit hebben, nog moeilijker kan worden gecontroleerd waarmee de kinderen online bezig zijn. Zij vergelijkt het geven van een smartphone aan een kind met het kind 's avonds alleen de straat opsturen.

De parlementsvoorzitster denkt dat jongeren vaak genoeg niet beseffen, dat alles wat zij op de sociale netwerken posten, voor altijd is. 'Zelfs na twintig, dertig jaar blijft het je achtervolgen.'

Ook waarschuwt zij dat gebruikers van sociale media zich kunnen voordoen als iemand die zij helemaal niet zijn. 'Dat hebben jongeren niet zo goed door, denk ik.'

De redactie van de Ware Tijd heeft Geerlings-Simons benaderd naar aanleiding van de pedofielenzaak, die nu door de politie wordt onderzocht, wat gedaan zou kunnen worden om jeugdigen te beschermen tegen de gevaren van sociale media. De verdachten gingen namelijk via fictieve accounts op zoek naar minderjarige jongens die zij vervolgens seksueel misbruikt hebben en tot prostitutie zouden hebben aangezet.

Padieaanplant geruime tijd geteisterd door mysterieuze ziekte.

'LVV heeft toch zoveel deskundigen, laten ze nu uit hun aircokamer komen en onderzoek doen'


De padieaanplant wordt reeds geruime tijd geteisterd door een mysterieuze ziekte. Op de een of andere manier begint de stengel van de jonge padieplant uit te drogen, totdat ook de plant het begeeft. Over wat deze ziekte precies is en op welke wijze deze uit de padiesector gebannen moet worden, tasten de padieboeren in het duister. 

'Het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) heeft toch zoveel deskundigen, laten ze nu uit hun aircokamer komen en onderzoek doen om wat voor ziekte het gaat. En op welke wijze deze bestreden moet worden’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, Harrynannan Oemraw vandaag, vrijdag 6 januari 2017, in het Dagblad Suriname.

Volgens Oemraw is het ministerie van LVV ettelijke malen op de hoogte gebracht, maar vanuit het ministerie is tot nog toe geen enkel stap ondernomen voor onderzoek om na te gaan wat de ziekte precies inhoudt en welk soort insecticide bespoten moet worden. Het meest kwalijke vindt Oemraw, dat het ministerie zich ook muisstil houdt op het gebied van preventie.

Voor de padieboeren rest geen ander keus dan het zelf maken van allerlei cocktails van bestaande insecticiden om hun padieaanplant te beschermen. ‘Wij rijstboeren moeten maar zelf weten welke medicijnen we moeten spuiten. Dat onze hele aanplant verloren gaat door deze ziekte, hier maakt het ministerie zich niet druk over.’ 

Door de stijging van de benzineprijs wordt de wurggreep waarin de padieboeren zich geruime tijd bevinden, steeds steviger. Behalve de benzineprijs zijn ook de inputs ten behoeve van de rijstsector flink gestegen in prijs. Met al deze verwikkelingen ziet Oemraw de toekomst van de rijstsector heel somber tegemoet.

Hoewel de padie-inzaai eind december van het vorig jaar is verstreken, is nog niet op behoorlijke wijze een begin gemaakt met de inzaai. Behalve het watertekort spelen ook de hoge onkosten haar parten. Oemraw laat een waarschuwend geluid horen. Gelet op al de pijnpunten waar zij de dupe van worden, zal er minder ingezaaid worden dit seizoen.

Zeker 33 doden bij weer een gevangenisopstand in Brazilië

Situatie onder controle in PI Monte Cristo in deelstaat Roraima


Bij een nieuwe uitbarsting van geweld in een Braziliaanse gevangenis zijn vandaag, vrijdag 6 januari 2017, zeker 33 doden gevallen. Plaatselijke media, waaronder O'Globo, in de noordelijke stad Boa Vista meldden, dat ordetroepen in de penitentiaire inrichting (PI) Monte Cristo in de deelstaat Roraima 33 lijken hebben gevonden. 

De toestand is onder controle, meldden de plaatselijke autoriteiten.

Wat zich heeft afgespeeld is nog onduidelijk. Aan het begin van deze week vielen circa zestig doden bij een uitbarsting van geweld tussen leden van drugsbendes in een gevangenis in de aangrenzende deelstaat Amazonas.
Pelo menos 33 presos são mortos na maior penitenciária de Roraima


O Globo
Tamanho do texto A A A

RIO — Pelo menos 33 presos morreram na madrugada desta sexta-feira na Penitenciária Agrícola de Monte Cristo, a maior de Roraima. Em nota divulgada hoje pela manhã, a Secretaria de Justiça e Cidadania (Sejuc) informou que o Batalhão de Operações Especiais (Bope) e a Polícia Militar (PM) estão na unidade que fica na zona Rural de Boa Vista, e que a situação está sob controle. Ainda não foi divulgado detalhes sobre o novo massacre que aconteceu apenas cinco dias após uma briga entre facções criminosas deixar 56 detentos mortos no Complexo Penitenciário Anísio Jobim (Compaj), em Manaus.

Veja a nota do governo na íntegra:
A Secretaria de Justiça e Cidadania informa que nesta madrugada (dia 6) foram registradas 33 mortes na Pamc (Penitenciária Agrícola de Monte Cristo).
Esclarece que a situação está sob controle e que o Bope (Batalhão de Operações Especiais) da PMRR (Polícia Militar) está nas alas do referido presídio.


Leia mais: http://oglobo.globo.com/oglobo-20736234#ixzz4UzSffhwb

Botsing met vogel houdt SLM-vliegtuig aan de grond in Belém, Brazilië

‘Bird strike’ zorgt voor schade aan motor toestel SLM 

SLM noodgedwongen op zoek naar lease vliegtuig


Een toestel van Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) staat aan de grond in Belém do Para,Brazilië. Er kwam een vogel in één van de motoren terecht en dat zorgde voor de nodige schade. Het toestel, dat de regionale vlucht onderhoudt, kan dus voorlopig niet terug naar Paramaribo, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

De reparatie zal dan ook in Belém do Para worden uitgevoerd op kosten van de SLM.

Het incident is direct voelbaar in het regionale vliegrooster van de SLM. Het bedrijf heeft geen extra toestellen die ingezet kunnen worden. De SLM zal dan ook naar een lease toestel moeten uitkijken.

Zorgen bij BOG-directeur Resida over situatie Centraal Laboratorium

BOG had Srd 150.000 gevraagd, maar heeft in december slechts een fractie ontvangen'We hopen dat er geen ziekte uitbreekt, dat is onze grootste wens' - BOG heeft wat geld ontvangen van de PAHO en WHO


'We hopen dat er geen ziekte uitbreekt. Dat is onze grootste wens', zegt de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, vandaag, vrijdag 6 januari 2017, in de Ware Tijd. Hij maakt zich zorgen om de situatie bij het Centraal Laboratorium van het bureau, waar sommige onderzoeken al enige tijd op een laag pitje worden gedaan. Zo kunnen bijvoorbeeld bacteriologische onderzoeken niet optimaal worden verricht. 

Bedrijven die voor export eerst een onderzoek moeten laten doen, kunnen de benodigde grondstoffen aanschaffen en het lab voert de test dan uit. Deze situatie moet volgens Resida spoedig veranderen. 

Het BOG had Srd 150.000 aangevraagd, maar heeft in december slechts een fractie ontvangen, nauwelijks voldoende om benodigdheden aan te schaffen, zoals gas voor het bacteriologische lab. 'We zijn niet stil blijven zitten, maar hebben via andere potten zoals de PAHO (Pan American Health Organization) en de WHO (World Health Organization) wat binnen kunnen halen en daarmee het koelsysteem helemaal in orde gemaakt. Daardoor kunnen bepaalde testen weer worden uitgevoerd, zoals voor het vaststellen van hiv of tuberculose.'
Zonder hulp van de twee gezondheidsorganisaties zou de dienstverlening verder 'verslechteren'.

Resida meldt, dat het lab bezig is met uitbreiding van de testmethoden en de introductie van nieuwe testen voor virusziekten, zoals influenza. 'Wat dat betreft is het oké. Waar we naar streven is garantie van de minimale instroom van geld.' Hierdoor kan het lab enerzijds zijn internationale erkenning behouden, terwijl aan de andere kant, de preventieve zorg op peil blijft.

De directeur heeft weinig zekerheid over de levering van verbruiksmaterialen door lokale leveranciers.

Het grote probleem nu bij het lab is het reguliere onderhoud, dat niet naar wens verloopt. Hiervoor moet de overheid geld vrijmaken. Het BOG zal binnenkort met het bedrijf dat belast is met het onderhoud, praten. Het is de bedoeling dat er wijzigingen komen in het contract. 'Er zijn betalingsissues, maar ook intern zijn er vraagstukken.' Vooral het eerste moet volgens hem worden opgelost, omdat wijzingen in het contact alleen niet voldoende zijn. Hij verzekert, dat het bureau dit jaar vooral alles eraan zal doen, om meer bewegingsruimte te krijgen, waardoor het zelf op zoek kan gaan naar geld.

Irritaties tussen Suriname en Guyana over staat van onderhoud Canawaima-veer en wie kosten moet dragen

Guyanezen stellen dat Suriname geen geld heeft om defecte motor te vervangen

Kwestie zou zijn besproken tijdens recent eendaags bezoek Bouterse aan collega Granger


Overleg dat eind deze maand zal plaatsvinden tussen Suriname en Guyana moet de kwakkelende Canawaima-veerverbinding weer op koers helpen. Er zijn dringend investeringen nodig, maar partijen beschuldigen elkaar de hoofdoorzaak te zijn waarom de werkzaamheden niet hebben kunnen plaatsvinden. Er is dringend een nieuwe motor nodig. De veerboot wordt al ongeveer twee weken door een duwboot voortgeholpen, tot irritatie van de passagiers, aldus de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

'Het gaat reeds jaren niet goed', zegt de directrice van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, Joyce Blokland. 'Er is een reorganisatie nodig.'

De reactie van Blokland, die gezien haar functie ook leiding geeft aan de Surinaamse kant van de Canawaima Ferry Company komt, nadat de Guyanese terminalmanager Danny Harry en zijn superieur Ronald Charles beschuldigingen hadden geuit aan het adres van Suriname. Zij beweren dat de motor defect is en reeds lang vervangen had moeten worden, maar dat Suriname steeds heeft aangegeven hier geen geld voor te hebben.

De landen zijn elk voor 50 procent aandeelhouder van de veermaatschappij en moeten beide bijdragen in de onderhoudskosten. Charles is de Guyanese evenknie van Blokland. Hij geeft aan dat de opbrengsten op een speciale rekening gestort moeten worden en vraagt zich af waar het geld naartoe is. De Guyana Chronicle waar de beschuldigingen zijn geuit (zie onderaan), beweert dat deze kwestie onderwerp van gesprek was tijdens de laatste ontmoeting tussen de presidenten Desi Bouterse en David Granger.

Blokland geeft toe, dat de motor van de verboot inderdaad 'op' is. Sinds de installatie van de veerverbinding in 1999 is de machine aan de gang. 'Maar, in deze periode heeft de boot in plaats van één afvaart per dag, meerdere gemaakt en dat kan de motor niet aan. Daarom de duwboot.'

Blokland zegt dat het geld voor de motor er wel is, maar dat de Guyanezen nooit een luisterend oor hebben gehad wanneer Suriname overleg wilde plegen.Canawaima in limbo …as Suriname defaults on maintenance payments

 
0
1576
The M.V Canawaima, the lone authorised passenger ferry service between Guyana and Suriname is in need of a new engine, but Suriname is defaulting in paying its share of the cost, which has forced authorities to work the vessel with a tug boat. They have also warned that the service could go out of operation as early as this weekend. Engineers said that the ferry is experiencing numerous mechanical challenges among them being: burnt engine heads, broken propellers, damage to pistons and rings, broken drive shaft and gears, damaged gear box, starboard engine was completely overhauled, and electrical malfunction resulting in loss of steering.
As a result of the combination of problems during 2016, the ferry is in dire need of a new engine (DAF engine, to be sourced in Suriname) which experts have estimated will cost approximately GYD$15M. Guyana Chronicle understands that the vessel which is now being towed by a tug could shut down completely at any point thereby leaving an estimated 330 passengers daily stranded.
Danny Harry Terminal Manager (acting) told Guyana Chronicle on Wednesday that the ferry has been down for approximately two weeks but has been experiencing problems long before. “The ferry has broken down, if not for the tug that is being used there would be no service,” the visibly frustrated Harry said. He explained that the boat is in dire need of a new engine.

Joint maintenance
By virtue of a memorandum of understanding between the Governments of Guyana and Suriname on the formation and operation of the joint ferry service along with a management agreement, the two countries are to jointly provide funds for the maintenance of the ferry. In this case, Guyana and Suriname are to fit the bill 50-50. Suriname has however indicated that it does not have the requisite sums and according to officials of the Ministry of Public Infrastructure, the excuse is laughable.
Ronald Charles Director, Secretary of the Canawaima service, said the situation is a serious one. He explained to Guyana Chronicle that all funds received from the operation of the ferry service should be paid into an established account.
“When any major overhaul is to take place Canawaima Ferry Service Inc. would have that done. They asked for a certificate of good standing before they could have paid the money into the account. Unfortunately, despite the fact that we sent that certificate, on the Suriname side they never paid in the funds from operation into the account.”
Charles said too that the management company is made up of the Transport and Harbours Department Inc. and the Scheepvaart Maatschappij Suriname N. V which was registered in Suriname. He noted that when the ferry service was established by virtue of the agreement of the two countries circa 1997, it was the intention to have a third party company established in a neutral country but Guyana “unfortunately bent backwards and registered the company in Suriname” he said noting that the vessel belongs to Suriname.
What Charles finds strange is the claim by the Surinamese that they have no funds to purchase the engine for the ferry which crosses the Corentyne River, between Moleson Creek, Guyana and South Drain, Suriname weekly.
“According to the audit reports of 2015… $230M is accounted for so it is impossible for Suriname to say they have a negative balance,” he declared.
Charles said what Guyana is demanding is that the Surinamese come up with their end of the deal. He said in the past, Suriname would have borrowed large sums from Guyana but the money was never re-paid. “We want to meet them…this is a big problem. We have an agreement where we foot the bill 50-50… everything has been inconvenienced,” he told Guyana Chronicle. The consistent problems associated with the maintenance of the ferry have resulted in extensive delays and recommendations have been made for the ferry to be docked and the two engines and auxiliaries be replaced with new ones.
This newspaper was informed that a meeting has been arranged with the Surinamese counterparts for January 16. The location of the meeting has not been revealed. Meanwhile, Guyana Chronicle understands that the matter was raised recently when Suriname’s President Desi Boutrese and his delegation visited Guyana to discuss bilateral matters with President David Granger. According to sources within the Ministry of Foreign Affairs, the Surinamese delegation had promised to “sort it out”.
“At this point, major maintenance is required and there is need to purchase a new engine…this should have been done a long time ago but Suriname has indicated that it is not in a position to do so. What has happened to the money they’ve collected?” said the source.
Asked whether Guyana would consider undertaking the expense for the purchase of the engine, the foreign affairs official responded, “No, we have a legally binding agreement, there is a 50-50 split…Guyana would not be operating the ferry alone.” Guyana’s experience with Suriname in similar matters has been described as “troubling”, the source added. Notwithstanding the challenges affecting the operation of the service, Terminal Manager (acting) Harry during a presentation at the Ministry of Public Infrastructure’s end-of-year media brief on Wednesday said traffic is projected to increase by 2 per cent this year. The Canawaima Ferry Service was established since 1998 to connect travelers en route from Moleson Creek- 10km south of Corriverton- to the South Drain in Suriname. It is the only legal marine travel connection between the two countries.
By 2013, approximately 72,000 persons utilized the Canawaima Ferry Service to travel between Suriname and Guyana. The transport vessel has become an essential partner in trade or tourism. The Guyana/Suriname ferry service plays an integral role in attracting tourists from the Dutch speaking country, with regards to the commercial and personal tourism. Additionally, the service has reinforced bilateral trade relations. The service has proven to be a cost effective, efficient and reliable link between the territories. According to recent statistics provided by the Transport and Harbours Department (T&HD), the Canawaima Ferry Service Incorporated facilitates a significant influx of at least 40,000 visitors from the Dutch territory annually.

NDP-Assembleelid Samidin keurt staking leerkrachten O.S. Uitkijk af

Leerkrachten willen dat met pensioen vertrokken schoolleider opgevolgd wordt door onderhoofd


Het NDP-Assembleelid en docente Naomi Samidin vindt het niet in de haak, dat de O.S. Uitkijk aangekondigd heeft om de school vandaag, vrijdag 6 januari 2017, te sluiten. De leerkrachten hebben ondersteuning van vakbondsleider Wilgo Valies, zo bericht Starnieuws. 

In oktober hadden de leerkrachten al het werk neergelegd, omdat zij de schoolleider die met pensioen ging, langer wilden houden. Dat werd gehonoreerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, maar nu wordt er tegen geprotesteerd dat iemand van buiten benoemd is als schoolleider. De leerkrachten van de school willen dat het onderhoofd doorschuift naar de functie van schoolleider.

Zij protesteren tegen het beleid van het ministerie. Samidin vindt dat de leerlingen gedupeerd worden door de actie. Het ministerie mag volgens haar bepalen wie de leiding geeft op een school. Zij vindt dat de leerkrachten, ondersteund door de bond, met eigen belangen bezig zijn.

Het Assembleelid zegt niet tegen vakbondsrechten te zijn, maar zij vindt de reden om in actie te gaan niet in de haak. De schoolleider is met pensioen en er is iemand anders benoemd door het ministerie. Het kan er bij Samidin niet in, dat hiervoor de school gesloten wordt. Zij zal zich vanochtend oriënteren op de school. Zij zal met het personeel en de kinderen praten over deze situatie. Volgens haar kunnen zaken in overleg opgelost worden in plaats van kinderen te duperen.

2017 Kent al twee woningbranden in Suriname

Woningen in Claudia Wensweg en Roëlstraat te Paramaribo in de as gelegd


Een woning is gisteravond in de Claudia Wensweg, een zijstraat van de Nieuw Weergevondenweg, volledig afgebrand. Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt vanochtend, vrijdag 6 januari 2017, op Starnieuws dat het huis al in lichterlaaie stond toen de brandweer ter plekke aankwam.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand.

Dit is de tweede woningbrand voor dit jaar. Een hoogbouw woning aan de Roëlstraat werd woensdag door brand in de as gelegd. De politie heeft de zoon van de woningeigenaar aangehouden op verdenking van brandstichting.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Onduidelijkheid over toekomst Fundashon Kuido di Ambulans (FKA), Curaçao

Rekenkamer: 'FKA voldoet niet aan voorschriften wet- en regelgeving verantwoorde ambulancezorg' 


De Fundashon Kuido di Ambulans (FKA) voldoet niet aan alle voorschriften en normen in de onderhavige wet- en regelgeving om verantwoorde ambulancezorg te garanderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), opgesteld in december 2016 (zie hieronder), waarin werd bestudeerd of FKA voldoet aan de kwaliteitsnormen voor verantwoorde zorg. Dit bericht vandaag, 6 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Sinds december 2010 is de FKA belast met de ambulancezorg op Curaçao. De FKA is opgericht om tijdelijk, voor een periode van zes maanden, ambulancediensten te verlenen. Het was de bedoeling om na de liquidatie van de voormalige ambulanceorganisatie, Curaçao Emergency Medical Services (CEMS), een nieuwe organisatie in het leven te roepen die zelfstandig ambulancezorg kan verlenen.Ondanks deze voornemens is de FKA anno 2017 nog steeds belast met de ambulancezorg op Curaçao en zijn niet alle aspecten formeel geregeld, zo bericht de ARC. Uit het onderzoek van de ARC blijkt bijvoorbeeld, dat de jaarrekeningen van de organisatie positieve resultaten laten zien, maar dat deze positieve resultaten te danken zijn aan het feit dat de stichting geen personeelskosten en heel lage - dan wel geen huisvestingskosten heeft. Het personeel wordt namelijk door het Land ter beschikking gesteld en de FKA maakt gebruik van de huisvestingsfaciliteiten van het Land.
'Tussen het Land en de FKA zijn hierover geen formele afspraken gemaakt', zo constateert de ARC. 

Verder constateert de Rekenkamer, dat de FKA voor verleende ambulancezorg tarieven aan de SVB in rekening brengt die lager zijn dan de tarieven opgenomen in het Landsbesluit ambulancetarieven en hoger dan de tarieven opgenomen in het Landsbesluit medisch tarief sociale verzekeringen 2001. De FKA gaat namelijk uit van de tarieven die de SVB in 2007 bij brief heeft voorgesteld. Laatstgenoemde tarieven zijn echter niet bij landsbesluit geformaliseerd, zo staat in het rapport.

De stichting die belast is met het leveren van ambulancezorg op Curaçao is reeds bezig met het wegwerken van diverse van de genoemde tekortkomingen, zo meldt de ARC, die de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur aanbeveelt erop toe te zien te zorgen dat de acties van de stichting de tekortkomingen daadwerkelijk opheffen. In dit kader wordt aanbevolen om met deFKA af te spreken dat deze een actieplan opstelt op basis waarvan het ministerie van Gezondheid de implementatie van de verbeterstappen kan bewaken.

Ook beveelt de ARC de stichting aan om naast de verbeteracties die reeds lopend zijn ook actie te ondernemen om alle jaarrekeningen op korte termijn af te ronden; duidelijke afspraken met de overheid te maken over de ter beschikking gestelde personeelsleden en voor de werving van personeel; alle investeringen in beeld te brengen in een dergelijk investeringsplan met de periode waarin de investering moet plaatsvinden alsook het investeringsbedrag en wijze van financiering; tijdig, voor het verlopen van de huidige vergunning te zorgen voor verlenging van de vergunning; duidelijkheid te krijgen over de tarieven die door SVB worden gehanteerd en of deze rechtsgeldig zijn; en duidelijkheid te krijgen van de overheid over de toekomst van de stichting. Over dit laatste heerst onduidelijkheid.

De ARC stelt in haar aanbevelingen dan ook de vraag: 'Wordt de FKA geïntegreerd in het nieuwe ziekenhuis, per wanneer en welke voorbereidingen dient FKA hiertoe te treffen?'

Curaçaos Statenlid Omayra Leeflang pleit voor 'commissie van wijzen' na tumult in Staten

Commissie om ervoor te zorgen dat Statenleden weten wat regels in Staten zijn

'Voor mij was het een vertoon van powerplay van beide partijen' 


Een commissie van wijzen, bestaande uit ex-griffiers en Statenvoorzitters kan er in de toekomst voor zorgen dat het voor alle parlementariërs duidelijk is wat de regels in het parlement zijn. commissiewijzen Zo’n commissie zou gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven of zaken verduidelijken. De commissie kan in regelmatige publicaties de parlementariërs informeren over het Reglement van Orde en het functioneren van de Staten. Dat stelt parlementariër Omayra Leeflang (Un Kòrsou Hustu) in reactie op de tumultueus verlopen Statenvergadering van afgelopen woensdag, zo schrijft vanochtend, vrijdag 6 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Het viel mij op hoeveel verschillende interpretaties er van artikelen werden gegeven. Na afloop van de vergadering hoorde je ook allerlei analyses. Het is geen goede ontwikkeling en zelfs ook gevaarlijk als er geen duidelijkheid is over de artikelen', aldus Leeflang.


In de discussie in de aanloop naar de bewuste Statenvergadering zijn er ook mensen geweest die de gouverneur ten onrechte noemden als de hoogste instantie om de impasse te doorbreken, zo merkte Leeflang op.

'Er werd gezegd dat de gouverneur moest optreden maar dat is geheel niet op zijn plaats. De gouverneur heeft in het verleden gezegd om haar niet in een lastige positie te brengen. Zij kan niet naar voren treden en zichzelf verdedigen.'

De politica zat in de vergadering en heeft de grimmige sfeer die er heerste van dichtbij meegemaakt. 'Er zijn van beide kanten fouten gemaakt. Voor mij was het een vertoon van powerplay van beide partijen. Eigenlijk had dat voorkomen moeten worden.'

Volgens Leeflang hadden de politieke partijen toen het vaststond hoe controversieel de kwestie was, in gesprek met elkaar moeten gaan. 'De polarisering had doorbroken moeten worden. Wij hebben de eed afgelegd als Statenlid, maar vertegenwoordigen als parlementariër het land. Dat hoger doel moeten wij voor ogen hebben. Belangrijk daarbij is de vraag in welk land wij willen leven. Ik heb heel veel mensen gesproken die na de vergadering zeiden dat ze voortaan niet meer gaan stemmen. Jullie doen toch niets en zorgen alleen maar voor gedoe.'

Elvis Thode per 1 februari nieuwe financieel directeur Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), Curaçao

Met nieuw financieel directeur is de Raad van Bestuur weer compleet


Elvis Thode volgt per 1 februari Henri Gerrits op als financieel directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Thode is sinds eind augustus vorig jaar al de financiële man van het Sehos, naast algemeen directeur Frank Poen en medisch directeur Franke Scheper, eerst als consultant en sinds 1 januari dit jaar als interim-cfo. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 januari 2017.

Henri Gerrits maakte de laatste maanden van 2016 al geen deel meer uit van het dagelijks bestuur omdat hij nog vakantiedagen tegoed had. Poen en Scheper namen Thode aanvankelijk op tijdelijke basis aan in afwachting van een reactie op de vacature. Uiteindelijk is Thode zelf dus de man die Gerrits opvolgt.

Thode is van Curaçao, ging naar het Peter Stuyvesant College en werkte van 1985 tot 1990 voor accountantsbureau KPMG. In 1996 studeerde hij af in Business Economics, met een masterdiploma, aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Van 2005 tot 2015 was Thode werkzaam voor RBC Royal Bank op Curaçao. Datzelfde jaar begon hij zijn eigen bedrijf Consulta Management, dat gespecialiseerd is in financieel advies en financieel management.

Thode heeft ervaring met ‘change management’ en haalde onlangs een certificaat op dat gebied.

Met de nieuwe financieel directeur is de Raad van Bestuur van het ziekenhuis weer compleet. De dagelijkse leiding van het Sehos is in handen van Poen, Scheper en Thode.

Jesus-Leito (PAR) over commotie in Staten Curaçao: 'Achteraf gezien had coalitie meer tijd moeten nemen'

'De oppositie is tot van alles in staat'

'Coalitie heeft zich te veel afhankelijk gemaakt van  welwillende medewerking oppositie'


Achteraf gezien’ had de coalitie van MAN-PAR-PNP-PS beter nog even kunnen wachten met de installatie van de ministers om het aftreden van de Statenleden, die ministers werden, en hun opvolging beter en naadloos te laten plaatsvinden. Dat zegt Zita Jesus-Leito, leidster van PAR, en sinds kort minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), zo bericht vandaag, vrijdag 6 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Ze erkent dat de coalitie zich ‘te veel afhankelijk’ heeft gemaakt van de welwillende medewerking van de oppositie, die echter na het aftreden van 7 Statenleden van de regeringspartijen die in het kabinet-Koeiman plaatsnamen een ‘meerderheid’ in het parlement claimde. De bewindslieden van de regering onder leiding van premier Hensley Koeiman (MAN) traden aan op 23 december 2016. 'Dat was om vlak voor de kerst een krachtig signaal af te geven, nadat er erg veel geruchten waren verspreid en er commotie was ontstaan dat het met de formatie mogelijk niet zou lukken. We wilden de onrust wegnemen', aldus Jesus-Leito. Dat is niet helemaal goed gegaan, erkent de PAR-voorvrouw. 'Want daarmee legden we uiteraard onbedoeld het lot van de 7 nieuwe parlementsleden in handen van de oppositie.'

En die oppositie is tot van alles in staat, vervolgt Jesus-Leito. Zo weet zij dat sommige kandidaat-Statenleden toen al werden benaderd met de vraag: 'Kom bij ons, Al dan niet grappend, maar met een serieuze bedoeling. Want de bedoeling is overduidelijk, de regeringsmacht. 'De show was niet nodig geweest', stelt de PAR-politica. Het had voorkomen kunnen worden.

Vlak voor de installatie tot ministers is er door de samenwerkende partijen nog een flinke discussie geweest of het kabinet nog in december of begin januari zou aantreden. 'We dachten een gecontroleerd risico te nemen', vervolgt Jesus-Leito.

Het reces van de Staten begon op 23 december en op de eerste dag na het reces zouden de zeven nieuwe Statenleden kunnen worden beëdigd. 'Wij vonden die aansluiting voldoende naadloos.' Voor de geloofsbrieven van parlementariërs is op zich niet de toestemming nodig. Het is een kwestie of de personen in kwestie aan de vaste criteria voldoen. Jesus-Leito kan dan ook geen begrip opbrengen voor de tegenwerking van de oppositie.

Oppositie is in dit geval MFK van GerritSchotte, KdNT van Amparo Dos Santos, MP van Marilyn Moses (voorheen PAIS) en onafhankelijk lid Eduard Braam (voorheen PAR). Het Statenlid Omayra Leeflang van UKH was de enige van de oppositie die zich niet schaarde achter Schotte en Dos Santos.

Lionel ‘Paps’ Capriles (83) op Curaçao overleden

'Paps' was een van Curaçaos meest markante personen


Lionel ‘Paps’ Capriles, een van Curaçaos meest markante personen, is gisteravond overleden. Hij is na een ziekbed en verblijf van enige tijd in het ziekenhuis 83 jaar geworden. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 6 januari 2017.

Behalve president-directeur van de grootste bank van de Dutch Caribbean, Maduro & Curiel’s Bank (MCB), was Lio Capriles maatschappelijk en sociaal zeer actief tijdens zijn werkzame leven. Hij is onder meer voorzitter van de Kamer van Koophandel geweest, voorzitter Stichting Maatschappij en Politie, voorzitter Sociaal Vangnet Reda Sosial, lid van de Raad van Advies, president-commissaris van Rif Resort (Sonesta, later Marriott) en president-commissaris van het World Trade Center Curaçao.

Capriles ging pas op zijn 70e met pensioen als topman van de MCB en bleef ook daarna nog vijf jaar lang aan als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de bank.

De man die bekendstaat als ‘Paps’, heeft zijn bijzondere bijnaam te danken aan het feit dat juist hij anderen aansprak met ‘Paps’ omdat hij op straat en tijdens bijeenkomsten door zo veel mensen werd aangesproken, van wie hij onmogelijk alle namen kon onthouden: ‘Paps’ was dan altijd veilig en liefkozend bedoeld; over en weer. Capriles was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ‘het gezicht’ van de MCB. Voor velen bleef hij dat ook nog lange tijd daarna.

Klikt u hier om de rest van dit bericht te lezen.

'Verantwoordelijke autoriteiten doen hun werk niet naar behoren bij controle vuurwerkimport'

Directie Jahi NV kraakt harde noten over gebrek aan controle bij import vuurwerk

'De vraag is, waar blijven instanties als de brandweer, die moeten optreden?' - Brandweer: 'De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de burger zelf '


Gevaarlijk vuurwerk kan Suriname alleen binnenkomen wanneer verantwoordelijke autoriteiten hun werk niet naar behoren doen. 'Ik vind het echt jammer dat een kleine groep van twee of drie importeurs die tegen de regels handelt, het voor de rest verpest. Het gevolg is dat mensen nog steeds ernstig getroffen worden door die harde knallers die niet binnengebracht mogen worden', zegt een directielid van groothandelaar Jahi N.V. vandaag, vrijdag 6 januari 2017, in de Ware Tijd.

Hij doelt op een ernstige ongeval, dat plaats heeft gevonden op 27 december, de eerste dag dat vuurwerk verkocht en afgeschoten mocht worden, waarbij een 19-jarige jongen drie vingers kwijtraakte.

'Je ziet dat mensen nog overal van de knallers en grote 'kronto's' afschieten, terwijl het niet mag. De vraag is, waar blijven instanties als de brandweer, die moeten optreden. Het is niet moeilijk om te weten wie die illegale spullen verkoopt, omdat ze gewoon in de winkels worden uitgestald', zegt het directielid.

Radjen Jakhari, commandant van het Korps Brandweer Suriname, zegt in een reactie, dat het afgelopen vuurwerkseizoen binnenkort geëvalueerd zal worden. Er zal ook zeker worden nagegaan hoe en waar illegaal vuurwerk het land binnen is gekomen. 'Er zal dan gerapporteerd worden aan de procureur-generaal die een hard besluit zal moeten nemen om geen importtoestemming te laten verlenen aan overtreders.'

Toch vindt hij dat de eerste verantwoordelijkheid bij de burger zelf ligt. 'Steeds weer zien wij, dat het individuen zijn die onnodige risico's nemen, welke tot ernstige gevolgen leiden. Elk jaar weer wordt er voorlichting gegeven over de gevaren en hoe men veilig om moet gaan met vuurwerk.'

'Wanneer er goede afspraken worden gemaakt, zullen er weinig conflicten zijn'

Minister Van Dijk-Silos blikt tevreden terug op gesprek met korpschef en vakbond

Voor gewraakte sporttest is een 'crash oplossing' gevonden


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt vanochtend, vrijdag 6 januari 2017, op Starnieuws, tevreden te zijn over de uitkomst van het onderhoud dat zij deze week heeft had met korpschef Agnes Daniel en het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB). Afgesproken is dat binnen een maand politieambtenaren die een onderdeel van de veel besproken sporttest niet gehaald hebben, alsnog in aanmerking hiervoor zullen komen. Het gaat om een 'crash oplossing'. 

Daarnaast zal op 28 januari een diepgaand gesprek over de sporttest en andere zaken worden gevoerd.

De minister zegt, dat er protocollen moeten worden afgesproken over hoe communicatielijnen dienen te lopen. Voor operationele zaken moet de SPB bij de korpsleiding zijn. Als het gaat om bijvoorbeeld salarissen, dan is de minister de aanspreekpersoon. 'Wanneer er goede afspraken worden gemaakt, zullen er weinig conflicten zijn', stelt de bewindsvrouwe.

De sporttest moet aan een andere evaluatie worden onderworpen. Iemand die een fractuur heeft, kan uiteraard moeilijk aan alle eisen voldoen. Als iemand op de administratie werkt, hoeft die persoon niet te beantwoorden aan eisen die bijvoorbeeld gesteld worden aan een lid van het Regio Bijstandsteam. 'De sporttest wordt te rigide doorgevoerd nu. Daarover willen wij op 28 januari uitgebreid praten', zegt Van Dijk-Silos.

Ze zegt verder, dat er nu dus een zogenoemde 'crash oplossing' is gezocht, vooruitlopend op het gesprek van 28 januari. Mensen die op een onderdeel de test niet gehaald hebben, worden opnieuw hieraan onderworpen. De politieambtenaren worden dan alsnog bevorderd. Het is nog niet duidelijk om hoeveel personen het gaat. Er wordt een inventarisatie gemaakt.