zondag 8 januari 2017

Minister Abdoelgafoer nieuwe voorzitter bestuur NDP-Jongeren

Nieuwe voorzitter gaat werken aan structuren van de organisatie


Minister van Sport- en Jeugdzaken Faizal Abdoelgafoer is nu voorzitter van het hoofdbestuur van de NDP-Jongeren. Hij heeft ruim een jaar waargenomen in deze functie. Gewezen voorzitter Sergio Akiemboto, directeur van het staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco, heeft de hamer symbolisch overgedragen, zo bericht het hoofdbestuur van de NDP-Jongeren vandaag, zondag 8 januari 2017.

Akiemboto wenste het bestuur en vooral de nieuwe voorzitter veel kracht en doorzettingsvermogen toe. Volgens hem is nu de beste tijd om na te gaan wie de opkomende leiders en opvolgers moeten zijn, omdat Suriname in een herstellende fase zit waar gewoon uitkomen voor de partij waarvan iemand lid is voor sommigen moeilijk is, omdat de meeste mensen alleen maar willen schelden op de partij, aldus de jongeren.

De nieuwe voorzitter heeft aangegeven te gaan werken aan de structuren van de organisatie. Een inventarisatie maken van hun district is de eerste opdracht die de voorzitters van de verschillende besturen meekregen.

Abdoelgafoer gaf aan dat de partij bekend staat om goede structuren en vooral een goede trend zetten om te komen tot uitvoeren van strategieën. 'Alle voorbeelden die van ons zijn opgevolgd, zijn de successtory's. De leerlingen mogen de meester in dit geval niet overtreffen', zegt Abdoelgafoer.

Door de jongeren in de toekomst beter te gaan informeren en vooral ook op de hoogte houden van de ontwikkelingen van NDP en van het land zal de partij sterker worden, aldus het jongeren hoofdbestuur in hun persbericht.

Forse schade door gesprongen waterleiding omgeving Cornelis Aarnoutsstraat in Amsterdam Zuidoost

Waternet doet onderzoek naar oorzaak van lek in waterleiding


Er is flinke schade ontstaan in Amsterdam Zuidoost na een gesprongen waterleiding. Rondom de Cornelis Aarnoutsstraat stroomden afgelopen nacht duizenden liters water over de straten. Bij bewoners is de overstroming niet onopgemerkt gebleven, zo bericht de Amsterdamse zender At5 vandaag, zondag 8 januari 2017.

'Vanavond heb ik niet geslapen. De hele avond niet, ik heb alleen maar in stress gelegen op bed. Ik zit nog steeds een beetje in de stress. Want hoe moet ik de schade in orde krijgen? Vandaag is het nog zondag, dus heel wat kantoren zijn dicht.'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Een ander kon door al het water niet vannacht meer naar binnen. 'Het was niet normaal. Het is gewoon een rivier geweest. Ik kon mijn huis niet in en toen moest ik bij een brandweerman op zijn rug springen. Ja ja, dat moeten ze doen, he.'

Waternet laat weten dat het nog niet bekend is waarom de leiding is gesprongen. Daar wordt onderzoek naar gedaan, daarna kan het bedrijf pas uitspraken doen over de financiering van de schade.

Twee verdachten roofoverval bij road-block in Paramaribo-Noord gearresteerd

Verdachte 'Brux' een van de daders overval te Lelydorp op 31 december


De van betrokkenheid bij een roofoverval te Lelydorp op 31 december verdachte R.K. (34) alias 'Brux' en zijn maat D.S. zijn tijdens een mini road-block op de kruising de Pluto- en de Jules Fung A Foestraat (zie onderaan) aangehouden door de Algemene Surveillance Dienst (ASD). Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 8 januari 2017.

Bij het doorzoeken van hun auto stuitte de politie op een illegaal vuistvuurwapen.

De twee mannen werden al geruime tijd gezocht door de politie. 'Brux' en zijn kompanen hebben bij de overval in Lelydorp op de politie geschoten. Het vuistvuurwapen dat op hen werd aangetroffen, zou het wapen zijn dat is gestolen bij die roofoverval.

Het tweetal is overgebracht naar naar het politiebureau Geyersvlijt. Beide verdachten werden vervolgens overgedragen aan de recherche van regio Midden. Het voertuig en het wapen zijn in beslag genomen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de mannen in verzekering gesteld.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

OM Curaçao, Sint Maarten en BES-eilanden zet meerdere OvJ's in op grote zaken

In grote zaken als 'Hato Shooting' en 'Bientu' zijn met succes meerdere OvJ's ingezet


Het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden gaat vaker meerdere Officieren van Justitie (OvJ’s) inzetten op grote zaken. Zo zijn in het recente verleden op Curaçao en Sint Maarten goede en geslaagde ervaringen opgedaan met de zaken 'Hato Shooting', 'Bientu', 'Menam' en 'Babel' waarbij meerdere OvJ’s met de zaak waren belast. Dit meldt het OM Curaçao vandaag, zondag 8 januari 2017, in een persbericht.

Volgens Procureur-Generaal Guus Schram zullen omvangrijke en langlopende onderzoeken in toenemende mate door een ‘zaaksteam’ van verschillende aanklagers worden behandeld . Dat draagt bij aan de kwaliteit van het onderzoek en voorkomt kwetsbaarheden in de overdracht van zaken.

Alle handelingen die door de verschillende aanklagers gedurende een onderzoek worden verricht komen voor rekening van het Openbaar Ministerie; het OM is als vervolgende instantie immers één en ondeelbaar.

Ook in de zaak 'Maximus' zullen meerdere OvJ’s in het zaaksteam worden ingezet. Het team van aanklagers in de zaak 'Maximus' zal bestaan uit ervaren OvJ’s met ruime ervaring waaronder een aanklager welke jaren als Advocaat-Generaal heeft gediend.

Het inzetten van meerdere OvJ’s past volgens PG Schram ook geheel in de doorontwikkeling van het Openbaar Ministerie en toekomstperspectief zoals uiteengezet in het visiedocument 2016-2021 van het Parket Procureur-Generaal (PPG). Het visiedocument:

14e Bigi Broki Waka weer gedomineerd door lopers uit Guyana

Surinaamse Genelva Diko wint de 5 kilometer snelloop bij de vrouwen


Guyanezen hebben ook de 14e editie van de Bigi Broki Waka gedomineerd. Drie van de vier hoofdprijzen ging naar een loper uit Guyana, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 8 januari 2017.

Cleveland Thomas won het algemeen klassement bij de mannen op de 10 kilometer, bij de vrouwen ging deze naar de 16-jarige Claudrice McKoy.

Op de 5 kilometer werd Devaun Barrington de overall winnaar. De 5 kilometer snelloop voor vrouwen werd gewonnen door de Surinaamse Genelva Diko van Tropical Runners.

In totaal namen ruim 5.700 lopers deel waarvan het grootste deel de 5 kilometer wandel- en trimloop liep. Er was ook een Run4Kids over 2.5 kilometer.

Politicus (NDP) en bondsman Hooghart reageert op kritiek, dat hij in parlement niet opkomt voor arbeiders

'Hij zet buiten DNA wel steeds een grote mond op, maar in feite heult hij met de machthebbers'

Hooghart uit kritiek op functioneren salarisadministratie particuliere bedrijven


Gezien de precaire situatie in het land zijn werknemers in benarde situaties komen te verkeren. De regering Bouterse-Adhin wordt van meerdere kanten beschuldigd alleen oog en oor te hebben voor ambtenaren. Het deel van de werkende klasse in de particuliere sector is schromelijk in de steek gelaten door de regering. De belastingverlichtende maatregelen die in het vooruitzicht zijn gesteld om de nood waarin werknemers zijn komen te verkeren te helpen lenigen, blijven uit. Er zijn van meerdere zijden verwijten gemaakt aan het adres van vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de grootste en machtigste vakcentrale, de CLO, en het oudste lid in jaren in De Nationale Assemblee (DNA), dat hij niet opkomt voor de werkende klasse. Dit schrijft het Dagblad Suriname vandaag, zondag 8 januari 2017.

'Hij zet buiten de DNA wel steeds een grote mond op, maar in feite heult hij met de machthebbers', wordt beweerd.

In een reactie zegt Hooghart vandaag in het dagblad, dat hij geen particuliere vakbonden onder zich heeft. 'Desondanks zet ik mij in om vakbonds- en maatschappelijke zaken van alle Surinamers te behartigen.' Dat hij in DNA minder fel is dan op vakbondspodia, heeft volgens hem te maken met het feit dat hij in het hoge college van staat rekening moet houden met de waardigheid van de volksvertegenwoordiging en de negatieve invloed die onderwerpen, uitspraken en handelingen tijdens parlementsvergaderingen kunnen hebben op de bevolking.

'Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor de werknemers die geen ambtenaar zijn. Regelmatig kloppen er mensen bij mij, de CLO, aan met hun noden. Waar ik kan, strek ik een helpende hand uit.'

Volgens de vakbondsleider heeft de overheid beter werk ervan kunnen maken om ambtenaren in aanmerking te doen komen voor compensatie in de belastingsfeer inzake het koopkrachtverlies door opgetreden inflatie. 'De overheid en de CLO hebben op dit stuk een goede administratie. Dat kan niet gezegd worden van de loonadministratie bij particuliere bedrijven, daardoor gaat het moeizamer bij het toepassen van de compensatie voor de werknemers.'

Hooghart haalt het verstrekken van voedselpakketten aan door de CLO, aan personen die daarvoor in aanmerking komen. Aan het begin van deze vorm van tegemoetkomen aan het volk werd geen onderscheid gemaakt tussen ambtenaren en werknemers in de particuliere sector. Vanwege misbruik, de pakketten werden verhandeld, is de CLO ertoe overgegaan om alleen leden van vakbonden die zijn aangesloten bij de CLO te helpen. De vakbondsleider stelt, dat het geen voedselpakketten van de overheid zijn en dat de CLO draait op voor de kosten. De pakketten worden voor minder dan de helft van de prijs die men moet neertellen bij handelsbedrijven verkocht.

'Herwaardering leerkrachten kan niet alleen door regering worden bepaald'

'Onderwijsbonden BvL en ALS informeren leden 10 januari over recente ontwikkelingen'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), vindt dat de regering niet eenzijdig kan bepalen hoe de herwaardering van de leerkrachten eruit ziet. In april vorig jaar werd een overeenkomst getekend tussen de regering, de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Dit akkoord is nog steeds niet uitgevoerd. De herwaardering is ook niet rond. 

'Daarom zullen wij dinsdag onze leden op een algemene ledenvergadering informeren over de stand van zaken', zegt Valies vandaag, zondag 8 januari 2017, op Starnieuws.

Valies wijst erop, dat de herwaardering per 1 oktober zou ingaan. Vooruitlopend hierop hebben de leerkrachten een financiële voorziening gekregen. Per 1 januari zou de herwaardering, die terug moet werken tot oktober, een feit zijn.

'Zaken zijn nog steeds niet in orde. Nu wil de regering de uitvoering van de herwaardering eenzijdig uitstellen naar maart. Er is totaal geen inspraak geweest met de partijen waarmee de overeenkomst is getekend', stelt Valies.

De onderhandelaars van de regering hebben besloten om met directeuren van scholen te praten, omdat voor dinsdag een bijeenkomst met de leerkrachten zal worden gehouden. 'Het gaat niet om een overeenkomst met directeuren, maar met de regering en vakbonden. Je kan dan niet met directeuren gaan praten en de bonden opzij zetten', betoogt Valies.

De vakbondsleider voert aan dat de leerkrachten recht hebben op informatie. Daarom wordt de ledenbijeenkomst gehouden. De leerkrachten zijn opgeroepen om de scholen om tien uur 's morgens te verlaten voor de bijeenkomst die vanaf elf uur wordt gehouden in Theater Unique. 'Wij zullen op de vergadering verslag doen aan de leden. Dan zal worden besloten hoe met deze kwestie zal worden omgesprongen.'

Afobakaweg als vallei des doods (6)

'Ik hoop dat overheid teruggenomen zones van 100 meter breedte langs weg inzet voor wegverbreding'


In de afgelopen acht jaren heb ik reeds vijf maal een artikel ingezonden naar de pers met steeds dezelfde kop 'De Afobakaweg als vallei des doods'. Dit is artikel nummer 6. De artikelen verschenen meestal kort na een aantal fatale ongevallen op de weg, of na waarneming van gevaarlijk geworden trajecten op de weg. Tijdens de lange periode van asfaltering van aparte delen van de Afobakaweg heb ik vaker gewezen op de mogelijkheid van harder, tot zeer hard rijden van onverantwoordelijke chauffeurs, en op de gevaren van enkele zones, waarin het landschap al rijdend snel veranderde, en men daardoor zijn of haar rijgedrag zou moeten aanpassen. 

Ik gaf een artikel de kop 'Mast 1, mofoyari, takru sani of onzorgvuldigheid?'. Er gebeurden aan het eind van 2016 opvallend veel ongelukken aan het begin van de Afobakaweg, bij Paranam, nabij Mast 1. De weg heeft in totaal 155 masten, met de laatste bij Afobaka.

In december 2016 zijn er drie ongevallen geweest aan het begin van de weg en wel bij Mast 11, bij Mast 5 en weer bij Mast 1.

De politie heeft in 2009 na een oproep van mij en na de dood van een moeder en kind bij Mast 1 via officier Stirling maatregelen genomen om de veiligheid in de beruchte scherpe bocht van Mast 1 te vergroten. Er werden speciale verkeersborden geplaatst, alsook ribbels, spiegels, extra belijning, drempels en ook een vangrail. Het aantal slachtoffers liep daarna sterk terug. Alsnog hulde en dank aan de betrokken officier en haar ploeg.

In 2015 werd de vangrail door een onbekend groot voertuig aangereden en naar beneden gedrukt, waardoor men weer over de rail kon gaan. De rail is daarna niet meer op de originele hoogte geplaatst. Volgens de pers is er een rijder op 1 januari 2017 over de verlaagde vangrail gereden, en werd mijn beeld uit 2009 voor nachtelijke rijders weer actueel. Het gaat in deze om het volgende. De Afobakaweg is volgens de officiële ‘kilometering’ ongeveer 103 kilometer lang, gemeten vanaf het Monument van de Gevallenen in Paramaribo naar de stuwdam van Afobaka. Voor vele in Suriname geboren personen, dus ook voor lokale Nickeriaanse schoenmakers en Saramaccaanse semi-academici uit Saramacca en uit Nederland, begint de Afobakaweg pas bij Paranam, bij kilometer 30. De indeling is ontstaan, omdat de weg Paramaribo-Paranam reeds meer dan 50 jaren is geasfalteerd, terwijl de laterietweg van Paranam naar Afobaka minder dan 10 jaren als geheel is geasfalteerd.

Paranam en La Vigilantia bij de Para Doorsteek waren en blijven belangrijke knooppunten voor de weg, vanwege de activiteiten van Suralco, en destijds vanwege de 'laatste winkel en de laatste warung' op weg naar het achterland naar Mast 155.

Als een rijder vanuit Afobaka naar Paranam rijdt, ziet hij in de avond en in de nachtelijke uren weinig verlichting aan de weg vanaf mast 150 tot Mast 12. Als hij nabij mast nr 8 om de bocht komt, ziet hij plotseling een zee van licht van Suralco installaties, die ook nu bij stilstand verlicht zijn. Hij rijdt naar het licht en hoeft als hij vermoeid is, niet te zien dat de weg niet gaat tot het licht, maar enkele honderden meters er voor een scherpe bocht van bijna 90 graden naar rechts maakt. Als hij in slaap gevallen is, heeft hij niet door dat hij over de reeds eerder platgereden vangrails rijdt, en wordt pas wakker als de auto over de kop begint te gaan, of reeds over de kop gegaan is. Hij wordt als eerste wakker en kan met reflexen soms nog het ergste voor zichzelf voorkomen. Voor zijn slapende passagiers zijn de kansen kleiner, omdat zij niet kunnen reageren op naderend gevaar en onheil.

Ik heb passagiers gehad die na bijna 140 masten in de duisternis meegereden te hebben bij het zien van het licht van Suralco van blijdschap in tranen uitbarstten. Ik wist wel dat er nog een Mast 1 aankwam.

Ik hoop dat de overheid de vanaf 2012 van concessionarissen terug genomen zones van 100 meter breedte langs de weg, zoals beloofd inzet voor de wegverbreding en het aanpassen van bochten, en niet toestaat dat grondspeculanten in NDP-kleding en NDP-petten deze zones innemen. De scherpe bocht tussen de masten met nummer 1, nummer 1A en 2 heeft reeds genoeg mensenlevens opgeëist.

Daarom doe ik weer een beroep op organisaties om de bocht volgens een regelgeving te voorzien van een groot reclamebord of een waarschuwingsbord, dat direct langs de weg geplaatst, de Suralco lichten afschermt, en zelf ook verlicht wordt. Ook moet het mogelijk zijn om de weg te verleggen, zodat de bocht van bijna 90 graden teruggebracht wordt tot ongeveer 30 graden, waardoor de weg niet meer rechtdoor gaat naar het 'licht van Suralco', maar na een flauwe bocht gewoon naar Paranam.

De slachtoffers in de laatste weken van december 2016 en begin januari 2017 zullen niet voor niets gestorven zijn, indien wij als achterblijvers leren uit deze ongevallen, en de situatie tussen Mast 1 en Mast 8 aanpassen, om verdere ongevallen te voorkomen of te beperken. Wij zullen deze Surinamers postuum voor deze dure lessen moeten bedanken. Moge het hen gegeven zijn in vrede te rusten.

Drs. E. G. Monsels

Vakbondsman Valies: 'EBGS gaat niet op correcte manier om met leerkrachten, gezien het mutatiebeleid'

Leerkrachten MULO A.R. Leeuwinschool leggen werk neer 


Ontevreden leerkrachten verzamelden zich vrijdag op het kantoor van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in het centrum van Paramaribo (zie foto - Bron: De West) om hun ongenoegen kenbaar te maken over het feit, dat drie leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool zonder gegronde redenen zijn gemuteerd. Dit zegt Wilgo Valies, voorzitter van zowel de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) als de Bond van Leraren (BvL), zaterdag 7 januari 2017 in het Dagblad Suriname. 

Volgens Valies is het probleem de bejegening van leerkrachten door het bestuur van de EBGS. Zo hebben er op deze MULO-school mutaties plaatsgevonden naar aanleiding van de kritische houding van enkele leerkrachten tijdens een vergadering van het EBG-bestuur. 'Het gaat hier om een actie, die gevoerd wordt door de leerlingen en leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool, met ondersteuning van de leerkrachten van O.S. Uitkijk. We zijn van oordeel, dat de EBG niet op een correcte manier omgaat met de leerkrachten, gezien het mutatiebeleid. Men wil werken naar een stukje uniformiteit, waar enkele leerkrachten zich kritisch hebben uitgelaten over het programma, terwijl de leiding van de school een bepaalde visie heeft ten aanzien van deze programmering. Wat nog meer kwaad bloed heeft gezet, is dat de mutatie bovendien voor een degradatie heeft gezorgd. Men wil de leerkrachten dus van een muloschool op een lagere school onderbrengen. Leerkrachten zijn geen jaknikkers; het is juist van belang wanneer een leerkracht kritisch is. Men komt in feite aan het recht en de individuele vrijheid van de leerkrachten.'

Daarom is er ook veel tegengas gegeven. 'Er is krachtig geprotesteerd hiertegen, omdat dit onterecht is! Een mutatiebeleid is niet bedoeld om mensen te straffen.' 

Het betreft de hele sectie, bestaande uit drie leerkrachten die het vak Engels verzorgen, bij wie de mutatie heeft plaatsgevonden in oktober 2016. Er wordt geëist dat de gemuteerde leerkrachten teruggeplaatst worden.

'Dit gedrag kunnen wij op geen enkele wijze accepteren. Na de mutatie hebben de leerlingen van de Leeuwinschool twee weken het vak Engels niet gekregen, terwijl de directeur verkondigt dat het kind centraal staat bij deze school. Als het kind daadwerkelijk centraal staat, waarom heeft men de situatie niet aangepakt?', vraagt Valies zich af.

Eén van de gemuteerde leerkrachten zegt in een reactie, dat zij in november 2016 vernam dat zij samen met nog twee andere leerkrachten gemuteerd zou worden naar een lagere school. 'We zijn gemuteerd naar aanleiding van een vergadering, welke op 4 oktober 2016 heeft plaatsgevonden. Vanaf 27 oktober 2016 was de Leeuwinschool gesloten voor deze drie gemuteerde leerkrachten. Pas drie weken hierna hebben wij vernomen dat wij gemuteerd zijn van de muloschool naar een lagere school. Je maakt een mens hiermee kapot. Ik was gemuteerd naar een school te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne en vanaf 5 januari 2017 ben ik weer gemuteerd naar een andere school. Als men niet met kritiek weet om te gaan, moet men geen vergaderingen organiseren.'

Nadat dit aan het licht is gekomen, hebben de gemuteerde leerkrachten brieven geschreven naar het bestuur van de Leeuwinschool en de Christelijke Onderwijzersbond (COB), waarop zij nooit een antwoord hebben ontvangen. 'Uiteindelijk zijn wij naar Valies gestapt. Hij is de enige die voor ons opkomt', vertelt de gemuteerde leerkracht. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe lang deze staking zal aanhouden.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, blikt vooruit op verkiezingen in Nederland en Frankrijk en op relatie Trump en Poetin

Pertjajah Luhur-leider Somohardjo wil dat oppositie mandaat in handen stelt van het volk - Hoe realistisch is zijn voorstel?


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 8 januari 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* 2017: jaar van historische verkiezingen
De keuzes voor Brexit en Trump vormen een voorlopig hoogtepunt van een revolutie die al langer gaande is. Deze revolutie kreeg een beslissende impuls door de financieel-economische crisis die het Westen, zijn organisaties en zijn samenlevingen finaal uiteen speelde. Het onmogelijke bleek mogelijk. Het betekende de ontluistering van Europa en het Westen. En dat tegen een achtergrond van afnemende orde in de wereld. In 2017 zal duidelijk worden of de revolutie vat krijgt op leidende staten in Europa.

De Nederlandse verkiezingen, op 15 maart, zijn de eerste graadmeter.
Daarna volgen de Franse presidentsverkiezingen en deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen.
Is het naoorlogse experiment met kapitalisme en democratie in natiestaten die samenwerken binnen de institutionele omlijsting van Europese integratie ten einde?
Zal de gevestigde orde tijdig een samenhangend tegenverhaal vinden om de aanstormende populistische revolutie te weerstaan? En wat is het tegenverhaal dan? Het blijven volharden in het demoniseren van populisten is zinloos, verspilde energie. Is het niet tijd dat de rechtspopulisten ook gaan deelnemen aan de macht? Overigens is dit al in een aantal Europese landen het geval, zie Scandinavië.* President Donald Trump komt eraan
Een van de aangename hoogtepunten in 2016 was de onverwachte, maar terechte overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook hier geldt: demonisering is zinloos. De wereld kijkt reikhalzend uit naar Donalds inauguratie op 20 januari. Inmiddels heeft Trump een aantal personen benoemd op sleutel posten.
Wat kunnen we verwachten van de regering-Trump?
Afgelopen week hebben alle Amerikaanse inlichtingendiensten eensgezind naar buiten gebracht, dat de Russische president Poetin de website van het campagneteam van Hillary Clinton heeft laten hacken. Dit om de uitslag in het voordeel van Trump te beïnvloeden.
Is Trumps opmerking, dat de hacks van geen invloed zijn geweest op de uitslag terecht? Ja, zou je zeggen. Is ook zijn weigering om Poetin als schuldige aan te wijzen terecht?

* Barack Obama: actief op de valreep
In het zicht van zijn afscheid is scheidend president Obama ongekend actief. Zo tekende hij onlangs een wet die olieboringen in een natuurgebied in Alaska verbiedt. Ook onthield de VS zich van stemming in de VN inzake het nederzettingenbeleid van Israël, wat dat laatste land op een veroordeling kwam te staan. En hij slaagde erin om een derde land over te halen om aantal Guantánamo-gevangenen op te nemen, in het kader van zijn belofte om Guantánamo te sluiten. Waar komt Obama's plotselinge activisme vandaan? Is het een poging om zijn, volgens velen, mislukte presidentschap alsnog te redden?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor Suriname. Onlangs stelde Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur, dat de oppositie haar mandaat terug zou moeten geven. Het panel doet moeite om Somohardjo te spreken te krijgen.


Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Natascha Adama en Tim Petrisie en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.


Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Vicepresident Adhin spreekt Pravasi Bharatiya Divas toe in Bangalore, India

'India moet milieuvriendelijke technologie naar Suriname brengen'

(Bron foto: K. Murali Kumar/The Hindu)

Vicepresident Ashwin Adhin heeft zaterdag 7 januari 2017, als een van de belangrijkste sprekers, in zijn toespraak tijdens de driedaagse Pravasi Bharatiya Divas in Bangalore, India, gezegd dat India milieuvriendelijke technologie naar Suriname moet brengen zodat het land kan concurreren op de globale markt. Dit bericht de Indiase krant The Hindu zaterdag.

'Transformatie van India betekent een invloedrijk India op wereldniveau en er moet meer economische en technologische samenwerking zijn. Iedere bijdrage door de Indiase diaspora aan India moet wederzijds voordeel opleveren', aldus Adhin in zijn zogenoemde 'keynote' toespraak.

De 36-jarige vicepresident citeerde versen in het Sanskrit uit de Bhagayad Gita en Upanishads tijdens zijn bijna vijftien minuten durende toespraak over de rol van de diasporajeugd bij de transformatie van India, georganiseerd as onderdeel van de Jeugd Pravasi Divas.

Hieronder vanaf minuut 53:35 de rede van Adhin:Adhin drong in zijn toespraak aan op het minimaliseren van monopolie in het zakenleven en zei dat nieuwe naties aangemoedigd moeten worden om balans aan te brengen in macht. 'India moet niet alleen groeien als supermacht, omdat het de potentie heeft, maar ook omdat het de spiritualiteit en waarden die een Vishwa Guru, wereld leraar, definieert.' 

De vicepresident bracht in herinnering de aankomst van Indiërs in Suriname als contractarbeiders uit Uttar Pradesh en Bihar tussen 1873 en 1961 en dat vandaag de dag 30 procent van de Surinaamse bevolking bestaat uit Indiërs die belangrijke posities innemen in de maatschappij.

'Zij hebben hun roots niet vergeten. Zij brachten kennis over medicinale planten, plantzaden en muziekinstrumenten', sprak Adhin.


Suriname VP's Indian roots


Suriname Vice President Michael Ashwin Adhin

The Indian roots of Suriname Vice President Michael Ashwin Adhin, chief guest at the Youth Pravasi Divas event, go back to 144 years. His great-great-great-grand father from Uttar Pradesh was taken as an indentured labourer to the South American country to work in sugarcane fields.

The 36-year-old leader said the Dutch hired labourers from India to work in sugarcane fields in its colony of Suriname to replace African workers, following the abolition of slavery.

“Today, 30% of Suriname’s population comprises people of Indian origin, besides Afro-Surinames and Japanese who immigrated from Indonesia,” Adhin said.

(Red. De Surinaamse Krant/The Hindu/Twitter/The Deccan Herald)