woensdag 11 januari 2017

Assembleevoorzitster presenteert uitgevoerde activiteiten in 2016

Geerlings-Simons gaat ook in op vernieuwingen dit jaar in Assemblee


De Nationale Assemblee heeft in 2016 in totaal 58 wetten goedgekeurd. Hiervan zijn 45 ontwerpwetten, 5 initiatiefwetten en 4 naturalisatiewetten. Er werden 4 verdragen ingediend ter goedkeuring. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft dinsdag de activiteiten die zijn uitgevoerd in 2016 gepresenteerd. Zij heeft ook een toekomstbeeld geschetst tijdens een bijeenkomst met de pers, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 11 januari 2017. 

86 Openbare vergaderingen zijn uitgeschreven afgelopen jaar. Hiervan hebben zes geen voortgang gevonden. Ook is een record aantal commissievergaderingen van 270 gehouden.

 In 2017 zal aandacht besteed worden aan een gezonde werkomgeving en gewerkt worden aan capaciteitsversterking. Op de griffie van DNA zijn er 115 personen werkzaam, van wie 78 procent bestaat uit midden, hoog en top kader.De Assembleevoorzitster zegt, dat voor het oude gebouw dat is afgebrand aan de Henck Arronstraat al een ontwerp is gemaakt. Zij deelt mee dat er een toezegging is voor financiering via het IDB-programma. De middelen zijn echter ook bedoeld voor het oude gebouw van Algemene Zaken. Het parlement is al twintig jaar in een noodonderkomen gehuisvest.


Geerlings-Simons deelt mee dat er ook een applicatie ontwikkeld is voor smartphones die momenteel in een testfase is. Hiermee kunnen burgers inzage krijgen wat er in het parlement gebeurt over specifieke onderwerpen. Ook bestaat de mogelijkheid dat het publiek zich op Assembleeleden kan 'abonneren' om hun werkzaamheden te volgen. Het gaat om een intern ontwikkelde applicatie.

Om de gemeenschap beter te bereiken zijn er plannen om een eigen tv-kanaal op te zetten. De drie tv-producties van het parlement zullen hier vertoond worden. Er volgt eerst een pilot in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Er is ook een lesbrief en een animatiefilm over de wet Dierenwelzijn geproduceerd.

Belg Tom Saintfiet neemt al na een maand ontslag als bondscoach Trinidad & Tobago

'Ik heb nooit de steun gekregen die ik nodig had'


De Belg Tom Saintfiet (zie foto - Bron: TTFootballAssoc) heeft ontslag genomen als bondscoach van Trinidad & Tobago. Hij was er amper een maand aan de slag, maar verloor drie van zijn vier matchen. 'Ik heb nooit de steun gekregen die ik nodig had.' Dit bericht de Belgische sport nieuwswebsite Sporza woensdag 11 januari 2017.

Het avontuur in Trinidad & Tobago was voor Saintfiet al zijn achtste job als bondscoach. Eerder trainde hij ook al de nationale teams van Namibië (2008-2010), Zimbabwe (2010), Ethiopië (2011), Jemen (2012-2013), Malawi (2013), Togo (2015-2016) en Bangladesh (2016).

Hij werd pas begin december vorig jaar voorgesteld in de Caraïben en was de eerste Belgische coach in de CONCACAF-regio. Maar nu stapt hij dus zelf al op. Saintfiet verloor drie van zijn eerste vier wedstrijden: een oefenmatch tegen Nicaragua en twee kwalificatiewedstrijden voor de Gold Cup.

Trinidad & Tobago ging vorige week met 1-2 onderuit tegen Suriname en met 4-3 tegen Haïti. Het grijpt daardoor naast een ticket voor de Gold Cup, iets waar Saintfiet bij zijn aanstelling nochtans een doel van gemaakt had.

"Had deze beslissing misschien al na dag een moeten nemen"

Tom Saintfiet gaf op Twitter, via de belangenvereniging van professionele Belgische voetbalcoaches, uitleg bij zijn ontslag. "Al meteen na mijn aanstelling voelde ik niet het noodzakelijke vertrouwen bij de bond en de voorzitter. Ik heb nooit de kans gekregen om met de spelers en de staf te werken die ik gevraagd had."
"Misschien had ik deze beslissing dan ook al na dag een moeten nemen. Zeker nadat de voorzitter van de voetbalbond van Trinidad & Tobago mijn aanstelling meteen publiekelijk in twijfel trok. Toch heb ik hem het voordeel van de twijfel gegeven."
"Maar in deze omgeving kan ik niet succesvol zijn. Het was een eer om te mogen werken voor dit land en ik wens de hele voetbalfamilie in Trinidad & Tobago het allerbeste."

Minister Peneux: ‘Ik heb een lange lont van 1.000 meter’

Peneux: 'Herwaardering leerkrachten is geen aangelegenheid vakbond, maar van regering'


Het herwaarderingsprogramma voor leerkrachten is volgens minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geen aangelegenheid van een vakbond. De bewindsman zei gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), dat dit programma een aangelegenheid is van de regering. De bewindsman ergerde zich aan het feit dat elke keer wanneer de regering bezig is een bepaalde zaak aan te pakken, uiteindelijk ‘stoorzenders’ ertussen komen, zo bericht vandaag, woensdag 11 januari 2017, het Dagblad Suriname.

Hij vindt dat een wilde actie wordt gevoerd door de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). De bewindsman is niet geïnformeerd door de vakbonden dat vandaag om 8.00 uur scholen worden platgelegd. 'Staken mag, maar wanneer je staakt, moet je mij als minister ook verwittigen wat de gronden zijn van die staking', zei de minister. Uit de media heeft hij vernomen dat de vakbond leden heeft opgeroepen om te informeren over het herwaarderingsprogramma en mutaties.

'Wat doet u: u luistert niet wat de vergadering wil om dan terug te koppelen met de regering en u kondigt direct een actie aan: acht uur alle scholen plat', zei de minister over de stappen van bondsvoorzitter Wilgo Valies.

Volgens hem is de dialoog ‘afgetjapt’ door de vakbond. Desondanks houdt hij ‘heel veel van Valies als voorzitter van de BvL’. Hij zal weer proberen om dit probleem te herstellen. Peneux had alle onderwijsgevenden opgeroepen om zich vandaag te melden op scholen.

'Ik heb een lange lont van 1.000 meter. Ik zal in dialoog treden, maar als dat niet lukt, zal ik conform de Personeelswet handelen', aldus Peneux.

De bewindsman benadrukte dat hij continu met de raadsadviseur van president Desi Bouterse en de vakbonden in dialoog is geweest. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) werd gisteren ontvangen. De FOLS blijkt volgens hem tevreden te zijn met de gegeven informatie. Afgelopen maandag zijn schoolleiders van basisscholen, de directeuren van LBO- en MULO-scholen ontvangen. Al deze mensen kunnen zich volgens hem vinden in het herwaarderingsprogramma. 'Wanneer wij praten over een herwaarderingsprogramma, dan praten wij over alles wat een vakbond ooit op tafel heeft gelegd. Het herwaarderingsprogramma moet daarom een structurele oplossing brengen om de kwaliteit van ons onderwijs op een hoger niveau te brengen', aldus Peneux.

Uitbetaling van deel subsidie aan PLO is in volle gang

Slechts over periode van drie maanden, en niet van achterstallige zes maanden, wordt uitbetaald

Regering zou nu toch overwegen om de subsidie af te bouwen, omdat het de staat teveel kost


De uitbetalingen van de subsidie aan de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) is in volle gang. Dit is gisteren van start gegaan. Alhoewel er sprake is van een achterstand van zes maanden, wordt er slechts uitbetaald over drie maanden, omdat de betalingsachterstand niet helemaal is ingelopen door de overheid. Dit zegt John Mahadewsingh, voorzitter van de PLO, vandaag, woensdag 11 januari 2017, in het Dagblad Suriname. 

De uitbetalingen binnen de PLO geschieden op een andere wijze dan bij de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS). Bij de OBS kan dit binnen twee dagen plaatsvinden, terwijl het bij de PLO ongeveer twee weken in beslag kan nemen.

De huidige financiële toestand in het land maakt dat de leefbaarheid complexer wordt. Daarom heeft de PLO maandag een gesprek gevoerd met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Andy Rusland, over de tariefsaanpassingen. 'We hebben reeds één gesprek gevoerd, maar tot nog toe is er niets uit de bus gekomen.' Volgens Mahadewsingh zijn er voorstellen gedaan om de bustarieven aan de reële kant te houden. 'Dit moet echter in een breder perspectief besproken worden, zoals met de president en de regering. We willen vooralsnog niet vooruitlopen op zaken', aldus Mahadewsingh.

'Wij bushouders hebben een achterstand van zes maanden. De huidige brandstofverhoging komt nu in gedrang met onze bedrijfseconomische situatie. Nu moeten wij alweer meer neertellen wat betreft de benzine- en andere kosten die samenhangen met de benzineprijzen. Als ondernemers zijn wij erg teleurgesteld. Wij hebben geen vertrouwen meer in de organisatie en de minister van zowel TCT als het ministerie van Financiën.' Dit zegt Suraj Sahadewlal, voorzitter van het actiecomité van de PLO.

Volgens Sahadewlal zorgen de ontwikkelingen op het economisch vlak ervoor, dat er geen verbetering en bloei gerealiseerd worden binnen de bussector, evenals de overige sectoren. Sahadewlal vindt het een kwalijke zaak dat er anno 2017 nog steeds sprake is van een beleid dat behoorlijk veel mankementen vertoont, ondanks het feit dat er duizenden mensen zijn die gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De regering neemt in overweging om de subsidie af te bouwen, omdat het de staat teveel kost. 'Dit cliché antwoord verdient nadere toelichting door de desbetreffende personen binnen de regering. Hoe komt het dat er nog steeds een gebrek aan geld is, terwijl er zoveel leningen worden gesloten? Hoe komt het dat er zoveel inkomsten genererende maatregelen worden getroffen, terwijl de staatskas nihil blijft? Hoe komt het dat de regering regelmatig dienstreizen uitvoert? Hoe komt het dat de regering geld heeft om te doneren voor relatiegeschenken? Al deze zaken duiden erop dat er niet alleen een gebrek is aan goed leiderschap, maar vooral ook een gebrek aan menselijkheid en eerlijkheid. Maar, het grootste raadsel is nog altijd de blindheid van de bevolking die geen halt weet toe te roepen aan deze vorm van onrecht die een ieder wordt aangedaan.'

SMS-directrice: 'Niets aan de hand rond kwestie veerboot Canawaima'

'Overal worden fouten gemaakt, maar naar mijn inziens heeft Suriname wel correct gehandeld'

- NDP'er Doekhie: ‘De verdiensten van Canawaima zijn leeggeplunderd door Suriname'
- 'Het is verschrikkelijk dat Suriname met een zielig verhaal komt aandansen bij buurland, dat men geen geld heeft om onderhoudskosten te betalen’


Volgens de directrice van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS), Joyce Rozenhout, is de SMS aandeelhouder bij de managementcompagnie in de kwestie rond Canawaima, de veerboot geautoriseerd om passagiers op de Corantijnrivier tussen Suriname en buurland Guyana te vervoeren. Er is een ingewikkelde constructie ten aanzien van de organisatie zelf, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 11 januari 2017.

Er zijn twee raden, te weten de raad van de Canawaima Ferry Service Incorporated, waar de directeur van het ministerie van Transport, Communicatie en toerisme (TCT) de voorzitter van is. 'Die is eigenlijk ook de eigenaar van die boot', zegt Rozenhout. De boot wordt dus gemanaged door de managementcompagnie. 'Vanaf 2011 – 2016 ben ik de voorzitter geweest van het managementcompagnie.'

Wat zich nu afspeelt volgens de directrice heeft meer te maken met een bilaterale kwestie. Rozenhout zegt in dat kader liever geen uitspraken te willen doen. Wat wel duidelijk is, is dat Suriname zijn deel wel correct heeft afgehandeld. 'Overal worden er fouten gemaakt, maar naar mijn inzien heeft Suriname wel correct gehandeld.' Zij stelt dat er niets betaald moet worden aan de Guyanezen. De boot moet operatief zijn en daarvoor moet hij onderhouden worden. Het onderhoud vindt om de twee jaar plaats, waarbij hij in dok gebracht wordt. De motoren zijn aan vervanging toe en precies daaraan werd er gewerkt. De huidige raad zal gewoon daarmee doorgaan.

'Het klopt dus als er gezegd wordt, dat vervanging van de motoren gewoon geschiedt en dat er niets aan de hand is. Wat niet snel op gang is gekomen, is echter het contact met de Guyanezen. Dat heeft deze situatie al jaren gefrustreerd. Je probeert ze te bereiken, maar dat was altijd moeilijk en plotseling horen we dat we ons niet hebben gehouden aan de zaken zoals in de overeenkomst opgenomen', aldus SMS-directrice Rozenhout. Dit probleem heeft in principe dus niets te maken met de SMS, maar meer met de eigenaar en de operator van de boot en dat is de Canawaima Ferry Service Incorporated.

'De verdiensten van Canawaima zijn leeggeplunderd door Suriname’, zegt het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie vandaag in een reactie. Dit zou gedurende de afgelopen twintig jaren hebben plaatsgevonden. De politicus die het noodalarm luidt, zegt dat het verschrikkelijk is dat Suriname momenteel ‘met een zielig verhaal komt aandansen bij het buurland, dat men geen geld heeft om onderhoudskosten te betalen’.

Volgens Doekhie heeft Suriname binnen de twintig jaren zeker een bedrag van 25 miljoen Amerikaanse dollar verdiend aan de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. Hij legt uit dat de meeste voertuigen vanuit Suriname naar Guyana gaan. In dergelijke gevallen wordt retour betaald voor de nodige onkosten. 'Dus Suriname verdient meer.’ Hij vindt het dan ook ‘beestachtig dat de dienstdoende autoriteiten waaronder Canawaima ressorteert, niet kunnen aangeven waar het geld naar toe is’.

De NDP-parlementariër memoreert dat de onderhouds- en servicebeurt aan de veerboot gedurende de afgelopen jaren altijd door Guyana zijn uitgevoerd. Al die tijd heeft het buurland zelf moeten instaan voor de nodige onkosten die hiermee gepaard zijn gegaan. Suriname had indertijd zelfs een bedrag geleend van 40.000 Amerikaanse dollar en dat bedrag is nog steeds niet terugbetaald. Doekhie zegt dat hij deze brandende kwestie zeker onder de aandacht zal brengen in het parlement. ‘Waar zijn de gelden naar toe gegaan?’, vraagt Doekhie.

De veerboot heeft dus dringend een nieuwe motor nodig, maar Suriname weigert hieraan mee te betalen. Hierdoor is men thans genoodzaakt de veerboot met een duwboot in de vaart te houden. Deze oplossing is overigens van korte duur. Hierdoor zouden de ruim 330 passagiers, die dagelijks gebruik maken van de veerboot, ernstig gedupeerd kunnen worden.

Ingenieurs hebben aangegeven dat de veerboot verscheidene technische mankementen vertoont, waaronder doorgebrande koppen, gebroken propellers, beschadigingen aan ringen en zuigers en een beschadigde gearbox. De stuurboordmachine moet geheel overgehaald worden en er zijn elektrische storingen, waardoor besturing niet goed mogelijk is. De veerboot behoeft dringend een nieuwe DAF-motor. Volgens Guyanese experts moet dit 72.425 Amerikaanse dollar kosten en de helft hiervan moet door Suriname op tafel gelegd worden.

Succes in rechtszaal voor mejuffrouw Yvanna Hilton

Rechter oordeelt dat Yvanna Hilton officieel gewoon vrouw mag zijn

Advocate Tjong A Sie: 'Nu blijkt dat de rechter gekozen heeft voor het garanderen van een mensenrecht'


De rechter heeft vandaag, woensdag 11 januari 2017, bepaald dat de als man geboren Yvanna Hilton (zie foto - Bron: Facebook), voortaan officieel als vrouw door het leven mag gaan. In een rechtszaak, die ruim één jaar heeft geduurd, eiste Hilton dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) haar registratie van man wijzigt in die van vrouw. Hilton heeft zich enkele jaren geleden na een operatie laten 'ombouwen' van man naar een vrouw. Dit bericht de Ware Tijd op haar website.

In een eerste reactie zegt Hilton, dat ze min of meer deze uitspraak van de rechter had verwacht.

Maar, haar advocate Audrey Tjong A Sie, toont zich toch verrast. 'Ik ben nog helemaal niet bekomen. Ik had toch verwacht dat in Suriname dit niet echt mogelijk zou zijn, maar nu blijkt dat de rechter gekozen heeft voor het garanderen van een mensenrecht.'

Ook voorzitter André Misikaba - niet te verwarren met het NDP-Assembleelid André Misiekaba - van de Vereniging van Volle Evangelie Gemeenten in Suriname (V-Veps) is verrast. Hij zegt in een reactie, dat de kerk elk oordeel van de rechter accepteert, maar niet tegen Gods woord in zal gaan en kunnen handelen. 'Ik hoop niet dat dit de aanzet is om kerken te dwingen te doen wat tegen Gods woord is.'

President Bouterse begonnen met gesprekken over reshuffeling kabinet

Ververst kabinet moet 1 februari compleet zijn...


President Desi Bouterse is vandaag, woensdag 11 januari 2017, begonnen met gesprekken over reshuffeling van het kabinet. Dit is door de perschef van het Kabinet van de President bekend gemaakt in een persbericht. 

Het streven is erop gericht om op 1 februari het nieuwe kabinet compleet te hebben.

De president heeft sedert vorig jaar aangekondigd dat er een reshuffeling zou komen. Dit heeft hij herhaald in zijn nieuwjaarsrede. In het persbericht wordt gemeld, dat de samenleving tijdig geïnformeerd zal worden over het verloop van deze ontwikkeling.

Errol Snijders: 'Mijn taak is niet om een regering naar huis te sturen'

'De Moederbond doet niet aan partijpolitiek en heeft zich sinds jaar en dag ervan onthouden' 


Enkele politieke partijen, vertegenwoordigd in de oppositie in De Nationale Assemblee, spreken vandaag de dag in klare taal over het afzetten van de regering. Maar, niemand onderneemt zelf actie om uiteindelijk niet het zwarte schaap te worden in geval er onvoldoende steun komt voor zo'n actie. Vandaar dat het beginsel ‘Wij ondersteunen elke actie’ wordt gehanteerd om het politieke spel in een safe zone te spelen. Bepaalde maatschappelijke groeperingen, zoals de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), het Burgercollectief en We zijn Moe, zijn in tegendeel open qua opstelling en ondernemen zelf acties. Bij de vakbeweging aan de andere kant is er al jaar en dag verdeeldheid qua standpunten waar te nemen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 11 januari 2017.

De redactie van het dagblad vroeg Errol Snijders, voorzitter van De Moederbond, hoe hij kijkt naar het standpunt van het afzetten van de regering. Snijders klinkt op het eerste gezicht niet te enthousiast erover. Naar zijn oordeel dient De Moederbond zich bezig te houden met arbeidersbelangen en hun ontwikkeling. Regeringen naar huis sturen is volgens hem niet een prerogatief van de bond.

'De Moederbond doet niet aan partijpolitiek. De bond heeft zich sinds jaar en dag onthouden van partijpolitiek', stelt Snijders.

De harde realiteit van de dag is echter wel, dat de politiek zorg draagt voor het invullen van de politiek bestuurlijke functies. De vakbeweging aan de andere kant heeft als taak om erop toe te zien dat politiek bestuurlijke besluiten op een juiste manier worden genomen en arbeidsvriendelijk zijn. 'Dat is mijn taak. Mijn taak is niet om een regering naar huis te sturen. Wat krijgen wij daarna? Ik wens die organisaties succes, maar ik kies voor een stukje duurzaamheid. Misschien vindt men dat het politiek gezien al tijd is. Wie ben ik om te zeggen dat het niet waar is? Ik ben geen politicus. Wij van De Moederbond zijn gewoon van mening dat wij moeten opkomen voor belangen van arbeiders. Wij willen discussies hebben over de ontwikkeling. U hoort hoe het bedrijfsleven vandaag de dag praat. Zij adviseren om samen te kijken hoe wij het land op het juiste spoor kunnen brengen. Dat is een boodschap en niet een regering naar huis sturen, want wie krijg ik daarna?', aldus de vakbondsvoorman.

Verder moet ook worden aangekaart, dat vanuit de coalitie zelf veelal wordt aangegeven dat het aftreden van de regering voor veel ergere situaties zal zorgen. De voorzitster van het parlement zei in september 2016 in de media de mening te zijn toegedaan, dat wanneer het land ten val komt, dat de kans groot is dat het in de toekomst niet meer te herstellen is, ook wanneer de oppositie eens aan de macht mocht komen.

Het meest recente voorbeeld waar de wil van het volk het best tot uiting kwam, was tijdens regering Jules Wijdenbosch. Het rommelde in de regering van Wijdenbosch. Het gestructureerd samenwerkingsverband werd aangegaan tussen de oppositie, de arbeidsbeweging, de industriële sector en andere sociale groeperingen. In mei 1999 gingen de Surinamers massaal de straat op om te protesteren tegen het wanbeleid van de regering. Het uiteindelijk doel was om de regering naar huis te sturen. De actie leidde tot het formele ontslag van het heel kabinetsteam, maar Wijdenbosch zelf bleef aan. Hij besloot uiteindelijk zelf af te treden en in 2000 werden er vervroegde verkiezingen gehouden.

Stakende leerkrachten in protestmars naar presidentieel paleis - Staking wordt 12 januari gecontinueerd

Leden BvL en ALS protesteren tegen uitblijven van herwaardering

Onderwijsgevenden hoopten tevergeefs op onderhoud met president Bouterse... - 'Staatshoofd heeft geen waardering getoond voor de onderwijsgevenden'


Onderwijsgevenden aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) zijn vanochtend, woensdag 11 januari 2017, vanuit Theater Unique in Paramaribo naar het presidentieel paleis gelopen. De onderwijsgevenden protesteren tegen het uitblijven van de herwaardering. 

'Wij eisen herwaardering nu', scandeerden de leerkrachten, aldus Starnieuws. Zij vinden dat de regering talmt met de uitvoering van de overeenkomst die op 21 april 2016 is gesloten met de onderwijsbonden. De regering wil de uitvoering uitstellen naar maart, omdat enkele administratieve zaken nog niet rond zijn.


Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, vindt dat er geen enkele garantie is dat de herwaardering rondkomt in maart. De regering heeft volgens hem voldoende tijd gehad om zaken in orde te maken.

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) daarentegen, vindt dat twee maanden wachten niet een probleem is. De onderwijsgevenden wordt door de FOLS gevraagd om vertrouwen te hebben en het onderwijsproces niet te onderbreken.

De leerkrachten riepen bij het paleis om president Desi Bouterse. 'Wij hebben een lange adem, wij wachten op de volkspresident', zegt Valies.

De onderwijsbonden hebben drie eisen. Het gaat om herwaardering van leerkrachten nu, handen af van de Openbare School Uitkijk en een goed mutatiebeleid. Valies, die de leerkrachten toesprak, zei dat van uitstel ook afstel kan komen. De herwaardering zou per 1 januari een feit zijn. De regering heeft nu tijd gevraagd tot eind maart. De BvL en ALS vinden dat de regering al genoeg tijd heeft gekregen om zaken in orde te maken.

De leerkrachten zijn niet ontvangen door president Bouterse of een vertegenwoordiger. Valies vindt dat het staatshoofd geen waardering heeft getoond voor de onderwijsgevenden.

Tegen elf uur keerden de protesterende leerkrachten terug naar Theater Unique. De acties worden morgen voortgezet.

De BvL en ALS hebben vandaag een brief gedeponeerd bij minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hierin wordt aangeven waarom de leerkrachten in actie zijn. Valies zegt dat de bonden open staan voor dialoog. Er is nog geen uitnodiging ontvangen vanuit de minister voor een gesprek, terwijl in De Nationale Assemblee een beroep is gedaan op Peneux om via dialoog een oplossing te vinden.

Valies stelt dat er meer respect moet komen voor leerkrachten. Hij geeft aan dat de strijd net is begonnen en voortgezet zal worden. 'Tide, tamara we stree go moro fara', riepen de onderwijsgevenden. Zij willen dat de herwaardering nu wordt afgerond. De minister moet afblijven van leerkrachten, doelende op de situatie bij OS Uitkijk waar nieuwe leerkrachten zijn geplaatst door de minister. Dertig onderwijsgevenden van de school moeten zich verweren bij de leiding van het ministerie.

Valies vindt het jammer dat de president of zijn vertegenwoordiger de leerkrachten niet te woord heeft gestaan. 'Wij willen op een correcte manier worden bejegend.' De leerkrachten vinden dat zij met een rechtvaardige strijd bezig zijn. Het gaat niet op een wilde actie, benadrukt Valies die minister Peneux van repliek dient.

Regering Bouterse-II moet dit jaar beginnen met aflossen obligatielening

Jogi (VHP): 'Ik vraag me af hoe ze dat doet als ze niet eens Srd 7 miljoen kan betalen aan bushouders'

'We moeten ons bundelen en een einde brengen aan de corruptie, criminaliteit en dictatuur in Suriname'


De regering Bouterse moet dit jaar starten met het aflossen van de obligatielening die ze vorig jaar aanging op de internationale markt. De obligatielening was goed voor 550 miljoen Amerikaanse dollar. De aflossing van 100 miljoen voor dit jaar, zorgt ervoor dat het nog moeilijker zal worden om overheidsdiensten draaiende te houden, waardoor de crisis waarin Suriname nu verkeert, steeds erger zal worden. Dat voorspelt VHP-parlementariër Mahinder Jogi. 

'Ik ben heel erg realistisch, momenteel is er geen basis om door te gaan. De regering kan niets aanwijzen waarmee Suriname meer kan verdienen. Tegelijkertijd kan de regering wel heel veel aanwijzen waaraan we heel veel geld moeten uitgeven en een van deze uitgaven is de terugbetaling van de obligatielening', aldus Jogi vandaag, woensdag 11 januari 2017, in het Dagblad Suriname.

Met een rente van 9.5 procent en een looptijd van tien jaar, betaalt Suriname uiteindelijk iets meer dan 1 miljard terug. 'Dit jaar moet de regering 100 miljoen Amerikaanse dollar op tafel leggen. Ik vraag me af hoe ze dat zal doen als ze niet eens Srd 7 miljoen kan uitbetalen aan bushouders', zegt Jogi.

Naast de terugbetaling van de obligatielening, moet de regering ook nog de rest van de andere leningen terugbetalen. '2017 wordt juist moeilijker', beklemtoont Jogi.

Ondanks de belofte van de president om geen dure leningen aan te gaan, heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zich niet hieraan gehouden. 'En dat doet hij allemaal ongestraft', zegt Jogi.

Gezien het feit, dat er geen verdiensten meer verwacht worden uit de olie- en goudsector, kan de regering volgens hem onmogelijk de leningen aflossen. 'Daarnaast moet je ook nog je samenleving voeden. Alle diensten gaan gewoon door, kinderen moeten naar school, ziekenhuizen moeten draaien, bussen moeten kunnen rijden en ga zo maar door.'

Jogi stelt, dat hij vaak gezegd heeft dat geen enkele regering onder leiding van Bouterse, goed beleid heeft uitgevoerd. 'Elke keer als deze man aan de macht is, crasht de financiële wereld van Suriname. Deze president moet bij zichzelf nagaan waarmee hij bezig is en zichzelf een dienst bewijzen door het veld te ruimen', meent Jogi. Hij zegt dat iedereen die tegen de ondergang van Suriname is, nu van gedachten moet veranderen. 'Er is een stukje taak weggelegd voor de mensen die leiding geven aan politieke partijen, vakbonden en het bedrijfsleven om Suriname van de ondergang te redden.'

Jogi vindt dat nu de tijd is aangebroken om in eenheid de regering naar huis te sturen. 'We moeten ons bundelen en een einde brengen aan de corruptie, criminaliteit en dictatuur in Suriname.'

Twee doden, man (54) en vrouw (18), aangetroffen in woning te ressort Livorno

Buurman vindt aan voorzijde woning briefje met woorden 'mati bel skowtu'


In een woning aan de Daalsinghgaarweg in het ressort Livorno zijn vanmorgen, woensdag 11 januari 2017, twee lijken aangetroffen. Een buurman, die aan de voorzijde van de woning een notitie aantrof met de woorden 'mati bel skowtu', aarzelde geen moment en schakelde de politie in. Dit meldt de Ware Tijd.

Agenten ontdekten de lichamen van een man en een vrouw. Het onderzoek is nog gaande. Starnieuws weet te berichten, dat de man en vrouw opgehangen zijn gevonden.

De webeditie van het Dagblad Suriname bericht, dat volgens informatie de lijken in een optrekje met muren van zinkplaten hingen. Buurtbewoners spraken van vermoedelijk een moord-zelfmoord-geval, waarbij de man de dame om het leven heeft gebracht en daarna een einde maakte aan zijn eigen leven. Maar, dat is niet zeker.

De politie heeft in de loop van de dag bekend gemaakt dat de doden Chandrikapersad Mangal (54) en Rishnikoemarie Gajapersad (18) zijn.

Gewelddadige overval op bewoner Karunaweg te Santodorp

Bewoner met diverse verwondingen opgenomen in AZP na overval door vier mannen


Bij een beroving in een woning aan de Karunaweg te Santodorp is de bewoner ernstig verwond door de vier overvallers. De man heeft diverse verwondingen opgelopen, waaronder een barstwond aan het hoofd en snijwonden in een bovenarm en oksel, zo bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 11 januari 2017.

Het slachtoffer is met een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De overvallers waren gewapend met een jachtgeweer, houwer en baseball stok. De buit bestaat uit een geldbedrag, mobiele telefoons en een tas met persoonlijke spullen.

Rechter-commissaris vindt ontkenning twee SFB-rappers van seksueel misbruik niet geloofwaardig

Voldoende bewijzen voor betrokkenheid rappers bij misbruik minderjarig meisje


Dat de van seksueel misbruik verdachte twee Haagse rappers hun betrokkenheid ontkennen, is voor de rechter-commissaris van geen waarde. De leden van de rapgroep Strictly Family Business (SFB) blijven in voorarrest, anders dan hun advocaten Humphrey Schurman en Maureen Nibte hadden gewild. De rechter-commissaris heeft gisteren het verzoek van de advocaten om de rappers Francis Edusei (Frenna) en Jackie Osei (Priceless) voorlopig in vrijheid te stellen afgewezen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 januari 2017.

De ontkenning van Edusei en Osei staat namelijk niet alleen tegenover de verklaring van het slachtoffer. Behalve, dat zij bij meerdere verklaringen heeft aangegeven dat de twee erbij waren, hebben ook andere getuigen verklaringen afgelegd die volgens de rechter-commissaris bezwarend zijn voor de verdachten.

Verder wordt de betrokkenheid van de twee aangetoond op de van het misbruik gemaakte videobeelden, waarop te zien is dat de onderlichamen van de personen gelijkenissen vertonen met die van de verdachten. Ook het accent van de personen, wiens stemmen te horen zijn op de video, vindt de rechter-commissaris een afdoend aanknopingspunt.

Hij onderstreepte het met de Officier van Justitie eens te zijn, dat de intrekking van de aangifte door de moeder van het minderjarige slachtoffer geen invloed heeft op de zaak. De strafbare feiten in deze zaak zijn namelijk ambtshalve vervolgbaar.

'Export 200.000 metrieke ton rijst uit Suriname heeft niets te maken met regering'

Voorzitter SPBA Oemraw: 'Het gaat om enorm oude en goedkope voorraden padie uit 2015'


'Dat in de afgelopen twee jaren ruim 200.000 metrieke ton rijst is verscheept uit Suriname, komt niet door invloed van de regering. Het heeft helemaal niets te maken met de regering en nog minder met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij', zegt Harinnandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), vandaag, woensdag 11 januari 2017, in de Ware Tijd.

Hij reageert hiermee op de hoerastemming van minister Soeresh Algoe van LVV, dat er zoveel rijst is geëxporteerd. 'Het gaat wel om de enorme oude voorraden padie die molenaars en opkopers in 2015 goedkoop, voor Srd 35 per baal, hadden opgekocht en opgeslagen. Nu de prijzen goed zijn, wordt hetzelfde product veel duurder op de internationale markt gebracht', zegt Oemraw.

Hij stelt, dat de prijzen internationaal toen ook niet gunstig waren, waardoor de molenaars en exporteurs hun producten ook niet konden afzetten. 'maar, laten wij gezamenlijk gaan kijken wat het wordt in de komende jaren. Dat zal zeker veel lager uitkomen'.

De voorzitter van de rijstboerenbond spreekt ook tegen, dat er 32.000 hectare aan padie wordt ingezaaid in dit tussenseizoen. 'Dat komt doordat de overheid er niet voor heeft kunnen zorgen dat de boeren aan de rechteroever van de Nickerierivier voldoende zoetwater hebben. Dit is nodig om hun arealen te bevloeien om vervolgens in te zaaien.' Oemraw rekent uit dat de inzaai ongeveer 28.000 hectare zal bedragen, ongeveer hetzelfde als in het vorige seizoen.

Antidiscriminatiebureau Radar/Art 1 eist naamswijziging politieke partij Artikel1 van Sylvana Simons

'Heel vervelend en erg onhandig van haar dat ze haar partij Artikel 1 heeft genoemd'


Het Antidiscriminatiebureau Radar/Art 1. eist dat Sylvana Simons, die onlangs de politieke partij Artikel 1 oprichtte, direct afstand doet van de partijnaam. Het bureau is daarvoor een speciale gerechtelijke procedure gestart, zo bericht RTL Nieuws vandaag, woensdag 11 januari 2017.

'Heel vervelend dat zij dit zo heeft gedaan.' Volgens directeur Cyriel Triesscheijn van het antidiscriminatiebureau heeft Simons willens en wetens gekozen voor een naam waarvan zij wist dat deze al jaren bestaat. 'Heel vervelend en erg onhandig van haar dat ze haar partij Artikel 1 heeft genoemd, terwijl die naam al tien jaar bij ons hoort. We gaan er alles aan doen om de naam van tafel te krijgen.'

Triesscheijn heeft gisteravond laat besloten een zogenoemde inbreukprocedure te starten. Hij wordt daarin bijgestaan door een bureau dat gespecialiseerd is in merkrecht. 'Dit is de enige procedure die je in Nederland in gang kunt zetten om iemand afstand te laten doen van zijn naam. Je kunt bijvoorbeeld geen aangifte doen.'

Als Simons niet besluit haar naam te wijzigen, dan zal de rechter uiteindelijk uitspraak doen. Triesscheijn: 'We hebben Sylvana Simons op 30 december al een mail gestuurd. Daarin hebben we uitgelegd dat dit geen handige keuze is en haar gevraagd of ze haar naam wil aanpassen. Tot op heden hebben wij nog niets van haar gehoord.'


Volgens Triesscheijn wist de politica van het bestaan van het bureau af. Simons stond onlangs nog in een debat met medewerkers van het bureau. Volgens de directeur van het bureau kan een politieke partij artikel 1 van de Grondwet niet claimen. 'Artikel 1 moet nooit een onderwerp worden voor een politieke discussie. Dit recht staat boven elke politieke partij.'Ook is hij bang dat er verwarring ontstaat en dat mensen denken dat Simons aan zijn bureau verbonden is. 'Dat willen wij absoluut voorkomen.'

Simons zelf is niet bereikbaar voor commentaar. Op Facebook vraagt ze haar volgers om donaties (zie hieronder). Nog deze week moet de partij een waarborgsom van 11.250 euro overmaken aan de Kiesraad – een vereiste voor elke partij om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart. Simons schrijft dat er 'nog belangrijke hordes moeten worden genomen'. 'We zijn hard op zoek naar meer donateurs.' Mensen reageren echter, dat ze eerst een verkiezingsprogramma willen zien van de partij.

Ministerie van SoZaVo werkt aan opzetten crisisopvanghuizen

Voorlopige planning is opzet opvangtehuizen in Paramaribo, Marowijne en Nickerie 


Het plan van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) om crisisopvanghuizen op te zetten begint vaste vorm te krijgen. Er worden nu voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname van een daartoe bestemd pand te Blauwgrond, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 januari 2017.

Naar verluidt is het pand door de vorige regering gekocht, maar nooit in gebruik genomen. Jerrol Renfurm, directeur van de afdeling Sociale Zaken, zegt dat het de bedoeling is om het gebouw zo snel mogelijk in gebruik te nemen, zonder daar een termijn aan te willen verbinden. Volgens de voorlopige planning zullen er in Paramaribo, Marowijne en Nickerie opvangtehuizen worden opgezet.

Er zal een evaluatie gemaakt worden van het aantal particuliere opvanghuizen dat er nu is en het aantal kinderen dat wordt opgevangen. Daarnaast zal nagegaan worden hoeveel kinderen crisisopvang nodig hebben. Bij kinderen in een crisissituatie gaat het bijvoorbeeld om weeskinderen of kinderen die zijn misbruikt.

De noodzaak voor het opzetten van crisisopvangcentra vanuit de overheid voor kinderen is ook onder Alice Amafo, de vorige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, onderstreept. Ongeveer vier jaren geleden werd een workshop gehouden waar verschillende deskundigen ingingen op dit onderwerp. Deze bijeenkomst was de eerste van een reeks van drie die moeten bijdragen aan een juridische benadering en pedagogische aanpak bij de opzet van een crisis- en doorgangshuis.

In 2014 gaf de Raad van Ministers per missive goedkeuring voor de oprichting van de stichting Na Nyun Horizon Suriname als beheer- en toezichthoudend orgaan van de op te zetten overheidscrisis- en doorgangshuizen. Het is overigens onduidelijk of de stichting van de grond is gekomen.

Slecht jaar voor luchtvaartmaatschappijen TUI Nederland en Spaanse Vueling

EUclaim: Grote stijging in 2016 in aantal geannuleerde en vertraagde vluchten in Nederland


De luchtvaartmaatschappijen TUI Nederland en Vueling hebben het afgelopen jaar een grote bijdrage geleverd aan het totaal aantal vertraagde* vluchten van en naar Nederland. Dit terwijl het totaal aantal geannuleerde en vertraagde vluchten in Nederland juist met 9% is gedaald. Dit blijkt vandaag, woensdag 11 januari 2017, uit de cijfers van EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde passagiers bijstaat.

Vorig jaar was er nog grote stijging te zien in het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten in Nederland. Ondanks dat het totaal aantal uitgevoerde vluchten van en naar Nederland in 2016 is gestegen, is het totaal aantal geannuleerde en vertraagde vluchten juist gedaald met 9%. De grootste daling is te zien in het aantal geannuleerde vluchten. In 2015 werden er nog ruim 3.700 vluchten geannuleerd, maar in 2016 is dit aantal gedaald naar 3.231 vluchten. De daling komt voornamelijk voort uit de betere weersomstandigheden van het afgelopen jaar. Naast de dichte mist in december, is het weer afgelopen jaar vrij rustig geweest.

De vliegtuigmaatschappijen lijken het afgelopen jaar goed gepresteerd te hebben. EUclaim laat echter in een vandaag uitgebracht persbericht weten, dat het aantal vluchten waarbij de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor de ontstane problemen met de vlucht juist met 18% is gestegen in 2016. In deze situaties hebben de gedupeerde passagiers volgens Verordening 261/2004 recht op een vergoeding.

Van de luchtvaartmaatschappijen die veel van en naar Nederland vliegen laten alleen KLM en Transavia een daling zien in het aantal vertraagde vluchten. KLM laat met 40% de sterkste daling zien. In 2016 is de grootste stijging te zien bij TUI Nederland. De vliegtuigmaatschappij heeft afgelopen jaar het aantal vluchten dat meer dan drie uur vertraagd was met 170% zien stijgen. De Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling zag het aantal vertraagde vluchten ruim verdubbelen in vergelijking met 2015. Beide vliegtuigmaatschappijen kampten vorig jaar met grote problemen die dagen lang voor veel vertraagde vluchten zorgden. Vueling had in het voorjaar last van operationele problemen en TUI Nederland kampte in het najaar met veel technische mankementen aan de vliegtuigtuigen.

* Onder vertraagde vluchten verstaan wij vluchten met een vertraging van meer dan 3 uur.


EUclaim is een bedrijf dat een juridische dienstverlening biedt aan passagiers die te maken hebben gehad met een vertraagde of geannuleerde vlucht. Passagiers hebben recht op een financiële vergoeding voor het tijdsverlies na een vertraagde of geannuleerde vlucht, zoals wettelijk is vastgelegd in Verordening 261/2004. EUclaim is marktleider op dit gebied en handelt het gehele claimproces voor de passagier af. Wanneer een vliegtuigmaatschappij niet compenseert volgens de regels, stapt EUclaim voor de passagier naar de rechter.

Statistieken         
Geannuleerd Vertraagd met drie uur Totaal Vluchten waarbij passagiers recht hebben op vergoeding
2013 3596 1952 5548 2506
2014 2641 1814 4455 2532
2015 3729 2373 6102 2798
2016 3231 2345 5576 3312

Bezorgdheid bij politica Mathoera (VHP) over toename smokkel cocaïne in en uit Suriname

'Autoriteiten zwijgen in alle talen over opsporing en aanpak' 

'Als zulke hoeveelheden drugs uit Suriname gaan, kan het niet anders, dat functionarissen zijn omgekocht'


Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vindt dat het drugsprobleem in Suriname gigantische vormen aanneemt. 'De autoriteiten zwijgen in alle talen over de opsporing en aanpak van deze schijnbaar onzichtbare vorm van georganiseerde criminaliteit', zegt Mathoera vandaag, woensdag 11 januari 2017, op Starnieuws. 

Het Assembleelid zegt, dat uit gegevens van het Korps Politie Suriname blijkt, dat in 2016 ongeveer 962 kilo cocaïne in beslag is genomen ten opzichte van 321 kilo in 2015. En alleen al bij vijf meldingen in de media van drugsvangsten in 2016, blijkt dat zo'n 2.400 kilo cocaïne is onderschept in Suriname of op schepen afkomstig uit Suriname. Deze 2.400 kilo cocaïne vertegenwoordigt een waarde van ruim 72 miljoen euro.

'Als we dus de cijfers over de inbeslagnemingen via de media in het buitenland betrekken, dan is het een significante stijging van de aanwezigheid van cocaïne in Suriname.' Mathoera onderstreept dat indien de aanpak van de drugscriminaliteit niet snel, serieus en integraal ter hand wordt genomen, 'dan zal de onveiligheid groter worden. En de fragiele democratie en rechtstaat verder ondermijnd worden'. Zij vermoedt dat de 2.400 kilo cocaïne maar een deel is van alle drugs die het land werkelijk binnenkomt en waarvan een deel weer verscheept geworden is. Als zulke hoeveelheden drugs vrijelijk het land kunnen binnenkomen en wederom kunnen verlaten, zegt dit volgens Mathoera iets over het beleid van de regering Bouterse om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. 'Door geen stringent beleid uit te voeren, staat de regering toe, dat zulke hoeveelheden drugs het land binnenkomen.'

De regering heeft een mooie kans gehad om af te komen van het drugsimago uit het verleden. 'Met zulke hoeveelheden drugs in het land wordt dit imago juist weer versterkt. Ik hoop niet dat criminelen, de indruk krijgen, dat ze vrij spel hebben.'

Het Assembleelid verwijst naar de ondermijnende impact van georganiseerde (drugs) criminaliteit op de instituten. Cruciale functionarissen en politici kunnen omgekocht worden om invloed uit te oefenen op het beleid. 'Als zulke hoeveelheden drugs, uit Suriname gaan, kan het niet anders, dat functionarissen zijn omgekocht', stelt Mathoera. 'Dit schaadt het vertrouwen van instituten belast met opsporing en vervolging. En internationaal zal Suriname en zullen export producten uit Suriname weer onder een vergrootglas geplaatst worden, dit zal onze handelspositie verkleinen en meer kosten met zich meebrengen. Dit zal de crisis alleen maar verergeren, terwijl wij juist meer moeten produceren en exporteren.'

Volgens haar zullen ook Surinamers zwaarder onderwerp zijn van extra controle bij het reizen. Meer drugs in het land betekent meer kans, dat onze jongeren blootgesteld worden aan verslaving. Dit leidt tot vernietiging van hun toekomst. 'Ik zal maar niet praten over de ellende, die de familie van een verslaafde doormaakt en de overlast die de omgeving moet doorstaan.' 

Mathoera zegt, dat de nu al zichtbaar uit de hand lopende veiligheidsproblemen alleen maar groter wordt. Dit door de door dagelijkse overvallen, corruptie, seksueel misbruik, mensenhandel, inbraken en vernielingen. 'De ongelijkheid in de samenleving tussen elite en de gewone bevolking zal vergroot worden.'

De volksvertegenwoordigster hoopt dat de samenleving de ingewikkeldheid van 'deze weinig zichtbare ernstige vorm van criminaliteit in relatie tot goed beleid, rechtsstaat en democratie begrijpt'. De burgers hebben ook een taak in deze. Zij moeten nadrukkelijk druk uitoefenen op de regering om direct actie te ondernemen om de invoer van drugs in Suriname in te dammen.

Mathoera heeft uit verschillende mediaberichten het drugsplaatje op een rij gezet. Op 29 november hadden politieambtenaren in Suriname 552 kilo onderschept en in mei was er al 116 kilo cocaïne onderschept. In juli en oktober 2016 berichtten de media over de vondst respectievelijk van 1.075 kilo cocaïne nabij Breskens (Nederland) en 508 kilo cocaïne in Duinkerke (Frankrijk). Recent is op Guadeloupe 148 kilo cocaïne onderschept afkomstig uit Suriname. Alle drie cocaïnevangsten zijn gedaan op schepen die uit de Suriname waren vertrokken.

Directeur Jhauw van luchtvaartmaatschappij Fly Always kondigt opschorting lijnvluchten aan

Luchtvaartmaatschappij valt terug op chartervluchten


Van een einde van de maatschappij is volgens Jhauw geen sprake


Zes maanden nadat de geplande vluchten tussen Suriname en Guyana en Guyana en Barbados werden gelanceerd, heeft de in Suriname geregistreerde luchtvaartmaatschappij Fly Always maandag een opschorting van haar diensten aangekondigd en een terugkeer naar chartervluchten. Dit berichtte de Jamaica Observer maandag 9 januari 2017.

De luchtvaartmaatschappij stelt, dat de wijziging, die ingaat op 15 januari, onderdeel is van een poging om haar activiteiten en basisbestemmingen te reorganiseren. In augustus vorig jaar introduceerde de luchtvaartmaatschappij haar vluchtschema tussen Suriname en Guyana en Guyana en Barbados. Maar, in een maandag uitgebrachte verklaring zegt directeur Amichand Jhauw, dat sinds de start van de activiteiten in februari vorig jaar de luchtvaartmaatschappij een aanzienlijk potentieel heeft gezien.

'Maar, zoals bij elke startende luchtvaartmaatschappij, komt er een periode waarin het management even moet pauzeren om de huidige bestemmingen tegen het licht te houden en haar basisactiviteiten om zich ervan te verzekeren, dat er totaal rendement was waaronder kostenreductie', aldus Jhauw.

De luchtvaartmaatschappij stelt verder, dat het management ook de de mogelijkheid onderzoekt van het verplaatsen van belangrijkste 'hub' van de luchtvaartmaatschappij van Suriname naar Guyana, omdat dat de luchtvaartmaatschappij in staat zal stellen om gemakkelijk te opereren en om niet-geplande charters en geplande operaties aan te kunnen bieden tegen een lagere kostprijs.

De verklaring meldt ook, dat een andere factor voor de opschorting van de geplande diensten de vertraagde uitvoering van het Global Booking System is, waarmee passagiers uit de hele wereld toegang kunnen krijgen tot het reserveringssysteem van de luchtvaartmaatschappij.

Jhauw zegt, dat de luchtvaartmaatschappij al haar huidige boekingen uitvoert en passagiers blijft vervoeren naar hun respectieve bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij bezit en exploiteert twee Fokker 70 vliegtuigen en Jhauw benadrukt dat de maatschappij niet stopt, maar dat zij simpelweg haar lijndiensten opschort om haar activiteiten en personeel te herpositioneren in gebieden waar de passagiers beter kunnen worden bediend.

Overigens ontkende Jhauw op 5 januari nog dat Fly Always per 15 januari stopt met haar diensten. 'Dat is niet waar', zei Amichand Jhauw donderdag 5 januari in het Dagblad Suriname. Hij reageerde op een bericht in de Curaçao Chronicle van 4 januari, dat meldde, dat de maatschappij van Jhauw haar deuren binnenkort sluit. Dit baseerde die krant op betrouwbare bronnen:

Het bericht van 4 januari in de Curaçao Chronicle:


Published On: Wed, Jan 4th, 2017

Fly All Ways Suriname To Close Its Doors On January 15

fly_all_waysPARAMARIBO – According to reliable sources, the owners of the Suriname airline Fly All Ways will stop the operations of the airline on January 15 of this year.
Fly All Ways officially started operations about a year ago on January 10, 2016, with the launch of its inaugural domestic flight. Its first commercial flight took place on January 22, 2016, to Barbados. Later in February 2016 first flights followed to Curaçao and Sint Maarten.
The exact reason is not yet known why the airline will stop its operations but according to the source, the owners have suffered great financial loss.

(Red. De Surinaamse Krant/The Jamaica Observer)

Politie doet onderzoek naar 'bandenkerkhof' op Playa Kanoa, Curaçao

Bandendump broedplaats voor muggen

(Bron foto: Bea Moedt/Antilliaans Dagblad)

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een zogenaamde ‘bandenkerkhof’ op Playa Kanoa. Dat meldt vandaag, 11 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Op het open terrein is een grote hoeveelheid autobanden gedumpt, met alle gevolgen van dien. Vooral in deze regenperiode blijft in de lege autobanden water liggen en dit vormt weer een broedplaats voor muggen, met als gevolg verspreiding van virussen zoals zika, dengue en chikungunya.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

'Groep van 9' op Curaçao doet aangifte tegen Statenvoorzitter Davelaar

'Groep van 9' beschuldigt Statenvoorzitter van valsheid in geschrifte inzake geloofsbrieven 7 nieuwe beëdigde Statenleden


De zogeheten groep van 9 Statenleden van de oppositie heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte tegen Statenvoorzitter Humphrey Davelaar (PNP) gedaan voor het 'plegen van valsheid in geschrifte en het opzettelijk verstrekken van onjuiste gegevens aan gouverneur Lucille George-Wout'. Davelaar heeft volgens de groep bij de gouverneur doen voorkomen alsof de geloofsbrieven van de zeven Statenleden die vorige week zijn beëdigd door de groep van 9 zijn onderzocht en goedgekeurd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 januari 2017. 

Ook zou hij hebben doen voorkomen alsof de leden van de groep hadden besloten dat de nieuwe leden tot de Staten toegelaten kunnen worden.

'De Statenvoorzitter heeft het Hoofdstembureau evenals dat het geval was met de gouverneur, opzettelijk verkeerd ingelicht.' Dat staat in een kopie van de aangifte die de groep naar de media heeft gestuurd.

In een begeleidend schrijven met de titel ‘De dictatuur heeft haar intrede gedaan in de Staten’, schrijft de groep, dat de gang van zaken vorige week bij de Staten onderzoek vereist van de Raad van Advies. Eerder had de groep in een brief aan de regering gevraagd om de zaak aan de Raad van Advies voor te leggen. 'Indien de Raad van Advies geen verklaring afgeeft, dan zullen wij andere wegen bewandelen om te kunnen bewijzen dat de beslissingen, die genomen zijn tijdens de Statenvergadering, illegaal zijn', aldus de groep van 9 in het begeleidend schrijven.

De leden van de groep - te weten MFK, KdNT, Marilyn Moses namens Movementu Progresivo en onafhankelijk Statenlid Eduard Braam - verklaren in de aangifte, dat zij de geloofsbrieven van de nieuwe Statenleden niet hebben onderzocht en ook niet hebben meegedaan aan de besluitvorming erover. 'Hierdoor is er niet aan de vereiste regels voor het goedkeuren van de geloofsbrieven voldaan', aldus de indieners van de aangifte.

Discussie binnen Ipko over consensusrijkswetten voor Curaçao prioriteit

Mc William (MAN): 'Momenteel ontbreekt gemeenschappelijke toekomstvisie binnen Koninkrijk'


Voor Curaçao is het prioriteit dat tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gesproken wordt over de consensusrijkswetten. Dat heeft delegatieleider Giselle Mc William (MAN) in haar openingsspeech te kennen gegeven, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, woensdag 11 januari 2017. Zij bracht dit punt naar voren in verband met het onderwerp ‘Het ideale Koninkrijk in 2040’ dat als agendapunt is opgenomen. 

Ook Sint Maarten, in de persoon van Sarah Wescot-Williams (DP), stond bij dit agendapunt stil en vond het belangrijk in dit kader te spreken over het democratisch deficit en de ontwerp-Rijkswet initiatiefrecht die door de Raad van State is opgesteld. 'Het is goed dat het Ipko als geheel de eerste stappen zet om de discussie over dit onderwerp op gang te brengen', aldus de Sint Maartense Statenvoorzitter.

Mc William in haar voordracht over het ideale Koninkrijk: 'Momenteel ontbreekt een gemeenschappelijke toekomstvisie binnen het Koninkrijk. Dit is zeer belemmerend voor het samen groeien en samen reageren op ontwikkelingen buiten het Koninkrijk die van invloed kunnen zijn op de toekomst. Het gebrek aan een gemeenschappelijke toekomstvisie is te herleiden aan de repressieve en controlerende houding van onder andere limitatief opgestelde rijkswetten. Groeibeperkingen, eerst via rijkswetten en nu consensusrijkswetten, hebben veel schade toegebracht aan een gezamenlijke strategische keuze binnen het Koninkrijk. Onze autonomie bestaat alleen op papier. In de praktijk is het een situatie van checks without balances. Daarom zal Curaçao kiezen voor een intensivering van haar autonomie binnen het Koninkrijk en tegelijkertijd ook voor een verdere ontwikkeling van de onderlinge samenwerking tussen de landen. Om die samenwerking vruchtbaar te laten zijn, is een herziening noodzakelijk van de onderlinge verhoudingen tussen de landen en tussen de landen en de organen van het Koninkrijk.'

Aruba, in de persoon van Melvin Wyatt-Ras (AVP), heeft vooral gesteld, dat de aandacht voor de geschillenregeling belangrijk blijft. Overigens wordt dit punt ook door Wescot-Williams aangehaald. 'Hoewel de bijeenkomst dit keer in een minder formele sfeer plaatsvindt vanwege de nieuw aangetreden Statenleden op zowel Curaçao als Sint Maarten, is de continuïteit belangrijk met onderwerpen als de geschillenregeling', aldus Wyatt-Ras.

AKMOS-voorzitter Binda: 'Wat heeft ASFA afgelopen jaren kunnen bereiken? Niets!'

Binda: 'Men moet geen afstand nemen op een goedkope manier!'

VES en ASFA niet bereid om samenleving te mobiliseren in verzet te komen tegen regeringsbeleid


Onlangs heeft Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), gezegd voorstander te zijn van het mobiliseren van de samenleving om het rancuneuze beleid van de huidige regering een halt toe te roepen. In dit kader is Binda van plan om het bedrijfsleven te benaderen, zo meldt het Dagblad Suriname dinsdag 10 januari 2017. 

Enkele (bedrijfsleven)organisaties, waaronder de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), hebben nadrukkelijk kenbaar gemaakt niet aan dergelijke activiteiten te zullen participeren.

Binda kan de houding van de voorzitter van VES begrijpen, aangezien VES geen bedrijfslevenorganisatie is, maar een organisatie voor een bepaalde groep beroepsgenoten. 'Zij zijn meer een wetenschappelijk orgaan', aldus Binda.

Ook de houding van de voorzitter van ASFA verbaast Binda niet. 'Hij is adviseur van de minister van Handel en Industrie. Daarnaast neemt hij ook zitting in de Staatsraad. Is het vreemd dat hij zo'n houding aanneemt? Hij heeft persoonlijke belangen, waardoor hij nooit zijn leden zal oproepen.' 

Volgens Binda gebeurt er daarnaast niets bijzonders binnen de ASFA. 'Wat heeft de ASFA in de afgelopen jaren kunnen bereiken? Niets!'

Als bedrijfslevenorganisatie heeft men een taak te volbrengen. De huidige economische omstandigheden in het land zorgen niet voor een ondernemersvriendelijk klimaat. 'De oorzaak ligt in de politieke besluitvorming. Vandaar dat de AKMOS het initiatief neemt om zich over deze kwestie uit te laten. Anders, wat voor organisatie ben je? En voor wiens belangen kom je dan op? Men moet geen afstand nemen op een goedkope manier!' De realiteit staat voor de deur; de huidige president en de regering worden niet meer getolereerd, aldus Binda.

Voorzitter BvL/ALS Valies: 'FOLS-president Nerkust heeft kleur bekend'

'Nerkust kiest niet voor de belangen van de leerkrachten, maar voor de regering'


Nerkust: 'Werken met Wilgo Valies is doen wat Wilgo Valies wil en ik verdom dat'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt vanochtend, woensdag 11 januari 2017, op Starnieuws dat de president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), Marcellino Nerkust, kleur heeft bekend. Terwijl de BvL en de ALS de leerkrachten hebben opgeroepen om zich vanochtend om acht uur aan te melden bij Theater Unique  in Paramaribo, roept Nerkust onderwijsgevenden op om normaal les te verzorgen. 

'Het is voor mij nu meer dan duidelijk waar Nerkust staat. Hij kiest niet voor de belangen van de leerkrachten maar voor de regering', concludeert Valies.

Nerkus om een reactie gevraagd op de uitspraken van Valies, zegt dat hij zich niet stoort aan de uitlatingen. 'Wat Wilgo Valies zegt, dat is voor zijn verantwoordelijkheid. Wilgo Valies komt me niet naar zijn hand zetten. Werken met Wilgo Valies is doen wat Wilgo Valies wil. En ik verdom dat. Ik doe dat niet', stelt Nerkust.

Valies merkt op dat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gisteren in De Nationale Assemblee gezegd heeft, dat het om een wilde actie gaat. 'Wij hebben de actie publiekelijk aangekondigd. De leerkrachten zijn massaal naar de algemene ledenvergadering gekomen. Zij willen niet langer wachten op de herwaardering die na jarenlange strijd op 21 april 2016 is overeengekomen.' 

De vakbondsleider voert aan, dat de herwaardering in oktober al een feit moest zijn. De regering heeft meer tijd gevraagd en gekregen om per 1 januari zaken af te ronden. 'Nu wordt er weer tijd gevraagd tot maart. Wie garandeert ons dat dan alles in orde komt? Wij hebben de regering genoeg tijd gegeven.'

Hij blijft erbij, dat er een overeenkomst is getekend en een addendum waarbij bepaald is dat de herwaardering terugwerkt tot 1 oktober 2016. Nu komt de regering eenzijdig met een besluit dat deze per 1 januari ingaat. 'Leerkrachten komen onbevreesd naar theater Unique. Er zal een krachtig protest gehouden worden', zegt Valies.

Hij zegt verder, dat de leerkrachten gisteren duidelijk getoond hebben, dat zij niet met zich laten sollen. De herwaardering kan niet langer uitgesteld worden. Valies zegt dat de minister vandaag een brief krijgt waarin hem meegedeeld wordt waarom er acties gevoerd worden. De actie begint vandaag en zal elke dag bijgesteld worden.

Gajadien (VHP): ‘Kwestie Alcoa riekt naar enorme corruptie’

VHP'er vermoedt dat ontmanteling aluinaardefabriek Paranam uitgevoerd wordt door bedrijven gelinkt aan leden onderhandelingscommissie


De hele kwestie rondom de onderhandelingen voor de definitieve sluiting van multinational Alcoa in Suriname, riekt naar corruptie. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de speciale parlementaire commissie belast met deze kwestie, merkt op dat het niet bekend is wat de bestemming van het fabrieksterrein van Suralco zal zijn en in wiens handen dit terecht zal komen. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdagavond 10 januari 2017 in haar webeditie.

Ook bij de ontmanteling van delen van de aluinaardefabriek te Paranam zijn er volgens hem te veel onduidelijkheden. Hij vermoedt dat deze ontmanteling direct gedaan zal worden door bedrijven die gelinkt zijn aan leden van de onderhandelingscommissie. Daarnaast is het ook onduidelijk of er afspraken zijn gemaakt met de onderhandelingscommissie over de faciliteiten op Trinidad en Tobago, die door Suralco werden gebruikt.

Gajadien benadrukt, dat zijn fractie alles in het werk zal stellen dat president Desi Bouterse onmiddellijk wordt opgeroepen om verantwoording in de Assemblee af te leggen over deze kwestie.

'Als de Assembleevoorzitster mij de mogelijkheid niet biedt om mijn punt hierover te maken, zal ik zeker tijdens de behandeling van de Anti-Corruptiewet deze zaak aan de orde stellen. Dit riekt naar enorme corruptie die gepleegd wordt vanuit regeringskringen', zegt de parlementariër. Volgens de politicus is dit een kans voor het staatshoofd om daadwerkelijk te bewijzen dat het hem menens is corruptie met wortel en tak uit te roeien.

Dewanand Balesar, lid van commissie, benadrukt dat het parlement een oude Memorandum of Understanding (MoU) unaniem had verworpen, omdat deze niet in het belang was van Suriname. Hierbij was ook de boodschap aan de regering meegegeven om een andere onderhandelingscommissie in te stellen, omdat het vertrouwen in de toenmalige commissie totaal zoek was. Maar, de regering heeft volgens hem tegen de instructies van het parlement in dezelfde commissie wederom ingesteld, waarbij enkele mensen aangevuld zijn.

De leden die nu zitting hebben in de onderhandelingscommissie zijn Dilip Sardjoe (voorzitter), Mark Waaldijk, Errol Jaeger, Herman Alendy, Joyce Naar, Kitty Sweeb en Dewanand Balesar. Uit deze groep heeft Herman Alendy zich reeds teruggetrokken.

Opmerkelijk volgens Gajadien is ook de benoeming van ex-minister Dewanand Balesar van Openbare Werken, die in 2008 tot twee jaar onvoorwaardelijke celstraf werd veroordeeld voor corruptie. Balesar is eerder ook door de president geplaatst in de commissie, die belast was met het in orde maken van het treinproject. De aanstelling van Balesar in deze commissies is des te opmerkelijker, omdat president Bouterse tijdens zijn nieuwjaarsrede opnieuw had aangekondigd een kruistocht tegen corruptie te zullen beginnen.

Volgens Gajadien heeft NH-minister Regillio Dodson in een eerder gesprek aangegeven dat in principe conform internationale regels geen enkel ander multinational namens de staat zou kunnen onderhandelen. In dit geval nemen Sardjoe en Waaldijk volgens Gajadien wel deel in andere internationale bedrijven. 'In het kader van corporate governance zouden zij geen deel van deze onderhandelingen moeten uitmaken. Het is duidelijk dat de president dat niet in acht heeft genomen. Het advies van het ministerie is terzijde geschoven', aldus Gajadien.

Hij benadrukt dat de parlementaire commissie in december 2016 getracht heeft om een bijeenkomst te houden met de NH-minister Regillio Dodson en de leden van de onderhandelingscommissie, waarbij gebleken is dat Dodson niet mag bemoeien bij de onderhandelingen met de multinational. Hierbij zijn alle voorbereidingen van de bewindsman teruggebracht naar nul. 'De president heeft alles gedirigeerd naar de onderhandelingscommissie, waardoor de minister slechts een jojo-rol vervult', aldus Gajadien.

De VHP’er zegt, dat er weer een bijeenkomst na 28 december zou komen, maar tot de dag van vandaag is er nog geen vergadering geweest.

Gajadien voert aan, dat bij overname blijkt dat er sprake is van milieuvervuiling, waarbij de drinkwatervoorziening in het gebied gevaar loopt. Deskundigen hebben volgens hem aangegeven dat in het gebied er sprake is van een sociaal-maatschappelijke en technische schade van 750 miljoen Amerikaanse dollar. 'Deze indicatoren tonen aan dat de president niet in het belang van het volk handelt. Alcoa zal hierdoor op een slinkse wijze alle bedrijfsactiviteiten overdragen en vertrekken, zonder dat enige schadeclaim aan Suriname betaald zal worden', aldus Gajadien.

Richard Kalloe: ‘Volksvertegenwoordiging mist verstand van wat er plaatsvindt in land’

'Alle volksvertegenwoordigers vergeten, dat zij medeschuldig zijn aan huidige situatie in land'

'Alles wat de coalitie nu voordoet heeft de oppositie ook gedaan toen zij in de coalitie zat, het zijn mensen die hypocriet zijn'


'Het grootste deel van de volksvertegenwoordiging heeft geen enkel verstand van wat er plaatsvindt in het land en men loopt steeds achter de feiten aan', stelt oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe in de webeditie van het Dagblad Suriname dinsdagavond 10 januari 2017.

Het parlement is dinsdag verder gegaan met de verdere behandeling van de Anti-Corruptiewet. Momenteel wordt al langer dan een decennia op de aanname van de Anti-Corruptiewet gehamerd. Een jaar na de laatste behandeling in november 2015 is de verdere behandeling van deze wet op 23 december 2016 verschoven naar 10 januari 2017.

Volgens Kalloe vergeten alle volksvertegenwoordigers dat zij medeschuldig zijn aan de huidige situatie in het land, terwijl zij allemaal tijdens hun periodes nimmer eraan gewerkt hebben om deze wet daadwerkelijk te behandelen en aan te nemen.

'Alles wat de coalitie nu voordoet, heeft de oppositie ook gedaan toen zij ook in de coalitie zat. Het zijn mensen die hypocriet zijn. Zij praten nu over een Anti-Corruptiewet, maar waarom hebben zij deze wet niet in hun regeerperiodes aangenomen?', stelt de politiek analist.

De voormalig minister van Openbare Werken en Handel en Industrie benadrukt, dat het imago van onze volksvertegenwoordiging een totaal slecht beeld heeft in de samenleving. Het feit dat de coalitie de regering momenteel met haar kleine meerderheid nog in het zadel houdt, ziet hij niet te lang in de komende periode voortduren.

'De regering denkt dat zij stevig in de zadel zit, maar dat is niet waar. Alle poten onder hun zadels zijn al doorgezaagd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er beseft wordt dat zij naar beneden zal donderen', aldus Kalloe.

FOLS tracht stakingsoproep BvL en ALS te breken

President Nerkust van FOLS doet beroep op onderwijsgevenden om werk niet neer te leggen


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) doet een beroep op alle onderwijsgevenden om normaal les te geven. De concrete uitvoering van het herwaarderingsprogramma is slechts een kwestie van twee maanden. Dit zegt de FOLS in een gisteren uitgebrachte verklaring die ondertekend is door Marcellino Nerkust, president van het presidium. Dit meldt Starnieuws vanochtend, woensdag 11 januari 2017.

FOLS heeft gelet op de ontstane situatie in het Surinaamse onderwijs en het feit dat het zich voordoet in een periode, waarbij zij haar 49 jarig bestaan op 10 januari 2017 herdenkt, besloten het volgende communiqué uit te geven.

'In het kader van het uitvoeren van het ‘herwaarderinsgprogramma’ van onderwijsgevenden op basis-, voj- en vos-onderwijs hebben de raadsadviseurs op heden 10 januari 2017 een informatiebijeenkomst gehouden voor de ledenraad van de Fols. De ledenraad is het hoogste orgaan van de FOLS en bestaat uit de besturen van de aangesloten lidbonden. Tot de aangesloten lidbonden van de FOLS behoren: de KOB, de SOB, COB-broederschap, de OAD, de IOB en de BLTO. Tijdens deze bijeenkomst zijn de ledenraadsleden van de FOLS breedvoerig ingelicht door de raadsadviseurs over het herwaarderingsprogramma; waar het begonnen is en wat de stand van zaken is. Het initiatief voor deze bijeenkomst kwam van het bestuur van de FOLS. 

Dat de concretisering van de herwaardering van de onderwijsgevende in Suriname naar eind maart 2017 is verschoven, is sedert 13 december 2016 bekend. Zowel bij de president van de FOLS alsook bij de voorzitter van de BvL. 

Concreet werd door de raadsadviseur de heer Jozefzoon toen het volgende gezegd: 
• Het Staatsbesluit over de vier onderwijsniveaus en de Resolutie over bezoldigingen zijn al in concept af; 
• De formele overgang naar het Herwaarderingsprogramma zal wel per 1 januari 2017 plaatsvinden, maar de concretisering nog niet. De Srd 375 (koopkrachtversterking) zal nog door worden betaald over januari 2017 en februari 2017.
• De minister van Financiën wil eerst een juist beeld hebben hoeveel het zal kosten m.a.w. wat de financiële consequentie zal zijn.

Tijdens de gesprekken op 6 december, 13 december en 20 december van het afgelopen jaar, tussen de voorzitters van de FOLS en de BvL met de raadsadviseurs, was het duidelijk dat de overheid 1 januari 2017 niet zou halen om de herwaardering van de onderwijsgevenden in Suriname door te voeren. Het bleek dat nog niet alle leerkrachtenbestanden binnen waren. Daarnaast zijn de stukken van de onderwijsorganisaties o.a. het RKBO en de EBGS laat binnengekomen. 

De raadsadviseurs hebben toen al duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk zou zijn om het herwaarderinsgprogramma eind januari 2017 uit te voeren. Dat het herwaarderinsgprogramma op eind maart 2017 wordt geconcretiseerd hoeft geen probleem te zijn. Dit is slechts een kwestie van twee maanden later. 

De overgang van het Ambtenarenbezoldigingsbesluit (ABB) naar het systeem bestaande uit functiegroepen, FISO, heeft enkele jaren geduurd. De FOLS brengt in herinnering dat bij de overgang van ABB naar FISO 1 er veel onduidelijkheden waren opgetreden bij de uitvoering van FISO 1 in maart 2009 met betrekking tot de uitgebrachte salarisslips over de maand april 2009. Op deze salarisslips waren onder andere bezoldigingsbedragen opgebracht en weer ingehouden.

Vandaar dat de FOLS voorstander is dat het proces goed wordt begeleidt evenals alle juridisch zaken hierbij zo nauwkeurig mogelijk worden afgewikkeld. 

Daarnaast moet het duidelijk zijn, dat het concept van de herwaardering niet van de Bond van Leraren noch van de FOLS afkomstig is. Het is begonnen als een voorstel vanuit het Kabinet van de president tot wat het uiteindelijk op dit moment is geworden. 

Het gaat niet alleen om het financiële plaatje, maar om te komen tot de kwaliteitsverbetering van het Surinaamse onderwijs. Ook kan worden aangegeven dat er een overkomst met bijlage is ondertekend door enerzijds de regering van de republiek Suriname en de FOLS en de BvL anderzijds. 

Ten slotte roept de FOLS alle onderwijsgevenden op om vertrouwen te hebben in hun bestuur met betrekking tot de uitvoeringsafspraken met de regering van de republiek Suriname over het herwaardingsprogramma en doet een beroep op de onderwijsgevenden het onderwijsproces normaal voort te zetten. Concrete uitvoering van het herwaardingsprogramma is slechts een kwestie van 2 maanden later. Wij rekenen op u!'

Paramaribo, 10 januari 2017 
Namens het FOLS-presidium, 
Marcellino Nerkust President

De overeenkomst tussen de regering, BvL en FOLS: