vrijdag 13 januari 2017

137 Illegale vreemdelingen in december 2016 Suriname uitgezet

Meeste uitgezette illegalen (54) afkomstig uit Brazilië gevolgd door 43 uit China 


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, vrijdag 13 januari 2017, bekendgemaakt, dat de Vreemdelingendienst in december 2016 137 vreemdelingen het land heeft uitgezet. 

Deze illegalen hebben verschillende nationaliteiten. Het gaat onder andere om 54 Brazilianen, 43 Chinezen, 6 Vietnamezen, 4 Indonesiërs, 5 Guyanezen, 2 Nederlanders, 12 Haïtianen, 2 Colombianen, 8 Dominicanen en 1 Venezolaan.

De meeste van de uitgezette vreemdelingen mogen na een jaar of twee maanden, indien hun documenten in orde, zijn Suriname weer binnenkomen.

Douane en politie vinden in Hazeldonk 4.000 kilo cocaïne in lading bananen

Tijdens uitladen vrachtwagen zijn drie verdachten gearresteerd - Lading afkomstig uit haven Antwerpen


De douane en politie hebben gisteren bijna 4.000 kilo cocaïne (zie foto's - Bron: politie) gevonden in een lading bananen in een loods te Hazeldonk, in de provincie Brabant. Drie mannen zijn aangehouden terwijl zij de vrachtwagen uitlaadden, liet de politie vrijdag weten, zo bericht de landelijke eenheid van de politie vandaag, vrijdag 13 januari 2017.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en -handel.

De lading bananen met de drugs ertussen verstopt, werd via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de drugs. De partij heeft vermoedelijk een straatwaarde van rond de 140 miljoen euro.

In juni vorig jaar werd in de Rotterdamse haven een vergelijkbare hoeveelheid cocaïne onderschept.

De verdovende middelen zaten toen verstopt in een container vol ananassen. De drugsvangst in Rotterdam was volgens het Openbaar Ministerie (OM) de op een na grootste ooit in de Rotterdamse haven, alleen in 2005 werd een grotere partij van 4.200 kilo onderschept.

Vakcentrale C-47 verklaart zich solidair met stakende leerkrachten

Verklaring van C-47: Regering moet snel naar onderhandelingstafel


De Progressieve Vakcentrale 47 volgt reeds geruime tijd de wijze waarop leden van de regering omspringen met werknemers die wensen op te komen voor hun rechten. Geconstateerd wordt, dat vaker de confrontatie wordt aangegaan in plaats van te kiezen voor het pad van dialoog, zo schrijft C-47 een haar vandaag, vrijdag 13 januari 2017, uitgebrachte verklaring.

C-47 wil bij deze de regering oproepen om zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel tot een duurzame oplossing te geraken in het ontstane geschil rondom de kwestie van de herwaardering van leerkrachten.

C-47 wenst zich hierbij solidair te verklaren met de actie van de leerkrachten en verwerpt elke handeling van de regering die kan leiden tot een ernstige verstoring van de eerder gemaakte afspraken en overeen gekomen zaken bij de implementatie van het Herwaarderingsprogramma.

Een van de zeven verdachten (27) in pedofielenzaak overleden

Man werd na aanhouding op J.A. Pengelluchthaven onwel en werd in ziekenhuis opgenomen


Eén van de verdachten, G.R., die in verband met de pedofielenzaak was aangehouden, is overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 13 januari 2017, te hebben vernomen, dat R. een prominente rol vervulde in de pedofielenbende. 

De 27-jarige man werd medio december 2016 gearresteerd, nadat er al vijf verdachten waren aangehouden, bij aankomst op de Johan Adolf Pengelluchthaven na een vakantie in het buitenland. R. kreeg kort daarna een aanval en werd in het ziekenhuis opgenomen onder politiebewaking.

De afdeling Trafficking in Persons (TIP) van het Korps Politie Suriname maakte begin december 2016 melding van een pedofielennetwerk, dat zich via sociale media richtte op minderjarige jongens. De zaak kwam aan het rollen toen een slachtoffer zich met zijn moeder bij de politie had gemeld, nadat hij uit handen van de verdachten was geglipt. De jongen vertelde dat hij door meerdere volwassen mannen seksueel misbruikt was, waarna hij ook nog als sekswerker werd ingezet.

Na onderzoek stuitte de politie op een netwerk van mannen. Inmiddels zijn alle verdachten aangehouden en voorgeleid. De laatste, zevende, aangehouden verdachte is een 62-jarige Nederlander die in Suriname als docent werkzaam is.

De zaak wordt binnenkort aan de rechter voorgelegd.

473 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept in haven Rotterdam

Cocaïne aangetroffen in lege tankcontainer in zilverkleurige pakketten

54-Jarige verdachte uit Numansdorp gearresteerd


In de Rotterdamse haven is een drugstransport van 473 kilo cocaïne uit Suriname onderschept. De drugs zaten in een lege tankcontainer (zie foto's - Bron: Openbaar Ministerie), maakte het Openbaar Ministerie vandaag, vrijdag 13 januari 2017, bekend.

Een 54-jarige verdachte uit Numansdorp is gisteren aangehouden in verband met betrokkenheid bij het transport.

De drugs waren verpakt in zilverkleurige pakketten die aan de voor- en achterkant van de container achter metalen platen waren verstopt. Monsters van het aangetroffen witte goedje in de pakketten wezen uit dat het cocaïne was. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Het onderzoek naar het drugstransport wordt onder leiding van het Landelijk |Parket uitgevoerd door het HARC-team (Hit And Run Containe) van de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) in Amsterdam. De aangehouden verdachte zit in voorlopige hechtenis. Hij wordt volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris voor verlenging van deze hechtenis.

Onderwijsbonden BvL en ALS gaan maandag 16 januari door met staking

Bonden hebben nog geen gesprek gehad met regering

- BvL en ALS hebben nog niets van regering ontvangen over herwaardering
- Bondsvoorzitter Valies: 'Over het in actie zijn hoeven individuele leerkrachten OS Uitkijk zich niet te verweren'


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) blijven in actie. De leerkrachten zijn opgeroepen om zich maandag weer te melden bij het stakingscentrum in Theater Unique in Paramaribo, zo bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 13 januari 2017.

De bonden hebben nog geen gesprek gehad met de regering. Hiervoor maakt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zich sterk.

Bondsvoorzitter Wilgo Valies zegt, dat de BvL en ALS nog niks op schrift hebben gekregen over de herwaardering. De bonden willen weten hoe de herwaardering eruit ziet voordat zij akkoord kunnen gaan ermee.

Valies hoopt dat het gesprek met de regering zo snel mogelijk komt. De leerkrachten zijn niet bereid om in het weekend te komen luisteren naar een eventueel resultaat, omdat ze bijzonder onheus worden behandeld. Bovendien is het nog niet duidelijk wanneer het onderhoud met de regering wordt gehouden.

Over verweerbrieven die leerkrachten van OS Uitkijk hebben ontvangen, zegt Valies, dat hierop niet gereageerd zal worden. De onderwijsgevenden hebben recht om te staken, dat recht is verankerd in de Grondwet. Over het in actie zijn hoeven individuele leerkrachten zich niet te verweren, stelt Valies. Hij merkt op dat er diverse knelpunten zijn met het ministerie en die moeten ook worden opgelost.

Ergernis bij VHP-politicus Girjasing over politiemacht bij vreedzaam protest leerkrachten

'Ik ben bang dat wij werkelijk teruggaan naar de jaren ’80' 

'Is men zo bang voor leerkrachten? Men ziet nu achter elke soepgroenteplant een vijand' 


'Terwijl de criminaliteit zienderogen stijgt, zie je wat voor politiemacht er op straat wordt gestuurd om burgers die opkomen voor hun rechten te intimideren. Ik ben bang dat wij werkelijk teruggaan naar de jaren ’80.' Dit stelt VHP-politicus Shailendra Girjasing vandaag, vrijdag 13 januari 2017, in het Dagblad Suriname, vin reactie op hetgeen hij tot nog toe heeft mogen waarnemen tijdens de staking van leerkrachten. 

Volgens Girjasing kan de politie beter worden ingezet om de criminelen op te sporen of om aan criminaliteitspreventie te werken.


'De politie wordt ingezet om het volk te intimideren. Men maakt niet letterlijk bang, maar door een grote massa aan politieambtenaren op straat te sturen, wil men wel intimideren. De leerkrachten hadden op dat moment op straat geen bescherming nodig. Niemand wilde op dat moment hun het leven moeilijk maken. Zij komen maar op voor hun rechten. Is men zo bang voor leerkrachten? Men ziet nu achter elke soepgroenteplant een vijand. Dat is het beleid nu. Men ziet spoken bij daglicht', stelt Girjasing.

De politie zou volgens hem dus niet met zo'n grote massa op straat hoeven te komen. Naar zijn oordeel staan onderwijzers er niet bekend om dat zij zaken doen escaleren. Het zijn opvoeders die zich weten te gedragen en dus ook begrijpen, dat zij er geen baat bij hebben om zich te misdragen.

Onderhoofd OS Uitkijk doet haar verhaal: ‘Ik heb geen Srd 150 kasgeld gestolen’

Rekha Biharie: 'De minister heeft leugens in het parlement verkondigd'


'Ik heb geen kasgeld gestolen. De minister heeft leugens in het parlement verkondigd. Hij heeft mij ervan beschuldigd dat ik met kasgeld van de school ervandoor ben gegaan. Dat is helemaal niet waar. Mijn goede naam is onterecht publiekelijk door de bewindsman door het slijk gehaald', zegt Rekha Biharie, onderhoofd van de Openbare School van Uitkijk, vandaag, vrijdag 13 januari 2017, in het Dagblad Suriname. 

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zei dinsdag in het parlement dat het onderhoofd van de school vertrokken was met het kasgeld van de school en daarbij de sleutels heeft achtergelaten. Uiteindelijk bleek volgens hem ook dat de financiële verantwoording op de school al drie tot vier jaren niet in orde is.

Biharie voert aan, dat zij afgelopen maandag opdracht van haar superieuren heeft gehad om de kantoorsleutels te overhandigen. 'Toen heb ik duidelijk aangegeven dat er geld in de ruimte was en ik niet de verantwoordelijke zal zijn indien er iets gebeurt. De districtscommissaris van Saramacca, een vertegenwoordiger van BBO (Bureau Buitengewoon Onderwijs), de nieuwe schoolleider en een politieagent hebben mij ter plekke opgedragen dat ik dat geld van daar moest weghalen, omdat er nog geen financiële overdracht had plaatsgevonden. Ik heb dat geld dan weggehaald en aan de verantwoordelijke persoon overhandigd', zegt Biharie.

De onderwijsgevende benadrukt, dat de minister goed geïnformeerd moet zijn alvorens hij mensen zo publiekelijk beschuldigt. Nu wordt zij platgebeld en door een ieder voor dief uitgemaakt. Erger volgens haar is, dat de bewindsman doet alsof zij er met miljoenen ervandoor is gegaan, terwijl het slechts om een bedrag van Srd 150 ging. Het bedrag was de opbrengst van sap en frisdrank-verkoop.

Het probleem op de school is volgens haar nog steeds niet opgelost. Een deel van de leerkrachten heeft volgens Biharie reeds een verweerbrief in ontvangst genomen, terwijl de anderen nog wachtende zijn.

De situatie op de school is afgelopen dinsdag geëscaleerd. Peneux heeft namelijk 32 van de 34 leerkrachten op straat gezet en hun de gelegenheid geboden zich te verweren. Afhankelijk van het verweer schrijft de Personeelswet volgens hem de tuchtmaatregelen toe. Dit kan verschillende maatregelen inhouden van mutatie, schorsing en in het uiterste geval ontslag. Peneux had de ontevreden leerkrachten maandag opgedragen dinsdag het werk te hervatten. Maar, die oproep bleek voor het gros aan dovemans oren gericht. Ook wordt de school vanaf dinsdag gedraaid door nieuwe leerkrachten.

Het hele probleem op de school draait volgens de minister om de weigering om de nieuwe schoolleider te accepteren. Volgens Biharie had de bewindsman reeds in een vroeg stadium beloofd dat er opschuiving op de school zou plaatsvinden. Maar, alle leerkrachten werden op de eerste schooldag na de kerstvakantie verrast met ‘iemand anders’. 'Het totale personeel was verrast, terwijl er reeds afspraken lopende waren met de minister. Hij heeft zich jammer genoeg niet gehouden aan zijn woord', aldus het onderhoofd. ‘

De reden waarom rechtstreekse dialoog met het ministerie niet meer is gelukt, is volgens Biharie om het feit dat de onderwijsbonden de acties van het personeel hadden overgenomen. Peneux beweerde ook in het parlement, dat de directeur en onderdirecteur van Onderwijs tijdens een bezoek op de school flink uitgejouwd zijn door de leerkrachten die onbetamelijk tekeer zijn gegaan. Volgens het onderhoofd van de school is niets hiervan waar. 'Er waren genoeg getuigen aanwezig. Aanwezige politieagenten hebben ook niet gehoord dat wij lelijke dingen aan mensen hebben gezegd. In tegendeel hebben wij op ze gewacht en ze zijn daarna gewoon weggereden.'

Districtsbesturen gaan streng toezien op naleving vergunningsvoorwaarden alcoholverkoop

Districtscommissaris Miranda wil vooral jeugdigen beschermen tegen alcoholmisbruik


Het zal binnenkort niet meer zo gemakkelijk als nu gaan om alcoholische drank te kopen. Alleen winkels die hiervoor een vergunning hebben mogen die dranken verkopen. De bestuursdiensten van de districten zullen in de komende tijd streng erop toezien, dat de vergunningsvoorwaarden voor alcoholverkoop worden nageleefd. 

Districscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost zegt vandaag, vrijdag 13 januari 2017, in de Ware Tijd, dat een aantal supermarkten alcoholische drank verkoopt terwijl dat niet mag. Zaken die een vergunning hebben om alcohol te verkopen zullen worden geëvalueerd wanneer hun vergunning is vervallen. Alvorens die wordt verlengd, zullen de bestuursdienst en de politie onder meer een buurtonderzoek doen om na te gaan of verkoop van alcohol in die buurt verantwoord is. 

Miranda is voorstander van een beleid waarin alcoholverkoop afhankelijk wordt gesteld van de omgeving, met name als een school in de buurt is. Hij wil hiermee vooral jeugdigen beschermen tegen alcoholmisbruik. De districtscommissaris vindt dat achttienjarigen nog veel te makkelijk aan sterke drank kunnen komen. Hij verwacht dat de strengere controle ook een positieve invloed zal hebben op de preventie van criminaliteit.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei onlangs nog zich zorgen te maken over verkoop van alcohol.

Sleephelling bij Jamaerkanaal bj Bigi Pangebied in slechte staat

'We hebben instanties vaak in kennis gesteld van probleem, maar geen structurele oplossing'

Kanaal daarenboven vervuild met plastic afval, zoals petflessen


Door achterstallig onderhoud verkeert de sleephelling bij het Jamaerkanaal, de hoofdingang naar het Bigi Pangebied aan de rechter-oever van de Nickerierivier, in slechte staat. Het is heel moeilijk om boten over te zetten van de ene kant van de helling naar de andere, omdat de rollers die het overzetten moeten vergemakkelijken defect zijn.

Touroperator Stephanie Kramawitana zegt vandaag, vrijdag 13 januari 2017, in de Ware Tijd, dat met veel improvisatie geprobeerd wordt om de kapotte rollers aan de praat te houden, maar dat lukt niet altijd.

'We hebben de instanties meerdere malen in kennis gesteld van het probleem, maar er komt geen structurele oplossing.'

Los daarvan is het kanaal vervuild met plastic afval, zoals petflessen. Ondiepe plekken, afgebroken takken en boomstronken maken het varen in de pan moeilijk.

'Vanaf de sleephelling over een lengte van één kilometer is die echt moeilijk te bevaren en dat neemt veel meer tijd om de bestemming te bereiken', zegt Kramawitana.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh beweert dat enige tijd geleden alle troep is opgeruimd, 'maar, het schijnt dat gebruikers nog niet doorhebben hoe belangrijk het is om een schoon milieu te hebben'. Hij deelt de bezorgdheid van de touroperator, vooral omdat Bigi Pan een toeristisch gebied is dat door vrijwel alleen buitenlanders wordt bezocht.

De districtscommissaris werkt eraan om de problemen snel op te lossen. Behalve dat toeristen het gebied bezoeken zijn er vissers actief

Onderwijsdeskundige Hanoeman: 'Lerarenstaking is water naar zee dragen'

'Regering voert vertragings- en misleidingspolitiek door bij acties steeds weer iets anders te beloven'

'Er moet ook gekeken worden naar een modern leerprogramma'


'Als de leerkrachten meer geld krijgen en kinderen gaan nog met een lege maag naar school, dan leggen de acties geen zoden aan de dijk. Er wordt zwaar getild aan leerkrachten, maar niet aan de leerlingen', aldus onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman in reactie op de stakingsactie van vooral leerkrachten van middelbare scholen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 januari 2017.

Hij zegt dat de herwaardering, één van de actiepunten, niet zal helpen als het verouderde curriculum vanaf het glo niet tot aan de universiteit wordt aangepast. Hanoeman is het er niet mee eens, dat er naar onderwijsgevenden wordt omgekeken en niet naar de overige groepen.

Hij vindt, dat de regering een vertragings- en misleidingspolitiek toepast door bij acties steeds weer iets anders te beloven. De uitvoering van beloftes wordt steeds weer verschoven. 'Zij blijven beloven en de bonden worden dan actiemoe. Dit is een laffe daad, de overheid moet eerlijk en oprecht over de brug komen.'

Hanoeman vindt de lerarenstaking, waaraan ook enkele tientallen leerkrachten van het basisonderwijs deelnemen, water naar zee dragen. Onderwijsbonden moeten naar het grotere belang kijken, want verhogingen aan leerkrachten brengen het onderwijs geen millimeter vooruit, zegt hij.

Salariscorrecties aan onderwijsgevenden zullen volgens hem het land dieper in de put brengen. 'Leerkrachten krijgen meer geld en het hele land verzuipt.Als de regering geld uitgeeft voor herwaardering en met hetzelfde oude curriculum werkt, zal het nooit lukken. Er moet ook gekeken worden naar een modern leerprogramma.'

Suriname in jaar tijd 61 plaatsen gestegen op FIFA-wereldranglijst

'Soms was het heel erg moeilijk te functioneren, omdat we niet altijd alles in huis hadden'


Suriname is binnen een jaar, onder coach Roberto Godeken, met 61 plaatsen vooruit geschoten op de wereldranglijst van de FIFA. In januari 2016 stond Suriname op plaats 189 in de FIFA-ranking. In december 2016 stond Suriname op plaats 150. In de laatste rangschikking in januari 2017 is Suriname naar de 128e plaats gestegen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 13 januari 2017. 

'De ondersteuning vanuit de technische staf en ook van de technisch directeur Ro Kolf, die een belangrijke rol heeft vervuld door het beleid uit te stippelen, mogen we niet uit het oog verliezen. Natuurlijk ben ik uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke. Als ik zo naar de ontwikkelingen kijk, dan mogen we niet ontevreden zijn. Soms was het heel erg moeilijk te functioneren, omdat we niet altijd alles in huis hadden', zegt Godeken in een reactie.

Stilstand is achteruitgang, zegt de coach bij het vooruitblikken op het nationale team. 'Belangrijk is om deze vrij jonge selectie bij elkaar en intact te houden. Ik weet 100% zeker dat er meer goede spelers zijn, die altijd nog kunnen worden toegevoegd. Verder zal de SVB tijdens de FIFA oefeninterlandperiode moeten uitkijken naar oefeninterlands, want er is nog werk aan de winkel.'

Over de positie van de oefenmeester van ‘Natio’ is nog niets gezegd. 'Belangrijk is, dat met of zonder mij deze selectie verder moet. Ook de positieve reacties en ondersteuning van het Surinaamse publiek alsook de media, hebben geresulteerd in dit resultaat. De professionele aanpak van vooral ATV en de positieve benadering, hebben de ploeg verder gestuwd', aldus Godeken, die 5 van de 10 interlands heeft weten te winnen.

Suriname boekt deze maand de meeste puntennotering en de beste ranking sprong. Binnen de CONCACAF staat Suriname nu op de 15e plaats. De hoogste notering was in september 2008 en wel op plaats nummer 84. De laagste notering was in december 2015, toen stond Suriname op de 191e plaats. In januari 2016 speelde Suriname tegen Trinidad & Tobago en Haïti in een play-off voor deelname aan de CONCACAF Gold Cup. Suriname werd toen uitgeschakeld. Dit is het beste resultaat van Natio in de Caribbean Cup vanaf het jaar 2000. Argentinië, Brazilië en Duitsland vormen volgens de vandaag uitgebrachte FIFA ranking, de top drie van de wereld.

'Standpunten Assemblee inzake vertrek Suralco/Alcoa uit Suriname staan recht overeind'

Assembleevoorzitster houdt leden zienswijze parlement voor


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft gisteeren tijdens een speciale vergadering van de volksvertegenwoordiging over de gang van zaken rond het vertrek van Suralco/Alcoa uit Suriname, aangegeven dat de standpunten van de volksvertegenwoordiging recht overeind staan. Dit  bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 13 januari 2017.

De adviezen die naar de president zijn gestuurd (zie hieronder), werden op 26 november 2015 met algemene 40 stemmen aangenomen tijdens een huishoudelijke vergadering. Simons vatte opnieuw samen welk besluit De Nationale Assemblee als totaliteit genomen heeft.

Er zijn aanbevelingen gedaan over de stopzetting van de aluminium en aluinaarde productie van Suralco in Suriname. Simons benadrukte dat Alcoa de facto de Brokopondo Overeenkomst opzegt, door op 30 november 2015 de aluinaardeproductie, stop te zetten. Zij ging puntsgewijs in op de zienswijze van De Nationale Assemblee.De Assembleevoorzitster bracht in herinnering, dat de Memorandum of Understanding formeel ingetrokken is door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, nadat het college hierover een standpunt had ingenomen. De brief is gericht aan Alcoa.

In de intentieverklaring (zie hierna), staat dat als een van de partijen deze opzegt, de overeenkomst dan beëindigd is.Assembleeleden hebben er aanstoot aan genomen dat er toch onderhandeld is op basis van de Memorandum of Understanding. Simons benadrukte dat De Nationale Assemblee als een eenheid achter de regering zal staan als het gaat om het verdedigen van de rechten van Suriname. Hieraan zal worden gewerkt de komende dagen.

Op 26 januari wordt de openbare vergadering voortgezet.

NPS-fractie enige parlementsfractie die niet op buitenlandse reis is geweest

VHP, ABOP en DOE laten buitenlandse reis afhangen van de onderwerpen en het belang ervan


Tot nu toe is de NPS de enige fractie in De Nationale Assemblee die niet deelgenomen heeft aan buitenlandse reizen. De Pertjajah Luhur heeft gisteren publiekelijk meegedeeld voortaan niet deel te nemen aan buitenlandse reizen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de precaire situatie in het land. 

Starnieuws bericht vanochtend, vrijdag 13 januari 2017, dat tijdens een huishoudelijke vergadering dinsdag deze kwestie aan de orde is gesteld. De NPS-fractie heeft aangegeven bij haar standpunt te blijven en niet deel te nemen aan dienstreizen. De Pertjajah Luhur zei de NPS te ondersteunen in het besluit.

De fracties van de VHP, ABOP en DOE hebben een slag om de arm gehouden. Op basis van de onderwerpen en het belang ervan zal besloten worden of deelgenomen gaat worden aan delegaties. De oppositionele fracties willen niet zonder meer stellen, dat ze afzien van alle buitenlandse reizen.

Directeur Curaçao Refinery Utilities heeft oplossing voor einde probleem stroomlevering Aqualectra

'Mundo Nobo-installatie plaatsen op Isla-terrein, dan kunnen 3 machines tegelijk operationeel zijn'


Er is een manier om het probleem van onvoldoende reserves voor de levering van stroom, op te lossen. Dat zegt directeur Henny Barbolina van CRU (Curacao Refinery Utilities) vandaag, vrijdag 13 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad. De CRU levert onder ander stoom, stroom en water aan Refineria Isla. 

'Wat de raffinaderij niet gebruikt, wordt door Aqualectra benut. Er is nu onvoldoende back-up, omdat CRU slechts twee installaties bezit. Als een installatie uitvalt, heb je een probleem. Aqualectra heeft een installatie bij Mundo Nobo, die installatie draait op diesel. Als die installatie op het terrein van de Isla geplaatst zou worden, dan kunnen drie machine tegelijk operationeel zijn. Mocht er een probleem zijn met een van de installaties, dan kunnen de resterende twee samen nog steeds voor de levering van stroom blijven zorgen. Het is overigens ook economischer, omdat de installaties van CRU op gas draaien, dat is goedkoper dan de diesel die Aqualectra gebruikt', aldus Barbolina.

Hij verwacht dat deze oplossing vanaf november dit jaar in de praktijk kan worden gebracht.

'Het is een oplossing die wij eerder aan Aqualectra hebben voorgesteld, maar zij zijn er niet mee akkoord gegaan. Zij willen het plan uitbreiden maar voordat het zover is ben je twee jaar verder.'

Barbolina zegt verder, dat de installaties van de CRU, in verband met onderhoud, vanaf eind januari twee weken plat worden gelegd. Het betekent, dat de CRU in deze periode geen stroom aan Aqualectra zal kunnen leveren.

Directeur Darick Jonis van Aqualectra wilde desgevraagd niet inhoudelijk reageren op de verklaringen van CRU. Jonis zei het jammer te vinden, dat er nu uitlatingen in de media worden gedaan die niet helemaal met de waarheid overeenkomen.

Managementteam Insel Air op Curacao presenteert binnenkort businessplan aan RvC

Insel Air verwacht dat plan medio februari gereed is en is basis voor ontvangst tranches financiën 

'Insel Air overtuigd, dat in samenwerking met overheid het waarborgen van cruciale luchtverbindingen en garanderen van robuust luchtvaartbedrijf wordt bereikt'


Het uitgebreide managementteam van Insel Air zal het Stabilisatie- en Businessplan zo snel mogelijk presenteren om door de Raad Van Commissarissen (RvC) te worden goedgekeurd. Dit zal als basis dienen voor het uitkeren van de verschillende tranches door de Curaçao overheid. 'Het is de verwachting dat dit businessplan midden februari klaar zal zijn', aldus Insel in een interne memo voor het personeel onder de kop ‘Overheid akkoord met aanvraag overbruggingskrediet Insel Air’, aldus vandaag, 13 januari 2017, het Antilliaans Dagblad. 

De overheid heeft eind december 3 miljoen gulden van de gevraagde 15 miljoen dollar overgemaakt. Insel Air heeft in september vorig jaar de regering van Curaçao benaderd met het verzoek om een financiële overbrugging, om zodoende de uitdagingen waarmee de luchtvaartmaatschappij kampt, vooral als gevolg van het feit dat er nog zo’n 100 miljoen dollar vastzit in Venezuela, het hoofd te bieden.

'De overheid heeft besloten Insel Air onder voorwaarden hulp te bieden en heeft via de Commissie van Wijzen de structuur vastgelegd waarbinnen de nodige hulp wordt geboden. Hierdoor kan worden bereikt dat de cruciale luchtverbindingen voor Curaçao kunnen worden behouden. Deze hulp draagt er ook toe bij dat Insel Air wederom een robuuste luchtvaartmaatschappij wordt', legt het memo aan de werknemers uit. Deze voorwaarden zijn besproken en houden in dat er tijdelijke overheidsbetrokkenheid en participatie zal zijn als aandeelhouder, in de RvC en in de directie.

'De overheid zal de directie aanvullen met één extra directeur. Aangezien de steun uit publieke middelen wordt gefinancierd, zal de stem van deze directeur, voor zover die het publieke belang aangaat, doorslaggevend kunnen zijn.' Dat geldt overigens niet in aangelegenheden zijnde de zogeheten ‘postholders’-posities, te weten Chief Maintenance Officer (CMO), Chief Operations Officer (COO) en Accountable Manager (CEO).

'Het is namelijk een gegeven dat in de luchtvaartindustrie bepaalde operationele aandachtsgebieden op basis van wet- en regelgeving, en zowel lokaal als internationaal voorgeschreven procedures, onder de verantwoordelijkheid ressorteren van bepaalde functionarissen. De zogenaamde ‘Postholders’ en ‘Accountable Manager’.'

 Lopende besprekingen, zoals ten aanzien van de Venezuela-claim en met de huidige potentiële strategische partners, worden door de huidige ceo en/of CIAG (international) doorgezet. Om goede invulling te geven aan zijn taken met betrekking tot het publieke belang, zal de door de overheid benoemde directeur voorzitter zijn van het managementteam.

'Insel Air is ervan overtuigd, dat in samenwerking met de overheid het uiteindelijke doel, het waarborgen van cruciale luchtverbindingen en het garanderen van een robuust luchtvaartbedrijf, zal worden bereikt.'

Zo'n 20 toeristische projecten Aruba in de pijplijn

Meer bebouwing leidt tot zorgen over natuur onder eilandbewoners


Aruba is met 180 vierkante kilometer al niet groot en reeds erg vol. Toch kan het nóg voller qua hotels, resorts en andere toeristische projecten: op de tekentafel liggen ter realisatie tussen nu en 2020 nog duizenden nieuwe kamers en andere accommodaties gepland. In 2009 ging de latere premier Mike Eman (AVP) de verkiezingen in met een partijprogramma dat een moratorium op verdere expansie van de hotelsector als uitgangspunt had. Anno 2017 is daar weinig meer van over, zo schrijft vandaag, vrijdag 13 januari 2017, het Antilliaans Dagblad

Uit welingelichte bronnen weet de redactie van het dagblad, dat er nog een twintigtal projecten in de pijplijn zitten. Dit zijn onder andere bij de toeristische autoriteiten formeel bekende projecten, maar er zijn er ook die nog niet op het lijstje voorkomen, zoals bij Colony te San Nicolas. Een opstelsom leert dat het dan al snel gaat om 3.000 additionele hotelkamers, 726 extra all-inclusive kamers, 323 nieuwe condominiums en 95 te bouwen townhouses (villa’s & bungalows).

Dit baart eilandbewoners en vooral degenen die zich hard maken voor het behoud van enkele stukjes natuur ernstig zorgen. Het hek lijkt van de dam.

Minister Benny Sevinger (AVP) van Ruimtelijke Ontwikkeling lijkt ‘elk stukje overgebleven land weg te geven’.

De plannen voor deze soms grootschalige nieuwe toeristische projecten moeten bekend zijn onder de bevolking en deze duizelingwekkende getallen van aanvullende hotel- en resortaccommodatie moeten tot een maatschappelijk debat leiden, vinden goedwillende personen die in dit stadium echter nog liever anoniem blijven. Zij menen dat het Ipko (Interparlementair Koninkrijksoverleg) met Kamer- en Statenleden van Nederland, Curaçao, Sint Maarten en Aruba een goed forum is om dit ook in breder koninkrijksverband aan te kaarten en er aandacht voor te vragen.

José ‘Jossy’ Rosales op Bonaire geinstalleerd als nieuwe korpschef Korps Politie Caribisch Nederland

Nieuwe korpschef is eerste korpschef uit eigen gelederen 


Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bij installatie te Rincon aanwezig


De installatie van José ‘Jossy’ Rosales als de nieuwe korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) vond gisteren plaats in ‘zijn dorp’ Rincon op Bonaire. Jaren geleden begon de nieuwe korpschef daar zijn carrière als wijkagent, nadat hij zijn opleiding in Nederland had voltooid. 'Een bijzonder gevoel', zo vertelt de nieuwe korpschef voor de BES-eilanden, aldus vandaag, vrijdag 13 januari 2017, he Antilliaans Dagblad.

De trotse vader van ‘Jossy’ assisteerde minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gisteren bij het aanbrengen van de onderscheidingstekens. De nieuwe korpschef is de eerste korpschef die uit eigen gelederen komt. Dat is reden om trots te zijn, zeiden zowel minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, als procureur-generaal Guus Schram namens het Openbaar Ministerie (OM).

'Een belangrijk moment in de ontwikkeling van het korps en voor de verbinding met de samenleving.' Het afleggen van de eed gebeurde in het politiebureau van Rincon tegenover Schram en minister Van der Steur. De vader van Rosales assisteerde bij het aanbrengen van de onderscheidingstekens van hoofdcommissaris op het uniform van de korpschef. Daarna werd hij toegejuicht door de aanwezigen.  
'Een bijzonder gevoel', zei Rosales in zijn toespraak, die erkende ook trots te zijn. Rincon is voor hem belangrijk: 'We zijn hier in mijn dorp. Hier wilde ik mijn feest laten plaatsvinden.' Het KPCN heeft een moeilijke tijd achter de rug, zei de korpschef: 'Vorig jaar was de fut eruit, met als tragisch dieptepunt het overlijden van collega Ferry Bakx', zei Rosales.

Rosales wacht geen gemakkelijke taak bij een korps in opbouw, zei Schram, die vervolgde: 'De criminaliteit is verhard, dat zie je ook op de BES-eilanden.' Zowel Schram als Rosales benadrukten dat samenwerking met de samenleving belangrijk is. Die verbinding wordt onder andere gelegd via sociale media, waar deze week een promotiefilm over Rosales is gepubliceerd. De korpschef toont zich daarin een betrokken en sociale politieman. Hoewel zijn oma op Curaçao ‘niet hield’ van de politie en uniformen, verwezenlijkte hij zijn droom in Nederland om in 2005 terug te keren en kort daarna in Rincon aan de slag te gaan als wijkagent.

De bezetting van het KPCN blijft een zorg voor zowel het OM als de korpschef. Toch gaat het beter, zei hij. 'Er is nog steeds onderbezetting, maar nu lachen de mensen meer, er is meer energie.' Als alles goed gaat, komen er volgend jaar januari elf nieuwe mensen bij, die volgende maand beginnen aan de opleiding. Voor de recherche wordt nog gezocht naar zeven nieuwe mensen. Doorstromen is niet de definitieve oplossing, omdat er dan tekorten op andere plekken komen. Rosales onderstreepte tot slot een uitspraak van Schram eerder, dat hij een doener is. 'Richt je blik voorwaarts op wat je kunt doen, niet achterwaarts op wat je niet kunt veranderen.'

Centrale commissie in Staten Curaçao bespreekt spoedig problemen stroomleverantie Aqualectra

Nieuwe actiegroep 'Organisashon Pro Akshon Kalidat Duradero' ontstaan uit irritatie onder burgers


Op korte termijn wordt een vergadering van de centrale commissie van de Staten aangevraagd waarin gesproken zal worden over de problemen die Aqualectra heeft om stroom aan haar klanten te leveren. Dat is het resultaat van een ontmoeting die de pas opgerichte actiegroep ‘Organisashon Pro Akshon Kalidat Duradero’ gisteren met de fracties van MAN en PAR heeft gehad. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 13 januari 2017.

Het burgerinitiatief is ontstaan als gevolg van irritaties van een aantal burgers, dat zij vaak zonder stroom komen te zitten omdat Aqualectra aan het schakelen is.

'Het probleem van onvoldoende stroom wordt met de dag nijpender. Er zijn verschillende wijken die dagelijks zonder stroom komen te zitten. Op Wacawa is het zelfs gebeurd dat de bewoners twee dagen lang zonder stroom zaten, dat is onmenselijk. Het gaat om klanten die Aqualectra betalen voor stroom. Als ik mijn rekening niet betaal, dan word ik afgesloten. De voormalige directeur Casperson heeft zeven jaar geleden al gewaarschuwd dat de klad erin zou komen als de nodige investeringen uitbleven', aldus Phyllis Hernández, woordvoerder en oprichter van het burgerinitiatief.


Uit gesprekken met deskundigen is het de groep duidelijk geworden, dat Aqualectra dagelijks met een tekort van 29 à 30 megawatt kampt. 'Zij hebben nooit een reserve waar ze op terug kunnen vallen, ze blijven maar schakelen. Klanten ondervinden schade omdat apparaten door de stroomuitval defect raken, voor hen is het lastig om een claim in te dienen. Klanten zeggen dat ze maar een schijntje krijgen als ze een claim indienen. Zij zijn ook niet op de hoogte van de clausule voor geleden schade, het is niet bekend wanneer iemand wel of niet daarvoor in aanmerking komt.'

Aqualectra is niet transparant en geeft ook geen inzage in het financieel beleid van de nv, zo oordeelt de actiegroep.


Het complete artikel is slechts een klik verwijderd van hier.

Evaluatie vier justitiële consensusrijkswetten heeft nog niet geleid tot een gezamenlijke ‘Koninkrijks-reactie’

'Kamerleden in Nederland moeten meer geduld hebben en politici op eilanden meer daadkracht'Ondanks het feit dat de vier justitiële consensusrijkswetten vijf jaar na de staatkundige ontmanteling uitvoerig geëvalueerd zijn, is het nog niet gelukt een gezamenlijke ‘Koninkrijks-reactie’ op deze evaluatie te formuleren. De boodschap vanuit Nederland om met elkaar in gesprek te gaan hierover komt blijkbaar niet over. Enerzijds moeten de politici in Nederland meer geduld hebben en de politici op de Caribische eilanden meer daadkracht tonen. Dat is de mening van Olaf Wilders, werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 13 januari 2017. 

Hij woonde op Curaçao rond 10 oktober 2010 en schreef een boek over het proces van de staatkundige veranderingen. Wilders tekende zijn mening onlangs op in het Nederlands Juristenblad. Het is actueel gezien het Interparlementair Koninkrijsoverleg (Ipko) dat op dit moment op Curaçao plaatsvindt en waar onderwerpen als de consensusrijkswetten en de visie op het Koninkrijk belangrijke agendapunten zijn.

De consensusrijkswetten hebben nog niet helemaal hun beslag gekregen, en door de evaluatiecommissies worden aanbevelingen gedaan. Maar, zo concludeert Wilders, de consensusrijkswetten zullen alleen werken binnen een goed functionerende democratie, bij betere sociaal-maatschappelijke omstandigheden en meer vertrouwen van de burgers in hun economische en maatschappelijke toekomst. En daar schort het volgens Wilders nog aan.

Hij betoogt: 'Economisch en sociaal-maatschappelijk zijn de landen in het Caribisch gebied kwetsbaar en biedt een Koninkrijksverband in zekere zin veiligheid. Waar het streven naar meer autonomie voor de eilanden vanuit cultureel en historisch oogpunt begrijpelijk is, zijn er tegelijkertijd grote zorgen. De landen in het Caribisch gebied worden gekenmerkt door omstandigheden die al decennia lang de discussie over meer autonomie en de onderlinge relaties van de landen in ons Koninkrijk beïnvloeden.'

Met ‘omstandigheden’ bedoelt de auteur problemen als integriteit van het openbaar bestuur, de invloed van de (internationale) criminaliteit, de grote sociaal-economische verschillen tussen groeperingen in de samenleving en het vertrek van vele bewoners van de eilanden naar onder andere Nederland. Het is door deze omstandigheden dat het ‘onderdeel blijven van het Koninkrijk’ door Nederland aan voorwaarden verbonden is.

'Deel uitmaken van het Koninkrijk schept verplichtingen, vooral op het gebied van deugdelijk bestuur, financiën en rechtshandhaving', zo stelt de auteur vast. Maar, tegelijkertijd concludeert hij dat het hierbij opgelegde Westerse bestuursmodel niet blijkt te passen.

Klikt u hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

110e Geboortedag Sophie Redmond zaterdag 14 januari herdacht in Amsterdam Zuidoost

Stichting Between the Lines/radio Double7FM organiseert sinds 2013 dr. Sophie Redmondlezing. 


De 110e geboortedag van Sophie Redmond wordt zaterdag 14 januari herdacht met een ceremonie en een bloemlegging op het plein dat naar haar vernoemd is in Amsterdam Zuidoost. De ceremonie, die om twaalf uur ’s middags Nederlandse tijd plaatsvindt, loopt gelijk met een soortgelijke bloemlegging bij haar standbeeld in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in Suriname. Met voordrachten wordt aandacht geschonken aan het maatschappelijke nalatenschap van deze bijzondere vrouw. 

Het leven van Dr. Sophie Redmond stond in het teken van positieverbetering van (Surinaamse) vrouwen. Ze was er voor de minder draagkrachtigen en kwetsbaren in de samenleving. Dr. Sophie Redmond was de eerste zwarte vrouw die een opleiding tot arts met succes wist te doorlopen, maar was ook politiek en cultureel actief.Ze schreef geëngageerde toneelstukken, verzorgde gezondheidsvoorlichting op de radio en speelde graag viool. Sophie Redmond heeft bewezen dat je als vrouw heel veel kan bereiken en daarmee was/is ze een heuse rolmodel.

De Stichting Between the Lines/radio Double7FM organiseert sinds 2013 jaarlijks de dokter Sophie Redmondlezing. Tijdens deze activiteit wordt ook de Gouden Vioolspeld uitgereikt aan een vrouw die die zich in de geest van Sophie Redmond vrouwen inspireert en gezien wordt als een rolmodel vanwege buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied. In 2013 aan schrijfster Thea Doelwijt, 2014 aan zangeres Annemarie Hunsel, 2015 aan Cardioloog Harriette Verwey en 2016 aan zangeres/actrice Gerda Havertong.

De eerst volgende Dr. Sophie Redmondlezing en uitreiking van de onderscheiding voor dit jaar vindt plaats op 25 maart. Bij deze ceremonie zal aandacht gevraagd worden voor het maatschappelijke nalatenschap van deze bijzondere Surinaamse vrouw.

Datum : zaterdag 14 jan. 2017 
Tijd : 12.00 – 13.00 uur 
Locatie : Sophie Redmondplein, Amsterdam Zuid Oost

Stichting 1 voor 12 toont weer humaan gezicht door man met ernstige beenwond te hulp te schieten

54-Jarige man zit week aan Waterkant met serieuze beenwond zonder enige steun


De Stichting 1 voor 12 heeft de helpende hand toegestoken aan de 54-jarige Rudolf Amatkasidi die al ruim een week aan de Waterkant zat met een ernstige verwonding aan zijn been. Volgens Louis Vismale van Stichting 1 voor 12 was de geur van rottend vlees overduidelijk. 'Hij moet nu worden geholpen', aldus Vismale in een donderdag 12 januari 2017 uitgegeven persbericht.

Amatkasidi werd met een ambulance vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor behandeling. De stichting, die opdraait voor de kosten van de ambulance, zegt dat de hulp van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting ook is ingeroepen.


De man heeft geen ziektekostenverzekering, is verzwakt en praat moeilijk. Hij vertelt, dat hij ruim twee maanden geleden de arts heeft bezocht en dat zijn been toen alleen opgezwollen was en een beetje zeer deed. 'Ik probeerde weer te gaan, maar mijn zoon heeft mij niet gebracht. Hij heeft mij alleen thuisgelaten zonder eten. Ik heb geen geld.'

Amatkasidi is naar de stad gekomen in de hoop dat er iets zou gebeuren. Het geld dat hij had gespaard is opgegaan aan een relatie die hij had. Hij had al bij drie verschillende mensen aangeklopt voor hulp, maar die weigerden hem te helpen.

Vismale zegt dat ze de man niet zo konden laten. Hij hoopt alleen, dat ze niet te veel kwijt zullen zijn aan ligdagkosten.

Patricia Etnel, NPS: 'Het is schandalig wat deze regering doet met het onderwijs'

'Het is afkeurenswaardig dat de president dit toelaat'


'Ik ondersteun de leerkrachten volkomen. Ik vind het schandalig wat deze regering doet met het onderwijs, evenals hoe de minister van Onderwijs omgaat met deze kwestie. Het is afkeurenswaardig dat de president dit toelaat.' Dit zegt parlementslid Patricia Etnel (NPS) tevens lid van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, donderdag 12 januari 2017 in het Dagblad Suriname. 

Volgens Etnel is de rol van de leerkracht niet te onderschatten. 'De leerkrachten hebben een zeer belangrijke rol bij het begeleiden en opvoeden van de leerlingen/kinderen. Daarom moeten de leiders hun afspraken nakomen.'

Etnel vindt, dat de president helemaal geen belangstelling heeft voor de problemen van het volk.

De parlementariër beklemtoont, dat de leerkrachten niet alleen strijden voor een loonsverhoging, maar ook voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs. 'Aan het eind van 2010 was het gemiddelde loon van de leerkracht Amerikaanse dollar 850 (op een koers van Srd 2,35) per maand. Anno 2017 verdient dezelfde leerkracht 266 Amerikaanse dollar (bij een koers van Srd 7,50). Fa yu kan wroko so tranga fu go achteruit in salaris? Als het goed gaat met onze leerkrachten, zal het automatisch goed gaan binnen het onderwijs', aldus Etnel.

Venezolaans parlementslid oppositie Caro gearresteerd in bezit wapens en explosieven

Gilber Caro lid van Voluntad Popular die tot de extreem harde oppositie wordt gerekend


Een Venezolaans parlementslid van de oppositie is gearresteerd in het bezit van wapens en explosieven. Dat heeft woensdagavond de nieuwe vice-president van Venezuela, Tareck El Aissami, meegedeeld, zo berichten diverse nationale en internationale media donderdag 12 januari 2017.

De arrestant, Gilber Caro, is lid van Voluntad Popular (Volkswil), een partij die tot de extreem harde oppositie wordt gerekend. Ook de rabiate antichavist Leopoldo Lopez, die al bijna drie jaar achter de tralies zit, behoort tot de VP, die voorstander is van gewelddadig protest.

Hoewel Caro 'in flagrante overtreding' werd opgepakt, pikt de nieuwe parlementsvoorzitter, Julio Borges, de arrestatie niet. Hij vindt die 'onaanvaardbaar' en roept op tot inachtneming van de parlementaire immuniteit:


Borges maakt deel uit van het rechtse oppositieverbond MUD (Tafel voor Democratische Eenheid). Venezuela verkeert al een tijdje in een zware politieke en economische crisis.


(Red. De Surinaamse Krant/De Standaard/Twitter/Daily Mail)Venezuela arrests opposition lawmaker and critical general

CARACAS, Venezuela (AP) — Venezuelan officials jailed a second opposition figure Thursday as tensions mounted in the economically struggling South American country.

Officials re-arrested former Gen. Raul Baduel, saying he had been conspiring to overthrow the government. Baduel was once a high-ranking member of the administration of late President Hugo Chavez, but later became critical of the socialist party. Baduel was freed from prison in 2015 after serving six years on corruption charges.
On Wednesday, officials arrested substitute lawmaker Gilber Caro from a hardline opposition party on weapons charges.

FILE - In this Dec. 10, 2007, file photo, Venezuela's former Defense Minister Raul Baduel speaks during an interview with the Associated Press at his office ...
FILE - In this Dec. 10, 2007, file photo, Venezuela's former Defense Minister Raul Baduel speaks during an interview with the Associated Press at his office in Caracas. Venezuelan officials jailed Baduel on Thursday, Jan 12, 2017, saying he had been conspiring to overthrow the government. (AP Photo/Fernando Llano, File)

The arrests come as a fledgling "anti-coup" unit inside the government targets what it calls renewed opposition attempts to destabilize the country.

Human rights groups said the arrests go against the government's recent freeing of several jailed activists as part of Vatican-sponsored mediation effort. The opposition is asking the government to free dozens of prisoners widely considered political prisoners as part of the dialogue process.

The government said Baduel had violated the terms of his parole. Baduel and members of the opposition have always maintained that initial arrest for corruption was a ploy to punish him for speaking out against the government. His son Adolfo Baduel said on Twitter Thursday that his father had not violated any conditions of his parole.

Caro was arrested at a highway toll station after police said they found a gun and explosives in his car. His Popular Will party said the weapons were planted to frame him.

On Thursday, the opposition coalition rejected a ruling by the Supreme Court overturning congress' declaration that President Nicolas Maduro had abandoned his post. The opposition-controlled congress approved the symbolic resolution at the start of the week, saying Maduro is neglecting his duties as the country spirals into a deep depression.
Some in the opposition are pushing for a new round of street protests while others in the factious coalition are advocating attending a round of talks with the government scheduled for Friday. Opposition leaders have said they won't participate in the meeting unless the government releases more than 100 political prisoners.

Last year, the government released 43 opposition activists, including high-profile former presidential candidate Manuel Rosales, but jailed 55 others, according to Alfredo Romero, executive director of Foro Penal, a group of lawyers that defends dozens of jailed activists.

FILE - In this Jan. 11, 2016, file photo, opposition activist Gilbert Caro, left, and LilianTintori, wife of opposition jailed leader Leopoldo Lopez, arrive ...
FILE - In this Jan. 11, 2016, file photo, opposition activist Gilbert Caro, left, and LilianTintori, wife of opposition jailed leader Leopoldo Lopez, arrive at the National Assembly in Caracas, Venezuela. Caro was detained Wednesday, Jan. 11, 2017, at a highway toll station after police said they found a gun and explosives in his car. His Popular Will party said the weapons were planted to frame him. (AP Photo/Fernando Llano, File)


Read more: http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-4113192/Venezuela-arrests-opposition-lawmaker-weapons-charges.html#ixzz4Var9fkWY
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook