maandag 16 januari 2017

Voetganger (51) in AZP overleden aan gevolgen aanrijding

Jodha Autar is vrijdagavond 13 januari op Noordpolderdamweg van achteren geschept door auto


De 51-jarige Jodha Autar is zaterdag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden aan de gevolgen van een aanrijding. De man werd vrijdagavond op de Noordpolderdamweg van achteren geschept door een auto. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 16 januari 2017.

Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen op het wegdek aangetroffen door de politie.

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de automobilist vanuit de Vijfde Rijweg kwam en richting de Vierde Rijweg reed. Ter hoogte van het Doebe project hield de bestuurder, die vermoedelijk met een hoge snelheid reed, geen rekening met de voetganger die in dezelfde richting liep.

Het slachtoffer werd in een ambulance  afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. Het rijbewijs van de automobilist is hangende het onderzoek ingevorderd.

KLM Boeing 747 onderweg naar Nairobi, Kenia, keert terug naar Schiphol vanwege technisch mankement

Zelfde toestel kampte zaterdag 14 januari op vlucht Paramaribo-Amsterdam met valse brandmelding


Een Boeing 747 van KLM die onderweg was naar Nairobi in Kenia, is vanavond, maandag 16 januari 2017 (Nederlandse tijd), veilig teruggekeerd op Schiphol nadat een technisch mankement was ontdekt. Aan boord waren 376 passagiers. Volgens een woordvoerster van de KLM werd het mankement buiten het Europese luchtruim ontdekt. Wat er aan de hand was, kon ze niet zeggen. Bij de landing waren geen voorzorgsmaatregelen nodig. Dit berichten onder andere de NOS en De Telegraaf.

Besloten werd naar Schiphol terug te vliegen, omdat daar een gecertificeerde technicus de reparatie met gecertificeerde onderdelen dient uit te voeren en omdat naar omstandigheden de overstapmogelijkheden voor de passagiers dan het grootst waren. De vliegveiligheid was niet in het geding.

Het toestel, dat rond het middaguur was vertrokken, kwam kort voor acht uur vanavond aan bij de gate op Schiphol. De passagiers krijgen op de luchthaven begeleiding van extra grondpersoneel. Gekeken wordt wie er maandagavond opnieuw naar Nairobi kunnen vertrekken en wie dat dinsdag na een overnachting doen.

Opmerkelijk is het, dat zaterdag hetzelfde toestel (City of Lima - zie foto - Bron: visitingphx), onderweg van Paramaribo naar Amsterdam, met een valse brandmelding kampte. Dat probleem was verholpen. Dat er nu weer wat aan de hand is, noemt de woordvoerster 'puur toeval'. De hulpdiensten op Schiphol stonden zaterdag klaar, maar uiteindelijk bleek het loos alarm. Volgens de KLM-woordvoerster ging het vandaag op de vlucht naar Nairobi niet om een brandmelding, maar zij kan niet zeggen wat er dan wel mis was.

De City of Lima uit 1991 heeft een geschiedenis van incidenten, vooral op vluchten naar het Caribisch gebied. In 2009 keerde de Boeing 747 op de luchthaven van Curaçao voor vertrek terug naar de gate omdat ruim 20 passagiers wilden uitstappen. Ze vertrouwden het toestel niet meer, schreef de website Luchtvaartnieuws.nl destijds. Het toestel zou op de Antillen een 'bedenkelijke reputatie' hebben gehad.

Zeker vijf doden en vijftien gewonden bij schietpartij in nachtclub Mexicaanse kustplaats

Onder de doden twee Canadezen, een Italiaan en Colombiaan


Bij een schietpartij in een nachtclub in de Mexicaanse kustplaats Playa del Carmen zijn afgelopen nacht zeker vijf doden en vijftien gewonden gevallen. Volgens de procureur-generaal van de staat Quintana Roo zijn onder de doden vier buitenlanders: twee Canadezen, een Italiaan en een Colombiaan. Vier mensen zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident, maar volgens beveiligingsmedewerkers was er sprake van één schutter. Dit berichten vele Mexicaanse en internationale media vandaag, maandag 16 jauari 2017.

Tijdens het feest in de Blue Parrot Beach Club in de Caribische kuststad opende de dader het vuur op de feestgangers. In de club werd een van de laatste feesten gehouden van het BPM festival, waarbij in tien dagen tijd 375 dance-artiesten uit verschillende landen optreden. In lokale media wordt gespeculeerd dat de schietpartij met drugsgeweld te maken zou hebben, maar dat is niet bevestigd.


De schietpartij is een grote klap voor het Mexicaanse toerisme, een van de weinige lichtpuntjes in de zwakke Mexicaanse economie.


 De staat Quintana Roo en het omliggende schiereiland Yucatan zijn van oudsher minder gewelddadig dan andere delen van Mexico. Maar, door de vele buitenlandse toeristen en een bruisend nachtleven, is er een belangrijke afzetgebied voor drugs ontstaan in en rond Playa del Carmen.

(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/El Sol de Puebla/Telegraaf)

Kluis leeggeroofd bij Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, SBB

Geslaagde inbraak ondanks aanwezigheid bewakers en alarminstallatie...


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, maandag 16 januari 2017, dat afgelopen nacht is ingebroken in het gebouw van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aan de Martin Luther Kingweg. De inbrekers hebben volgens het dagblad flink huisgehouden. Zij hebben al het geld in kantoor gestolen. 

Het waren grotendeels retributiegelden van de concessiehouders.

De politie van Livorno kreeg vanmorgen rond  kwart voor acht uur de melding van de inbraak. Er zijn in totaal zes kantoorruimtes overhoop gehaald. In een van de ruimte was een kluis en die werd geforceerd.

De daders zijn via een buitentoiletruimte op het dak geklauterd en hebben zich toen via de vliering toegang tot de kantoorruimtes verschaft. Opmerkelijk in deze zaak is, dat het gebouw voorzien is van bewakers en er is ook een alarminstallatie die effectief was aangesloten.

OAS in Paramaribo dreigt uit kantoor te worden gezet

Overheid zou een betalingsachterstand van zestien maanden hebben


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Suriname, waarvan het kantoor gevestigd is aan de Fredericistraat 5a in Paramaribo, dreigt dakloos te worden. Dit schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 16 januari 2016, uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen. 

Een overeenkomst gesloten tussen de overheid en de OAS verplicht de overheid om de huur van het kantoorpand van de OAS in Suriname te betalen. Dit is in de afgelopen zestien maanden niet het geval geweest, waardoor de OAS de consequenties ervan moet dragen. Suriname heeft zich wederom niet gehouden aan betalingsverplichtingen.

Parlementariër Riad Nurmohamed van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt in een reactie, dat op basis van de begroting van 2017 geconcludeerd kan worden, dat er inderdaad sprake is van een betalingsachterstand van de overheid.

Bestuurder dieplader op Martin Luther Kingweg verongelukt

Door nog onbekende reden belandt man  (61) met zijn truck in de trens langs weg


De 61-jarige Humro Pahlad (61) is vanmorgen, maandag 16 januari 2017, rond elf uur dood aangetroffen langs de Martin Luther Kingweg, ter hoogte van het Biga Project voorbij Blauwe Meer. Een ingeschakelde arts constateerde een halswervelfractuur. Het is nog niet duidelijk hoe het slachtoffer is komen te overlijden. Hij was bestuurder van een dieplader. Dit melden diverse media.

De bestuurder reed kort voor het incident over de Martin Luther Kingweg weg richting Paramaribo. Door tot nog toe onbekende reden belandde hij in de langslopende trens (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd).

President Bouterse overweegt instellen zelfstandig ministerie van Communicatie of apart directoraat

BuZa-minister Badrising zou zelf aandringen om vervangen te worden vanwege gezondheidsredenen

Directeur Proeve van DSB zou weer gepolst worden voor functie governor CBvS


Informatie moet erg belangrijk worden in een nieuw gereshuffeld kabinet van president Desi Bouterse. Naar verluidt - zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 16 januari 2017 - wordt overwogen om een ministerie van Communicatie in stellen, of op zijn minst een directoraat dat de informatieverschaffing ter hand moet nemen. Bouterse is niet tevreden over de informatie naar het publiek toe. 

Met het mogelijk op te zetten nieuwe ministerie of directoraat zal een zoveelste poging worden ondernomen om de informatiestroom te centraliseren en op te voeren.

Inmiddels draait volgens de Ware Tijd de namencarrousel in verband met de op handen zijnde reshuffeling van het kabinet overuren. De redactie schrijft te hebben vernomen, dat de ministers die plaats moeten maken, al door Bouterse zijn geïnformeerd.

Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken (BuZa) zou niet terugkeren, maar niet vanwege ontevredenheid over haar functioneren, maar omdat zij zelf reeds lange tijd zou aandringen op vervanging wegens gezondheidsredenen.

Verder zouden Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en Siegfried Wolff van Openbare Werken een stap terug moeten doen.

Zou het plan van het ministerie van Communicatie vaste vorm krijgen, dan zou ook Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme moeten gaan, omdat dat ministerie dan zou worden opgedeeld. Sommige taken zouden naar andere ministeries worden overgeheveld. Slechts Communicatie zou overblijven, maar dan in de zin van overheidsvoorlichting.

Naar verluidt kan de herschikking nog veel kanten uit. Zo zouden ook de positie van minister Faizel Adboelghafoer van Sport- en Jeugdzaken en zijn collega Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting onzeker zijn.

De redactie van de Ware Tijd schrijft verder te hebben vernomen, dat het Kabinet van de President voorzichtig zou aftasten of Sigmund Proeve nu wel beschikbaar is voor de functie van governor van de Centrale Bank van Suriname. Een eerdere poging om de directeur van De Surinaamsche Bank over te halen om die functie te gaan bekleden strandde.

De naam van vakbondsman Hooghart zou rondzingen voor een ministerspost....

Hooghart: 'Ik ben altijd in regering geweest'

'Ik zie geen reden om mensen op straat te brengen' 


De felle kritiek die al enige tijd wordt geleverd op vakbondsman en NDP-Assembleelid Ronald Hooghart kan hij niet plaatsen. Delen van de gemeenschap vinden, dat hij tegenwoordig onvoldoende opkomt voor de ambtenaren die hij vertegenwoordigt bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). Daarnaast wordt hij beschuldigd van verraad vanwege het feit, dat hij zijn oude politieke partij de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft verlaten voor de grootste partij in de coalitie: de Nationale Democratische Partij (NDP), zo schrijft de nieuwswebsite Suriname Herald vandaag, maandag 16 januari 2017.

Ook wordt er gezegd, dat hij geen kritiek levert op het huidige beleid, omdat hij zelf deel uitmaakt van de regering. 'Men moet me niet komen zeggen, omdat mi de in regering now; ik ben altijd in regering geweest', zegt Hooghart.

Hij beweert dat hij nu geen reden ziet om mensen op straat te brengen. Eerder beweerde hij - zoals zijn partijvoorzitter en president Desi Bouterse ook regelmatig pleegt te doen - dat buitenlandse machten nog steeds grote invloed willen hebben op Suriname.

Hij merkte eerder ook op, dat het Surinaamse volk verwend is. De vakbondsman en politicus is onlangs weer flink onder vuur genomen om uitspraken die hij heeft gedaan over zijn collega vakbondsleider Wilgo Valies. Laatstgenoemde zou volgens Hooghart geen echte vakbondsleider zijn, omdat hij een dubbele agenda zou hebben.

Recente geruchten beweren, dat Hooghart ook een ministerspost zal krijgen na de aangekondigde reshuffeling van het huidige kabinet. Maar, deze geruchten zijn nog niet bevestigd door de officiële instanties.

(Red. De Surinaamse Krant/Suriname Herald)

Leerkrachten zijn vijfde stakingsdag ingegaan met bijeenkomst in Theater Unique en demonstratie naar parlement

'Een eis is ingewilligd, gemuteerde leerkrachten A.R. Leeuwinschool gaan terug naar school'

Bondsvoorzitter Valies: 'Het schijnt dat regering wil nagaan of wij genoeg adem hebben, wij gaan volhouden, u laat zich niet intimideren door niemand'


'Wij willen niet meer pinaren, wij willen een goed salaris. Onze eerste eis is ingewilligd. De gemuteerde leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool gaan terug naar hun school', woorden van Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), vanochtend, maandag 16 januari 2017, gericht aan stakende leerkrachten in Theater Unique in Paramaribo (zie foto - Bron: Starnieuws). De strijd wordt voortgezet, dat is het besluit dat vanochtend genomen is. De onderwijsgevenden zijn bereid tot het uiterste te gaan, zo schrijft Starnieuws.

Er is een gesprek geweest met de leiding van de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) over de kwestie A.R. Leeuwinschool na bemiddeling van het DOE-Assembleelid Carl Breeveld. De gemuteerde leerkrachten zullen teruggeplaatst worden op de school. Valies is blij dat deze aangelegenheid opgelost is.

De leerkrachten zijn na de bijeenkomst in de theaterzaal naar het gebouw van De Nationale Assemblee gegaan.

Valies roept de regering op om de leerkrachten niet te tarten. Een delegatie van de BvL en de ALS was donderdag naar De Nationale Assemblee gegaan. Daar werd afgesproken met voorzitster Jennifer Geerlings-Simons, dat er een gesprek komt met de regering, maar, zo zegt Valies, hij heeft nog steeds niks gehoord van de regering.

Vanaf vandaag zullen de leerkrachten gericht naar de scholen gaan. Alle scholen moeten dicht. 'Het schijnt dat de regering wil nagaan of wij genoeg adem hebben. Of wij bereid zijn en staat zijn vol te houden. Wij gaan volhouden. U laat zich niet intimideren door niemand. Geef niet op. U vecht niet alleen voor uzelf maar ook voor de toekomst zodat jongeren die straks overnemen geen armenaren worden, maar met waardigheid worden behandeld', sprak Valies.

'De strijd gaat door tot het bittere einde, de leerkrachten willen dat de herwaardering nu ingaat. Er wordt niet gewacht tot maart, zoals de regering voorstelt. Leraren komen in beweging. Wij gaan naar het parlement om te vragen wat er met onze zaak is gebeurd. Wij willen een oplossing.'

Werkvergunning van huisarts voortaan drie jaar geldig en niet meer levenslang

Ministerie van Volksgezondheid wil vestigingsbeleid huisartsen aanpakken met wet- en regelgeving


Dit jaar moet iedere huisarts zich opnieuw laten registreren voor een werkvergunning, die voortaan niet meer levenslang, maar voor slechts drie jaar geldig zal zijn. Huisartsen die pas de vergunning van het ministerie van Volksgezondheid hebben ontvangen, hoeven zich niet opnieuw te laten registreren. Deze maatregel maakt deel uit van het vestigingsbeleid voor huisartsen. Het ministerie wil dit met wet- en regelgeving aanpakken. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 16 januari 2017.

'Het beleid moet verder vorm krijgen en uitgevoerd worden. We waren er eerder mee gestart, maar in de afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan wet- en regelgeving', zegt directrice Maureen Wijngaarde van Dijk van het ministerie. De huisartsen worden met deze nieuwe maatregel gedwongen zich bij te scholen, zodat ze bij de tijd blijven.

Om hun vergunning te kunnen verlengen, moeten zij binnen drie jaar een aantal punten behaald hebben. Wie daarin niet slaagt, krijgt geen toestemming meer om het beroep uit te oefenen. 'Er zal ook worden gelet op de huisvesting. We zullen bijvoorbeeld kijken hoe de poli eruitziet en of deze voldoet aan de eisen.'

In de toekomst zullen artsen die een huisartsenpoli willen exploiteren ook verplicht zijn om de eenjarige huisartsenopleiding te volgen. De opleiding bestaat sinds 2013. Vorige week zijn de eerste vier 'nieuwe' huisartsen afgeleverd. Met dit nieuwe beleid wil Volksgezondheid een einde maken aan de overbelasting van ziekenhuizen. Nog steeds melden te veel patiënten, die eigenlijk in de eerstelijnszorg behandeld moeten worden, zich voor behandeling in het ziekenhuis. Dit komt doordat de eerstelijnszorg niet altijd beschikbaar is en mensen geen andere keus hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid wil naast de huisartsen ook het beleid van apotheken aanpakken. De directrice benadrukt, dat het ministerie geen toestemming verleent aan personen die een apotheek willen of hebben, maar geen apotheker in huis hebben.

Zwemmer verdrinkt op Curaçao in de Blue Room Cave bij Sta. Cruz

Man was met een groep gaan zwemmen in populaire blauw verlichte grot


In de Blue Room (zie foto - Bron: Paradise FM), bij Sta. Cruz, is gistermiddag een man overleden. Een groep ging daar gisteren zwemmen, waarbij één persoon het moeilijk kreeg en is verdronken. De Kustwacht heeft het levenloze lichaam naar Sunset Waters gebracht, waar de politiearts de dood heeft geconstateerd, zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 16 januari 2017.

Het slachtoffer was toen nog niet geïdentificeerd.

De Blue Room, of Blauwe Kamer, bij Sta. Cruz is een trekpleister voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Vlak onder de zeespiegel bevindt zich de opening van een grot. Door daar onderdoor te zwemmen, kom je in een blauw verlichte grot terecht.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

NPS-voorzitter Rusland: 'Het is hoog tijd om verkiezingen te houden'

'President Bouterse heeft duidelijk geen draagvlak meer in de samenleving'


Het is hoog tijd om weer verkiezingen te houden. Dit stelt Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS, vandaag, maandag 16 januari 2017, in de Times of Suriname, zo bericht waterkant.net.

President Desi Bouterse en zijn regering hebben volgens de NPS-voorzitter duidelijk geen draagvlak meer in de samenleving. Zoals het er nu aan toe gaat kan het niet verder. De wisselkoersen voor de dollar en de euro blijven onrustig. Ook de prijzen van goederen en diensten lijken onbeheersbaar. Bouterse zou gewoon algemene verkiezingen moeten uitschrijven.

'Wat ons betreft zeggen wij dat de tijd is aangebroken, dat er drastische verandering moet komen in de functies die ingevuld moeten worden in het beheer van het land', zegt Rusland.

Bouterse wil ministers ontslaan, maar de vraag is of hij weet wat hij doet. Het vervangen van ministers roept eerder argwaan op, dan dat het besluitvaardigheid uitstraalt. 'Een van de belangrijkste zaken is dat vertrouwen gewekt moet worden naar de samenleving. Als de regering geen vertrouwen heeft in de dingen die ze doet, dan zijn dit soort acties gedoemd te mislukken', aldus Rusland.

FIOD doet inval bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem

Onderzoek naar buitenlandse corruptie

Bedrijf is ook actief op Curaçao waar het samenwerkt met de Curaçaose Dokmaatschappij


De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vrijdag een inval gedaan bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem. Dat bevestigde een woordvoerder van Damen vandaag, maandag 16 januari 2017, na berichtgeving door de website van zakenblad Quote, zo bericht onder andere De Telegraaf. Het gaat het om een onderzoek naar buitenlands corruptie.

De zegsman van Damen herkende zich niet in het beeld dat wordt geschetst en weigerde verder commentaar.

Damen Shipyards (zie foto - Bron: splash247.com) is een internationale scheepsbouwer met wereldwijd circa 9000 werknemers. Het bedrijf is actief in 34 landen. Damen is goed voor een omzet van circa 2 miljard euro per jaar. Per jaar levert het bedrijf onder meer 120 tot 160 schepen.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie verklaarde dat er een inval is gedaan bij een bedrijfspand in Gorinchem, waarbij administratie is meegenomen.

Het bedrijf is ook actief op Curaçao, waar zij een samenwerking is aangegaan met de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM). Damen neemt de operationele exploitatie van de scheepswerf over en investeert naar verluidt 70 miljoen gulden in verbetering van de infrastructuur van de werf, specifiek in water-, elektra- en gasleidingen, en in onderhoud van de kranen op het terrein. Ook komt er een nieuw droogdok, dat momenteel in Nederland in de steigers staat.

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Quote)

In Amsterdam-Zuidoost doodgeschoten Rosleny Magadalena werd mogelijk opgewacht door een fietser

TV-programma Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan zaak met beelden gezochte fietser

(Bron foto's: AT5)

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn vanavond, maandag 16 januari 2017, beelden te zien van een fietser die mogelijk betrokken is bij de dood van de 28-jarige Rosleny Magdalena in Amsterdam-Zuidoost. De vrouw werd op 17 november neergeschoten nadat ze haar dochtertje naar school had gebracht. Ze stierf ter plekke aan haar verwondingen op een bruggetje bij het Maldenhof, zo bericht NH Nieuws. 

Op camerabeelden is te zien, dat de vrouw op de bewuste ochtend mogelijk is opgewacht en achtervolgd door een fietser.

De politie wil graag meer informatie over deze persoon en roept mensen op naar het tv-programma te kijken.

Eerder liet de politie al weten dat het erop lijkt dat het slachtoffer een bewust doelwit was. Ze was niet bekend bij politie en Justitie.

KOB-voorzitter Nerkust jammert over afwezigheid pers bij ledenvergadering

Nerkust vindt het nodig om zijn leden over herwaarderingsprogramma te informeren


De Katholieke Onderwijzers Bond (KOB) heeft zaterdag op een algemene leden vergadering haar achterban geïnformeerd over het herwaarderingsprogramma dat de regering zal uitvoeren. Bondsvoorzitter Marcelino Nerkust, tevens president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) vond het opmerkelijk dat niemand van de pers aanwezig was, terwijl wel veel aandacht gegeven wordt aan de acties van BvL (Bond van Leraren)/ALS (Alliantie va Leerkrachten in Suriname). 'Het was puur informatie daarover', zegt hij, verwijzend naar de herwaardering. 

Zijn oproep aan de leden van onderwijsfederatie FOLS om normaal naar school te gaan en geen actie te voeren staat nog recht overeind. Nerkust, die in een vandaag, maandag 16 januari 2017, uitgebracht persbericht, spreekt van 'een goed bezette buitengewone algemene ledenvergadering', heeft bij zijn leden geen ontevredenheid geproefd. Hij zag het nut er overigens niet van in, om in te gaan op de huidige verwikkelingen op onderwijsvlak. Nerkust zei ook, dat het niet nodig is dat leden achteraf dingen roepen. De leden mochten vragen stellen over het herwaarderingsprogramma.

De KOB-voorzitter spreekt van een overeenkomst die hij mede heeft ondertekend. Hij legde uit, dat in december de regering aan hem en zijn collega van BvL/ALS, Wilgo Valies, heeft verteld, waarom het programma niet in januari uitgevoerd kan worden. Volgens Nerkust gaan de leerkrachten financieel niet achter en zij blijven iedere maand de beloofde Srd 375 ontvangen.

In haar persbericht stelt de FOLS, waartoe de KOB behoort, dat het concretiseren van het herwaarderingsprogramma eind maart geen probleem hoeft te zijn. Dit is slechts een kwestie van twee maanden later. Daarnaast moet het duidelijk zijn, dat het concept van de herwaardering, noch van de BvL, noch van de FOLS afkomstig is, maar is begonnen als een voorstel van het Kabinet van de President tot wat het uiteindelijk is geworden.

VHP heeft nu ook een zogenoemde kern te Santigron

Partijvoorzitter Santokhi: 'Het is ons te doen is om gehele Surinaamse bevolking'


De VHP heeft gisteren, zondag 15 januari 2017, een kern geïnstalleerd te Santigron in het district Wanica. Raiza King is voorzitster van de kern. Zij is alvast verzekerd van de zevende plek op de kandidatenlijst in dit district. King is lid van de Mediacommissie van de VHP en presentator van het programma 'Sranan sang e spa'. 

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei bij de installatie, dat de partij Santigron altijd overgelaten had aan partners, maar nu is het tijd om zelf diverse gebieden aan te doen en meer bekendheid te geven aan de organisatie. Santokhi zei, dat hij verheugd is dat de kernvoorzitter toegang heeft gezocht en gevonden bij de partij. Zij heeft volgens Santokhi aangetoond dat bij de VHP geen drempels bestaan om welke ambitie dan ook, door wie dan ook te realiseren.

'Laat dit gegeven voor geheel Suriname een historisch feit zijn, een voorbeeld van hoe wij ons als partij landelijk zullen profileren om u te bewijzen dat het ons te doen is om de gehele Surinaamse bevolking, anders dan in combinatie verband is geëtaleerd', zei hij.


De partijleider merkte op, dat met de bijeenkomst op Santigron wederom een stap is gezet om het thema voor 2017: Versterking van de eenheid en partnerschappen te realiseren. De VHP zal altijd doen wat zij zegt tot meerdere glorie van geheel Suriname, benadrukte hij.

Van de VHP hoeft de bevolking geen pakketten en geschenken te verwachten. 'Wat u wel mag verwachten is ondersteuning om uw eigen ontwikkelingsmogelijkheden te ontplooien en aan te wenden tot uw eigen onafhankelijkheid om in uw eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarnaast zal de partij, wanneer wij regeermacht verwerven, een zodanig financieel economisch beleid voeren dat u waar heeft voor uw noeste arbeid', zei de politicus.

Volgens hem zijn de mensen misleid geworden en hebben daarom een verkeerde keuze gemaakt. Hij is blij dat de mensen tot betere inzichten zijn gekomen 'getuige uw aansluiting bij de VHP'.

DOE belegt een 'opbouwdag' om afgelopen periode te evalueren

Tijdens Opo Yari-bijeenkomst partij wordt besloten doorstart te maken

Partijvoorzitter Breeveld erkent, dat individueel en collectief fouten zijn gemaakt


De partij van Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is bezig de interne organisatie te verbeteren. Vertegenwoordigers van de kernen en andere kaderleden komen deze week bijeen tijdens een 'opbouwdag' om de afgelopen periode te evalueren. Alle pijnpunten worden geregistreerd waarna de volgende stappen tot verdere groei gezet zullen worden. DOE wil een doorstart maken, zo bleek afgelopen zaterdag tijdens een Opo Yari bijeenkomst van de partij.

Het afgelopen jaar was voor DOE een zeer uitdagende periode. Na ongeveer een jaar deel uit te hebben gemaakt van de coalitie, kwam daar verandering in. Vanaf 8 juli 2016 draagt de partij geen regeerverantwoordelijkheid meer. Nu is DOE op het punt om een doorstart te maken. Degenen die zich teruggetrokken hebben, worden opgeroepen zich weer in te zetten conform de grondbeginselen van DOE en samen de organisatie en het land verder te ontwikkelen, zo bericht de partij vandaag, maandag 16 januari 2017.

Voorzitter Carl Breeveld gaf zaterdag toe dat individueel en collectief fouten zijn gemaakt. Daaruit heeft de organisatie geleerd en wil in de toekomst het beter gaan doen.

Over de bijdrage die de partij in De Nationale Assemblee had, was Breeveld duidelijk. DOE heeft de recente voorstellen afgekeurd waarbij de leenzucht van de regering duidelijk boventoon heeft gevoerd, zonder dat ze heeft kunnen overtuigen van de noodzaak daarvan en hoe de terugbetaling zal geschieden. De regering wenst alleen te lenen zonder dat de werkelijke oorzaak van de economische crisis wordt aangepakt. Naast de interne versterking gaat de partij zich verder richten op armoedebestrijding, corruptiebestrijding, versterking van gezinnen en scheppen van werkgelegenheid.

Het aannemen van de Anti-Corruptiewet en werken aan alle andere flankerende wetten om corruptie te voorkomen en bestrijden, blijven voor DOE hoge prioriteit. Tegelijkertijd is duidelijk dat er voldoende manieren zijn om misbruik van staatsmiddelen, omkoping en fraude te bestraffen. De Personeelswet, het Wetboek van Strafrecht, de wet ongebruikelijke transacties, CLAD-rapporten die zijn uitgebracht (Carifesta, Naschoolse Opvang, schandalen bij SBB, Luchthavenbeheer, Cassavefabriek, aankoop ambassade Parijs et cetera). Er wordt echter niets aan gedaan, omdat de wil om daadwerkelijk te handelen ontbreekt, stelt DOE.

'Ook de aankondiging van de president dat hij nu geen names and faces zal kennen en corruptie zal aanpakken achten we niet serieus, omdat er, zoals gezegd, voldoende mogelijkheden zijn om dat te doen. Wij hebben in een open brief aan de president krachtig geprotesteerd tegen het uitblijven van op tijd uitbetalen van sociale bijstand, terwijl in een missieve van de Raad van Ministers aangegeven was dat er Srd 50.000, Srd 75.000 en Srd 125.000 werd vrijgemaakt voor relatiegeschenken die ministers, de vp en de president mochten geven. Vanwege deze Open Brief, maar ook vanwege onze duidelijke stem in DNA, werd de maatregel binnen korte tijd teruggedraaid en werden de bewindslieden in één keer weldoeners naar sociale instellingen toe', meent Breeveld.

Tijdens de Opo Yari bijeenkomst werd ook de 17e verjaardag van de partij op 2 december 2016, herdacht. DOE heeft enkele bestuursleden die hun functie ter beschikking hebben gesteld, bedankt voor hun inzet.

Bee (ABOP) wil Moengo uit duisternis trekken

Buurten van Moengo worden wisselend door EBS van stroom voorzien 

Sinds digitalisering zijn bewoners ook verstoken van televisie


Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee wil dat er spoedig een oplossing komt in de stroomvoorziening in Moengo. Al geruime tijd worden diverse gebieden in Moengo om de beurt voorzien van elektriciteit,, omdat een van de twee motoren van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is uitgevallen. 

Bee zegt, aldus Starnieuws, dat hij vandaag, maandag 16 januari 2017, contact zal maken met de directie van de EBS. Hij heeft immers niet gemerkt dat er actie vanuit het staatsbedrijf wordt ondernomen.

Diverse bewoners klagen bij het bedrijf en bij instanties over het ongerief. 'Vanuit Paramaribo is nog niet gereageerd om het probleem op te lossen. De mensen in Moengo en omgeving zijn er al ontstemd over, dat zij geen televisiebeelden kunnen ontvangen sinds alles gedigitaliseerd is. Ook radio is moeilijk te ontvangen', zegt Bee.

Hij hoopt dat EBS in elk geval zo snel mogelijk ervoor zorgt dat 'Moengo niet in het donker zit'.

Petrus 'Peerke' Donders heeft op zijn 130e sterfdag in Tilburg zijn eigen glossy gekregen

'Gedachtegoed van Peerke in een ontzettend sjiek tijdschrift omgezet'


De Tilburgse zalige Petrus Donders heeft op zijn 130e sterfdag zijn eigen glossy gekregen. De Peerke werd zaterdag gepresenteerd aan bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk in het Peerke Donders-paviljoen, in het kruiswegpark dat naast het geboortehuisje van de zalige in Tilburg-Noord ligt, zo bericht het Katholiek Nieuwsblad zaterdag 14 januari 2017 op haar website. 

De Peerke is een initiatief van de Stichting Vrienden van Petrus Donders, die op die manier de aandacht wil vestigen op de betekenis voor vandaag van Tilburgs bekendste zoon.

Petrus Norbertus Donders (1809-1887) was zoon van een arme Tilburgse thuiswever. Hij wist al jong dat hij priester wilde worden, maar daarvoor ontbrak het aan geld. In navolging van zijn vader werd hij wever. Nadat een plaatselijke priester zich voor hem had ingezet, kon Donders knecht worden op het kleinseminarie, waar hij vervolgens aan de studie mocht beginnen. Als enige van zijn klas gaf hij gehoor aan een oproep van de voor Suriname verantwoordelijke missiebisschop Grooff, die om priesters verlegen zat. Na zijn priesterwijding in 1841 vertrok Donders in 1842 naar Suriname, waar hij de rest van zijn leven bleef.Peerke Donders was kapelaan in Paramaribo en missionaris in de binnenlanden. In zijn brieven spreekt hij zich fel uit tegen de manier waarop de slaven in Suriname behandeld worden. Donders werkte 27 jaar in de melaatsenkolonie Batavia, waar hij zich inzette voor het geestelijk en fysiek welzijn van de uit de samenleving gestoten leprozen.

Peerke Donders ligt sinds 1900 begraven in de kathedraal van Paramaribo.

Donders, wiens gedachtenis de Kerk vandaag viert, is 'de bekendste Tilburger ooit', zei mede-initiatiefnemer en redactielid van de glossy Paul Spapens. Nog altijd, voegde hij toe, worden mensen geïnspireerd door de werken van barmhartigheid 'en de manier waarop Peerke Donders die in de praktijk bracht'. Vandaar dat de Stichting 'de euvele moed' had om 'het gedachtegoed van Peerke en onze vertaling ervan' in een 'ontzettend sjiek tijdschrift' om te zetten. De zalige is, schrijft Spapens in de Peerke, in Tilburg 'uitgeroepen tot patroon van de mondialisering'.

Leest u hier de rest van dit artikel.

Record aan cocaïne onderschept in haven van Rotterdam in 2016

Zuid-Amerikaanse drugskartels sturen steeds grotere partijen richting Europa

(Bron foto: Duurzaam Bedrijfsleven)

Opsporingsdiensten hebben vorig jaar in de Rotterdamse haven een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen. Er is meer onderschept dan in 2014 en 2015 bij elkaar. Ook in de haven van Antwerpen werd een record aan coke gepakt. Dat blijkt uit een eigen inventarisatie van De Telegraaf, op basis van bekendmakingen door het Openbaar Ministerie (OM), informatie uit lopende onderzoeken en bronnen binnen de douane, zo schrijft Mick van Wely in De Telegraaf van vandaag, maandag 16 januari 2017.

De totale hoeveelheid over vorig jaar bedraagt zeker 14.000 kilo. Het Openbaar Ministerie Rotterdam maakt waarschijnlijk nog deze week de cijfers bekend.

De drugs met een straatwaarde van zo’n 700 miljoen euro zijn in beslag genomen door het Hit And Run Container (HARC) Team, een samenwerkingsverband van justitie, douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en zeehavenpolitie.

Politie en Justitie constateren, dat Zuid-Amerikaanse kartels steeds grotere partijen cocaïne naar Europa sturen. Vangsten van duizenden kilo’s zijn inmiddels geen uitzonderingen meer. In 2014 werd nog 7.575 kilo cocaïne onderschept in de haven en het jaar erop ’slechts’ 4.650 kilo. Opvallend zijn de enorme partijen. Zo werd in juni 4.000 kilo cocaïne ontdekt in een container met ananas uit Costa Rica. In maart leverde het doorzoeken van een container uit Curaçao 2.900 kilo op. Een vangst van 250 kilo op oudjaarsdag krikte het record nog verder omhoog.

Justitie heeft, aldus De Telegraaf, lang niet alle drugsvangsten naar buiten gebracht. Dat gebeurt doorgaans vanwege een onderzoeksbelang bij de recherche. Een voorbeeld hiervan is een omvangrijke drugsactie in de Rotterdamse haven in december. Toen de douane signalen kreeg dat een grote partij cocaïne de haven zou worden binnengesmokkeld, werden 150 containers geïsoleerd. Tientallen ervan werden minutieus doorzocht. Het OM bracht naar buiten, dat er zo’n vierhonderd kilo was ontdekt, terwijl daadwerkelijk het dubbele aantal was onderschept.

Ook de haven van Antwerpen kende een record. Hier pakten de opsporingsdiensten in het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van maar liefst 27.000 kilo cocaïne. Veel van de drugs die hier zijn onderschept waren voor Nederland bestemd. Donderdag werd nog 4.000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk.

Binnen Europa bestaat veel kritiek op Nederland. Het felst is de Spaanse drugsbestrijder en rechter José Antonio Vázquez Taín die stelt dat met de Nederlandse autoriteiten nauwelijks valt samen te werken. Naar schatting wordt in Nederland zo’n 10 procent van de gesmokkelde cocaïne onderschept.

Ontevreden reisagenten richten Initiatiefgroep Benadeelde Reisagenten op

Groep protesteert tegen keuze voor paar geselecteerde reisagenten voor speciale vluchttarieven Paramaribo-Amsterdam


Ontevreden reisagenten hebben de Initiatiefgroep Benadeelde Reisagenten onder leiding van Vinesh Kanhai opgericht. Deze groep protesteert tegen het feit, dat slechts enkele reisagenten in aanmerking komen voor speciale vluchttarieven op de route Paramaribo-Amsterdam. De reisagenten stellen, dat het Staatsbesluit met voeten wordt getreden en dat daartegen dient te worden opgetreden, aldus de groep in een zondag 15 januari 2017 uitgegeven persbericht.

Luchtvaartmaatschappijen die vliegen van Paramaribo naar Amsterdam vice versa komen steeds met speciale actietarieven en regels die slechts gelden voor een door hen geselecteerde groep reisagenten. Dit brengt volgens de initiatiefgroep het ondernemerschap, bevordering van toerisme en werkgelegenheid in gevaar.

Enkele jaren geleden is in een Staatsbesluit duidelijk geformuleerd, dat toerismebevordering en behoud van werkgelegenheid de drijfveren waren voor de regering. De KLM begon er eerst mee om IATA-agenten (International Air Transport Association) onderling te gaan indelen en heeft alleen aan vier reisbureaus goedkopere tarieven en extra bagage verkoopmogelijkheden gegeven. Dit tot grote ontevredenheid van de overige reisbureaus die klanten zagen weglopen en de monopoliepositie van de vier reisbureaus zagen groeien.

Daarna begon ook de SLM met haar selectiemodel toen die zag, dat er geen tegenacties kwamen tegen de KLM. Gelukkig heeft de SLM ingezien, dat alleen in partnerschap en wederzijds voordeel deze sector tot bloei kan komen, aldus de initiatiefgroep.

De KLM trok onlangs ook nog de zogenaamde carrierplate, de plaat voor ticketautorisatie, in van enkele agenten die minder omzet maakten. De reisagenten vinden dat de Associatie van Surinaamse Reisagenten, ASRA, niet goed functioneert. Er worden door de initiatiefgroep verwijten gemaakt aan het adres van ASRA.

Anoepkumar Bhaggan, voorzitter van de ASRA zegt in een reactie op Starnieuws, dat na bestuursoverleg vandaag, maandag 16 januari, op het persbericht zal worden gereageerd.

Bondsman Hooghart valt collega Valies aan

'Regering moet niet steeds meegaan met groepsleider Valies'

- 'Valies komt op voor een kleine groep'
- Hooghart voorstander van koopkrachtversterking en niet van salarisverhoging'....


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), vindt dat als herwaardering aan de leerkrachten gegeven wordt alle landsdienaren hiervoor in aanmerking moeten komen. Hij is overigens voorstander van koopkrachtversterking. Salarisverhogingen leiden tot inflatie. Dit is in het verleden ook al gebeurd, aldus Hooghart, die tevens voor de NDP op het pluche van De Nationale Assemblee zit. 

Hij gaf zijn visie gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, aldus Starnieuws vandaag, maandag 16 januari 2017.

Hooghart merkte op, dat sinds december 2015 Srd 100 wordt gegeven aan alle ambtenaren. Per maand gaat het om Srd 5 miljoen. In totaal is uit de staatskas sinds december 2015 Srd 70 miljoen extra uitgegeven aan ambtenaren. 'Ik wil versterking van koopkracht hebben. Dat wil zeggen er moet evenwicht komen in de financiële huishouding. Als ik geld krijg moet ik iets mee kunnen doen', stelde Hooghart. Dit is doorgegeven aan de president.

Hij vindt dat de regering niet steeds mee moet gaan met een 'groepsleider', zoals hij Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren typeert. Volgens hem komt Valies steeds alleen op voor een kleine groep. Hooghart vindt, dat de regering geen herwaardering kan geven aan één groep. 'Dat kan niet. Er is gewaardeerd in FISO (Functie Informatiesysteem Overheid). Als je herwaardering wil dan moet FISO worden geherwaardeerd', meent de CLO-voorzitter.

Op de vraag van de presentator of de regering een probleem heeft als aan onderwijsgevenden salarisverhoging wordt gegeven, zei Hooghart dat de regering altijd een probleem heeft als ze apart dingen gaat doen. De onderwijsgevenden krijgen maandelijks Srd 375 in afwachting op de herwaardering. Als de ambtenaren dat bedrag ook krijgen, dan gaat het om Srd 27 miljoen per maand. Dit leidt volgens Hooghart tot inflatie. Daarom wil hij liever koopkrachtversterking, waarbij de koers omlaag moet worden gebracht.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

In mei 1940 in Surinamerivier tot zinken gebracht Duits vrachtschip Goslar centraal in Amerikaanse documentaire

Berging resten tot roest verworden schip moet dit jaar gebeuren

(Bron foto: 'Raising the Goslar'/Facebook)
- Amerikaans bedrijf Airplane Specialist Incorporation gaat met partners uitdaging aan om Goslar uit de rivier te halen

- 'In principe is het schip zo geërodeerd, dat het eigenlijk niet meer bestaat, het valt uit elkaar'


De Goslar kan dit jaar nog uit de Surinamerivier worden gehaald. De berging van het Duitse vrachtschip, dat al 77 jaar voor Paramaribo in de rivier ligt en daar deels bovenuit steekt en verworden is tot een roestige toeristische attractie, is onderdeel van een Amerikaanse documentaire. Momenteel wordt onderzocht wat de beste manier is om het wrak uit de rivier te halen. Dit project betekent heel veel voor Suriname, stelt Ben Toppin, directeur van Sediba NV, een van de partners in deze onderneming. Zo berichtte Starnieuws zaterdag 14 januari 2017. 

Sebida N.V. is een holding die zich bezighoudt met educatie, projectontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek op sociaal-maatschappelijk niveau. Het bedrijf is in januari 2016 opgericht. Sebida N.V. heeft middels documentatie bewezen dat zij de toestemming van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gekregen om als tussenpersoon op te treden tussen de overheid en de mensen die de berging van de Goslar op zich zullen nemen en tevens de documentaire zullen maken, aldus De West van 12 december vorig jaar.

Vertegenwoordigers van het filmbedrijf, Sediba NV en Airplane Specialist Incorporation gaven 13 januari tijdens een persconferentie (zie hieronder) de stand van zaken door. Vier jaar geleden is het idee voor dit project ontstaan, deelde Toppin mee. In de film, die internationaal vertoond gaat worden, wordt niet alleen het verhaal van de Goslar en de bemanning verteld, maar de relatie tussen Suriname, Nederland en Duitsland zal ook ter sprake komen. Suriname wordt hierbij flink belicht.

De berging van het schip zal de rode draad door de geschiedkundige documentaire zijn. Het is nog niet duidelijk hoeveel het project gaat kosten. Vast staat nu, dat alles bekostigd wordt door de Amerikaanse partners. De verantwoordelijkheid wordt ook door hun gedragen, zo werd medegedeeld.Het vrachtschip arriveerde in september 1939, enkele dagen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in Suriname. Gevreesd werd voor vijandelijke schepen en daarom werd asiel aangevraagd. De bemanning telde 49 personen bestaande uit Duitsers en Chinezen. De Chinezen verzetten zich echter en werden opgepakt voor muiterij. Ze zijn later met een Italiaans schip uit Suriname vertrokken. De vijftien Duitsers zochten aansluiting bij de Duitse gemeenschap in Suriname.
Er werd een goede band opgebouwd met de Surinaamse samenleving, maar toen Duitsland Nederland binnenviel op 10 mei 1940, werden zij gevangen genomen. Nog voordat hij kon worden gepakt heeft de stuurman een luik op de bodem van het stoomschip geopend. Daags van te voren hadden de bemanningsleden de voorraad kolen, die nodig was voor de aanmaak van stoom, aan de linkerzijde van het schip opgehoopt. Daardoor kwam het schip heel snel op zijn zij te liggen toen het water nam. Op 11 mei lag de Goslar helemaal plat op zijn zij.
De Duitsers hebben enkele vluchtpogingen ondernomen, maar erden welke keer weer opgepakt. Ze werden in 1947, twee jaar na de oorlog, vrijgelaten. Jaren daarna werd gepoogd om de Goslar te verwijderen. Zonder succes, het schip brak in tweeën en zoals iedereen weet ligt het wrak er nog steeds.


 Airplane Specialist Incorporation gaat met verschillende partners die ervaring hebben met het bergen van wrakstukken, de uitdaging aan om de Goslar uit de rivier te halen. Het metaal van het wrak zal doorverkocht worden. Een groot deel zal opgekocht worden door een Duits bedrijf,  zei David Zorger, president van het Amerikaanse bedrijf, tijdens de persconferentie. 'We weten nu nog niet precies hoeveel metaal daar ligt. Dit komt door de roest en wat er al van het schip is weggenomen. We gaan het pas weten wanneer het op de weegschalen komt voordat het verkocht wordt.'

Onderstaande tekst over Zorger is afkomstig van de website van Airplaine Specialist Incorporation (klik op de link hierboven):

Mr. Zorger started his aviation career in 1979 as a mechanic and pilot. Mr. Zorger worked as a flight instructor, freight pilot and mechanic at Atlanta Air Service until his first corporate flying job in Savannah GA, where he flew and maintained a Cessna Conquest until the aircraft was sold. Mr. Zorger then worked in a aircraft sheet metal shop repairing commuter aircraft until taking a ten year position as a pilot/mechanic at the Honeybaked flight dept. Mr. Zorger started Aircraft Specialists Inc. in 1999, and is currently president of Aircraft Specialists which grew into the largest independence shop for Flexjet in the early 2000s. Aircraft Specialists now performs maintenance on Challengers, Learjets, Citations, Westwinds and Astras, along with aircraft management and aircraft sales. Mr. Zorger holds an A&P mechanic license, IA certificate, along with 10 jet aircraft type ratings with extensive international experience.


De makers van de film zijn ook op zoek naar folklore over de Goslar. Zij gaan proberen zoveel mogelijk volksvertellingen, waarin het schip centraal staat, mee te nemen in de documentaire.

De Goslar heeft door de jaren heen ten minste een kinderboek opgeleverd, 'Het geheim van de Goslar' van Gerrit Barron en Gerold Slijngard. Dat boek gaat over drie jongens die bij het zoeken naar een daar verborgen schat in spannende situaties terecht komen.

De Goslar heeft ook vaak gediend als decor op het strijdtoneel van politieke partijen. ‘NDP’ en ‘VHP’ prijken nog steeds op delen van het wrak. De Goslar wordt heel vaak aangedaan door toeristen.

De film zal Suriname promoten en toerisme op gang helpen brengen, zei Toppin. Het brengt ook een grote ontwikkeling op gang. De haven kan zich bijvoorbeeld sneller en beter ontwikkelen. Het wrak heeft nu invloed op de stroming en is een groot obstakel op de vaarweg.

Het project zelf zal minimaal honderd Surinamers de kans geven om internationale ervaring op verschillende gebieden op te doen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld mediamensen, veiligheid, catering en zakenlui.

In de volgende fase zal een oproep gedaan worden aan ingezeten om bij te dragen een het grootse project. Er moeten nog heel veel vragen beantwoordt worden, geven de trekkers aan. Vragen waarop nu de beste antwoorden en oplossingen voor worden gezocht.

Maar, het is hoogtijd dat het wrak uit de rivier gehaald wordt, benadrukte Toppin. 'In principe is het schip zo geërodeerd dat het eigenlijk niet meer bestaat. Het valt uit elkaar. Je moet het eigenlijk als oud metaal uit de rivier halen. Het is zo gevaarlijk met de stukken die afbreken die schade kunnen veroorzaken. Dus over niet al te lange tijd zal het eruit gehaald moeten worden. Dus je kunt het beter nu doen.'(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/De West/Bol.com/Airplane Specialist Incorporation/Strafkolonie.nl)

Om veroordeeld Statenlid Curaçao te kunnen schorsen moet Staatsregeling gewijzigd worden

Raad van Advies reageert op wetsvoorstel Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap Staten


Als het gewenst is dat een verdacht Statenlid die nog niet onherroepelijk veroordeeld is, uit zijn of haar functie wordt geschorst of ontzet, dan kan dat niet zomaar in een Landsverordening geregeld worden, maar moet de Staatsregeling gewijzigd worden. Dat stelt de Raad van Advies (RvA) in een onlangs op de website gepubliceerd advies op het wetsvoorstel Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap Staten (zie hieronder). Dit bericht vandaag, maandag 16 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

De initiatiefnemers beogen met deze Landsverordening de tijdelijke opschorting van het lidmaatschap aan de Staten vast te stellen bij een niet-onherroepelijke rechterlijke veroordeling, of bij een voorlopige hechtenis voor het begaan van een misdrijf.

De raad noemt hier echter de regelgeving in de Staatsregeling en citeert: 'Om lid van de Staten te kunnen zijn, is vereist dat men ingezetene van Curaçao is, de Nederlandse nationaliteit bezit, de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt en niet is uitgesloten van het kiesrecht.' En uitgesloten zijn van het kiesrecht, zo legt de raad nader uit aan de hand van een ander artikel in de Staatsregeling, is alleen mogelijk als iemand een onherroepelijke veroordeling heeft van minstens een jaar, en dat de rechter specifiek in een vonnis de persoon in kwestie het kiesrecht heeft ontnomen. Daar komt nog bij dat de ontneming van het kiesrecht als bijkomende straf door de rechter alleen mogelijk is bij bepaalde door de wet aangewezen misdrijven.Als het gaat om het ontnemen van het passief kiesrecht, dit is het recht om gekozen te worden bij verkiezingen, dan biedt de Staatsregeling wel een mogelijkheid om iemand bij Landsverordening het passief kiesrecht te ontnemen. Maar, ook hier geldt weer dat het dan moet gaan om een persoon die onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsstraf voor specifiek in de Landsverordening beschreven misdrijven. Daar komt bij dat het betrokken Statenlid ook de mogelijkheid geboden moet worden om in beroep te gaan bij het Hof van Justitie.

De RvA stelt dat in het wetsvoorstel sprake is van een ‘opschorting’ van het lidmaatschap en niet een ‘beëindiging’ van het lidmaatschap bij een ’voorlopige hechtenis’, terwijl in de Staatsregeling specifiek gesteld wordt, dat er sprake moet zijn van een ‘onherroepelijke rechterlijke uitspraak’. De raad: 'Als iemand in voorlopige hechtenis is genomen voor het begaan van een misdrijf is er nog geen sprake van een inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak en staat daardoor niet vast dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd.'

De raad vindt de voorlopige hechtenis en de niet-onherroepelijke veroordeling niet gewichtig genoeg om een beperking van het passief kiesrecht te rechtvaardigen. Behalve dat de initiatiefwet dus niet in overeenstemming is met de Staatsregeling, mist de raad ook een toets van de beperking van het passief kiesrecht aan internationale verdragen.

Verder mist de RvA in het wetsontwerp de mogelijkheid van beroep van het betreffende Statenlid. Wat tot slot ook niet klopt in het wetsvoorstel, is dat een geschorst lid nog steeds formeel lid is van de Staten en dus niet vervangen kan worden. 'De Staatsregeling kent de rechtsfiguur van ‘waarnemer van een lid van de Staten’ niet', aldus de RvA.

Op basis van dit advies heeft de politieke partij PAR vorig jaar al verklaard eraan te werken de Staatsregeling aan te passen. Voor een aanpassing in de Staatsregeling is wel een tweederdemeerderheid van de Staten vereist die akkoord moet gaan met het wijzigingsvoorstel.

Sportman Randhy Cuevas beklimt Christoffelberg op Curaçao 15 keer

Cuevas startte vlak na middernacht, eindigde iets over drie uur 's middags en haalde zo'n 25 mille op voor Ride for the Roses


De lokale sportman Randhy Cuevas heeft de Christoffelberg gisteren wel 15 keer beklommen. Dat is tweemaal meer dan de 13 keer die hij voor ogen had. Deze sportieve daad heeft zeker 25 mille opgeleverd, zo liet de organisatie van Ride for the Roses gisteren weten. Vlak na middernacht begon Cuevas aan zijn eerste klim. Toen hij in de vroege ochtend de zesde had voltooid, was dat meteen ook de vierduizendste keer dat Randhy Cuevas die berg had bedwongen, wat op zichzelf al indrukwekkend is. Maar hij ging door, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 januari 2017. 

Toen hij na de achtste keer beneden kwam, waren er al de eerste groepen, inclusief toeristen, die zelf ook aan de klim begonnen. Zij maakten foto’s met hem uit steunbetuiging. Elke keer dat hij beneden kwam, werden zijn gezondheid en gemoedstoestand gecontroleerd. Cuevas was niet moe, maar de kou van de vroege ochtend ondervond hij wel. Als dat niet het geval was geweest, had hij wellicht het aantal beklimmingen nog verder kunnen opvoeren, zo meent Stichting Ride for the Roses.

Toen Randhy tegen 13.00 uur de dertiende voltooid had, liet hij weten nog niet te stoppen. Hij haalde de 13 keer voor Ride for the Roses, maar klom vervolgens nog twee keer voor zichzelf. Uiteindelijk rondde hij om 15.15 uur de 15 keren af.

Toen Cuevas na de 15e keer de berg te hebben beklommen naar beneden kwam, wachtte voorzitter Robbin Martina van de stichting Ride for the Roses hem op met een boeket rozen, als blijk van waardering voor de bijdrage van de Curaçaose sporter voor het goede doel. Het boeket bestond uit 15 rozen – 13 witte en twee rode. Ook aanwezig waren andere vertegenwoordigers van Ride for the Roses Curaçao, zoals het Prinses Wilhelmina Fonds, verschillende supporters van het Rode Kruis, de Koninklijke Marine, het Christoffelpark, de nieuwsmedia en andere belangstellenden.

'Randhy Cuevas heeft laten zien wat het betekent je zinnen ergens op te zetten, en dan ook door te zetten om ervoor te gaan; grote inspanningen te verrichten om moeilijkheden te overwinnen', aldus Martina. 'Hij heeft hiermee nog eens bewezen een sterk karakter te hebben en zo enorm bij te dragen aan het goede doel van Ride for the Roses.'

Het financiële doel is overigens ook overtroffen, zo laat de stichting weten, die aanvankelijk minimaal 13 mille als streefbedrag had gehanteerd. 'Dankzij deze actie van Randhy Cuevas kan de penningmeester nu 24 mille bijschrijven.'

Curaçaos Kabinet-Koeiman bereid ministerspost in te leveren voor verbreding coalitie

MAN voert overleg met Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH)


Het kabinet van MAN-premier Hensley Koeiman is bereid een ministerspost in te leveren in ruil voor verbreding van de coalitiebasis van 11 naar 12 zetels in het parlement met meer stabiliteit. Dat verklaart politiek leider Jaime Córdoba van regeringspartij Pueblo Soberano (PS) vanochtend, maandag 16 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad. De sociaaldemocratische partij MAN heeft daarover gesprekken gevoerd met Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH).

Leeflang zei gisteren bij Telenotisia eerst nog niet formeel te zijn benaderd, maar zei later in een communiqué dat er een ‘oriënterend gesprek’ heeft plaatsgevonden, dat de komende dagen wordt voortgezet. UKH zou de portefeuille van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) krijgen, een post die oorspronkelijk voor Elsa Rozendal van MAN was bedoeld. Rozendal koos er tot nu toe echter voor Statenlid te blijven. PS is er in principe voorstander van de steun te verbreden, maar stelt wel condities aan de deelname van Leeflang aan het kabinet, zo laat Córdoba weten.

'Onze voorwaarden voor deelname van Leeflang aan het kabinet zijn dat zij absoluut niet mag tornen aan het vrije onderwijs, studeren in de regio en de rol van het Papiaments binnen het onderwijs. Leeflang heeft in het verleden gezegd dat, als zij bewindsvrouw zou worden, zij deze punten als eerste aanpakt. Voor PS is dat onacceptabel, daarom stellen wij ook deze voorwaarden', aldus Córdoba.

De PS-leider, zelf ook minister, stelt ook dat zijn partij de premier middels een schrijven hierop zal wijzen.

Ook politiek leidster Zita Jesus-Leito van PAR bevestigt dat er afgelopen zaterdag in Fòrti over het verbreden van de steun voor het kabinet-Koeiman (MAN-PAR-PNP-PS) en de verwarrende situatie binnen MAN is vergaderd. 'Er is inderdaad gesproken over de huidige politieke situatie binnen de MAN. Onze partij heeft vanaf het begin aangegeven open te staan voor verbreding van de steun. Wij zijn echter van mening dat MAN daarin het voortouw moet nemen. Als die partij de steun wil verbreden, dan moet zij aangeven hoe zij dat gaat doen en wat dat voor gevolgen heeft', aldus Jesus-Leito.

Het spoedberaad van zaterdag was het gevolg van een tumultueus verlopen week voor MAN, waarin onder andere Statenlid Gassan Dannawi kritiek op de leiding ventileerde en ook verklaarde dat de communicatie binnen de partij slecht is.

Om het vervolg van dit bericht te kunnen even hier klikken.

Sunil Oemrawsingh gekozen tot nieuwe partijraadsvoorzitter DA'91

Oemrawsingh bij enkele kandidaatstelling gekozen


Sunil Oemrawsingh is gisteren door de structuren van DA’91 gekozen tot de nieuwe partijraadsvoorzitter. Hij is bij enkele kandidaatstelling gekozen. De partij sprak haar waardering uit voor de bewezen diensten van de gewezen partijraadsvoorzitter, Rudi Jessurun en zijn bestuur, aldus de partij vanochtend, maandag 16 januari 2017, in een persbericht.

In het bestuur hebben naast Oemrawsingh verder zitting Y. d’Hamecourt-Pitti, V. Ramlal, W. Meyer, V. Ajodhia, A. Asinga en D. Chotkan.

Het verkiezingscollege gaf aan dat de nieuw gekozen bestuursleden voldoen aan zowel de statutaire als wettelijke vereisten.

Partijvoorzitster Angelic Alihusain-Del Castilho hield de structuren voor, dat de nieuw gekozen bestuursleden invulling geven aan het profiel noodzakelijk voor de vernieuwing en hervorming die de partij voorstaat, zowel intern als in het naar buiten treden. Volgens haar is het nieuw gekozen bestuur representatief qua gender, leeftijd, evenals professionele en persoonlijke achtergronden. In zijn dankwoord gaf Oemrawsingh aan.

'Om ons land uit het moeras te halen, moeten wij aan het eerste vereiste voldoen, een sterke organisatie, een sterke DA’91 te maken.'

De partij richt zich nu op inhoud geven aan de ontwikkeling van het toekomstplan. De oproep is naar de achterban en de Surinaamse samenleving om het pad van traditionele politiek te verlaten en te kiezen voor politieke vernieuwing, stelt DA'91.

'Project Meldpunt Kindermishandeling in Nickerie zeker niet van de baan'

Minister Van Dijk-Silos: 'Project nog niet van de grond gekomen door geldgebrek'


Het project Meldpunt Kindermishandeling in Nickerie is door geldgebrek niet van de grond gekomen, maar het is zeker niet van de baan, zegt minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, vandaag, maandag 16 januari 2017, in de Ware Tijd. Ze zal weer een poging wagen om het project tegen eind dit jaar te realiseren. 

'We moeten het geld ervoor van UNICEF (het kinderfonds van de Verenigde Naties) krijgen.'

Alle meldpunten die geopend zijn, zijn volgens haar 'bedelend' tot stand gekomen. 'We hadden al een plek om in Nickerie te beginnen, maar door omstandigheden is het project mislukt.' Ze hoopt dat districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh zal helpen met het realiseren van een meldpunt.

'Als we kijken naar de cijfers van aangiftes van kindermishandeling, dan rechtvaardigt dat een meldpunt waar mensen kunnen aankloppen voor hulp.'

Deze week wordt de pilot van het project te Apoera afgesloten en zal de minister op basis van de cijfers besluiten hoe verder te gaan.

Ze zegt verdrietig te worden als ze naar de cijfers in Coronie kijkt. Van het meldpunt Latour in Paramaribo heeft ze nog geen informatie.

Van Dijk-Silos noemt aangifte bij de politie een te hoge drempel voor de mensen. Het systeem dat nu wordt toegepast is er één dat UNICEF geweldig vindt, gezien de beschikbare resultaten. 'Het project heeft erin geresulteerd dat mensen bewust zijn geworden, waardoor je meer meldingen krijgt. Wij moeten verder gaan werken aan de bewustwording.' De bewindsvrouwe zegt verder, dat ook scholen actief zullen worden betrokken bij de oplossing van dit probleem. Daarnaast zal er gebruik moeten worden gemaakt van buurt- en andere organisaties om erachter te komen waar kinderen misbruikt en mishandeld worden.

VHP-voorzitter Santokhi: 'Reshuffeling niet de oplossing voor 's lands problemen'

'Deze president en zijn adviseurs houden de crisis in stand'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vindt dat reshuffeling van het kabinet niet de oplossing is van de vele problemen die het land teisteren. 'Nak' panya is evident. Er zijn geen uitwijkmogelijkheden meer. Wij hebben al eerder betoogd dat wij met deze regering niet bovenuit de crisis zullen komen, omdat deze regering onder leiding van deze president en zijn adviseurs de crisis in stand houden', zegt Santokhi vanochtend, maandag 16 januari 2017, op Starnieuws. 

Wat er moet gebeuren is dat deze president zijn mandaat teruggeeft en nieuwe verkiezingen uitschrijft, meent de partijleider van de VHP.

'Laat het volk bepalen wat er moet gebeuren nu wij regelrecht afstevenen naar de bodem van het ravijn. President, uw volk pinaart, drai a anu pari a boto zoals beloofd tijdens uw jaarrede.'

Het regeerbeleid is totaal vastgelopen en de crisis onbeheersbaar als gevolg van het onvermogen van de totale regering om goed beleid en bestuur te garanderen, concludeert Santokhi. 'En omdat de problemen elke dag groter en erger worden, zou het van wijs besluit getuigen van de president om het totale regeerteam te vervangen door deskundigen of haar politiek mandaat terug te geven aan het volk van Suriname.'

De crisis zal net zolang duren als deze regering onder leiding van deze president aanzit, voorspelt de VHP-voorzitter. Ook met een gereshuffeld kabinet zal het beleid niet verbeteren. 'Wat kunnen de bewindslieden ook de nieuwe zonder geld. Niets, nada, noti, orah bisoh opoh opoh, kuchna, ningun, et cetera.'

Minister Van Dijk-Silos wil snel regulering backtrack-route tussen Nickerie en Guyana

Ontevredenheid en boosheid onder boothouders over harde optreden militairen en politie

'Passagiers uit Suriname kunnen slechts op vertoon van ID-kaart Guyana bezoeken, maar andersom wordt van Guyanezen geldig paspoort gevraagd' 


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie wil de backtrack-route in Nickerie zo snel mogelijk reguleren. Om ordening te brengen is de bewindsvrouwe afhankelijk van verschillende instanties. Zij had zaterdag een ontmoeting met de boothouders (zie foto - Bron: Furgel Hek). De verhoogde controle die nu wordt uitgevoerd op de backtrack-route zal worden voortgezet door de politie, militairen en andere instanties. De minister heeft samen met districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, de gewestelijke politiecommandant Widjaikumar Oedit en regiocommandant van het Nationaal Leger, majoor Regillio van Kust van Nickerie, deze kwestie besproken met de boothouders, zo bericht Starnieuws zondagavond 15 januari 2017.

Twee weken geleden werd de bewindsvrouwe per brief door de boothouders geïnformeerd over de situatie. Zij heeft zich zaterdag ter plekke georiënteerd en gewezen op de gevaren.

De boothouders zijn ontstemd over de keiharde gezamenlijke patrouilles van militairen en politieambtenaren, die al enkele maanden op de Corantijnrivier plaatsvinden. Er worden midden op de onstuimige rivier boten gecontroleerd. De boothouders zijn niet blij met dit optreden.

Guyanese passagiers die naar Suriname reizen moeten een geldig paspoort bij zich hebben. Volgens de boothouders hoefden passagiers geen paspoorten te hebben om de oversteek te doen. Sinds de patrouilles vorig jaar zijn opgevoerd, worden opvarenden teruggestuurd naar Guyana als zij zonder geldige documenten het land binnen willen komen. Terwijl de Surinaamse autoriteiten de controle ietsje strakker houdt aan deze illegale grenspost, gaat het bij de Guyanezen nu wat soepeler. Passagiers vanuit Suriname kunnen ongestoord slechts op vertoon van een ID-kaart Guyana bezoeken.

De boothouders eisen hetzelfde systeem dat Guyana hanteert. Het werkt voor hen voordeliger en voorkomt inkomstenderving.

De minister legde de boothouders uit, dat de grenssituatie niet onder de jurisdictie van het ministerie valt. Toch zal zij zich inzetten voor regulering van de backtrack-route, omdat een deel van de nationale veiligheid van het land op de 'schouders' van haar ministerie rust. 'Wanneer we praten over regulering van de backtrack, dan praten we over een hulpgrenspost, omdat de officiële grenspost te Southdrain is. Het verbindt Suriname met Molesoncreek in Guyana', zegt de minister.

D66, PvdA en GroenLinks willen dat transgenders in de wet tegen discriminatie worden beschermd

'Discriminatiebescherming mag niet uitmaken of mensen in standaard man-vrouw plaatje passen of niet'


D66, PvdA en GroenLinks willen dat transgenders en intersekse personen expliciet in de wet tegen discriminatie worden beschermd. De Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) dienen daar een wetsvoorstel voor in. Dit berichten zondag 15 januari 2017 onder andere De Telegraaf en het AD.

'Bij discriminatiebescherming mag het niet uitmaken of mensen wel of niet in het standaard man-vrouw plaatje passen', aldus Bergkamp. Volgens haar worden de groepen geconfronteerd met discriminatie. Zo liggen de werkloosheidspercentages bij transgenders veel hoger dan gemiddeld. Ook intersekse personen worden geconfronteerd met onbegrip en discriminatie.


Intersekse personen (ongeveer 85.000 in Nederland) zijn geboren met een lichaam dat niet strikt alleen mannelijke of vrouwelijke kenmerken heeft. Het kan gaan om vrouwen zonder baarmoeder of mannen met een extra X-chromosoom. Transgenders (ongeveer 50.000 in Nederland) zijn mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat bij hun geboorte werd geregistreerd.

Bergkamp vindt het belangrijk dat zij expliciet worden beschermd. 'Ons voorstel biedt erkenning en maakt expliciet dat de wet aan hun kant staat. Daarnaast gaan we er ook vanuit dat de wet bijdraagt aan meer kennis en begrip. Want onbekend maakt vaak onbemind', aldus Bergkamp.

In het initiatiefwetsvoorstel wordt de Algemene wet gelijke behandeling aangepast. Hierin staan al discriminatie op basis van ’geslacht’ en ’hetero- of homoseksuele gerichtheid’ genoemd. Als het aan de indieners ligt dan komen daar de termen ’geslachtskenmerken’, ’genderidentiteit’ en ’genderexpressie’ bij.

Transgendernetwerk (TNN) noemt het wetsvoorstel op haar website een mooie stap voorwaarts. 'Het benoemen van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling gaat de bestrijding van discriminatie van transgender en intersekse personen enorm vooruit helpen', schrijft voorzitter Corine van Dun.


Lees ook dit artikel, dat vandaag is verschenen op de website van RTL Nieuws over Lisa Marit van Wijk die zich heeft laten veranderen van man naar vrouw. Lisa noemt de wet 'heel belangrijk'. Twee jaar is er voor de wet gestreden door de politici en Transgender Nederland. 'Ik zie dit als een heel mooie steun in de rug en erkenning van de problemen. Bij discriminatie en geweld hebben we nu eindelijk iets om op terug te vallen. We zijn een heel kwetsbare groep. Juridisch gezien worden we nu eindelijk herkend. We doen echt mee.'

ARTIKEL I 
De Algemene wet gelijke behandeling wordt als volgt gewijzigd: 

A Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: 
1. Het tweede lid wordt vernummerd tot derde lid. 
2. Er wordt een lid ingevoegd, luidende: 2. Onder onderscheid op grond van geslacht wordt mede verstaan onderscheid op grond van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie. 

2 B Artikel 2, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd: 
1. Aan het slot van onderdeel a wordt “ en” vervangen door een puntkomma. 
2. Onderdeel b komt te luiden: b. in gevallen waarin het de bescherming van de vrouw betreft, en. 
3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: c. in verband met zwangerschap en moederschap. 
C In artikel 7, tweede lid, wordt “leerlingen van beide geslachten” vervangen door: alle leerlingen, ongeacht hun geslacht,. 

ARTIKEL II 
Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. 

ARTIKEL III 
Deze wet wordt aangehaald als: Wet verduidelijking rechtspositie transgender personen en intersekse personen. Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.