dinsdag 17 januari 2017

Gajadien (VHP): ‘Herwaarderingsbelofte leraren was slechts bedoeld om rust te kopen’

'Typisch de regering Bouterse waar men bij voorbaat al weet dat een overeenkomst niet uitvoerbaar is'


‘De overeenkomst over de herwaardering van de leerkrachten op 29 september 2016 was slechts bedoeld om rust te kopen.’ Tot deze conclusie komt het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien. De parlementariër zegt dinsdag 17 januari 2017 in het Dagblad Suriname, dat de regering de overeenkomst over de herwaardering met de onderwijsbonden niet moest hebben getekend als zij reeds toen ervan op de hoogte was dat het streefdatum niet zou worden gehaald. Hij denkt dat de overeenkomst in alle haast op 29 september is ondertekend, omdat men kennelijk bang was dat de oppositiepartijen op 3 oktober 2016 een massademonstratie in de binnenstad zouden houden om de regering naar huis te sturen. 

'Ik denk dat men vermoedelijk getracht heeft rust te kopen. Dat is typisch voor de regering Bouterse waar men bij voorbaat al weet dat een overeenkomst niet uitvoerbaar is.' De politicus benadrukt, dat het huidige beleid van de regering vernietigend is voor de samenleving. 'Hoe eerder dat gestopt wordt, des te beter voor de samenleving', aldus Gajadien.

Zijn partij ondersteunt de acties van de leraren. Niet alleen de leerkrachten moeten het volgens Gajadien doen met armzalige salarissen, maar de totale samenleving. 'Wij zien dat er in het land een algemeen situatie heerst waarbij prijzen constant omhoog gaan en de koopkracht steeds afneemt. De prijzen gaan omhoog vanwege het slechte beleid dat wordt gevoerd, terwijl vanuit de regering geen enkel actie wordt ondernomen ter verlichting van die situatie. De eerste week beginnen mensen al scheer te worden', zegt de parlementariër.

De VHP’er stelt dat de regering in de afgelopen periode een zodanig beleid heeft gevoerd dat werkers uit haast elke sector momenteel in armoede is gegooid. Vandaar dat hij president Desi Bouterse oproept zijn mandaat terug te geven aan het volk. Dit alleen zal volgens hem zorgen voor verbetering.

Gajadien zegt verder, dat hij het de regering kwalijk neemt dat zij haar verplichting jegens de onderwijsgevenden niet is nagekomen, terwijl zij dit wel op papier had beloofd. Het feit dat 32 van de 34 leerkrachten van de Openbare school te Uitkijk zich bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verplicht moeten verweren, typeert hij als een situatie waar het hek van de dam is. 'Wij zien duidelijk dat men op allerlei manieren probeert om zijn wil door te drukken. Men vertrapt hierbij alle wettelijke regelingen.'

Dronken man (57) in Groningen, Saramacca, tracht bejaarde vrouw te verkrachten

Vrouw weigert aangeboden geldbedrag van man te accepteren waarop hij woning verlaat


De politie van Groningen heeft maandagavond de 57-jarige M.R. aangehouden. De man heeft eerder die dag een bejaarde vrouw op een adres in het ressort getracht te verkrachten. Het slachtoffer woont samen met haar man en zoon. Op het moment van het gebeurde was zij alleen thuis, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname dinsdag 17 januari 2017.

Volgens verklaring van de vrouw kreeg zij plotseling bezoek van R. die in dezelfde straat woont. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, benaderde haar voor een flirtpartij in de kamer. Hij bood haar een geldbedrag aan. De vrouw gaf echter te kennen niet gediend te zijn van dit soort zaken en vroeg hem de woning te verlaten. Bij die gelegenheid greep hij haar hand stevig vast. De vrouw verzette zich hiertegen en begon te huilen. De man liet haar los en bood haar weer het geldbedrag aan. Zij accepteerde het niet waarop R. de woning verliet.

Toen haar man en zoon in de late middag thuiskwamen, vertelde ze hun wat haar was overkomen. Zij schakelden meteen via de Centrale Meldkamer de politie van Groningen in. Bij aankomst van agenten werd op aanwijzing van het slachtoffer de verdachte op zijn woonadres bezocht en aangehouden.

R. werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. Toen hij nuchter was, werd hij op dinsdag 17 januari vandaag voorgeleid. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld.

'Homoseksualiteit moet onder geen beding gereguleerd worden in Suriname'

Oud-BEP Assembleelid Asabina uit zich weer discriminerend over homoseksualiteit in reactie op 'kwestie' Yvanna Hilton

- 'Het is tegen de natuur, in strijd met alle religiën in de wereld'
- 'Ik kan homorechten niet expliciet als mensenrechten beschouwen, omdat het homo zijn een keus is' - 'Homo's zijn slachtoffers'...


'In de Bijbel wordt homoseksualiteit als een gruwel in Gods ogen gezien. Homoseksualiteit moet daarom onder geen beding bevorderd en vooral niet gereguleerd worden in Suriname. Het is tegen de natuur. Het is in strijd met alle religiën in de wereld. Alle heilige geschriften verbieden het', zegt Staatsraadslid, ex-parlementariër en BEP-kopstuk Ronny Asabina vandaag, dinsdag 17 januari 2017, in het Dagblad Suriname. Hij reageert op de actuele gebeurtenissen rondom de als man geboren Yvanna Hilton, die operatief zijn geslacht liet veranderen tot vrouw en dit formeel bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) mag vastleggen van de rechter. 

Homoseksualiteit, geslachtsveranderingen en de adoptie van kinderen door deze groep vindt de politicus verwerpelijk gedrag.

In juli 2011 deed Asabina zowel nationaal als internationaal stof opwaaien met zijn uitspraken over homoseksualiteit. Ook nu keurt hij homoseksualiteit totaal af en vindt hij dat de samenleving duidelijk haar stem tegen deze groep moet laten horen. De politicus zegt dat hij in 2011 deze kwestie aan de kaak heeft gesteld om een maatschappelijke discussie in de komende jaren daarna op gang te brengen. Zijn hoop was dat ten minste één parlementariër daarna meer duidelijkheid zou vragen over dit gedrag dat nu ‘een trend’ blijkt te worden in Suriname.

'Nu het parlement al die jaren niets hierover heeft gezegd, moeten wij aannemen dat de samenleving content is met de uitspraak van de rechter. Het is jammer, zielig en verwerpelijk', aldus Asabina.

Asabina benadrukt dat hij homorechten niet expliciet als mensenrechten kan beschouwen, omdat het ‘homo zijn’ een keus is. Hij vergelijkt de situatie van mannen in Suriname die een vrouw hebben, maar toch kiezen voor man-man-relaties. Dit alles bevordert volgens hem ook pedofilie in het land waar kleine jongens op social media met cadeautjes worden uitgelokt. 'Mensen maken zelf een keus om homo te worden. Bij kinderrechten, seniorenrechten en vrouwenrechten heeft niemand een keus. Je bent kind, vrouw of senioren burger', stelt hij.

Volgens het staatsraadslid zijn homo’s slachtoffers. 'Als je slachtoffer bent, moeten er mogelijkheden zijn om je uit die situatie te halen. Het is iets dat wij kunnen en moeten genezen.' De mensen uit de LGBT-gemeenschap kunnen volgens hem geresocialiseerd worden.

'Het is een ontwikkeling die gevoed wordt door de westerse cultuur die steeds middelen beschikbaar stelt om dit gedrag te promoten. Zelfs bij de Verenigde Naties zien wij dat het pad wordt geplaveid voor homoseksualiteit', stelt de politicus. Asabina benadrukt dat zelfs in de westerse muziek homogevoelens worden goedgesproken en bepaalde ambassades in Suriname homo-activiteiten sponsoren. Volgens de BEP'er is de wereld heden ten dage zodanig ingericht, dat landen die tegen homo’s zijn, op een of andere manier geboycot worden door het westen. 'Dan zien wij dat religieuze tradities als besnijdenissen bij jongens en het dragen van boerka’s door moslimvrouwen in westerse landen wel worden verboden. Wij leven in een wereld waar rechtvaardigheid steeds meer en meer zoek raakt. Wij leven in een wereld van de ten koste van alles mentaliteit. Het is een verloren strijd voor degenen die opkomen tegen homoseksualiteit', aldus Asabina.

Zeer verwerpelijk volgens hem is dat de huidige minister van Justitie en Politie ook een sterke voorstander is van homoseksualiteit en zelfs een commissie onlangs in het leven heeft geroepen die deze homorechten gestalte moet geven. Dit, terwijl er echte mensenrechten zij die in Suriname met de voeten worden getreden. 'Kijk naar de grondenrechten van binnenlandbewoners. Er wordt helemaal geen prioriteit daaraan gegeven. Al deze belangrijkere rechten zijn in een winterslaap beland', aldus Asabina.

Volgens de politicus zijn het steeds invloedrijke mensen die homofilie in Suriname promoten. Vandaar dat hij denkt dat de gemeenschap weinig hierover opkomt en de onlangs gehouden bezwaarloop van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname (VVEPS) niet optimaal hebben ondersteund. 'Niemand wil in problemen komen door tegen de schenen van deze mensen te trappen', aldus Asabina.

Hilton zei eerder, dat zij eventueel wil trouwen en kinderen adopteren. Asabina zegt zich af te vragen in hoeverre sterke gezinnen kunnen gedijen in een situatie waarbij homoparen kinderen opvoeden. 'Hoe moeten de kinderen op school aangeven wie hun moeder of vader is? De kinderen worden zo opgevoed om homoseksualiteit te accepteren en deel uit te maken. Als wij niet oppassen, is dit land verloren', aldus de BEP’er.

De staat zal in hoger beroep gaan in de zaak van de transgender. Asabina hoopt dat de drie rechters van het Hof van Justitie recht spreken zoals het - in zijn beleving - hoort.

Supermarkt in Vioolstraat, Kwatta, op klaarlichte dag overvallen

Vijf mannen, waarvan drie gewapend met vuurwapens, overvallen winkelier en echtgenote


Vijf mannen hebben vanochtend, dinsdag 17 januari 2017, op klaarlichte dag een gewapende overval gepleegd op een winkel in de Vioolstraat. De politie van Kwatta werd hierover gewaarschuwd. De winkelier en zijn echtgenote waren in de winkel toen de vijf het pand betraden, zo bericht het Dagblad Suriname op haar website. 

Volgens de winkelier waren drie van de overvallers gewapend met vuistvuurwapens. Onder bedreiging van de wapens werden de slachtoffers onder schot gehouden.

De overvallers hebben de winkelier verwondingen bezorgd in zijn gelaat. De buit bestaat uit het kasregister met inhoud en de camerabox. Na de overval verdwenen de mannen in een grijze auto voertuig zonder kentekenplaten. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Voorzitter NDP Nederland stapt over naar de ABOP

Gilmar Macnack heeft met ABOP-leider Brunswijk gesproken en beiden willen samenwerken


Gilmar Macnack, voorzitter van de NDP Nederland, trekt zich terug uit de partij van president Desi Bouterse. Zijn aftreden heeft hij vrijwillig gedaan en heeft dat gisteren aan het bestuur van de NDP per e-mail laten weten. 

Macnack vermeldt in een vandaag, dinsdag 17 januari 2017, door hem uitgebrachte verklaring, dat hij inmiddels vergaande en vruchtbare gesprekken met de voorzitter van ABOP, Ronnie Brunswijk, heeft gehad. Uit de gesprekken is duidelijk naar voren gekomen dat beide heren met elkaar willen samenwerken.

Macnack stelt het een eer te vinden, dat hij zijn diensten en kwaliteiten voor de ABOP mag inzetten. Voor Macnack is het een uitermate uitdaging met de komende verkiezingen in het vooruitzicht in 2020 om de ABOP groter te maken, zo beweert hij in zijn verklaring.

Politie Sint Maarten arresteert twee medewerksters Immigratiedienst

Vrouwen zouden betrokken zijn bij illegale toegang Jamaicanen en Haitianen tot eiland


Twee medewerksters van de Immigratiedienst op Sint Maarten zijn vanochtend, dinsdag 17 januari 2017, aangehouden als verdachten van mensensmokkel, omkoping en misbruik van hun ambt/functie. Dit meldt het Openbaar Ministerie op het eiland vandaag.

K.L.M.B. (34) en A.A.D. (33) werden tegen half zeven vanmorgen aangehouden. De aanhoudingen zijn het resultaat van een langdurig onderzoek, sinds april 2016, genaamd Ostrich. Het betreft een onderzoek door de Unit Mensenhandel en Mensenmokkel van het Korps Politie Sint Maarten (KPSM) naar illegale toegang voor Jamaicanen en Haitianen.

De aanhoudingen vonden plaats door leden van deze unit in samenwerking met de Landsrecherche.

In hetzelfde onderzoek werd op 14 november vorig jaar een andere medewerkster van de Immigratiedienst, J.M., aangehouden. Zij zit nog steeds vast terwijl haar partner D.F. die ook werd aangehouden, inmiddels is vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in het onderzoek. Het onderzoek duurt voort.

TCT-minister neemt voorstel RvC Telesur over om financieel directeur Headley te schorsen

Minister Rusland zou zijn beslissing nog willen voorleggen aan Raad van Ministers

President-commissaris Hew A Kee: 'We hebben ernstige malversaties en vreemde dingen ontdekt'


Minister Andy Rusland (TCT) heeft het voorstel van de Raad van Commissarissen (RvC) van Telesur om financieel directeur Russ Headley te schorsen overgenomen. De schorsing werd in november vorig jaar voorgesteld, omdat volgens de RvC door handelingen van de financiële man Telesur in een slecht blaadje bij crediteuren was komen staan, die aanmaning op aanmaning stuurden om uitbetaald te worden voor geleverde diensten. Dit bericht de Ware Tijd dinsdag 17 januari 2017.

De minister heeft Headley gisteren tijdens een onderhoud op zijn kantoor meegedeeld dat hij is geschorst. Wanneer de schorsing ingaat, is onduidelijk.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat nauwelijks een half uur nadat de financieel directeur de sanctie te horen had gekregen, de maatregel werd aangehouden. De minister zou zijn besluit eerst voor bekrachtiging aan de Raad van Ministers willen voorleggen.

Het is onduidelijk wat de vakbond bij Teleur naar aanleiding van de situatie zal doen. Voorzitter Harvey Panka was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Uit kringen van de bond wordt vernomen, dat het bondsbestuur om een spoedonderhoud met minister Rusland heeft gevraagd. Dat gesprek vindt vandaag plaats.

'We hebben ernstige malversaties en vreemde dingen ontdekt en willen de ruimte hebben om die grondig te laten onderzoeken. Daarom is op basis van Decreet C-38 de minister gevraagd de financieel directeur te schorsen', lichtte president-commissaris Gardelito Hew A Kee in november de voordracht toe. Hew A Kee: 'Er zijn cijfers die niet kloppen. En we hebben de aanmaningsbrieven van leveranciers die dreigen met boete, omdat Telesur niet op tijd zijn betalingsverplichtingen voldoet.' 

NPS-voorzitter Rusland: 'Powerplay regering moet plaats maken voor dialoog en duurzame oplossingen'

'Staking BvL en ALS moet topprioriteit krijgen van alle verantwoordelijken'


De vele onderbrekingen in het onderwijsproces brengen grote schade aan het onderwijs in Suriname en de ontwikkelingskansen voor scholieren en studenten. Dat zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, dinsdag 17 januari 2017, in de Ware Tijd. Hij stelt dat steeds weer blijkt dat leerkrachten stakingsacties uitvoeren om druk uit te oefenen op de regering om nakoming van gemaakte afspraken af te dwingen. 

De Nationale Partij Suriname (NPS) wijst er op, dat de ontwikkeling van Suriname voor een belangrijk deel wordt bepaald door de inrichting en kwaliteit van het onderwijsstelsel. Wanneer dat wordt verstoord, wordt het onderwijsrendement verlaagd met alle gevolgen van dien.

De acties van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS die nu al zes dagen duurt, moet topprioriteit krijgen van alle verantwoordelijken. Het tanende vertrouwen in het regeerbeleid is er mede de oorzaak van dat er over de gehele linie schade wordt toegebracht aan de onderwijsontwikkeling en het menselijk potentieel, aldus de NPS-leider. Dit heeft tot gevolg dat burgers zich niet ten volle kunnen ontplooien en op waardige wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Onderwijs is een effectief mechanisme, aldus de NPS-leider, om armoede te bestrijden en sociale ongelijkheid te verminderen. Met de huidige situatie wordt niet slechts het educatiesysteem gestremd, maar die zorgt er ook voor dat leerkrachten en leerlingen gedemotiveerd raken om onderwijs te geven en te genieten, stelt de voorzitter. De strijd van onderwijsgevenden voor lotsverbetering moet daarom serieus genomen worden.

Rusland: 'Powerplay vanuit de regering moet plaats maken voor dialoog en duurzame oplossingen. Het gaat om het bieden van een economisch toekomstperspectief voor zowel leerkrachten als leerlingen.'

De NPS heeft, aldus de voorzitter, jarenlang actief eraan gewerkt, zij het binnen een regering of vanuit het parlement, dat de ontwikkeling van het onderwijs en zijn werkers centraal wordt gesteld. De partij huldigt de visie dat onderwijs zorgt voor een betere maatschappelijke positie van personen. Zij kijkt dan ook met belangstelling naar de acties die vanuit de regering zullen worden genomen zodat tot normalisatie van de situatie kan worden overgegaan.

Zesde stakingsdag brengt niets nieuws onder de zon

Regering en Assemblee geven weer niet thuis voor bondsvoorzitter Valies

- 'Wij gaan tot het uiterste gaan, er moet een oplossing komen'
- Valies en stakende leerkrachten niet welkom in Congreshal bij info-bijeenkomst van presidentiële commissie over herwaardering in aanwezigheid minister Peneux


Leerkrachten zijn vanochtend, dinsdag 17 januari 2017, op hun zesde stakingsdag op rij, massaal getogen naar het gebouw van De Nationale Assemblee. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt dat de herwaardering niet eenzijdig moet worden bepaald door de regering. De bond wil inspraak hebben in de loonreeksen, zo schrijft Starnieuws.Valies brengt in herinnering dat vorige week donderdag een gesprek is geweest met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij zou zich inspannen opdat de regering de bond zou ontvangen om via dialoog het probleem op te lossen. Vanaf toen is echter niets meer vernomen, zegt Valies. Hij heeft diverse keren gebeld met De Nationale Assemblee, maar kreeg te horen dat Geerlings-Simons afwezig is. 'Er is nog geen antwoord. Wij gaan keihard door met de strijd', zegt Valies.

Hij stelt, dat er geen respect is voor de leerkrachten. Ondanks de bereidheid om te praten, laat de regering niks van zich horen. 'Wij gaan tot het uiterste. Er moet een oplossing komen.' 

Hij zegt verder, dat er een overeenkomst is getekend met de regering en dat die moet worden uitgevoerd.

De leerkrachten zijn vanochtend weer niet ontvangen door De Nationale Assemblee. Na enige tijd leuzen gescandeerd te hebben is iedereen terug gegaan naar het stakingscentrumin Theater Unique.
Hierna zijn de onderwijsgevenden naar de Congreshal gegaan waar de presidentiële commissie informatie verstrekt over de herwaardering. Ook minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is daar aanwezig. Valies wilde met de leerkrachten naar binnen, maar dit mocht niet. De deuren werden gesloten. Na enige tijd trokken de stakende onderwijsgevenden zich terug.

Ontevreden contractors bootvervoer SMS in binnenland richten eigen vakbond op

'Wij gaan eerst voor erkenning van de bond en voor de rechten van deze contractors'


De contractors die de binnenland vaartdienst van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) onderhouden hebben sinds gisteren hun eigen vakbond. De Bond Belanghebbenden Binnenland Vaartdienst (BBBV) werd gistermiddag rond vijf uur in het PWO Centrum aan de Limesgracht in Paramaribo geproclameerd. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 17 januari 2017.

'Het eerste waarvoor wij gaan is erkenning van de bond en van de rechten van deze contractors', zegt de voorzitter Stefanus Ligorie. 'We hebben nu een vakbond opgericht en hebben aansluiting gezocht bij de vakcentrale Progressieve Werknemers Organisatie (PWO). 105 Personen hebben zich geregistreerd bij de BBBV. Het gaat voornamelijk om matrozen en motoristen. Het werk dat deze mensen verzetten, vooral wat betreft het personen- en goederenverkeer langs de rivieren in het binnenland, is niet makkelijk. Ze trotseren alles en dan nog worden ze maanden niet uitbetaald. Bovendien mogen we niet uit het oog vergeten dat openbaar transport staatszorg is. Sommigen van hen zijn al negen jaren contractors', aldus de voorzitter.

Ze verkeren in een onzekere situatie te meer, omdat ze hun rechten niet kennen. De bond zal hierin verandering brengen, belooft Ligorie.

De directie wordt vandaag in een brief op de hoogte gebracht over deze nieuwe bond. 'Gezien de situatie nu op de afdeling Binnenland Vaardienst, verwachten wij niet anders dan dat men ons spoedig zal ontvangen', zegt de bondsvoorzitter.

Naast Ligorie hebben ook zitting in het bestuur Emro Wills, ondervoorzitter, Henry Harderwijk secretaris, Purcy Landveld, penningmeester, Jomenie Pansa, Haidy Asaf en Michel van Genderen commissarissen.

VOS-directeurenberaad: 'Ontwrichting onderwijs door staking heeft vergaande negatieve gevolgen'

Directeuren VOS-scholen hopen op een spoedige en duurzame oplossing


Het VOS-directeurenberaad (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) beweertt, dat de ontwrichting van het onderwijs door de huidige staking 'vergaande negatieve gevolgen' kan hebben voor het onderwijsproces, vooral voor de studenten. Het beraad is gisteren bijeengekomen om de ontstane situatie binnen het onderwijs te bespreken, zo meldt vandaag, dinsdag 17 januari 2017 een verklaring van het VOS-directeurenberaad.

De lerarenstaking van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (FOLS) is vandaag de zesde dag ingegaan. De stakers hebben gisteren besloten dat ze elke dag naar het gebouw van De Nationale Assemblee lopen in een demonstratieve optocht, om een onderhoud met de regering af te dwingen.

Het VOS-directeurenberaad heeft zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de situatie. Het roept alle partijen op om alles in het werk te stellen om tot een spoedige duurzame oplossing te komen. De verklaring van het VOS-directeurenberaad is ondertekend door voorzitter Balram Soemeer en secretaris L. Rotsburg.

(Red. De Surinaamse Krant)

Coesewijnestraat in Paramaribo wordt door OW in fases aangepakt

'Vele wegen verkeren echter in ergere staat en zouden eerder moeten worden aangepakt'


In opdracht van het ministerie van Openbare Werken worden door aannemer Kuldipsingh Infra NV asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd aan de Coesewijnestraat in Paramaribo. Gestart wordt met het weggedeelte tussen de Mr. J. Lachmonstraat en de Commewijnestraat. De werkzaamheden vallen binnen het Landelijk Asfalteringsprogramma IV. Hierbij zal de volledige reconstructie van de wegstrekking plaatsvinden, zo bericht vandaag, dinsdag 17 januari 2017, het Dagblad Suriname. 

Met de reconstructie wordt bedoeld, dat de weg aangepakt zal worden tot aan de fundering inclusief de rijwiel- en voetpaden, waarbij ook de herinrichting van bepaalde delen van de weg zal plaatsvinden. De werkzaamheden over fase 1 worden afhankelijk van de heersende weersomstandigheden uitgevoerd in de periode maandag 16 januari 2017 tot zaterdag 01 april 2017.

De aanpak wordt verdeeld in fasen om het ongerief voor de weggebruikers te minimaliseren. Bij elke fase worden beide banen aangepakt. Fase 1 wordt de wegstrekking Mr. J. Lachmonstraat – Commewijnestraat, fase 2 de wegstrekking Wanestraat – Lawastraat, fase 3 de wegstrekking Lawastraat – Corantijnstraat en fase 4 wordt de wegstrekking Corantijnstraat – Duisburglaan en het verlengen van de rijstrook voor rechtsaf gaand verkeer op de Mr. J. Lachmonstraat. Het project wordt voorgefinancierd door aannemer Kuldipsingh Infra.

Dat de Coesewijnestraat wordt aangepakt, is op zich een positieve zaak. Velen stellen deze aandacht op prijs. Maar, er zijn critici die de prioriteitstelling bij het ministerie niet snappen, aldus het dagblad. Hier wordt verwezen naar andere wegen die schreeuwen om aandacht. Er zijn vele wegen in zowel Paramaribo als in de districten die in een ergere staat verkeren en eerder zouden moeten worden aangepakt. De kritiek komt zeker ook vanwege het feit, dat de overheid aangeeft niet over voldoende financiële middelen te beschikken om te herasfalteren of simpel onderhoud te plegen.

Voor onderhoud van wegen is voor het begrotingsjaar 2017 een bedrag van Srd 19.750.000 begroot. In dit kader zal het reguliere onderhoud van geasfalteerde, bestrate, lateriet- en zandwegen ter hand worden genomen. Er zullen voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zodat de goede staat van de bestaande wegen gewaarborgd blijft. De kosten opgebracht ter realisatie van het beleidsprogramma ‘Aanleg en verbetering van wegen’ bedragen Srd 9.900.000. In dit kader zullen investeringen worden gedaan ter verbetering van de kwaliteit van de te asfalteren wegen, zodat de weginfrastructuur als basis kan dienen voor zowel de lokale productie als leefomstandigheden.

Hier tegenover zijn ook voorbereidingen getroffen om zwaar transport aan te pakken. Vooral overbelasting van de wegen zorgt voor kapotte wegen. Dat spreekt nog niet over de kwaliteit van de wegen. Maar, uit onderzoek is gebleken dat zwaar transport een significante bijdrage levert aan kapotte wegen. Vandaar dat de minister van Openbare Werken onlangs een speciale commissie installeerde om een oplossing voor dit probleem aan te dragen.

In de afgelopen jaren (sinds het jaar 2000) heeft de overheid ruim 900 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de infrastructuur waar Surinamers vandaag de dag nog gebruik van maken. Per ultimo juli 2016 is Srd 1.920.178.680 besteed aan de weginfrastructuur binnen het kader van het beleidsprogramma ‘Onderhoud van wegen’. In dit kader heeft regulier onderhoud van geasfalteerde, bestrate, lateriet- en zandwegen plaatsgevonden.

Binnen het beleidsprogramma ‘Aanleg en verbetering van wegen’ is evenals in voorgaande jaren op drie gebieden de nadruk gelegd. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van de te asfalteren wegen, aangezien de weginfrastructuur als primaire basis dient voor zowel de productie als leefomstandigheden. Het herinrichten en reconstrueren van wegen in Paramaribo en districten, afgestemd op de plaatselijke behoeften, behoort tot de aandachtspunten binnen dit beleidsprogramma.

Geen onderwijs na Kerstvakantie voor scholieren te Tapanahoni

Boothouders die leerkrachten vervoeren varen niet wegens uitblijven betaling door overheid

Districtscommissaris August Bado niet van situatie scholen in zijn district op de hoogte


Scholieren van Tapanahoni in Sipaliwini genieten sinds de Kerstvakantie geen onderwijs, omdat de scholen gesloten bleven. Johan Djanie, kapitein van Drietabbetje, zegt vandaag, dinsdag 17 januari 2017, in de Ware Tijd, dat hij heeft gehoord dat boothouders die de leerkrachten vervoeren niet willen varen wegens het uitblijven van betaling. 'Wij vinden het heel erg dat onze kinderen gewoon thuisblijven. Dit kan niet op deze manier doorgaan', zegt Djanie, tevens vertegenwoordiger van het kabinet van granman Bono Velantie.

Hij zegt dat de gezagdragers dagelijks hun afkeuring over de onderwijssituatie uitspreken. Ze hadden verwacht dat de actie enkele dagen zou duren, maar inmiddels zijn de kinderen al twee weken thuis. Het gaat om de basisscholen te Gaakaba, Stoelmanseiland, Goninimofo, Malobi, Karnel, Mooitaki, Drietabbetje (zie foto) en Godolo en de VOJ-school te Stoelmanseiland.

Djanie weet niet om hoeveel kinderen het gaat. 'Alleen al in Drietabiki gaat het om tweehonderd scholieren', zegt de kapitein. Hij wijst erop dat wegens de verre afstand van Paramaribo de scholieren vele ontwikkelingen moeten missen. Het is daarom belangrijk dat het onderwijsproces niet wordt verstoord.

Het Bureau Onderwijs Binnenland verwijst de redactie van de Ware Tijd voor een reactie naar de afdelingen van basisscholen en VOJ-scholen, maar ze waren niet bereikbaar voor commentaar.

Districtscommissaris August Bado van Tapanahony, die niet lang geleden, de leiding heeft overgenomen van Margaretha Malontie, nu districtscommissaris van Paramacca, is niet op de hoogte dat scholen nog gesloten zijn. Hij zal spoedig contact maken met het kabinet van de granman.

Venezolaans president Maduro verbijsterd over 'haatcampagne' tegen Trump

'Hij zal niet slechter zijn dan Obama'


'Wij zijn verrast door de brutale haatcampagne tegen Donald Trump in de hele wereld, in het westen, in de Verenigde Staten', zo verklaarde de Venezolaanse president Nicolas Maduro tegenover de pers. Hij zei te willen wachten tot Trump vrijdag zijn functie als president opneemt om een oordeel te vormen over diens buitenlandse politiek, zo bericht de Belgische nieuwswebsite Knack vandaag, dinsdag 17 januari 2017.

'Ik wil voorzichtig zijn', zegt de socialist. 'Hij zal niet slechter zijn dan Obama, dat is het enige dat ik nu al durf zeggen.' De Venezolaanse president liet ook weten dat hij 'aanzienlijke aanpassingen' plant in zijn buitenlands beleid en hoopt 'respectvolle relaties, van dialoog en samenwerking' te hebben met de volgende Amerikaanse administratie.

De regering in Venezuela had eerder al kritiek geuit op de VS tijdens de verkiezingen, toen Trump vergeleken werd met de Venezolaanse ex-president Hugo Chavez. Sinds 1999, toen Chavez - een grote tegenstander van de VS - aan de macht kwam, zijn de relaties tussen Washington en Caracas erg gespannen.President Maduro beschuldigt de VS er vandaag nog van de kapitalistische samenzwering te steunen tegen hem, die aan de oorsprong ligt van de politieke en economische crisis in zijn land. De oppositie meent dan weer dat de crisis, die veroorzaakt werd door de val van de olieprijzen, het gevolg is van een slecht beleid door Maduro.

Ministerie van Arbeid: Wet Minimum Uurloon niet van toepassing op landsdienaren

Met in Burgerlijk Wetboek omschreven 'werknemer' wordt niet de ambtenaar bedoeld


Alle wetsproducten waarop het ministerie van Arbeid toezicht moet houden op hun naleving, zijn wetten die slechts van toepassing zijn op de private sector en niet op landsdienaren. Zo ook de Wet Minimum Uurloon (WMU). Met werknemer wordt volgens deze wet bedoeld iedere natuurlijke persoon, die in dienst is van een werkgever zoals bedoeld in het Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW). Tot deze groep worden landsdienaren niet gerekend. Dit laat het ministerie vandaag, dinsdag 17 januari 2017, in een persbericht weten.

Ook met betrekking tot het begrip werkgever wordt zowel in deze wet als in het SBW niet bedoeld de overheid als werkgever. Het is de Personeelswet die betrekking heeft op de rechtsverhouding tussen de overheid als 'werkgever' en de ambtenaar als 'werknemer' en het is het ministerie van Binnenlandse Zaken dat belast is met de uitvoering van deze wet.

Het minimumuurloon is dus niet van toepassing op landsdienaren, daarom is het niet juist om te concluderen dat de overheid de WMU vertrapt. Afgezien van het gegeven dat er in juridisch- en wettechnisch opzicht een onderscheid gemaakt dient te worden tussen ambtenaren en werknemers, zal geen enkele barrière of beperking de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, tegenhouden om binnen de Raad van Ministers (RvM) aandacht te vragen voor een menswaardig bestaan van alle werkenden, inclusief werkers bij de overheid.

In zijn maatschappelijke opvatting over decent work en decentinkomen in relatie tot de zo gewenste welzijnssamenleving, neemt hij alle werkenden in beschouwing ongeacht of ze in de private of publieke sector arbeid verrichten. Op het ministerie van Arbeid worden de functiegroepen 1 en 2 van de bezoldigingsreeks allang niet meer toegepast op landsdienaren. De laagste bezoldigde functiegroep op het ministerie is 3B en de aanvangsbezoldiging is Srd 1.014.

De minister zal zich inzetten binnen de RvM dat overige ministeries ook het voorbeeld van het ministerie van Arbeid opvolgen.

Scholieren- en Studentenbond overweegt deelname aan actie BvL/ALS

'Ons voorstel om een halve dag les te geven, is 100 procent door bonden afgewezen'


De Landelijke Scholieren- en Studentenbond overweegt om ook leerlingen te laten deelnemen aan de staking van leraren. Dit zal vandaag, dinsdag 17 januari 2017, tijdens een spoedbestuursvergadering voorgelegd worden aan de bestuursleden van de bond, zo bericht de Ware Tijd.

De Studentenbond had gisteren weer een ontmoeting met vakbondsleider Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), maar dat leverde niet het door de studenten gewenste resultaat. 'Ons voorstel om een halve dag les te geven, is 100 procent afgewezen. De lerarenorganisaties willen niets horen van teruggaan naar school. Ze zeggen dat er geen weg terug is, zolang er geen oplossing komt', zei Edgar Sampi, voorzitter van de studentenbond gisteren.

Valies had kort daarvoor laten weten, dat het voorstel om tenminste een 'halve dag' les te geven, moeilijk uit te voeren is. 'We zitten in een zodanige situatie, dat dit voorstel heel problematisch zal zijn om toe te passen', zei Valies.

De leraren lieten gisteren unaniem blijken, dat zij geen les zullen geven, zolang er geen oplossing wordt bereikt. Mocht de studentenbond vandaag besluiten om ook scholieren te laten deelnemen aan de vakbondstrijd van de leraren, dan zullen zij via de studentenbesturen op de scholen bereikt worden.

De bond gelooft dat als de studenten zich voegen bij de lerarenstrijd, de regering haast zal maken om een oplossing te bereiken.

De staking is vandaag de zesde dag in gegaan en een einde ervan is nog niet in zicht.

SWM werkt aan oplossing waterprobleem te Wageningen

Waterzuiveringsinstallatie heeft het door ouderdom begeven: vuil drinkwater uit de kranen


Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), hoopt uiterlijk morgen het waterprobleem in Wageningen opgelost te hebben. Er wordt met man en macht gewerkt om de ruim vierhonderd gezinnen te voorzien van schoon en veilig drinkwater. 

Door ouderdom heeft de waterzuiveringsinstallatie het vrijdag begeven. Hierdoor krijgen de mensen van Wageningen vuil drinkwater uit de leidingen. Nadat de installatie vernieuwd is, zullen de leidingen weer schoongemaakt worden, aldus Oosterling vandaag, dinsdag 17 januari 2017, op Starnieuws.

De SWM heeft het station overgenomen van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

'Wij zijn gelukkig in staat om snel het probleem te verhelpen. Ik verwacht dat vandaag het grootste deel al in orde zal zijn, waardoor morgen de mensen weer veilig drinkwater hebben', zegt Oosterling.

'Die paarse puinhopen zullen opgeruimd moeten worden, zelf kunnen ze dat niet'

Santokhi: 'Alle corruptiezaken en verdwenen gelden moeten worden uitgezocht en opgespoord' 


Tijdens de dankdienst op de 68e verjaardag van de VHP gisteravond, zei partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi dat niet om de crisis waarin het land zich bevindt, omheen kan worden gegaan. 'Het staat vast dat onze kinderen en generaties na ons, zijn opgescheept met de hoge schulden van de huidige regering. Die rekening krijgen we met z’n allen gepresenteerd. Die paarse puinhopen zullen opgeruimd moeten worden; zelf kunnen ze dat niet', zei Santokhi, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 17 januari 2017.Hij begon zijn speech met de Almachtige te bedanken en stond stil bij de waarden, normen en drijfveren van de partij. De VHP-leider wees er op, dat de bevolking straks de schouders er onder moet zetten. 'Daarom hebben wij op onze jaarafsluiting het thema van de VHP voor 2017 gelanceerd, Versterken van Eenheid en Partnerschap. Dit thema is de strijd tegen het stopzetten van de sociaaleconomische en politieke crisis waarin ons land zich nu bevindt.'

Santokhi vindt het niet fair dat alleen de burgers opdraaien voor de ellende die veroorzaakt is. 'Alle corruptiezaken en alle verdwenen gelden moeten worden uitgezocht en opgespoord. We hebben de personen en expertise om dat te doen. Wij hebben de internationale contacten om dat te doen. En het allerbelangrijkste, we hebben het recht aan onze kant. Het kan niet zo zijn dat u en ik opdraaien voor oplossingen en dat zij die de ellende hebben veroorzaakt, gaan rentenieren van ons gestolen geld. Dat a no kan, na hoi sake.'

Hijhaalde ook aan de conflictsituatie tussen de regering en de vakbonden. 'Als samenleving worden wij weer eens geconfronteerd met onze onderlinge verdeeldheid en het tegen elkaar uitgespeeld worden als burgers van dit land. Dit keer niet door de kolonisator. Het gevaar komt niet van buiten. De positie van de stakende leerkrachten had sterker kunnen zijn, als er onderlinge eenheid en partnerschap was geweest. Dan was er allang een oplossing gevonden. Maar, het is nog niet te laat.'

Delen Amsterdam en Zaandam getroffen door grote stroomstoring

Treinen, trams en metro's zijn uitgevallen

UPDATE: Storing rond negen uur vanochtend Nederlandse tijd verholpen


Door een stroomstoring hebben veel huishoudens in Amsterdam Centrum, West en Noord vanochtend, dinsdag 17 januari 2017, geen stroom meer. Ook een groot deel van Zaandam zit zonder stroom. Treinen, trams en metro's zijn uitgevallen, zo berichten onder andere de lokale zender At5 en NH Nieuws.

Netbeheerder Liander kampt met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation, zegt een woordvoerder. Het zou gaan om zo'n 360.000 klanten.

Eerder vannacht meldde Liander dat de storing tot ongeveer half zeven zou duren, maar later werd gezegd dat de verwachtte eindtijd onbekend is (zie onderaan).

Ook het treinverkeer rondom Amsterdam ligt momenteel plat, zo meldt de NS. Vervoerder GVB laat weten dat de Amsterdamse metro's (lijnen 50, 51, 53 en 54) en alle trams door de storing niet kunnen rijden. De extra reistijd bedraagt naar verwachting een uur. De politie rijdt momenteel door delen van de stad met blauwe lichten om mogelijke inbrekers te verjagen.


De NOS bericht op haar website, dat het Liander rond kwart over zes lukte om de stroom om te leiden en hadden zo'n 165.000 huishoudens in het centrum, oosten van Amsterdam, Landsmeer en Amsterdam-Noord weer stroom. Rond zeven uur uur kregen nog eens 115.000 huishoudens weer stroom. Er zitten nog zo'n 88.000 huishoudens zonder stroom, volgens Liander in Zaanstad, het westen van Amsterdam en ten zuiden van het centrum.

'Het is moeilijk te zeggen hoelang dat gaat duren. We zijn bezig om stap voor stap iedereen bij te schakelen', zegt Liander-woordvoerder Carlo van der Borgt.

Het probleem zit in een hoogspanningsverdeelstation aan de Hemweg, maar de oorzaak van de stroomstoring is niet duidelijk.


Amsterdam Centraal heeft wel weer stroom, maar de treinen rijden nog niet, zegt NS-woordvoerster Anita Boonstra. In het getroffen gebied kunnen geen seinen en wissels worden bediend. Dat er geen treinverkeer mogelijk is van en naar station Amsterdam Centraal heeft ook consequenties voor de dienstregeling in de rest van het land, waarschuwen de spoorwegen. De NS roept reizigers op om de reisinformatie in de gaten te houden.

Het inzetten van bussen is ook lastig, want de wegen rond Amsterdam stromen vol. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zeer zware ochtendspits op snelwegen rond Amsterdam, omdat veel mensen de auto zullen pakken. Automobilisten kunnen volgens de dienst hun reis beter uitstellen als ze niet per se de weg op moeten.

Matrixborden werken niet, wat betekent dat het rode kruis boven de weg niet kan worden weggehaald. Het gevolg is dat de spitsstroken op de A7 en A8 niet gebruikt kunnen worden. Op de A7 staat al een flinke file. Geprobeerd wordt om de spitsstroken handmatig te openen. De Coentunnel is ook getroffen, maar die heeft een noodstroomvoorziening. De tunnel is dan ook gewoon open. De Zeeburgertunnel heeft geen last van de stroomstoring.

Het GVB start langzaam enkele metrolijnen weer op. De politie roept Amsterdammers op de hulpdiensten alleen te bellen in geval van nood. Ziekenhuizen schakelden na vier uur over op noodstroom. Het Boven IJ-ziekenhuis had na twee uur weer elektriciteit. Ook het VUmc heeft weer stroom en zegt dat er geen problemen zijn.

UPDATE: De stroomstoring in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer is helemaal voorbij. Dat heeft netbeheerder Liander even na negen uur vanochtend, Nederlandse tijd, laten weten.

Den Blauwvinger: Wilgo Valies de enige echte hedendaagse vakbondsleider in Suriname

COLUMN: Valies neemt het met kracht en uitstraling op voor zijn leerkrachten -  
Een overzicht van een week vakbondsstrijd

- Verdeeldheid onder onderwijsbonden tekent verstrengeling van een bond met regering
- FOLS-president Nerkust tracht tevergeefs staking te breken
- Minister Peneux: 'Ik heb een lange lont van duizend meter, ik zal in dialoog treden'


Vorige week kwam een niet te herstellen breuk boven water tussen onderwijsbonden in Suriname. Een breuk tussen twee echte vakbonden en een zogenaamde bond die aan schuurt tegen de regering Bouterse-II. Een breuk tussen de Bond van Leraren (BvL) en Alliante van Leraren in Suriname (ALS) aan de ene zijde en de Federatie van Leerkrachten in Suriname (FOLS).
Een breuk tussen BvL- en ALS-voorzitter Wilgo Valies, strijdbaar, actief, emotioneel en met oog voor zijn leden, leerkrachten, en FOLS-president Marcellino Nerkust, passief, toekijkend en anti-staken, anti-actie. Een breuk tussen een voorzitter en een hautaine 'president'. Valies een sprekend voorbeeld voor zijn collega vakbondsleiders die slechts praten en amper leden oproepen tot actie.
En een stevige aanvaring tussen Valies en de hautaine op zijn strepen staande minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, die zich in zijn emotie laat verleiden tot het doen van een bewindsman onwaardige uitspraken.

Het was Valies die zijn leden opriep het werk neer te leggen uit protest tegen:
het uitblijven van de herwaardering door de regering van onderwijsgevenden (de vakbondsleider voert aan, dat de herwaardering in oktober al een feit moest zijn. De regering heeft meer tijd gevraagd en gekregen om per 1 januari zaken af te ronden. 'Nu wordt er weer tijd gevraagd tot maart. Wie garandeert ons dat dan alles in orde komt? Wij hebben de regering genoeg tijd gegeven.') en
tegen twee issues op scholen.
– Zo is er de de kwestie van een nieuwe schoolleider op de O.S. Uitkijk (de leerkrachten daar protesteren tegen het besluit van minister Peneux om iemand van buitenaf te benoemen tot nieuwe schoolleider – nadat het vorige schoolhoofd met pensioen is gegaan -, terwijl volgens de leerkrachten en de bond het onderhoofd hiervoor in aanmerking zou moeten komen)


en
– de mutatie van leerkrachten op de MULO A.L. Leeuwinschool van de Evangelische Broedergemeente Suriname, EBGS, in Paramaribo. Bij de A.L. Leeuwinschool vinden leerkrachten, leerlingen en de bond, dat rancuneus wordt opgetreden tegen de gedegradeerde (naar basisscholen) gemuteerde leerkrachten Engels, omdat zij kritiek hadden geleverd.


Stakingsdag 1 - Aanvallen op Valies door Peneux en NDP-Assembleelid Doekhie
Sinds dinsdag 10 januari melden iedere ochtend vele honderden bondsleden zich bij Theater Unique in het centrum van Paramaribo, waar ze worden toegesproken door een strijdbare Valies. Nerkust daarentegen blijkt niets te moeten hebben van een staking en trachten de staking dan ook te breken door leerkrachten op te roepen om gewoon naar hun school te gaan en lessen te verzorgen.

Minister Peneux gooide ook nog eens olie op het vuur door 32 van de 34 onderwijsgevenden van de O.S. Uitkijk met ontslag te dreigen en te beweren dat de staking van de leerkrachten 'een wilde actie' is. Dat viel verkeerd bij Valies die via de media Peneux wees op het stakingsrecht. De bewindsman verklaarde vervolgens in het parlement, daartoe opgeroepen door politici, nog wel in dialoog te willen gaan met Valies, omdat hij van de vakbondsleider houdt, zo zei hij. Maar, hij zei ook dat het herwaarderingsprogramma voor leerkrachten geen aangelegenheid van een vakbond is, maar van de regering. Hij zei zich eraan te ergeren, dat elke keer wanneer de regering bezig is een bepaalde zaak aan te pakken, uiteindelijk ‘stoorzenders’ ertussen komen. 'Staken mag, maar wanneer je staakt, moet je mij als minister ook verwittigen wat de gronden zijn van die staking. Ik heb een lange lont van duizend meter. Ik zal in dialoog treden, maar als dat niet lukt, zal ik conform de Personeelswet handelen', aldus Peneux.
Hij beweerde verder, dat Valies al dertig jaar bezig is met stakingen en 'doordrammerig' is.
Tijdens de vergadering van het parlement beweerde NDP'er Rashied Doekhie, dat door de bonden een politiek steekspel wordt opgevoerd. 'Sodemieter ze allemaal op als ze niet willen werken', schreeuwde de politicus doelende op de stakende onderwijsgevenden. Hij moest die opmerking van de waarnemend voorzitter van het parlement (Melvin Bouva, NDP) inslikken en zei vervolgens 'Jaag ze weg'...

Stakingsdag 2 - Op naar het presidentieel paleis, maar president Bouterse niet te zien
Om de druk op de regering op te voeren togen honderden stakende leden van de BvL en de ALS woensdagmorgen 11 januari in een demonstratieve optocht van Theater Unique naar het presidentieel paleis.


Zij wilden met hun voorzitter een onderhoud met president Desi Bouterse, maar die liet zich niet zien (Via de staatsradio SRS zei directeur Eugène van der San van het Kabinet van de President, dat er volgens de geldende procedure eerst een afspraak gemaakt moet worden waarbij de voorkeursdag en het -tijdstip van het aanbieden worden doorgegeven. Als de agenda van de president dat niet toelaat, vaardigt hij zijn directeur af om het verzoekschrift aan te nemen. Valies en zijn aanhang waren echter onaangekondigd verschenen.) waarop iedereen terugkeerde naar Theater Unique en daar werd door Valies aangekondigd, dat de staking de volgende dag zou worden voortgezet.
Overigens had Peneux in het parlement gezegd, dat er 10.150 onderwijsgevenden in het land zijn en dat, wanneer de actie geslaagd zou zijn, dat er dan meer dan 7.000 leerkrachten bij het paleis hadden moeten staan. Volgens Peneux waren er echter slechts 300 personen bij het paleis. Valies heeft volgens Peneux geen draagvlak. Peneux stelt dat juist Valies geen persoon is die dialoog voert.


Ondanks de opmerkingen van minister Peneux en anderen heeft vakbondsman Valies zich vorige week laten zien als een ware vakbondsleider die echt met kracht opkomt voor de rechten van zijn leden, de leerkrachten. Hij staat lijnrecht tegenover Peneux die tevergeefs gepoogd heeft, met mooie, maar onjuiste woorden, het succes van Valies te bagatelliseren.

Stakingsdag 3 - Op naar De Nationale Assemblee en een intimiderende politie(over)macht
Maar, Valies laat zich niet intimideren en negatief bejegenen door niemand en dus ook en zeker niet door een bewindsman die coûte que coûte zijn gezag wil laten gelden. De bondsman wordt gesteund door de oppositie in De Nationale Assemblee, die donderdag 12 januari via een verklaring liet weten dat, 'de huidige tentoongestelde polarisatie en provocatie door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) en de regering zullen het wantrouwen in het huidig regiem vergroten'. Die dag togen de stakende leerkrachten onder aanvoering van Valies naar het parlement.


Daar vond hij een gewillig oor bij parlementsleden en parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die vinden dat Peneux in gesprek moet treden met Valies. Maar, de regering vond het nodig om het terrein van de Assemblee 'af te grendelen' door agenten en leden van de Mobiele Eenheid. Een onnodige en vooral intimiderende actie van de regering Bouterse-II, weer om bewust olie op het vuur te gooien en te doen alsof de leden van de BvL en de ASL en hun voorzitter staatsgevaarlijk zijn.


Op de overmacht aan politie bij een vreedzaam protest van onderwijsgevende reageerde het VHP-parlementslid Shailendra Girjasing vrijdag de 13e in het Dagblad Suriname:

'Terwijl de criminaliteit zienderogen stijgt, zie je wat voor politiemacht er op straat wordt gestuurd om burgers die opkomen voor hun rechten te intimideren. Ik ben bang dat wij werkelijk teruggaan naar de jaren ’80. De politie wordt ingezet om het volk te intimideren. Men maakt niet letterlijk bang, maar door een grote massa aan politieambtenaren op straat te sturen, wil men wel intimideren. De leerkrachten hadden op dat moment op straat geen bescherming nodig. Niemand wilde op dat moment hun het leven moeilijk maken. Zij komen maar op voor hun rechten. Is men zo bang voor leerkrachten? Men ziet nu achter elke soepgroenteplant een vijand. Dat is het beleid nu. Men ziet spoken bij daglicht.'

Valies komt betrouwbaar over. Hij staat voor en achter 'zijn' leerkrachten en kent zijn (vakbonds-)rechten en -plichten en maakt daar terecht gebruik van om de positie van leerkrachten te verbeteren, na jarenlange achterstelling. Overigens, ook de NDP-schreeuwer Doekhie, die vindt dat de stakende leerkrachten kunnen opsodemieteren, zit nu nog steeds op het pluche in het parlement met dank aan die leerkrachten.

Ondertussen is meer en meer duidelijk geworden, dat de relatie tussen minister Peneux en vakbondsleider Wilgo Valies definitief verziekt is, beide heren zijn immers overtuigd van hun gelijk en ze lijken niet nader tot elkaar te kunnen komen om via overleg tot oplossingen voor de door de bonden aangekaarte problemen te komen. Valies riep zijn leden vrijdag de 13e op om zich gisteren, maandag 16 januari, weer te melden in Theater Unique voor een vijfde stakingsdag.

Stakingsdag 4 - Peneux geeft weer blijk niet met tact te kunnen opereren
Peneux beschuldigde vrijdagmiddag – de vierde stakingsdag -, tijdens een in de haast belegde spoedconferentie vakbondsleider Valies van destabilisatie om het gehele onderwijsproces lam te leggen en riep de stakende onderwijsgevenden op zich maandag 16 januari op hun scholen te melden, tegen beter weten in. Niet echt handig van de minister en zeker geen woorden om toenadering tot Valies te zoeken voor dialoog. Peneux is niet bekend met de woorden 'tact' en 'toenadering'. Dan mag Valies een gillende leeuw worden genoemd door de bewindsman, hij doet niet onder voor een piepend kuiken dat weigert toe te geven.


Stakingsdag 5 - Nog steeds geen overleg met regering, staking wordt voortgezet
'Het schijnt dat de regering wil nagaan of wij genoeg adem hebben. Of wij bereid zijn en staat zijn vol te houden. Wij gaan volhouden. U laat zich niet intimideren door niemand. Geef niet op. U vecht niet alleen voor uzelf maar ook voor de toekomst zodat jongeren die straks overnemen geen armenaren worden, maar met waardigheid worden behandeld.' Woorden van Valies in Theater Unique bij de aanvang van de vijfde stakingsdag, maandag 16 januari 2017. Nog steeds wacht hij op een uitnodiging van de regering voor een gesprek. Na de bijpraat bijeenkomst in de theaterzaal togen de onderwijsgevenden maar weer eens naar het gebouw van het parlement. Overigens liet Valies weten, dat een van de eisen inmiddels is ingewilligd. De leerkrachten van de A.L. Leeuwinschool gaan weer aan het werk. Er is een gesprek geweest met de leiding van de Evangelische Broedergemeente Suriname, EBGS, na bemiddeling van het DOE-Assembleelid Carl Breeveld. De gemuteerde leerkrachten zullen teruggeplaatst worden op de A.R. Leeuwinschool.

3 maart 2017, het Dagblad Suriname....


Tijd om minister te reshuffelen en EBGS-leiding te muteren....
Overigens, zowel het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur as de EBGS beweren dat het kind in het onderwijs centraal staat. De afgelopen week echter is helder geworden, dat het kind, de scholier, niet centraal staat in hun beleid, integendeel. Niemand rept over het kind. Het ministerie is te veel gericht op bureaucratie, beleid en dus op afstand regeren en bij de leiding van het EBGS, waar iemand aan het roer staat die niet afkomstig is uit het onderwijsveld en slechts haar gezag wil laten gelden, wordt slechts gedacht aan het eigen pluche, het eigen salaris, de eigen auto.
Misschien wordt het tijd dat president Bouterse minister Peneux gaat reshuffelen - maar bij de ophanden zijnde reshuffeling door Bouterse zou de naam van Peneux niet worden genoemd en dat is toch opmerkelijk, gelet op het feit dat juist hij de afgelopen periode vaak onder vuur is komen te liggen - en dat het bestuur bij de EBGS actie gaat ondernemen om de eigen leiding eens te muteren.....


Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2017
Amsterdam-Paramaribo

Staking leerkrachten leidt tot uitstel schoolonderzoeken

Effecten staking op het onderwijs worden zichtbaar


Op verschillende middelbare scholen zijn de schoolonderzoeken (SO’s) uitgesteld, dit is vorige week al bekend geworden. Het is een gevolg van de staking van leden van de Bond van leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder leiding van Wilgo Valies, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 17 januari 2017.

Op het Surinaams Pedagogisch Instituut werd gisteren door de slechte opkomst ook besloten de SO’s uit te stellen. De leerkrachten van het Arthur Alex Hoogendoorn Atheneum doen niet mee met de actie, maar ook daar zijn de SO’s door hun uniform karakter, uitgesteld.

De staking is gisteren de vijfde dag ingegaan. Niet alle scholen zijn gesloten, aangezien niet alle leerkrachten in staking zijn.

Valies heeft aangegeven dat de leerkrachten die in staking zijn naar de scholen die wel draaien zullen gaan om collega’s over te halen om hen te ondersteunen. De actievoerende leraren zullen dagelijks naar De Nationale Assemblee gaan. Zij willen dat de herwaardering nu ingevoerd wordt en niet pas in maart.

Inschrijving ‘Ride, Sail, Swim & Walk for the Roses’ op Curaçao is geopend

Dit jaar wordt het sportevenement op 29 januari gehouden


De inschrijving voor de populaire ‘Ride, Sail, Swim & Walk for the Roses’ is geopend op de website van de stichting Ride for the Roses. Het is de dertiende editie van het sportevenement dat dit jaar op 29 januari zal plaatsvinden. Dit meldt vandaag, dinsdag 17 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Om zeven uur 's morgens vertrekken de lopers en renners voor de Walk for the Roses vanaf het Brionplein. Er is een keuze uit twee routes. De langere route gaat over de Julianabrug, bij Scharloo eraf om dan, via Punda en door Pietermaai en Marie Pampoen, te eindigen bij de Mambo Beach Boulevard. De kortere route voert over de pontjesbrug via Pietermaai en Marie Pampoen en eindigt ook bij Mambo Beach Boulevard.

De fietsers vertrekken om acht uur vanaf de parkeerplaats bij Mambo. Voor fietsers zijn er ook twee routes: een van 40 km en een van 60 kilometer, met start en finish bij Mambo Beach Boulevard. Er is een speciale route uitgestippeld voor jonge fietsers en mountainbikers, eveneens vanaf de Boulevard. 

Om kwart over acht begint de Spinergy for the Roses op het Madero-podium, waar groepen vrienden en bedrijven met elkaar wedijveren op hometrainers. Hiervoor moet apart en per team ingeschreven worden.

Vanaf negen uur beginnen bussen te rijden naar het strand van Jan Thiel als voorbereiding op de Swim for the Roses, die om twaalf uur begint bij Zanzibar met de start van de wedstrijdzwemmers. 5 minuten later gevolgd door de recreatiezwemmers naar Mambo, met een finish bij Wet & Wild. Voor de Swim for the Roses kan uitsluitend online ingeschreven worden. Om half een start vervolgens de Kids Swim for the Roses, vanaf het strand van het Lions Dive Hotel naar de andere kant van het strand bij Wet & Wild.

Voor zeilers is op 22 januari de Sail for the Roses, waarvoor apart ingeschreven moet worden bij watersportvereniging Jan Sofat op Brakkeput.

De stichting kan dit jaar weer steun en medewerking verwachten van hoofdsponsor Orco Bank en platinum sponsoren Fundashon Bon Intenshon, Curaçao Port Services, Guardian Group, Curaçao Airport Partners, Gillette en Curoil, als ook een groot aantal co-sponsoren.

Naast online inschrijven, kan men zich ook inschrijven (en de T-shirts afhalen) bij hoofdsponsor Orco Bank bij Landhuis Cerrito, Schottegatweg Oost z/n. Dit is mogelijk van 23 januari tot en met 27 januari, van 8.00 uur tot 15.30 uur. En op zaterdag 28 januari van 8.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie kan bij de Orco Bank verkregen worden. www.ridefortheroses.net

Inspecteur Gezondheidszorg verzoekt rechter aanstelling nieuw bestuur verpleeghuis Betèsda, Curaçao

'We hebben nieuwe leden voorgedragen, dat wéét de inspecteur, papieren liggen bij de notaris'

Inspecteur Pereira: 'Bestuur onder leiding van Gresman niet bevoegd om nieuw bestuur voor te dragen'


De Inspecteur Gezondheidszorg heeft bij de rechter een verzoek ingediend voor de aanstelling van een nieuw bestuur van verpleeghuis Betèsda. 'Dat verzoek komt als mosterd na de maaltijd', reageert de voorzitter van het huidige bestuur, Frank Gresman, vandaag, dinsdag 17 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad. 'Wij zijn al jaren een wisseling van het bestuur aan het voorbereiden en hebben nieuwe leden voorgedragen. Dat wéét de inspecteur. De papieren liggen bij de notaris.'

Gresman - oprichter van het bestuur van Betèsda en tevens voorzitter sinds 28 jaar -, bestuursleden Angeline Dalnoot (penningmeester), Herbert Coffie (jurist), Rinia Thijm (voormalig directeur van het Instituto pa Formashon den Enfermeria) en dr. Henriquez hebben gezamenlijk een lans gebroken voor een nieuwe bestuursvorm voor verpleeghuis Betèsda. Met voor het eerst een Raad van Toezicht. Als nieuwe bestuursleden, ter vervanging van henzelf, dragen zij Lissette Bor, Javier Samson en Reginald Martina voor, met Shirley Treurniet als voorzitter. Het vijfde lid, een jurist, heeft zijn voordracht nog niet officieel bevestigd. Een verzoek tot wijziging van zowel het bestuur als de bestuursvorm, met daarbij de instelling van een Raad van Toezicht, is ingediend bij notaris Eshuis.

Volgens de Inspecteur Gezondheidszorg, Gersji Rodrigues Pereira, is het bestuur onder leiding van Gresman echter niet bevoegd om een nieuw bestuur voor te dragen. 'Het bestuur zit er al veel te lang', zegt Rodrigues Pereira. 'Op één lid na, hebben de bestuursleden hun maximale zittingstijd van drie keer drie jaar ruimschoots overschreden. De notaris heeft dit bevestigd.'

De inspecteur heeft eind december een verzoekschrift ingediend bij de LAR-rechter om een ordemaatregel te treffen. Gresman is gekrenkt. 'Waar bemoeit die man zich mee? Wij hebben de Inspecteur Gezondheidszorg alle ruimte gegeven om in Betèsda onderzoek te doen naar de kwaliteit van de zorg. Hij heeft daarvoor van iedereen medewerking gekregen. In plaats van dat hij ons adviseert hoe en waar de zorg verbeterd kan worden, mengt hij zich in statutaire en juridische kwesties.'

Dat de zittingstermijn van het bestuur is verstreken, is algemeen bekend, zegt Gresman. 'Wij zijn al heel lang op zoek naar geschikte vervanging. Eenvoudig is dat niet: een accountant, jurist en voorzitter vinden die niet alleen ertoe bereid zijn, maar ook capabel zijn en ervaring hebben in de gezondheidszorg. Nu wij kandidaten gevonden hebben, stapt de inspecteur naar de rechter. Met welk doel? Willen we niet allemaal een nieuw bestuur en een Raad van Toezicht?'

Klikt u hier om het vervolg van dit bericht te lezen.

UTS op Curaçao moet dit jaar 15 miljoen gulden bezuinigen

United Telecommunication Services boekt winst in 2016, maar inkomsten dalen


2017 Wordt het jaar van de waarheid voor UTS. De uitdagingen zijn groot en het zal een jaar worden waarin harde, soms impopulaire, beslissingen genomen zullen moeten worden. Dat zegt directeur Paul de Geus van het overheidstelecombedrijf, waarvan verreweg de meerderheid van de aandelen in handen is van het Land Curaçao en de rest bezit is van het Land Sint Maarten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 januari 2017.

In 2016 heeft United Telecommunication Services (UTS) opnieuw winst geboekt, evenals in 2015 en 2014, maar nog altijd nemen de inkomsten af. Om winstgevend te blijven - belangrijk om te kunnen investeren in nieuwe technologie én om aantrekkelijk te zijn voor een alliantie met een buitenlandse strategische partner - moet er gesneden worden in de uitgaven. Daarom wordt dit jaar met 15 miljoen gulden gekort op niet direct aan personeel gerelateerde zaken, zoals concessie-uitgaven, gebouwen (huisvestingskosten), materiaal en het wagenpark.

Maar, in 2017 kan UTS er evenmin aan ontkomen om te bezuinigen op personeelskosten. Hoe en hoeveel is nog niet bekend. 'Deze kosten zijn hoog. Als we kijken naar het personeelsbestand van onze grootste concurrent, die ongeveer dezelfde diensten biedt, blijkt dat zij werken met circa 180 tot 200 werknemers, terwijl wij 450 medewerkers hebben', aldus De Geus. 'In zo’n situatie kun je niet concurrerend blijven.'

De ceo van UTS geeft aan, dat als niets gedaan wordt aan exercities om de kosten te drukken, ‘wij het niet zullen overleven’. De Geus is niet pessimistisch, naar eigen zeggen eerder realistisch. De zeer snel voortschrijdende technologie zorgt ervoor dat de producten goedkoper worden en de inkomsten afnemen: zo wordt er minder traditioneel getelefoneerd, terwijl het dataverkeer toeneemt.

Wat betreft de dalende opbrengsten is er nog geen zicht op stabilisatie. Mede daardoor was 2016 geen eenvoudig jaar. Het financiële jaarresultaat zal later bekend worden gemaakt, vermoedelijk in maart. In 2015 werd onderaan de streep nog een winst geboekt van 32,8 miljoen gulden, mede door een grote vrijval van een pensioenverplichting van 19 miljoen.

De Geus geeft voorts aan dat de stagnerende economie van Curaçao het telecommunicatiebedrijf eveneens parten speelt. 'Als de economie niet aantrekt, heeft dat zeker gevolgen.' Op deze manier heeft UTS op twee fronten te maken met tegenslag: de technologie zorgt voor omzetdaling en de achterblijvende economie maakt dat daar geen groei tegenover staat. 'Dat is de reden dat we er in 2017 niet aan zullen ontkomen minder prettige besluiten te moeten nemen. Tegelijkertijd is het onze verantwoordelijkheid dat het bedrijf blijft voortbestaan.'

Giselle Mc William (MAN) als Statenvoorzitter Curaçao gekozen

Mc William  eerste vrouwelijke Statenvoorzitter van het Land Curaçao

Marilyn Alcallá-Wallé (PAR) is de nieuwe vicevoorzitster


De Staten hebben gisteren met 12 stemmen Giselle Mc William (MAN - zie foto - Bron: Facebook) als Statenvoorzitster gekozen. Er gingen twee stemmen naar Gassan Dannawi (MAN). Mc William is de eerste vrouwelijke Statenvoorzitter van het Land Curaçao en heeft aan haar zijde bovendien ook een vrouwelijke vicevoorzitter, in de persoon van Marilyn Alcallá-Wallé (PAR). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 januari 2017.

Scheidend voorzitter en coalitiegenoot Humphrey Davelaar (PNP) was de eerste die haar mocht feliciteren en die in zijn afscheidsrede zijn vertrouwen in haar uitsprak. 'Zij heeft op 4 januari bewezen ‘that she can stand the heat’.'

Davelaar staat nog eens stil bij die bewuste vergadering waarin de geloofsbrieven van zeven nieuwe Statenleden goedgekeurd moesten worden en oppositieleiders Gerrit Schotte (MFK) en Amparo dos Santos (KdNT) uiteindelijk door de politie uit het parlement verwijderd werden. 'Giselle zal een goede Statenvoorzitter zijn', zo benadrukte Davelaar.

Mc William stelde in haar openingsspeech dat zij eer zal doen aan een familietraditie, waarin zij de derde generatie is die zitting neemt in de Staten. En bovendien als eerste vrouwelijke Statenvoorzitter van Curaçao zich des te meer bewust is van de belangrijke taak en de voorbeeldfunctie die zij heeft. Ondanks hun afwezigheid had ze ook een woord voor de oppositieleden.

'Ook al zijn jullie afwezig en hebben jullie niet voor mij gekozen, ik ben ook jullie voorzitter en zal mijn functie waardig uitvoeren.'

In 1949, bij de eerste verkiezingen op Curaçao volgens het algemeen kiesrecht, was het haar opa William Rufus Plantz (PNP) die op de lijst stond. In 1951 werd hij, ‘Papa Plantz’, voorzitter van de Staten. Daarna was het oom Rufus Mc William (PNP) die in de moeilijke tijd rond de onlusten van 30 mei 1969 in de Staten zat en later minister van Arbeidszaken werd. Van moeders kant was het haar vader John de Jongh die Bonaire vertegenwoordigde in de Koloniale Raad in de jaren 30 van de vorige eeuw.

'Ik ben jong, een ‘nobato’, maar niet onbekend met de politiek. Ik heb liefde en passie voor mijn land en zal mij maximaal inzetten om, samen met de twintig collega’s in het parlement, voor het volk op te komen. We kunnen verschillen van mening, maar we hoeven geen vijanden te zijn. Ons volk roept om rust. Ik zal respect geven, ook aan de minderheid in de Staten, maar verwacht ook met respect behandeld te worden', aldus Mc William.

Sylvana Simons presenteert kandidatenlijst voor 2e Kamerverkiezingen van haar partij Artikel 1

Lijst biedt geen verrassingen en kent geen kopstukken


Sylvana Simons heeft gisteren de lijst met kandidaten van haar nieuwe partij Artikel 1 voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Ze deed dat in het televisieprogramma RTL Late Night (zie hieronder), zo bericht vandaag, dinsdag 17 januari 2017, onder andere RTL Nieuws en De Telegraaf.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie. Oud-SP'er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

Sylvana Simons vertrok in december bij de politieke partij DENK en begon haar eigen partij. Ze kon zich niet meer vinden in de koers van DENK en was teleurgesteld in de omgang met haar.

DENK-campagneleider Ian van der Kooye vertrok samen met Simons en staat nu op nummer zes op de lijst van Artikel 1.

Hoofdpunten van de nieuwe partij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie.


Jogi (VHP): ‘Wij hebben Alibux, Balesar en Gilds laten opsluiten’

'Jammer dat president Bouterse alleen maar praat over aanpak van corruptie, terwijl alle corrupte NDP-minister vrij rondlopen'


'In de periode waarin het Nieuw Front aan de macht was, zijn drie ministers voor corruptie in de gevangenis beland. Het is jammer, dat de huidige president alleen maar praat over de aanpak van corruptie, terwijl alle corrupte NDP-minister vrij rondlopen', zegt het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi in het Dagblad Suriname van gisteren, maandag 16 januari 2017. Het gaat volgens Jogi om de ex-ministers Siegfried Gilds, Dewanand Balesar en Errol Alibux. 'Wij hebben Alibux, Balesar en Gilds laten opsluiten', aldus Jogi. 

De politicus benadrukt, dat er geen verkeerde conceptie in de gemeenschap moet zijn dat zonder de Anti-Corruptiewet, de corruptie niet kan worden aangepakt. Daar biedt de huidige strafwetgeving volgens hem voldoende mogelijkheden voor. De uiteindelijke aanname van deze zal alleen maar voor meer duidelijkheid zorgen. 'De wil, moed en durf moet aanwezig zijn om dat te doen. Zonder de wil, zal de Anti-Corruptiewet slechts een papieren tijger zijn', zegt hij.

Jogi stelt, dat het onlangs gebruikte artikel 148 van de Grondwet in het 8 decemberstrafproces ook een gevaar vormt voor de corruptiebestrijding. Zo maakt hij zich zorgen, dat indien deze wet wordt aangenomen, de president ook opdrachten aan de procureur generaal kan geven om verdere vervolging tegen een corrupte NDP-functionaris stop te zetten. 'Wanneer men zulke intenties heeft, kan men de mooiste wetten maken, maar het gaat niet werken', aldus Jogi.

Het Hof van Justitie veroordeelde Alibux in 2003 tot een jaar gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat. Hij werd schuldig bevonden aan het vervalsen van een missive van de ministerraad om de aankoop van een pand mogelijk te maken toen hij minister van Financiën was. Alibux is nu reeds zes jaren raadsadviseur van president Desi Bouterse. 

Ex-minister Dewanand Balesar van Openbare Werken werd in 2008 tot twee jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld voor corruptie. Daarnaast mocht hij gedurende vijf jaar geen ambt bekleden bij de overheid. Balesar is door de president geplaatst in de commissies die belast zijn met het in orde maken van het treinproject en de onderhandelingen met Alcoa. 

In mei 2009 werd Siegfried Gilds veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege witwaspraktijken en een poging een getuige om te praten. Hij stond ook terecht voor deelname aan een criminele organisatie, maar dat achtte de rechter niet bewezen. 

Jogi benadrukt, dat het staatshoofd zelf meerdere malen indirect heeft toegegeven dat hij corruptie niet wenst aan te pakken. Hij verwijst hierbij naar het project Naschoolse Opvang waar het hele project door de president getypeerd is als een njang patu en de diefstal van pakketten onlangs door leden van de NDP.

Jogi noemt de corruptiegevallen bij de bouw van de bruggen over de Surinamerivier en de Coppenamerivier waar buitenlandse justitiële autoriteiten enkele jaren terug melding hebben gemaakt dat ongeveer Euro 30 miljoen aan steekpenningen is betaald aan toenmalige regeringsfunctionarissen. 'Dan is de president toch op de hoogte van strafbare feiten? Hij moet het Openbaar Ministerie inzetten voor een vervolging. Hij handelt dan in strijd met zijn eigen uitspraken. Misschien wil hij ook zand over de Anti-Corruptiewet strooien.'

Minister Peneux: 'Herwaarderingsprogramma is meer dan herpositionering 78 functies'

Vanwege geschil met onderwijsbonden vindt bewindsman het nodig om tekst en uitleg te geven


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt - zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 17 januari 2017 -, dat het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten meer inhoudt dan alleen herpositionering van de 78 functies naar de eerste-, tweede-, derde-, en vierdegraads bevoegdheid. Het biedt aan onderwijsgevenden de mogelijkheden om te groeien. Naast leerkracht of schoolleider komen ook andere functies zoals curriculum ontwikkelaar, schoolbegeleider, schoolontwikkelaar, schoolmaatschappelijk werker, huiswerkbegeleider en studieloopbaanbegeleider.

De grote klassen die er nu zijn, moeten ook tot het verleden gaan behoren, zegt de bewindsman in gesprek met Starnieuws. De grote klassen van 35 leerlingen in een klas zullen nu teruggebracht worden naar maximaal 23 leerlingen. Hierdoor kan er intensiever gewerkt worden met de leerlingen en de begeleiding van de leerling wordt effectiever, licht Peneux toe.

In het herwaarderingsprogramma worden de zestien periodieken teruggebracht naar zes. Een periodiek wordt elk begin van een jaar gegeven aan een onderwijsgevende.

'Dus een leraar moet 16 jaren werken om het maximum van zijn schaal te bereiken. De praktijk leert ons dat niet iedereen zijn maximum bereikt, vandaar dat deze nu wordt teruggebracht naar zes periodieken', zegt Peneux.

Het herwaarderingsprogramma zal volgens de onderwijsminister de volgende problemen oplossen:
1. Goede carrière mogelijkheden voor onderwijsgevenden.
2. Een beter klassenklimaat door kleinere klassen.
3. Een betere output van afgestudeerden in de maatschappij.
4. Betere organisatiestructuur en communicatie op de scholen.
5. Betere studieloopbaan begeleiding van de leerling.
6. Betere waardering van de verschillende bevoegdheden waardoor de leerkracht nu gewaardeerd wordt aan de hand van zijn bevoegdheid en niet meer op basis van niveau.

De minister geeft een paar voorbeelden uit de praktijk:
Voorbeeld 1
Een leerkracht die werkzaam is op een VOJ-school en bezitter is van een GLO 1 akte en twee LO-akten. Deze werd niet betaald voor de twee LO-akten op VOJ-niveau. Deze leerkracht besloot weer op een lagere school les te geven voor een betere beloning. Volgens het herwaarderingsprogramma zal dit tot het verleden behoren.

Voorbeeld 2
Leerkracht werkzaam op VOJ-niveau met een MO-B akte wordt niet hetzelfde betaald als een leerkracht met een MO-B op VOS-niveau. Met de herwaardering zal deze leerkracht met MO-B akte hetzelfde verdienen als een leerkracht op VOS-niveau. Hierdoor wordt voorkomen dat de beste leraren op VOJ-niveau wegtrekken.

Voorbeeld 3
Een leraar is na 30 jaren moe van het lesgeven en is toe aan een nieuwe uitdaging. Het huidige systeem kent geen andere functies binnen het onderwijs. Met het nieuwe herwaarderingsprogramma kan zo een leerkracht besluiten schoolontwikkelaar te zijn met behoud van het salaris.

Voorbeeld 4
Een schoolleider heeft de verantwoordelijkheid over 500 leerlingen. In het nieuwe systeem zal een schoolleider nu verantwoordelijk zijn voor 350 leerlingen.

De bewindsman beweert, dat het herwaarderingsprogramma een enorme verbetering betekent.