donderdag 19 januari 2017

Moengo heeft weer elektriciteit

Mobiele generator uit Nickerie gekoppeld aan centrale te Moengo

EBS: 'Er zijn nieuwe machines besteld en het streven is machines binnen twee weken te installeren'


Moengo heeft sinds vanochtend, donderdag 19 januari 2017, vier uur weer stroom. De elektriciteitsvoorziening te Moengo was sinds zaterdag gestagneerd, omdat de machine die het gebied voedt, defect was. De Energiebedrijven Suriname NV (EBS) was daarop genoodzaakt om loadshedding toe te passen.

EBS heeft eerst geprobeerd een machine van Albina over te brengen naar Moengo, maar deze bleek ongeschikt te zijn. Daarop werd een mobiele generator met een capaciteit van 1,2 megawatt uit Nickerie gehaald en na aanpassingen gekoppeld in de centrale in Moengo. Vier machines moeten in principe het gebied Moengo voorzien van elektriciteit. Zaterdag was de derde machine stuk geraakt.

Ofschoon de energievoorziening weer is hersteld, kan het volgens de EBS in een vandaag uitgebracht persbericht, nog steeds voorkomen dat af en toe stroomonderbrekingen in het gebied kunnen voorkomen. Er zijn al nieuwe machines besteld, waaronder ook voor de EBS-centrale te Moengo. De EBS stelt in haar persbericht ernaar te streven, om de machines binnen twee weken te installeren zodat het probleem van vermogenstekort structureel zal zijn opgelost.

Minister Peneux stuurt brief naar BvL: 'De dialoog wordt hervat'

Bondsleider Valies: 'Ik ben niet tevreden, wij willen een oplossing en die is nog niet in zicht'

Vrijdagochtend 20 januari gaat negende stakingsdag in


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft in De Nationale Assemblee aangeven, dat vandaag, donderdag 19 januari 2017, nog een brief gaat naar de Bond van Leraren (BvL). De minister zegt, dat de dialoog hervat wordt. Hij gaf diverse data door waarop er gesproken is met de BvL. Met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn volgens de bewindsman geen problemen. Dit bericht Starnieuws.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft de onderwijsgevenden opgeroepen om zich vrijdag weer te melden in Theater Unique. 'Het is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel zaken aangehaald. Ik ben niet tevreden. Wij willen een oplossing en dat is nog niet in zicht', aldus Valies na een gesprek met de leiding van De Nationale Assemblee.

'Wij zullen de leden morgen informeren over de stand van zaken', zei Valies.

Vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) van het parlement had woensdag beloofd dat er vandaag een antwoord zou komen van De Nationale Assemblee. De actievoerende leerkrachten hebben ruim een uur lang geprotesteerd voor het Assembleegebouw. Afgesproken was dat een delegatie om twaalf uur ontvangen zou worden door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Rond een uur ’s middags uur werd de delegatie ontvangen. Nog geen uur later was het gesprek afgelopen.

Valies: 'Vruchtbaar is een zwaar woord, maar we hebben een gesprek gehad dat zou moeten leiden naar een oplossing. Het parlement heeft een gesprek gehad met de regering. Aan ons is het een en ander doorgespeeld over hoe het gesprek gegaan is. De parlementsvoorzitster heeft haar inzichten meegedeeld. Wij gaan dus morgenochtend om acht uur met de leden daarover praten.'

Diverse fracties in De Nationale Assemblee drongen tijdens de openbare vergadering van vandaag aan op een oplossing. De oppositie merkte op, dat er al acht dagen gestaakt wordt zonder dat er gesproken is met elkaar. Rossellie Contino (NDP), voorzitster van de vaste commissie Onderwijs, merkte op dat nu de minister aangekondigd heeft voor dialoog te kiezen, de bond ook de staking moet opschorten. Zij zei te vinden, dat niet met het mes op de keel gesproken wordt.

Lid Braziliaans hooggerechtshof omgekomen bij vliegtuigcrash

Zoon van rechter Teori Zavascki bevestigt op social media dood van zijn vader


Een vliegtuigje met een lid van het Braziliaans hooggerechtshof is vandaag, donderdag 19 januari 2017, neergestort voor de kust van deelstaat Rio de Janeiro. Het toestel belandde in zee bij het toeristische plaatsje Paraty, zeggen bronnen. De zoon van rechter Teori Zavascki bevestigde op zijn Facebookpagina dat zijn vader aan boord was. Dit berichten diverse Braziliaanse en internationale media.

Zavascki was betrokken bij het mega-onderzoek 'autowasserij' naar corruptie bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. 'Hij was aan boord en we hopen op een wonder', aldus Zavascki. Inmiddels heeft hij de dood van zijn vader bevestigd:


Hij bevestigde ook op Facebook dat zijn vader aan boord van het vliegtuig - en vroeg om gebed. 

Reddingswerkers vonden drie lichamen tussen de wrakstukken van het toestel. Aan boord van het vliegtuigje was volgens burgerluchtvaartautoriteit ANAC plek voor maximaal zeven passagiers. Eerder bevestigde een woordvoerder van het Hooggerechtshof al dat de opperrechter op de passagierslijst stond.Assembleeleden spreken hun bezorgdheid uit over situatie bij DSB

Oppositie wil dat autoriteiten met 'juiste informatie en transparantie' samenleving informeert


De Nationale Assemblee (DNA) heeft vandaag, donderdag 19 januari 2017, haar bezorgdheid uitgesproken over de situatie bij Surinames grootste particuliere financiële instelling, De Surinaamsche Bank (DSB). Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons riep de Commissie Financiën op alle beschikbare informatie te vergaren en daarover verslag te doen aan het college. Dit meldt de Ware Tijd op haar website.

'Er is heel wat gedoe geweest via de media en via sociale media. Het is niet een gunstige situatie dus het is goed dat het parlement duidelijkheid krijgt erover', zei de voorzitster.

Ook de fractieleiders Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi (VHP) deden een dringende oproep aan de autoriteiten om niets na te laten zodat de rust behouden blijft en de fianciële sector niet in nog grotere problemen komt.

Santokhi drong erbij de regering op aan met 'de juiste informatie en transparantie' de samenleving te informeren over de problemen bij de bank zodat de rust onder het personeel, cliënten en de gemeenschap gegarandeerd wordt. Het vertrouwen moet onmiddellijk hersteld en de rust teruggebracht worden, zei de politicus.

NPS-fractieleider Rusland vindt dat de verantwoordelijke autoriteiten voor de financiële sector, ofschoon ze via de pers al enkele mededelingen hebben gedaan, 'zekerheden' geven omdat er ongerustheid is ontstaan over de perikelen bij de DSB-bank. Vooral op Facebook komt de ongerustheid en onzekerheid tot uiting, aldus de fractieleider. Er bestaat volgens hem behoefte aan rechtstreekse informatie vanuit de financieel-monetaire autoriteiten. 'We hebben er niets aan dat er allerlei toestanden ontstaan zoals we die kennen in het buitenland.'

Rusland riep op dat deze kwestie zorgvuldig en met tact wordt aangepakt.

Governor Gersie CBvS: 'Tegoeden De Surinaamsche Bank (DSB) zijn veilig'

Gersie brengt verklaring uit over situatie binnen DSB


'CBvS doet een beroep op de gemeenschap om zich niet te laten opjutten'


'De Centrale Bank van Suriname heeft kennis genomen van zeer storende berichten die de ronde doen alsof de DSB bank failliet is en waarbij de rekeninghouders werden opgeroepen om hun middelen bij deze bankinstelling meteen op te nemen. Het mag duidelijk zijn dat zulke negatieve berichtgeving bedoeld is om bezorgdheid bij de gemeenschap op te wekken om langs die weg schade te brengen aan de DSB bank - en in het verlengde daarvan aan de financiële sector.

Ter geruststelling van de gemeenschap geeft de Centrale Bank van Suriname te kennen dat er geen sprake is van faillissement, maar dat de grootaandeelhouders van de DSB bank, zijnde Assuria en de Staat, al enige tijd met elkaar in overleg zijn om het kapitaal van de DSB bank te versterken opdat aan prudentiële normen (vrij vertaald 'voorzorgsnormen') van de Centrale Bank van Suriname voldaan kan worden.

Het overleg heeft zich ook langdurig geconcentreerd op een impasse tussen de Chief Executive Officer (C.E.O.) en de Raad van Commissarissen (RvC) van DSB bank ten aanzien van de huidige en toekomstige beleidsrichting.

Doordat de standpunten zover uit elkaar liggen, bleek het uiteindelijk onvermijdelijk dat de wegen van partijen zich op verantwoorde wijze zouden gaan scheiden. Stappen om tot aansterking van het kapitaal te geraken verkeren inmiddels in zeer ver gevorderd stadium, waarbij de grootaandeelhouders zich gecommitteerd hebben om het vermogen van de DSB deze week te verhogen.

De CBvS vindt het zeer opmerkelijk en betreurt het zeer dat deze concrete stappen om de DSB bank te versterken samenvallen met geruchten althans negatieve berichten die de gemeenschap worden ingestuurd.

De CBvS blijft zich inzetten om de stabiliteit van de financiële sector te waarborgen en doet een beroep op de gemeenschap om zich niet te laten opjutten. De tegoeden van het publiek bij de DSB bank zijn veilig!'

Glenn H. Gersie 
President

Chinees Nieuwjaar valt dit jaar op zaterdag 28 januari.

Jaar 2017 is het Jaar van de HaanHet Chinees Nieuwjaar valt dit jaar op zaterdag 28 januari. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft deze dag gelijkgesteld met de zondag. 

Het jaar 2017 vertegenwoordigt het jaar van de Haan. De viering van Chinees Nieuwjaar is afhankelijk van de stand van de maand en valt in januari of februari. Deze Chinese feestperiode kenmerkt zich door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk.

In China wordt het Chinees Nieuwjaar chũnjie genoemd en dat betekent Lentefestival.

In de Chinese dierenriem is de Haan het tiende teken van de twaalf, het tiende dier in de twaalfjarige cyclus. De Haan is waakzaam en alert. Voor dit jaar wordt voorspeld dat het een veelbelovend jaar is, maar dat goede resultaten pas worden bereikt na de nodige inspanningen. In de loop van het jaar zal hard werken worden beloond.

Braziliaanse 'Lambada' zangeres Loalwa Braz (63) verkoold gevonden in uitgebrande auto

Braz scoorde met band Kaoma monsterhit in 1989 met 'Lambada'


Braz heeft wereldwijd zo'n 25 miljoen platen verkocht en verzamelde ruim 80 gouden en platinum platen - Verdachte gearresteerd, oud-medewerker van zangeres


Het lichaam van de Braziliaanse zangeres Loalwa Braz (63) is verkoold gevonden in een uitgebrande auto in Saquarema, vlakbij Rio de Janeiro. De politie gaat uit van een misdrijf. Ze maakte deel uit van de groep Kaoma die in 1989 een monsterhit scoorde met 'Lambada'. Braz, die 63 jaar oud werd, had daar een huis. 

Volgens mediaberichten, waaronder op de Braziliaanse website van O'Globo, zijn zeker twee mannen in de nacht van woensdag op donderdag haar woning binnengedrongen. De zangeres zou nog alarm hebben geslagen. De indringers hebben volgens plaatselijke media brand in het huis gesticht. Kort nadat de brandweer was komen blussen werd verderop de brandende auto waargenomen.Braz werd in 1953 in Rio geboren als dochter van musici en verkreeg wereldfaam met de Braziliaans-Franse groep Kaoma. Ze was de zangeres van Kaoma van 1989 tot 1999. Ze heeft wereldwijd naar schatting 25 miljoen platen verkocht en verzamelde meer dan tachtig gouden en platinum platen.Ze behoort volgens de statistieken van Guinness World Records tot de twintig meest beluisterde stemmen in de wereld.

'Lambada' werd wereldwijd een hit. De officiële Braziliaanse naam van het nummer, 'Chorando se foi' (Huilend ging ze weg), verwijst naar de Boliviaanse en daarmee Spaanstalige oorsprong. Het nummer is gebaseerd op Llorando se fue van de folkloristische groep Los Kjarkas. Het werd ook in Nederland een nummer 1-hit. In het najaar van 1989 stond de zomerse single vier weken aan top van de Single Top 100. In 2009 kwam het nummer opnieuw in de belangstelling toen Gregor Salto er een remix van maakte.UPDATE, acht uur 's avonds Surinaamse tijd:
Door de politie van het Braziliaanse Saquarema is een verdachte aangehouden voor de moord op Loalwa Braz. Een woordvoerder van de politie meldt, dat de aangehouden man een voormalig werknemer van Loalwa is. De man zou bij het hotel van de voormalig zangeres hebben gewerkt. Hij zou Braz met een handlanger hebben overmeesterd en omgebracht in het hotel en haar lichaam daarna in de auto hebben gelegd.

(Red. De Surinaamse Krant/O'Globo/Twitter/Telegraaf)

OM Curaçao: 'Geen strafrechtelijk onderzoek tegen oud-voorzitter Staten Davelaar'

'OM acht de inzet van het strafrecht op dit moment niet geboden'


Het Parket van de Procureur-generaal (PPG) zal de Landsrecherche Curaçao geen opdracht geven om nader onderzoek te verrichten naar aanleiding van een aangifte van 10 januari 2017 van negen Statenleden tegen de toenmalige voorzitter van de Staten, Humphrey Davelaar. Het Openbaar Ministerie (OM) acht de inzet van het strafrecht op dit moment niet geboden. Dit staat in een antwoord van het OM aan de aangevers, zo bericht het OM vandaag, donderdag 19 januari 2017, in een persbericht.

Door de aangevers wordt in de aangifte betoogd, dat de wijze waarop de vrijgekomen plaatsen in het Parlement zijn opgevuld nadat een aantal Statenleden een ministerspost hebben aanvaard, niet volgens de correcte procedure is verlopen en dat de documenten die zijn opgemaakt in deze procedure daarom als vals moeten worden aangemerkt. Davelaar zou zich daarmee volgens de aangevers schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit.

Het Openbaar Ministerie is echter van oordeel, dat het standpunt van de aangevers onderwerp dient te zijn van het democratisch debat in het Parlement. Een mogelijke uitkomst van dat debat kan zijn dat wordt over gegaan tot het opstellen van nadere regels over de te volgen procedures dan wel dat overeenstemming wordt bereikt over de interpretatie van de huidige regels.

Inzet van het strafrechtelijk instrumentarium zal dit debat eerder polariseren dan stimuleren.

Oppositie gaat staking onderwijsgevenden 'fysiek' ondersteunen als oplossing uitblijft

Bee (ABOP): 'Morgen nemen wij de strijd over en komen ook met u de zon trotseren'


De oppositionele politieke partijen NPS, VHP, ABOP en Pertjajah Luhur zullen de staking van de leerkrachten vanaf morgen fysiek ondersteunen als er vandaag, donderdag 19 januari 2017, geen oplossing komt. Dit hebben de kopstukken van de partijen meegedeeld aan de stakende leerkrachten die vanochtend weer naar De Nationale Assemblee waren getogen voor hun achtste stakingsdag. Dit meldt Starnieuws.

De leiding van De Nationale Assemblee had beloofd vandaag uitsluitsel te geven over een onderhoud met de regering. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Melvin Bouva (beiden NDP) waren in overleg met de regering toen de leerkrachten bij het gebouw van De Nationale Assemblee arriveerden.

Zij werden toegesproken door onder andere NPS-voorzitter Gregory Rusland, VHP-leider Chandrikapersad Santokhi en Marinus Bee van de ABOP. Ook Carl Breeveld (DOE) en andere Assembleeleden hebben de leerkrachten hun morele steun kenbaar gemaakt.

Rusland zei, dat het onderwijsproces zo snel mogelijk genormaliseerd moet worden. Dit betekent dat er een oplossing dient te komen. De leerkrachten moeten krijgen waar zij recht op hebben, aldus de NPS-voorzitter.

Santokhi zei dat in 's lands vergaderzaal strijd geleverd zal worden. Vorige week donderdag werd tijdens de vergadering in het parlement al aangedrongen om via dialoog een oplossing te brengen.

Bee merkte op, dat de politiek zich afzijdig heeft gehouden om niet het verwijt te krijgen dat het om een politieke strijd gaat. 'Maar, morgen nemen wij de strijd over en komen ook met u de zon trotseren', zei Bee. De zaak duurt volgens hem nu te lang.

Bij het gebouw van De Nationale Assemblee stonden vanochtend ook enkele scholieren met een bord. Zij willen dat de school weer begint. De leerlingen stellen, dat zij te lang verstoken zijn van onderwijs. Vakbondsleider Wilgo Valies heeft de leerkrachten opgeroepen zich morgen weer te melden bij het stakingscentrum Theater Unique.

Assuria NV blijft DSB 'onverkort ondersteunen'

Verzekeraar is grootaandeelhouder van De Surinaamsche Bank NV


Assuria N.V., grootaandeelhouder van De Surinaamsche Bank NV (DSB), stelt in een vanmiddag, donderdag 19 januari 2017, uitgebrachte verklaring kennis genomen te hebben van het verlies over het boekjaar 2016 bij DSB. 

'Assuria N.V. is op de hoogte van de maatregelen die genomen zijn om de winstgevendheid van de bank te herstellen en zal als grootaandeelhouder de bank onverkort ondersteunen daar waar nodig', aldus de hoofddirecteur van Assuria, Stephen Smith, in de verklaring.

8e Stakingsdag onderwijsgevenden: 'We gaan niet terug met lege handen, maar met een resultaat'

'Nooit vinden parlementariërs dat wij reden tot staking hebben'De leerkrachten zijn vandaag, donderdag 19 januari 2017, hun 8e stakingsdag ingegaan. Dagelijks komen de leden van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Bond van Leraren (BvL) bijeen in theater Unique in Paramaribo, waarna zij zich naar de De Nationale Assemblee begeven om aandacht te vragen van de autoriteiten voor de vele knelpunten van de leerkrachten. 

Valies beklemtoont vandaag, zo schrijft het Dagblad Suriname,dat de ALS erkend moet worden als wettelijke vertegenwoordiger van de leraren. De autoriteiten vinden dat ten tijde van het sluiten van de overeenkomst er alleen sprake was van BvL en Fols. In mei 2016 is de ALS geproclameerd naar aanleiding van de grote groep van ontevreden leerkrachten.

'We zijn een dynamische samenleving en men moet hiermee kunnen dealen. Als de leerkrachten vinden dat er een andere organisatie in het leven geroepen moet worden zodat hun belangen behartigd kunnen worden, moet men dat respecteren. We hebben bovendien op geen enkele manier gezegd dat de overeenkomst door de ALS is getekend. We leven in een democratische staat en we moeten respect hebben voor de mening van een ieder en dit zegt de Grondwet ook', zegt een ALS-bestuurslid.

Onlangs heeft de vicevoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), te kennen gegeven dat de acties van de leerkrachten ongegrond zijn. 'Op grond waarvan zegt hij dat? Ik denk dat hij als jurist beter moet weten dat wanneer partijen een overeenkomst hebben gesloten, dat ook uitgevoerd moet worden. Nooit vinden parlementariërs dat wij reden tot staking hebben. Hoe geslaagd is de infosessie over het herwaarderingsprogramma van de onderwijsminister? De feiten spreken voor zich', aldus een bestuurslid van zowel de BvL als de ALS.

'Wij pleiten voor een minimum salaris van Srd 4.000. En dit is eigenlijk niets in vergelijking met de salarissen van de volksvertegenwoordigers die sky high zijn. Uit de Srd 4.000 zijn er nog tal van aftrekposten.' Dus ik weet niet waarom de regering zo moeilijk doet', zegt een leraar.

'De regering komt met allerlei verhaaltjes dat zij de actie van de leerkrachten zouden omkopen met Srd 5 miljoen, maar dat de vakbonden op een gegeven moment Srd 60 miljoen hadden geëist. Wat voor een flauwekul is dit? Hoe kan men een actie afkopen met geld? Wij zijn niet omkoopbaar', aldus een BvL-bestuurslid.

Nog geen onderwijs op scholen diep in binnenland

Gum Air wacht op fiat MinOWC om leerkrachten naar dorpen te vliegen


De scholen in het diepe binnenland zijn na de kerstvakantie nog niet van start gegaan, omdat vliegmaatschappij Gum Air de leerkrachten niet naar de dorpen heeft gevlogen. De directeur van de maatschappij, Dean Gummels, zegt vandaag, donderdag 19 januari 2017, in de Ware Tijd, dat er nog geen opdracht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is ontvangen. 

De vliegmaatschappij vervoert onderwijsgevenden naar zo'n tien dorpen, waaronder Drietabbetje, Apetina en Kwamalasamutu. 'Ik weet niet wat de oorzaak van de vertraging is, maar ik denk dat het ministerie ermee bezig is', zegt Gummels.

Hij spreekt berichten van sommige leerkrachten tegen, dat de overheid een betalingsachterstand heeft. 'Die was er wel, maar we zijn intussen uitbetaald. De samenwerking tussen het ministerie en Gum Air is heel goed', zegt de directeur. De verantwoordelijke afdeling van Onderwijs was niet bereikbaar voor commentaar.

Directeur DSB, Proeve, is uit zijn functie ontheven

Reden zou verschil van inzicht zijn over leidinggeven tussen Proeve en RvC

Ontheffing hing in de lucht 


Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank NV, is vandaag, donderdag 19 januari 2017, ontheven uit zijn functie. De Raad van Commissarissen (RvC) bij de bank heeft hem aangezegd om zich tot nader order te onthouden van het uitoefenen van zijn functie als directeur 'tot aan de beëindiging van zijn dienstverband', zo weet Starnieuws te melden.

President-commissaris Stephen Smit heeft de medewerkers van de DSB in een memo deze mededeling gedaan.

Volgens Smit bestaat er verschil van mening tussen de raad en Proeve over de wijze waarop thans leiding zou moeten worden gegeven aan de bank.

In een raadsvergadering zijn de resultaten van de bank en het functioneren van de leiding van de instelling aan een nadere beschouwing onderworpen. Die evaluatie is ook met de bankleiding besproken.

Chief Commercial Officier Hanna Lieuw-Hie-Gonesh is tijdelijk belast met het voorzitterschap van de bankdirectie. In de memo spreekt de RvC zijn vertrouwen uit in de bankmedewerkers en dat hij erop rekent dat zij hun bijdrage zullen blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van de bank.

Verklaring van DSB:

'De Surinaamsche Bank sluit het boekjaar 2016 af met een verlies. De raad van commissarissen van De Surinaamsche Bank N.V. heeft dit verlies en het functioneren van de leiding van de bank aan een nadere beschouwing onderworpen. Deze evaluatie is met de leiding van de bank besproken. 

Uit het overleg is gebleken dat er een verschil van mening bestaat tussen de raad en de CEO, Drs. S. Proeve over de wijze waarop thans leiding zou moeten worden gegeven aan de bank. Op grond daarvan heeft de Raad de heer Proeve aangezegd zich tot nader order te onthouden van het uitoefenen van zijn functie als CEO van de bank tot aan de beëindiging van zijn dienstverband. 

Mevrouw Drs. H. Lieuw-Hie – Gonesh, statutair directeur (Chief Commercial Officer) zal vooralsnog met het voorzitterschap van het directieteam worden belast. 

De Raad wenst te benadrukken dat de dienstverlening van de bank onverminderd gegarandeerd is en dat de nodige maatregelen getroffen zijn om de winstgevendheid te herstellen. 

 De Raad van Commissarissen'

HI-minister Burleson ontheft haar directrice Reina Raveles uit functie

Ontheffing vanwege structureel verschil van inzicht tussen minister en directrice


Minister Sieglien Burleson heeft de directrice van het ministerie van Handel en Industrie, Reina Raveles,(zie foto - Bron: ministerie van HI) ontheven uit haar functie. De onderdirecteur administratieve diensten neemt voorlopig waar. Raveles werd in oktober 2015 aangetrokken voor deze functie op het ministerie. 

De bewindsvrouwe bevestigt vanochtend, donderdag 19 januari 2017, op Starnieuws dat er verschil van inzicht is tussen haar en Raveles. Het is volgens haar structureel van aard.

Burleson stelt, dat zij als minister eindverantwoordelijke is op het ministerie. Sommige zaken zijn niet met haar gecommuniceerd, waardoor zij bepaalde besluiten van buiten moest vernemen. Afspraken om beter met elkaar te communiceren hebben niet geholpen, omdat het gaat om verschil van inzicht. De minister wil verder niet inhoudelijk ingaan op de kwestie.

Zij zegt nog wel, dat iedereen zijn expertise heeft, maar dat het kan gebeuren dat iemand op een andere plek beter kan functioneren. Bij crisismanagement moeten alle neuzen dezelfde kant gericht zijn, stelt Burleson. Het is een basisprincipe volgens de minister dat de eindverantwoordelijke in de organisatie uiteindelijk de leiding heeft

Haagse SFB-rappers blijven vastzitten

Rechter wijst verzoek advocaat om vrijlating rappers af

Justitie vindt dat vluchtgevaar aanwezig is na vrijlating- Rechtszaak wordt over twee weken voortgezet


De zaak tegen de drie rappers uit De Haag die in Suriname terechtstaan voor ontucht, gaat over twee weken verder. In de tussentijd blijven de leden van rapgroep Strictly Family Business (SFB) vastzitten, zo bericht De Telegraaf vandaag, donderdag 19 januari 2017.

De rechter wees vanochtend in Paramaribo opnieuw een verzoek van de verdediging af om hen vrij te laten. Het risico dat ze de benen zullen nemen is volgens de rechtbank te groot

Tijdens de volgende zitting gaan de getuigenverhoren verder. Getuigen hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd en daar moet opheldering over komen.

Justitie in Suriname beschuldigt de rappers ervan dat ze in 2015 seks hadden met een toen vijftienjarig meisje en beelden daarvan verspreidden. Alleen de jongste verdachte, die destijds zeventien was, erkent dat hij seks had met het meisje. Volgens zijn advocaat was sprake van gewoon seksueel contact tussen minderjarigen en is niets strafbaars gebeurd.

In 2005 in bos te Huizen gevonden verbrand lichaam mogelijk van Zuid-Amerikaan

Politie door nieuw onderzoek stapje dichterbij achterhalen identiteit dode man

Man zou wellicht afkomstig zijn uit Ecuador of Colombia - Jaar na vondst werden hoofd en handen gevonden in Amsterdam-Rijnkanaal


Nieuw onderzoek heeft de politie een stap dichterbij de identiteit gebracht van een man die jaren geleden moet zijn vermoord. Het verbrande en onthoofde lichaam van het slachtoffer werd in 2005 gevonden in een bos in Huizen (Noord-Holland). Pas bijna een jaar later werden zijn hoofd - en zijn handen, die ook ontbraken - uit het Amsterdam-Rijnkanaal gehaald. De politie maakte onder meer een reconstructie van het hoofd (zie foto - Bron: Politie), maar wie de man was bleef onbekend. Dit bericht vandaag, donderdag 19 januari 2017, onder andere De Telegraaf.

Na nieuw onderzoek bracht de politie donderdag naar buiten dat hij mogelijk uit Zuid-Amerika komt en tussen de 42 en 45 jaar oud was. Meer specifiek zou hij van zijn geboorte tot rond zijn dertigste levensjaar in Colombia of buurland Ecuador hebben gewoond. De politie heeft vanwege de mogelijke afkomst van de man ook een Spaanstalig bericht gepubliceerd met als hoofdvraag: 'Wie is deze man?' (zie hieronder)

Eerder had de politie al vastgesteld, dat de dode man een atletisch lichaam had en ooit een operatie aan zijn blinde darm had ondergaan.

Zijn leeftijd kon in 2005 nog niet zo precies worden bepaald: de eerdere inschatting was dat hij tussen de 20 en 50 jaar oud was toen hij stierf. De politie heeft contact gelegd met de autoriteiten in Colombia en Ecuador.

'Het is vooral de bedoeling om de zaak daar onder de aandacht te brengen', vertelde een woordvoerster. Het onderzoek richt zich momenteel alleen op de identiteit. 'Het is een cold case. Strafrechtelijk onderzoek heeft helaas geen verdachte opgeleverd. Maar. mocht het lukken om zijn identiteit te achterhalen, dan kan dat misschien weer anders liggen.'
¿Quién es este hombre?

Laatste update:
Huizen - En septiembre de 2005 se encontró un cuerpo ardiendo en un armario en un bosque de Huizen. Hasta ahora se desconoce la identidad del hombre. Después de nueva investigación forense ha surgido informacón más específica.

El 6 de septiembre de 2005 se encontró un cuerpo ardiendo en un armario en un bosque cerca de la calle Crailoseweg en Huizen (Provincia de Holanda del Norte). El cuerpo sólo existía de un torso y le faltaban la cabeza y las manos. Casi un año después, el 24 de julio de 2006, se las encontraron aún en el canal Amsterdam-Rin (a la altura de Breukelen).
En el 2008 la cabeza fue reconstruida por expertos y enseñada entre otros en el programa “Opsporing Verzocht” [Se Busca]. Desafortunadamente esto no ha dado ningún resultado respecto a la identidad del hombre.

Resultado de investigaciones anteriores

En el 2005 se realizó una investigación amplia de la que se deduce que se trata de un hombre entre 20 y 50 años de edad, posiblemente de orígin de Sudamérica - o de América Central. Además se deduce de la investigación que:
  • la estatura del hombre era entre 1.70m a 1.80m
  • tenia la dentadura en buen estado con algunas empastes blancos
  • tenia un cuerpo atlético
  • que alguna vez ha sufrido cirugía del apéndice.

Nueva información

En los años pasados ha sido mejorado mucho en el terreno de investigación forense por nuevos métodos y técnicos, lo que fue el motivo ofrecer otra vez este caso. Dicha investigación produjo nueva información específica que la policía judicial quiere compartir.
  • Es posible que el hombre desde su nacimiento hasta la edad de treinta años haya vivido en Colombia o Ecuador.
  • Probablemente  tuviera entre 42 y 45 años de edad.

¿Quién es este hombre?

La policía quiere enterarse de la identidad del hombre. La policía judicial espera, que con la nueva información en combinación con la representación de la cabeza, se reconozca al hombre y que pueda ser entregado a su familia.
Para comunicar sugerencias puede dirigirse al número de teléfono 0900-8844 o indicar a través www.politie.nl. ¿Prefiere quedarse anónimo? Eso puede hacerse a través de “Meld Misdaad Anoniem” tel. 0800-7000 o M-online.
También puede enviar un aviso por correo electrónico en su propio idioma a 14sors@politie.nl.

Districtscommissarissen Ramai en Hankers starten 23 januari in Wanica

Wanica is opgesplitst in Wanica Noord-West en Wanica Noord-Oost


De nieuwe districtscommissarissen (dc’s) Sarwankoemar Ramai en Audrey Hankers nemen maandag 23 januari 2017 het roer over van het district Wanica. Dit district zal in twee delen opgesplitst worden, te weten Wanica Noord-West en Wanica Zuid-Oost, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 19 januari 2017. 

Tot de ressorten van Noord-West behoren Kwattta, Saramaccapolder en Koewarasan. Tot de ressorten van Zuid-Oost behoren Lelydorp, De Nieuwe Grond, Houttuin en Domburg.

Ramai en Hankers krijgen elk de leiding van een gebied. De aftredende districtscommissaris van Wanica, Roline Samsoedien, zal gaan fungeren als een generaal van alle districtscommissarissen van Suriname.

De overdracht vindt maandag om tien uur 's morgens plaats in het Commissariaat van Wanica aan de Tawajariweg.

VES-voorzitter: 'Suriname heeft het nog zo slecht gedaan als nu'

Ramautarsing: 'De conceptbegroting van de regering voor 2017 is ondeugdelijk'


'Met alle geaccumuleerde kennis en opgebouwde ervaring in 41 jaren van onafhankelijkheid, heeft Suriname het nog nooit zo slecht gedaan als nu.' Dit zei Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in zijn nieuwjaarsrede, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 19 januari 2017.

Hij doelt op de voorlopige cijfers die aantonen dat de Surinaamse economie met 9 procent is gekrompen. De regionale economische waakhond, ECLAC (Economic Commission for Latin America and the Caribbea, Verenigde Naties), voorspelt dat de inkrimping zelfs op 10,8 procent kan uitkomen. Zelfs de crisis ten tijde van de staatsgreep en die in het zware hervormingsjaar van 1993 waren niet zo pijnlijk. De samenleving voelt de klappen van de huidige ontwikkeling door de toenemende werkloosheid en de waardevermindering van de Surinaamse dollar.

Suriname is gegaan 'van rijk naar arm', aldus de econoom. In de afgelopen twee jaar is de Surinaamse munt met meer dan 100 procent in waarde gedaald in vergelijking met de Amerikaanse dollar, met een huidige koers van Srd 7,50. Het leven is duurder geworden, de inflatie is met 55 procent gestegen in november 2016, vergeleken met een jaar eerder.

De regering heeft vorig jaar bijna drie miljard Amerikaanse dollar geleend en nu zit Suriname op zijn maximum limiet van schulden: tien miljard Amerikaanse dollar. De VES vermoedt, dat dit bedrag zelfs hoger kan uitvallen als de meest recente cijfers worden bijgewerkt door het Bureau Staatsschuld.

De herhaalde kritische noten werden de VES niet in dank afgenomen door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Maar, Ramautarsing wijst er op, dat de VES sinds 2013, toen het nog goed ging, heeft gewaarschuwd dat de huidige crisis eraan zat te komen. 'Leden van de VES waarschuwden al in 2013, nog voordat die eerste van de één miljard Amerikaanse dollar nationale valutareserve was verdampt, voorzichtig dat er problemen op komst waren.'

Dankzij hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)behield Suriname een deviezenreserve van 381 miljoen dollar per eind 2016, net genoeg voor drie maanden. De VES waarschuwt opnieuw dat de conceptbegroting van de regering voor 2017 ondeugdelijk is. De regering is namelijk van plan het dubbele van wat ze verdient uit te geven.

Ter extra informatie:

Arrestanten vernielen plafond cellenhuis Parket Henck Arronstraat in Paramaribo

Gedetineerden poogden waarschijnlijk te ontvluchten voor aanvang rechtszaak


Aangevoerde arrestanten hebben afgelopen dinsdag het plafond van het cellenhuis van het oude Parketgebouw aan de Henck Arronstraat in Paramaribo, waar zij waren ondergebracht in afwachting van hun rechtszaal, vernield. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 19 januari 2017.

Blijkbaar wilden zij met hun 'actie' ontvluchten. De parketwacht, die belast is met het transport en de veiligheid van de arrestanten, heeft de vernieling tijdig ontdekt en hierdoor de vluchtpoging verijdeld. De arrestanten werden meteen afgevoerd.

Momenteel is men bezig het plafond te herstellen. De arrestanten hebben een flinke ravage aangericht.

Man (45) doodt zijn broertje van 21 met een wurggreep

Ruzie om een huissleutel mondt uit in vechtpartij met dramatische afloop


Starnieuws bericht vanochtend, donderdag 19 januari 2017, dat de 21-jarige Jerrel V. (21) gisteravond door zijn broer M.V. (45) is gedood aan de Aloeboetoedraistraat te Geyersvlijt, Paramaribo. 

De jongste werd door zijn oudere broer tijdens een ruzie in een wurggreep gehouden totdat hij het leven liet. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de ruzie ging om een huissleutel.

 De verdachte is aangehouden door de politie van Geyersvlijt.

Stroomprobleem te Moengo nog niet opgelost

In te zetten generator uit Albina blijkt niet juiste oplossing te zijn

EBS-directeur Parmessar: 'We hebben te maken met oude machines die kapot gaan'


De beoogde tijdelijke oplossing voor het stroomprobleem in Moengo kan niet worden uitgevoerd. Een generator uit Albina die zou worden ingezet blijkt niet geschikt te zijn. Een team van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt hard aan een andere oplossing zodat de gemeenschap in Moengo uiterlijk morgen weer optimaal elektriciteit kan hebben, aldus een persbericht van het energiebedrijf vandaag, donderdag 19 januari 2017.

Districtscommissaris Freddy Daniel van Marowijne zegt in een reactie, zo schrijft Starnieuws,dat hij geen rapportage over het probleem heeft ontvangen van het bedrijf. Hij weet dat beloofd was dat het probleem vóór morgen opgelost zou worden. Hij wijst erop dat na de vergadering die hij maandag met de gemeenschap had samen met EBS-directeur Rabin Parmessar de mensen hebben afgezien van het barricaderen van de weg. Ze protesteerden maandag bij het districtscommissariaat en wilden de districtscommissaris spreken.

'Het gaat om een overmachtsituatie. We hebben te maken met oude machines die kapot gaan', legde Parmessar uit. Hij wees de mensen erop, dat slechts één opwekcentrale de omgevingstroom levert. Bij een calamiteit, zoals die van afgelopen zaterdag, is het daarom niet mogelijk de omgeving via een andere centrale van stroom te voorzien. Toen viel één van de twee generatoren uit.

Momenteel heeft slechts 60 procent van de huishoudens in Moengo stroom. Het elektriciteitsbedrijf probeert met rantsoenering de wijken beurtelings van stroom te voorzien. De EBS doet een beroep op de bewoners in dit gebied daarom zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare elektriciteit. 

Parmessar maakte van de gelegenheid gebruik de aanwezigen in te lichten over de plannen van de EBS om het netwerk van Moengo te verbinden met het EPAR-gebied (Paramaribo en omgeving). Dit moet resulteren in een blijvende oplossing van het probleem. Er wordt al met diverse financiers gesproken om dit project te bekostigen.

'Politieke rancune is ook vorm van corruptie'

Ondernemer Chiragally: 'Politieke rancune moet ook onder nieuwe wet vallen en strafbaar worden'

'Tijdens behandeling Anti-Corruptiewet' in Assemblee heeft niemand gesproken over politieke corruptie'


Behalve de klassieke vormen van corruptie en andere manieren van misbruik van staatsmiddelen en -macht zal ook 'politieke rancune' tot corruptie gerekend dienen te worden. 'Het moet ook onder de nieuwe wet vallen en strafbaar gesteld worden', zegt hoteleigenaar/ondernemer Oemar Chiragally vandaag, donderdag 19 januari 2017, in de Ware Tijd. 

Hij hekelt de huidige regering die een beleid voert waarin ondernemers die niet tot haar politieke kamp behoren buitenspel worden gezet. Er wordt nauwelijks tot geen gebruik gemaakt van hun diensten of faciliteiten. Chiragally zegt de discussies in het parlement over de Anti-Corruptiewet te volgen, maar constateert dat niemand zich heeft uitgelaten tegen politieke rancune door bewindslieden of beleidsmakers. 'Terwijl dat schering en inslag is.'

 Als voorbeeld noemt hij zijn eigen situatie. Als ondernemer wilde hij in Paramaribo-Noord een woningbouwproject beginnen, maar de grond die aanvankelijk voor landbouwdoeleinden was uitgegeven, werd door de regering ingetrokken. Dat besluit typeert hij als 'politieke corruptie', omdat er daarvoor geen gronden waren.

Nadat hij een rechtszaak tegen de Staat had gewonnen en de maatregel werd teruggedraaid is zijn verzoek tot bestemmingswijziging nimmer ingewilligd. 'Omdat ik niet van jouw politieke partij ben, trek je mijn grond in, waardoor ik schade lijd. Je geeft me geen vergunning voor verkaveling terwijl m'n buren allemaal een vergunning hebben gekregen om te verkavelen. Is dat geen politieke corruptie?'

Hij zegt ten einde raad het terrein te hebben verkocht. De autoriteiten doen ook bij een verkavelingsproject van hem aan de Noordwijkweg al enkele jaren moeilijk om de beschikkingen aan kopers te verstrekken, terwijl hij als verkavelaar al aan alle voorwaarden en verplichtingen heeft voldaan. Volgens hem kwam de opdracht van de hoogste man in het land dat 'niets van Chiragally afgehandeld moet worden'.

Gekrompen hoofd bewoner Amazonegebied te koop in Nijmegen

Hoofd, geprepareerd door Jivaro inheemsen, te koop aangeboden voor euro 49.000Liefhebbers van bijzondere verzamelobjecten kunnen hun collectie nu uitbreiden met een mensenhoofd dat in Nijmegen te koop staat voor 49 mille. Het lichaamsdeel is afkomstig uit het Amazonegebied en honderden jaren oud. Dit bericht vandaag, donderdag 19 januari 2017, onder andere De Telegraaf en de lokale omroep van Nijmegen N1.

Het afgehakte hoofd is op een speciale manier geprepareerd door de Jivaro inheemsen, die het in de vijftiende eeuw als een trofee bij koppensnellers-rituelen gebruikten. Kort na de onthoofding hebben ze de schedel destijds vervangen door een steen, waarna de huid is gekookt, waardoor deze ging krimpen, maar wel een min of meer natuurlijke vorm rond de steen heeft kunnen behouden.

Het object Shrunken head (gekrompen hoofd), dat nu in de collectie van de Museumwinkel in Nijmegen is opgenomen, staat te koop voor 49.000 euro.

'Dat is veel te duur, omdat we ’m eigenlijk helemaal niet kwijt willen. Maar, als iemand het er voor over heeft, is ie weg', zegt directeur Edwin van Zoelen. Volgens hem zijn deze authentieke shrunken heads bijzonder zeldzaam. 'En er zijn veel namaak-hoofden in omloop. Maar, dit is een echte, die je onder de 25.000 euro nergens op de wereld zult vinden.'


Oever Surinamerivier te Accaribo verdwijnt in de rivier

Beschoeiing, boothellingen en prieeltjes zakken weg in de rivier


Beschoeiing, botenhellingen en prieeltjes die op de oever stonden op Accaribo langs de Surinamerivier zijn in de rivier verdwenen. Zo’n zeventien meter van de kust is afgekalfd (zie foto's - Bron: Commissariaat Para) en het lijkt erop dat er nog voor zeker twintig meter hetzelfde lot geldt. Vier percelen te Accaribo in het district Para gaan geleidelijk aan verloren, doordat de oever in de Surinamerivier zakt. Dit meldt het commissariaat van Para vandaag, donderdag 19 januari 2017. Volgens Starnieuws gaat het om een damwand van de Klaverbladmijn die het heeft begeven.

Perceeleigenaren hebben maandag scheuringen op hun terreinen ontdekt. Zoetjesaan hebben ze hun beschoeiing, botenhellingen en prieeltjes in de rivier zien wegzakken. Het landverlies zet zich gestadig voort.

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de bestuursdienst hebben zich al georiënteerd op de plek waar de verzakking zich voordoet. Volgens het NCCR zijn de woningen op de terreinen nog even buiten de gevarenzone.

Deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, de Maritieme Autoriteit Suriname, het NCCR en de districtscommissaris, zullen vandaag besluiten nemen hoe het probleem aan te pakken. Volgens de bestuursdienst is er geen sprake van levensbedreiging, maar zij waarschuwt mensen om zich niet nabij de afkalving te begeven.

Starnieuws bericht, dat deze kwestie vanmiddag in De Nationale Assemblee ais angekaart door Wendell Asadang (NDP). Hij wil weten wat de regering gedaan heeft tot nu toe en wie de schade zal vergoeden die burgers lijden. Assembleelid Glenn Sapoen (NDP) zei dat het gaat om een gebied van 150 meter lengte.

Leden Bond Belanghebbenden Binnenland Vaardienst blijven in staking

TCT-minister beweert dat de SMS-medewerkers geen contract met het bedrijf hebben


De staking van medewerkers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) aangesloten bij de nieuwe Bond Belanghebbenden Binnenland Vaardienst (BBBV) wordt voortgezet. De stakers gaan vandaag, donderdag 19 januari 2017, na het spaak lopen van gesprekken met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), bij De Nationale Assemblee staan, zo bericht Starnieuws.

De mensen voeren al sinds 15 december een 'slowdown' actie. Er wordt slechts twee keer in de week gevaren. De actie volgt nadat de SMS slechts een deel van deze contractors voor verrichte diensten heeft uitbetaald. Zij onderhouden de bootdiensten voor binnenlandse vaarten.

Op 29 december werd een deel (ongeveer 60%) van de werkers uitbetaald. De matrozen en motoristen hebben geen geld ontvangen. Er zijn zelfs achterstanden van een jaar, zegt Stefanus Ligorie, voorzitter van de BBBV.

De dienstverlening naar de gemeenschap toe, is niet optimaal en kan nu niet worden gegarandeerd. De mensen zijn in de stad om opheldering te vragen van het bedrijf, aangezien er niet met hen gecommuniceerd wordt. Ze zijn gisteren naar het ministerie van TCT gegaan. Minister Andy Rusland ontving een delegatie van de bond en toegesproken. De minister stelt zich op het standpunt, dat de medewerkers geen contract hebben met SMS.

De bond haalde een overeenkomst boven water waarin wordt gesteld, dat de SMS verantwoordelijk is voor de betaling van deze medewerkers. Partijen zijn zonder bevredigende oplossing uit elkaar gegaan.

Nu al is de bond een rechtszaak aan het voorbereiden indien de overheid voet bij stuk houdt. De vaardienst in het binnenland is door de acties totaal ontwricht.

Voetganger (6) dodelijk geschept op Oost-Westverbinding

Slachtoffer overlijdt in Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan opgelopen verwondingen


Een voetganger is gisteravond dodelijk verongelukt op de Oost- Westverbinding ter hoogte van Peperpot City. De nog niet geïdentificeerde persoon werd door een auto geschept, zo berichten vanochtend, donderdag 19 januari 2017, het Dagblad Suriname op haar website en Starnieuws.

De politie zegt in een reactie, dat de bestuurder van de auto die de man heeft aangereden heeft verklaard, dat hij vanuit Tamanredjo kwam richting Paramaribo. Ter hoogte van Peperpot City zou de 68-jarige Milroy voor het voertuig zijn gesprongen.

De man raakte zwaargewond en werd in een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar hij rond elf uur 's avonds is overleden.


Den Blauwvinger: Surinaamse bible belt verzet zich tegen transgender Yvanna Hilton

COLUMN: Ongefundeerde en op bijbel gestoelde hetze tegen transgender op Facebook

Oud-BEP-Assembleelid en homofoob Asabina gooit olie op het vuur met zeer discriminerende uitspraken over homoseksualiteit


Wat betreft de zaak Yvanna Hilton lijkt Suriname, afgaande op de vele - zonder enige feitelijke kennis van zaken geschreven - bespottelijke, negatieve, discriminerende, veelal ronduit domme en bedreigende reacties her en der op Facebook, een heuse zogenoemde Bible Belt en nog erger dan die 'belt' in Nederland. De bekrompen en oer conservatieve wijze waarop velen in dit toch als tolerant bekend staande landje (moskee, synagoge en kerk naast elkaar in Paramaribo) reageren op de Yvanna-rechtszaak en de voor haar positieve uitkomst ervan is zeer eng te noemen en schokkend.
Wie heeft last van Yvanna of andere transgenders? Niemand toch? Hieronder ter informatie slechts een handjevol, willekeurig gekozen, van de honderden reacties die op Facebook zijn te vinden, voor een lach en een traan (letterlijk overgenomen, inclusief taal- en andere fouten):

Rosita Mohan Wat wil je veranderen vana dat vrouwen mannen worden en omgekeerd ik denk dat God het nooit zo heeft gewild anders was het zo. Wij mensen willen alles veranderen maar is dat God Zijn Wil ?????

Steve Goedschalk Je blijft een homo

Faverus Polien Verberde ziekie no ab dresie bajaaa,valse felicitatie hoor,geboren als man en sterf als een valse vrouw,hahaha

Mildred Leblanc Ik hou van gays. Elke familie hft wel een paar. Maar dit is vr mij een stap te ver!! Je bent als man geboren en dat blijf j gewoon, papier of geen papier! En ik denk dat j pas vrouw ben als je een kind kan baren! Val maar aan maar dit is mijn mening!! Jullie rechten zoeken vind ik prima maar dit........

Marita Kramp Nu is het hek van de dam. Sodom en Gomorrah gelegaliseerd!

Sandra Groenveld In SU is alles mogelijk.straks gaat de rechter ook bepalen dat er gemoord mag worden...pure BELACHELIJKHEID.
Een oncomplete vrouw..ppfff

Miquel Pocorni Zit me echt dwars want dit is een zware belediging aan et vrouwelijk geslacht

Precious Maayen Ik heb 2 zonen, ik moet ze alvast leren of ze verliefd worden op een meisje dat ze eerst onderzoeken wat op haar geboorteakte staat.

Cheryl Malats Maar gaat nooit een kindje kunen baren ze houdt haar zelf voor de gek deze wereld is verziekt de rechters ook

Jermaine En Mirjam Sleur Als ik een Honda koop,en zet een Toyota Lexus embleem erop blijft t een Honda volgens de fabrikant wat ik ook zeg of doe.

Shertje Waakzaam Ik vind dit super belachelijk! hij heeft een vagina latn zettn maar geen baarmoeder en eierstokkn enz hij menstrueert nt en kan geen kindern barn dus voor mij is en BLIJFT hij MAN !!! Je bent pas vrouw alsj vrouw bnt geborn God maakt geen fouten !!

Edith Dijkgraaf De rechters zijn geen God. We leven in kritieke tijden en de wereld is in handen van de duivel. Al deze dingen staan in de bijbel geschreven en we moeten niet verrast zijn. We leven in de eindtijd. Mensen zullen meer liefde voor geld en lust, mannen zullen bij mannen slapen net in de tijd van sodom en gomora. Wie beter weet moet de juiste weg op zoeken en god oprecht dienen. Verder gaan we dit niet kunnen stoppen.

Mila Goelamhoesein ALLES WAT GOD HEEFT GEMAAKT WAS EN IS ZEER GOED.GOD KAN DEZE MAN/ VROUW NOOIT VERKEERD HEBBEN GEVORMD NAAR ZIJN BEELD EN GELIJKENIS. Ik althans accepteert het niet en op deze aarde heeft hij (zij) de zaak gewonnen maar in GODS wil en ogen, zoals het in zijn woord staat geschreven heeft hij/ zij het verloren. Wij zijn niemand om iemand te veroordelen, maar het kan niet.

Consuela Van Daal1 ding is niet duidelijk uiterlijk ben je vrouw innerlijk geraamte ben je man meneer de rechter u kreeg zeker een diepe onvoldoende .god slaapt niet

Sion Lion Farian Wie geeft de rechter het recht Gods wet om te buigen, dit is pure onzin deze zogenaamde vrouw is in strijd met God en als Godvrezend mens moeten we ons niet achter dit ding scharen, deze man heeft zijn vrije wil gebruikt om de duivel te dienen, is dit Gods plan??? Soddom and Gomorrah??? Laten we niet vallen voor dit soort satanistische verleidingen, vergeet niet dat satan in strijd is met God


Jo Vianen Harry Alles heeft een verval datum. Zo ook die neppe poes. Jackson zijn neus viel ook.

God en de Bijbel hebben niet alle wijdheid in pacht
En God en de Bijbel, het dikste sprookjesboek ter wereld, hebben toch niet alle wijsheid in pacht en zeker niet al die mensen die hun frustraties nu uiten op onder andere Facebook en het niet willen accepteren, dat er ook gewoon gewone transgenders zijn. Gewone mensen die net als hun ook recht hebben op het door hem of haar gekozen leven!

Laat al die conservatieve Suri Bible Belt'ers eens reageren op Facebook op de vele zaken van seksueel misbruik van minderjarige kinderen in Suriname door Surinamers (veelal waarschijnlijk behorend tot diezelfde Bible Belt-kliek) en daartegen in 'actie' komen, dan zijn ze in ieder geval een beetje meer geloofwaardig....?

Maar, hoe zat het ook al weer?

Eind vorig jaar spande transgender Yvanna Hilton een rechtszaak aan om gedaan te krijgen dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) haar geslacht in de registratie/administratie zou wijzigen van man naar vrouw. Dat simpele gegeven zorgde voor een overspannen beroering onder de Surinaamse kerkgangers, die de kerkklok wel ergens in de verte hadden horen luiden, maar geen idee hadden waar de klepel hing...

Steve Meye ageert met handjevol volgelingen in demonstratie tegen Yvanna
Zo was daar de grote vriend van president Desi Bouterse, de zogenoemde zelfverklaarde bisschop Steve Meye van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname. Hij organiseerde, na het bekend worden van de rechtszaak van Yvanna, een protestmars tegen lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders (zie foto - Bron: de Ware Tijd) die begon en eindige op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo. Met veel bravoure had hij aangekondigd te hopen op een deelname van tienduizend goed gelovigen die hem slaafs zouden volgen in zijn strijd. Hoewel keer op keer op het plein werd benadrukt, dat er niet tegen de transgender Yvanna Hilton werd gelopen, stonden op alle protestborden teksten die te maken hadden met de geslachtsverandering van de transgender. Overigens, maar amper 1.000 mensen wisten de weg naar het plein en Meye te vinden. Meye beweerde na de demonstratieve optocht, dat gelovigen niet op waren komen dagen vanwege 'tegenstand vanuit media' en kritiek op social media en bedreigingen. Tja, wie gelooft dat? Alleen Meye zelf.De rechter bepaalde woensdag 11 januari 2017, dat Hilton voortaan officieel als vrouw door het leven mag gaan. In een eerste reactie zei Yvanna, dat ze min of meer deze uitspraak van de rechter had verwacht.
Een dag later liet ze weten een normaal leven te willen te gaan leiden en een baan als stewardess te ambiëren. 'Het was soms heel hard voor mij. Mensen hebben mij afgeraden om deze zaak voort te zetten. Aldoor negatieve uitspraken van mensen hebben mij soms ook twijfels gegeven. Dankzij God, Hij heeft mijn gebeden verhoord en ik heb mijn doel bereikt. Niemand hoeft mij te begrijpen en te weten wat in mij omgaat, dat weet God wel. Hij is ten slotte mijn Schepper. Transgenders hebben het vreselijk moeilijk in Suriname. En daar wil ik verandering in brengen. Dit is dus een begin en iedereen in de LGBT community is er heel verheugd over.'

De Ware Tijd berichtte dezelfde dag, donderdag 12 januari, dat de Staat in hoger beroep gaat in de zaak. Een bevestiging daarvan is, voor zover bekend, nog niet publiek gemaakt, maar het heeft veel weg van 'transgender pesten' en lijkt weinig kans van slagen te hebben.

Minister Jennifer van Dijk-Silos uitte zich tevreden over het vonnis van de rechter. Suriname is partner in verschillende mensenrechtenverdragen en moet die dus naleven, ze de bewindsvrouwe, en daarom heeft zij geen begrip voor het feit, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) in Hoger Beroep wil gaan tegen de uitspraak van de rechter. Toch een steun in de rug voor Yvanna en een klap in het gezicht van de kerkganger.

Duveltje uit een diep rood doosje...
Als duveltje uit een diep rood doosje was daar 17 januari het oud-Assembleelid van de BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) en homofoob Ronny Asabina die zich in een interview met het Dagblad Suriname ouderwets liet gaan en tekeer ging tegen homo's.
'In de Bijbel wordt homoseksualiteit als een gruwel in Gods ogen gezien. Homoseksualiteit moet daarom onder geen beding bevorderd en vooral niet gereguleerd worden in Suriname. Het is tegen de natuur. Het is in strijd met alle religiën in de wereld. Alle heilige geschriften verbieden het', zei hij, totaal gespeend van hoe de wereld er vandaag de dag uit ziet.
Homoseksualiteit, geslachtsveranderingen en de adoptie van kinderen door deze groep vindt de homofobe politicus verwerpelijk gedrag.

In juli 2011 deed Asabina zowel nationaal als internationaal al een keer stof opwaaien met zijn uitspraken over homoseksualiteit. Ook nu keurt hij homoseksualiteit totaal af en vindt hij dat de samenleving duidelijk haar stem tegen deze groep moet laten horen. 'Nu het parlement al die jaren niets hierover heeft gezegd, moeten wij aannemen dat de samenleving content is met de uitspraak van de rechter. Het is jammer, zielig en verwerpelijk', aldus Asabina.

Asabina vindt, dat hij homorechten niet expliciet als mensenrechten kan beschouwen, omdat het ‘homo zijn’ een keus is. 'Mensen maken zelf een keus om homo te worden. Bij kinderrechten, seniorenrechten en vrouwenrechten heeft niemand een keus. Je bent kind, vrouw of senioren burger. Homo's zijn slachtoffers. Als je slachtoffer bent, moeten er mogelijkheden zijn om je uit die situatie te halen. Het is iets dat wij kunnen en moeten genezen.'

'Het is een ontwikkeling die gevoed wordt door de westerse cultuur die steeds middelen beschikbaar stelt om dit gedrag te promoten. Zelfs bij de Verenigde Naties zien wij dat het pad wordt geplaveid voor homoseksualiteit', beweert de politicus.

Tot vandaag de dag is er – nog – niet gereageerd op de discriminerende uitspraken van Asabina in tegenstelling tot medio 2011. Het wordt de hoogste tijd dat Asabina leert in te zien en te begrijpen, dat transgenders en homoseksuelen gewone mensen zijn zoals hij ook tot dat species hoort. Hij heeft geen last van ze, zitten niet op zijn schoot of ergens anders op.

Asabina niet te horen en te zien als 't gaat om misbruik van minderjarige meisjes door Surinaamse jongens en mannen....
Laat Asabina zich eens horen c.q. zien als het gaat
om de zogenoemde precaire financieel economische situatie van het land,
om de gang van zaken rond het vertrek van de Amerikaanse bauxiet-/aluminium gigant Alcoa uit Suriname,
om het nog steeds aanwezige kwik op de goudvelden,
om de issues rond het 8 decemberstrafproces,
om de stakende leerkrachten of
om door Surinaamse jongens en mannen seksueel misbruikte minderjarige meisjes.
Neen, de belastingambtenaar vindt het belangrijker om te reageren op de uitspraak van een rechter in een door een transgender aangespannen en gewonnen rechtszaak. Dat zegt voldoende over de enge belevingswereld van Ronny Asabina.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
19 januari 2017
Amsterdam-Paramaribo