vrijdag 20 januari 2017

Zuid-Korea schenkt 's Lands Hospitaal twee medische apparaten

Endoscopietoren en röntgenapparaat voor ziekenhuis


Zuid-Korea heeft afgelopen dinsdag, 17 januari 2017, het‘s Lands Hospitaal twee medische apparaten geschonken. Het gaat om een endoscopietoren met toebehoren ten behoeve van de afdeling Interne Geneeskunde en een mobiel röntgenapparaat voor de afdeling Intensive Care, zo bericht het hospitaal in een persbericht.

De overhandiging van de apparaten vond plaats in het ‘s Lands Hospitaal door minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. De bewindsman overhandigde daarna symbolisch een koffer met een scope aan drs. Bernando Panka.

Minister Pengel kijkt reikhalzend uit naar de meerwaarde van de donatie en hoopt dat met de geste daadwerkelijk de doelgroep zal profiteren van een hogere kwaliteit van de dienstverlening in het ziekenhuis. Het is volgens de bewindsman altijd meegenomen wanneer een bevriende natie een donatie doet in welke vorm dan ook.

De medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal, drs. Soenita Nannan Panday-Gopisingh, gaf aan dat het een proces is geweest om de apparatuur die op Trinidad & Tobago was, te scouten. Zij dankte de zaakgelastigde van Zuid-Korea voor de flexibiliteit. Dit vooral in het streven van het ziekenhuis om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Beleidscoördinator Gillian Adjako van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte de rol welke goede diplomatie kan spelen in de ontwikkeling. 'Hier staat het ministerie van Buitenlandse Zaken voor en we hopen dat andere organisaties ook via ons op deze manier hulp zullen zoeken.'

Onder de aanwezigen bij de officiële overhandiging waren ook aanwezig een vertegenwoordiger van het bedrijf Oldelft, de leverancier van de apparaten in Delft, Nederland, en Ronny Pique van het bedrijf Biomedical die de installatie van de apparaten doet.

Bij inval in woning te Jan Sofat, Curaçao, door Atrako Team man (29) aangehouden

In woning Glock-pistool en kogels gevonden


Het Atrako Team van de politie op het eiland heeft gistermiddag een inval gedaan in een huis in Jan Sofat, omdat men vermoedde dat er een of meerdere wapens aanwezig waren. Onder een bed in een slaapkamer werd inderdaad een pistool van het merk Glock gevonden met scherpe patronen. Dit meldt Paradise FM vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

De bewoner, een Curaçaose man van 29 jaar, werd opgepakt.

Bij verdere doorzoeking van het huis werden nog een tas met meer kogels en andere spullen gevonden die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek. De gearresteerde man werd voorgeleid en is opgesloten.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Surinaamse Bankiersvereniging ondersteunt De Surinaamsche Bank

Bankiersvereniging roept 20 januari 2017 in verklaring bevolking op om vertrouwen in DSB te behouden


'De Surinaamse Bankiersvereniging heeft kennis genomen van de ontwikkelingen binnen De Surinaamsche Bank en de pogingen van zowel directie, Raad van Commissarissen, alsook de monetaire autoriteiten om de zaken op een goede en verantwoorde manier op te lossen. 

De Bankiersvereniging, waarvan de DSB een vooraanstaand lid is, heeft er alle vertrouwen in dat deze pogingen succesvol zullen zijn en roept alle stakeholders en de gehele samenleving op om deze te ondersteunen en vertrouwen te hebben in de toekomst van de oudste en grootste financiële instelling van ons land. 

De stabiliteit van DSB bank is in het belang van ons allen. Deze bank is een gevestigde bankinstelling en staat evenals de andere banken in Suriname onder nauwgezet toezicht van de Centrale Bank van Suriname. 

De leden van de Surinaamse Bankiersvereniging staan paraat om de DSB bank op welke manier dan ook te ondersteunen en roepen iedereen op om het vertrouwen in deze bank te behouden.'

Zes kilo marihuana door Anti-Narcoticabrigade aangetroffen in koelcontainer te Nieuwe Haven

Medewerker verschepingsbedrijf vindt verdacht pakketje in een container


In een koelcontainer op het Nieuwe Haven-complex heeft de Anti-Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname negen pakken marihuana aangetroffen, met een gewicht van 6 kilo. Dit meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

Een medewerker van een verschepingsbedrijf ontdekte een verdacht pakketje aan de achterzijde van de container. De politie werd ingeschakeld door de leiding van het bedrijf.

Agenten troffen in een van de vakken aan de achterzijde van de koelcontainer de pakken aan. Hangende het onderzoek zijn de drugs in beslag zijn genomen.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Lijk sinds 24 november 2016 vermiste Asaiti in verre staat van ontbinding aangetroffen

Twee jagers ontdekken te Mismanproject lijk 76-jarige man


Twee jagers ontdekten gistermiddag een lijk in verre staat van ontbinding te Mismanproject. Na deze ontdekking schakelden zij de politie in. Bij het zien van het lijk vermoedden agenten meteen, dat dit het lichaam van de 76-jarige vermiste Theodores Asaiti moest zijn, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 2 januari 2017.

De familie van Asaiti werd benaderd om het lijk, van wie alleen de kleding nog te herkennen was, te aanschouwen en om eventueel te bevestigen of het inderdaad om hun dierbare ging. Zij herkenden hem aan de hand van de kleding en gaven door aan de politie dat het inderdaad de 76-jarige Asati is.

Het slachtoffer was woonachtig op het Mismanproject. Hij vertrok 24 november 2016 van huis met onbekende bestemming en werd sindsdien vermist.

Verenigde Studentenbesturen niet blij met 'oude' Landelijke Studentenbond.

'Er is een Landelijke Studentenbond opgericht met 30- en 40'-plussers die geen studenten zijn'


De Verenigde Studentenbesturen zijn niet geweldig enthousiast over de Landelijke Studentenbond. Tijdens een gisteren gehouden persconferentie van de studentenbesturen werd gesproken over de Landelijk Studentenbond. Jaïr Kross, trekker van de Verenigde Studentenbesturen, klonk niet blij over de aanpak van dit platform waarvan de acties niet betrekking hebben op het belang van studenten. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

'Er is een Landelijke Studentenbond opgericht met 30- en 40'-plussers die geen studenten zijn. Maar, het is een landelijke studentenbond. Ik weet niet als zij studenten zijn of op weg zijn naar hun pensioen. Het moet duidelijk zijn dat de studentenbond op geen enkel moment contact heeft gezocht met een studentenbestuur. Je kunt dus niet komen zeggen, dat je studenten vertegenwoordigt, terwijl er studentenbesturen zijn. Wij hebben waarschijnlijk hetzelfde doel, maar wij als Verenigde Studentenbesturen laten ons niet gebruiken. Dat is de vorige keer niet gebeurd en zal ook dit keer niet gebeuren', stelt Kross.

Hierbij werd duidelijk aangegeven, dat er vanuit het Nationaal Jeugdparlement geen gebaar is gemaakt richting deze groep jongeren die opkomt voor hun recht op onderwijs.

Leerkrachten gaan maandag 23 januari door met staking

Bondsvoorzitter Valies roept onderwijsgevenden op zich maandag weer te melden

Uitkomst gesprek met minister Peneux nog niet bekend, maar toch oproep Valies om staking voort te zetten


De actievoerende onderwijsgevenden, verenigd in de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zijn opgeroepen zich maandag weer te melden in Theater Unique. De leerkrachten hebben vakbondsvoorzitter Wilgo Valies begeleid naar het Kabinet van de President waar hij vanochtend, vrijdag 20 januari 2017, een bespreking heeft met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, raadsadviseurs en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), die niet achter de staking staat van haar collega vakbonden. 

Voordat Valies naar binnen ging, deelde hij mee dat er resultaat moet worden bereikt, aldus Starnieuws. De leerkrachten willen geen beloften, maar concrete oplossingen. De stakende leerkrachten werden ondersteund door een delegatie van oppositionele partijen. Zoals elke dag was het ABOP-Assembleelid Edward Belfort ook weer aanwezig.

Valies haalde aan, dat de leerkrachten een lange adem hebben. De inzet is om de herwaardering nu rond te krijgen. De onderwijsgevenden willen inspraak hebben. 'Geen dictatuur, maar democratie nu', werd gescandeerd.

Valies hield de leerkrachten voor, dat als er geen oplossing komt, de strijd grootser gevoerd zal worden.

Bouterse hét probleem en dé oplossing

'Het ging Sandew Hira niet om verzoening, maar om met zijn boek financieel voordeel te behalen'

'Dit boek brengt juist meer verdeeldheid en verwijdering tussen de familie, samenleving en Sandew Hira'


Onlangs heeft de heer Sandew Hira, het eerste exemplaar van zijn boek 'De getuigenis van president Bouterse' aangeboden aan president Bouterse. Voor mij is het nu evident, dat het bij de heer Sandew Hira, niet ging om dialoog en verzoening maar om informatie te verzamelen voor zijn 400 pagina’s tellende boek met het oogmerk om financieel voordeel te behalen. Het boek van de heer Sandew Hira zal absoluut geen dialoog teweeg brengen tussen de verdeelde groepen, integendeel, dit boek brengt juist meer verdeeldheid en verwijdering tussen de familie, samenleving en Sandew Hira. 

Met dit boek heeft hij juist de nabestaanden en zijn eigen familie gekrenkt en de familie zal hem zeker niet in dank afnemen.

Bij het in ontvangst nemen van het boek gaf de president te kennen, dat er organisaties en individuen zijn die eigenlijk niet naar een oplossing zoeken. Deze uitspraak van de president vind ik ongehoord en absurd. Hij weet dat de nabestaanden al bijkans 35 jaren zoeken naar een oplossing voor de decembermoorden, zowel nationaal als internationaal. Laten we heel eerlijk zijn, het 8 decemberproces gaat niet om een diepe maatschappelijke kloof, maar om politieke moorden, een misdrijf tegen de menselijkheid, derhalve moet dit probleem opgelost worden bij de rechterlijke macht. De zelfverklaarde amnestie, het misbruik maken van artikel 148, de zogenaamde waarheidsvinding en verzoening is geen oplossing. De hoofdverdachte, Desi Bouterse, is hét probleem en dé oplossing.

De hoofdverdachte werkt niet mee aan het 8 decemberproces, dus hij is hét probleem. Als de hoofdverdachte meewerkt aan het 8 decemberproces, is de oplossing binnen handbereik. Hij moet voor de Krijgsraad verschijnen en vertellen wat er op 8 december 1982 is gebeurd. That’s all. Laat de Krijgsraad dan een oordeel vellen.

Als president Bouterse zegt, dat middels dit boek er een stukje geschiedenis is vastgelegd, vind ik dit een klinkklare onzin. Zonder enige vorm van onderzoek en rechtsspraak mogen wij geen anansi tori’s over het gepleegde misdrijf in de annalen bijschrijven. De president voelt het zelf aan dat dit boek voor veel kritiek zal zorgen, want hij weet precies dat hij niet de waarheid heeft verteld aan Sandew Hira.

Het volk en de nabestaanden zijn niet geïnteresseerd in de fanchepane’s (dit woord heeft de president eens gebruikt ) van Hira en de hoofdverdachte. Dus ze moeten ons niet komen opzadelen met hun zogenaamde waarheidsvinding, verzoening, dialoog, et cetera.

Sandew Hira zegt dat hij en president Bouterse een voorbeeld zijn van dialoog, dat is onzin, het is een opgelegde dialoog, een wanhoopsactie. Hij merkt ook zelf op dat de prijs van zijn project heel erg hoog is, het heeft geleid tot een breuk met zijn familie, maar dat was ook te verwachten. Als je met een ondoordacht project begint en je min of meer weet wie jou broer heeft vermoord en je gaat toch samenwerken met die persoon dan zul je absoluut grote tegenstand krijgen van je familie.

Idris Naipal

Bestuurskundige Boldewijn: '‘De hele staking is onnodig, de heer Valies is alleen met zichzelf bezig'

Leerkrachten die schreeuwen dat zij Srd 4.000 willen verdienen is 'pure vorm van kinderachtigheid'

Ook Boldewijn heeft zijn mening klaar over stakende leerkrachten en bondsleider Valies


‘De hele staking is onnodig, de heer Valies is alleen met zichzelf bezig’, aldus bestuurskundige August Boldewijn vandaag, vrijdag 20 januari 2017, in het Dagblad Suriname. Hij benadrukt dat de herwaardering van de leerkrachten in principe al heeft plaatsgevonden. En dit behelst veel meer dan alleen salarisverhoging. Aspecten waaronder veiligheid en het beschikken over leermiddelen zijn ook opgenomen. 

Dat leerkrachten tijdens de protestmanifestaties lopen te schreeuwen dat zij een minimum van Srd 4.000 willen verdienen, vindt de bestuurskundige ‘een pure vorm van kinderachtigheid’. ‘Dit gedrag siert leerkrachten niet, die een opvoedende taak hebben.’ 

Boldewijn zegt met klem, dat politieagenten die behoren tot de risicogroepen niet eens de helft van Srd 4.000 verdienen. De regering heeft toegezegd in maart te willen praten over de hoogte van salarissen. ‘Waarom kan men niet twee maanden wachten?’

Boldewijn legt er vooral de nadruk op, dat onderwijsgevenden altijd hun mond vol van hebben dat het kind centraal staat binnen het onderwijsgebeuren. Maar, momenteel is hiervan geen sprake bij de leerkrachten die aangesloten zijn bij de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname) en de BvL (Bond van Leraren) en die dagelijks op straat lopen in plaats van voor de klas te staan. Uiteindelijk zijn het de kinderen die de dupe worden van de stakende leerkrachten. Zij zullen een grote achterstand hebben om in te halen en zullen volgepropt worden met leerstof. ‘De acties zijn onverantwoord’, aldus Boldewijn die aangeeft dat leerlingen langer dan een week geen lessen hebben gevolgd.

‘Indien de staking maar twee dagen zou duren, zou wel sprake zijn van een verantwoorde actie.’ Hij vindt het ‘verschrikkelijk’ dat zowel Wilgo Valies als de stakende leerkrachten helemaal voorbijgaan aan de belangen van het kind. Zij stellen momenteel hun eigen belang voorop. ‘Dit weet meneer Valies ook.

Door de bond van studenten was het voorstel geuit om enkele uren lessen te verzorgen en daarna in actie te gaan. Maar, dit voorstel is van de tafel geveegd door Valies wat erin heeft geresulteerd dat de studenten de acties van de stakende leerkrachten niet ondersteunen.

Indien de leerkrachten verwachten dat zij meer geld zullen ontvangen, zullen ze van een koude kermis thuiskomen, meent de bestuurskundige. ‘De informatie van bepaalde scholen moet nog ingebed worden in het systeem.’ Volgens Boldewijn is het onmogelijk, dat middels de staking een salarisverhoging afgedwongen zal kunnen worden. ‘En hoe komt men met een minimum van Srd 4.000? Hoeveel gaat dan een schoolhoofd van VOJ of VOS verdienen?’, vraagt hij zich af.

Boldewijn keurt het ten zeerste af, dat de bondsvoorzitter het toelaat, dat de leerkrachten in termen van verhoogde salarissen praten, terwijl deze materie nog steeds niet aan de orde is gesteld door de regering. Boldewijn merkt op dat de acties die Valies voert meer lijken op powerplay tussen de BvL en de ALS enerzijds en anderzijds de onderwijsbonden die niet aan staking denken.

Politie Domburg kan al half jaar niet naar toilet door waterafvoerprobleem

Agenten mochten bij buurtbewoners naar toilet, maar die zijn het na zes maanden zat


De politie van Domburg zit al zo'n zes maanden zonder een functionerend toilet, omdat er problemen zijn met de afvoer van water. Buurtbewoners hebben nu het Dagblad Suriname ingeschakeld, omdat zij nu hun diensten niet meer willen verlenen aan de agenten, zo bericht het dagblad vandaag, vrijdag 20 januari 2017. Zij willen hun privé-toiletten niet meer delen met de politieambtenaren, die op de post Domburg werkzaam zijn. 

'Wij hebben op een gegeven moment afgezien van deze hulpverlening. Het is al bijna een half jaar dat de politieagenten thuis bij de buren aankloppen om hun behoefte te doen. Wij hebben dit gedaan in de veronderstelling dat er spoedig een oplossing zou komen, maar zo te zien wil de regering niet in dit project investeren.'

Regiocommandant Robby Ramjiawan zegt in een reactie, dat het inderdaad een probleem is met de afvoer van het water uit de toiletten op de politiepost Domburg. Het bedrijf Kuldipsing is momenteel bezig met het aanleggen van een dijk te Domburg. Dit, vanwege het feit dat er percelen van de bewoners van Paranam door het rivierwater onder lopen. Om dit probleem op te lossen, heeft de overheid gemeend om een dijk te bouwen. Hierdoor blijft het water op het achterperceel van het politiebureau liggen.

De gewestelijke politiecommandant heeft volgens Ramjiawan afgelopen woensdag nog een onderhoud gehad met de districtscommissaris van Wanica om het probleem te verhelpen. 'Er is een strook land waar de dijk wordt gebouwd. Dit stuk behoort toe aan de overheid. De afwatering van de politiepost liep via deze strook in de rivier. Door de dijk kan het afvalwater nu niet meer wegstromen. Bij regenval kunnen de politie de toiletten niet doorspoelen.'

Matawaigebied, rond Pusugrunu, wordt in opdracht president Bouterse tot ontwikkeling gebracht

Districtscommissaris Pinas van Boven Saramacca tevreden terug na bezoek Matawaigebied


Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven Saramacca (district Sipaliwini) is woensdag teruggekeerd van een bezoek aan het Matawaigebied. Daar zijn hoorzittingen gehouden, waarbij naar voren is gebracht dat het gebied Pusugrunu door de jaren heen verwaarloosd is geweest. Het gaat om een gebied aan de boven Saramaccarivier. De districtscommissaris heeft opdracht gehad van president Desi Bouterse om het Matawaigebied tot ontwikkeling te brengen. Het secretariaat is intensief bezig met de uitvoering van deze opdracht, zo schrijft vandaag, vrijdag 20 januari 2017, het Dagblad Suriname.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Er loopt een weg van Atjoni naar Pusugrunu. Deze weg is al aangelegd en is 64 kilometer lang. 'Een hele mooie weg, omringd door veel natuurschoon, het is een geschenk van God. Als je op een van de heuvels staat, zie je de Emmatop. We gaan voor de ontwikkeling van het gebied. Alleen moeten hier en daar nog kleine veranderingen komen. Er moeten onder andere duikers geplaatst worden. De mensen hebben houtblokken geplaatst, zodat men toch nog met een voertuig over de weg kan rijden.'

Deze weg is volgens Pinas gebouwd met gelden verkregen uit opbrengsten van de gemeenschapsbossen. 'Zij hebben gezorgd voor de aanleg van de weg met ondersteuning van de president. De mensen in het gebied waren geïsoleerd. Zij konden niet uit hun gebied. De president heeft toen opdracht gegeven dat er een weg komt. Vanwege gebrek aan financiële middelen werden de zaken gestagneerd. Uiteindelijk waren de mensen bereid hun terreinen af te staan voor die grote ontwikkeling van Suriname.'

Volgens de districtscommissaris gaat het tot nu toe goed en zij blikt tevreden terug. Men is nu bezig met het opzetten van krutu oso’s in het gebied. Er zijn ook twee scholen. Met middelen van de gemeenschap worden de leerkrachten vervoerd naar het gebied. De leerlingen worden voorzien van leermiddelen. De schoolbenodigdheden worden eventueel ingekocht met middelen van de gemeenschap in samenwerking met het commissariaat.

Overeenkomst zeegrens Suriname-Frankrijk (Frans-Guyana) nog steeds niet geformaliseerd

Vertrekkend Franse ambassadeur Prom: 'Surinaamse grenscommissie in proces van vervanging en dat zorgt voor vertraging'


Frankrijk wacht nog steeds op het antwoord van Suriname over de ondertekening van de zeegrens. Er is nog wat discussie hierover, maar geen belangrijke zaken, zegt de Franse scheidend ambassadeur Michel Prom vandaag, vrijdag 20 januari 2017, op Starnieuws. Volgens de ambassadeur zijn de laatste gesprekken en e-mail uitwisseling tussen de grenscommissies van Suriname en Frankrijk in 2015 zijn geweest.

'Zover ik heb begrepen verkeert de Surinaamse grenscommissie in het proces van vervanging. Dit leidt tot wat vertraging.'

De kwestie van de (land/rivier) zuidgrens 'ligt nog niet op tafel. We moeten dit zeker bespreken, maar er is vooralsnog geen druk op partijen. Het probleem is niet zo spoedeisend'.

Prom benadrukt, dat het maritieme deel belangrijker is, omdat activiteiten daar gaande zijn. 'Het is geen kwestie van de koek verdelen. Maar, om de status te weten van de activiteiten aan elke zijde.'

In 2015 zei Ellen Naarendorp, toenmalig directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat partijen een voorstel hebben voor de grenslijn. Zij was hoopvol gestemd dat de landen eind 2015 hun handtekening konden plaatsten onder de overeenkomst over de zeegrens.

De Franse diplomaat bevestigt dat er nog steeds sprake is van illegale visserij op zee. Er zijn wel belangrijke vorderingen gemaakt in de bestrijding hiervan. 'Wij hebben samen de boten als legaal/illegaal, Surinaams óf niet, kunnen identificeren. Er is uitwisseling van informatie, wat voorheen niet het geval was. Dit maakt ons werk efficiënter.'

Prom ziet graag dat het aantal patrouilles verhoogd wordt, 'maar, we kunnen het probleem niet compleet elimineren'. Het probleem doet zich voor aan de Surinaamse zijde en in het oosten aan de Braziliaanse zijde, benadrukt hij.

De Franse ambassadeur keert na drie jaar zijn land te hebben gediend in Suriname en Guyana, terug naar Parijs. Tot de komst van zijn vervanger, Antoine Joly, neemt zaakgelastigde Sidy Daillo waar.

Verkeer ramt in 2016 370 keer EBS-elektriciteitspalen kapot

De kosten voor EBS die gepaard gaan met 'mastaanrijdingen' liggen rond Srd 1 miljoen


Aan de Verlengde Jansteenstraat in Paramaribo heeft een automobilist gistermiddag tegen half zes een hoogspannings/laagspannings combinatiemast van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) aangereden. Als gevolg hiervan was de omgeving Oldenburg, Devisbuiten, Kastanjestraat, Soekwastraat, Nw. Charlesburgweg, Klaroenstraat, Mispellaan, Mangolaan en Koffielaan, gistermiddag verstoken van elektriciteit. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

Technici van de EBS hebben de herstelwerkzaamheden afgerond en alle gebieden werden een uur later weer voorzien van elektriciteit.

Dagelijks lijden de EBS en haar klanten schade als gevolg van mastaanrijdingen. Voor het afgelopen jaar noteert het bedrijf 370 mastaanrijdingen. De kosten die hiermee gepaard gaan liggen dicht bij de Srd 1 miljoen.

Bij mastaanrijdingen wordt getracht via de verzekering van de veroorzaker de gemaakte kosten te verhalen, wat niet altijd even vlot verloopt. De middelen die gebruikt worden om deze onkosten als gevolg van schade door derden te dekken, kunnen door het bedrijf efficiënter worden ingezet.De  EBS voert een beleid dat gericht is op de efficiëntie in alle aspecten van de organisatie. De kosten als gevolg van mastaanrijdingen zijn een van de onnodige kosten die het bedrijf nog steeds blijft maken.

Cijfers van het aantal mastaanrijdingen in het jaar 2016:
Maand Aantal
Januari 26 
Februari 37 
Maart 38 
April 25 
Mei 45
Juni 29
Juli 32
Augustus 28
September 16
Oktober 30
November 37
December 36
Totaal 370


Bron: EBS Planning Budgetting & Control

Raad van Commissarissen DSB: 'Bank te lang door gegaan met kredietverstrekking aan ondernemers'

Bank door 'slecht omspringen met kredietportefeuille' in liquiditeitsproblemen en rode cijfers'

DSB ook slachtoffer van slecht betaalgedrag overheid


De Surinaamsche Bank, DSB, is te lang doorgegaan met het verstrekken van kredieten aan ondernemers, terwijl het duidelijk was dat de economie niet zou aantrekken en het dus risicokredieten zouden worden. Dat zegt de Raad van Commissarissen, die dit directeur Sigmund Proeve zwaar aanrekent. Daarom is hij op non-actief is gezet, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

Hem wordt ook verweten dat door het 'slecht omspringen met de kredietportefeuille' de bank in liquiditeitsproblemen verkeert en in de rode cijfers zit. Dit schrijft de Ware Tijd te hebben vernomen uit verschillende bronnen.

In feite is de bank ook slachtoffer geworden van het slechte betaalgedrag van de overheid, omdat een niet onaanzienlijk deel van de risicokredieten is verstrekt aan ondernemers die zelf geld verwachten van de overheid.

Waarnemers menen dat de ellende in feite al lang zat aan te komen. In 2015 werd over het eerste halfjaar verlies geleden. Door een sterk tweede halfjaar konden de rode cijfers worden weggepoetst en kon toch nog een bescheiden winst worden gemaakt. Verkeerde inschattingen zouden erin hebben geresulteerd, dat ook in 2016 het eerste halfjaar met een fors verlies werd afgesloten. De stunt van een jaar daarvoor kon niet worden herhaald en de bank bleef in het rood, tot ongenoegen van de raad van commissarissen.

Proeve stond in feite sinds 2014 onder druk, met de pinpasfraudekwestie die de bank ook miljoenen Srd's kostte. De afgelopen twee jaar werden er niet beter op en uiteindelijk bleek ook nog verschil van mening over de koers om de financiële instelling uit de rode cijfers te halen.

Gisteren werd het personeel ingelicht over het feit dat hij tot aan het einde van zijn dienstverband geen handelingen meer mag plegen als directeur en dat zijn taken worden waargenomen door het hoofd commerciële zaken, Hanna Lieuw-Hie-Gonesh.

Nieuwe minister van Justitie Martina op Curaçao bezoekt Openbaar Ministerie

Martina brengt beleefdheids- en kennismakingsbezoek aan OM


In het kader van een beleefdheids- en kennismakingsbezoek heeft de nieuwe minister van Justitie, Ornelio 'Kid' Martina een bezoek afgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM), Parket Curacao. Dat laat het Norman E. Serphos namens het OM donderdagavond 19 januari 2017 in een kort persbericht weten.

Hij werd ontvangen door Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong en diens team bestaande uit Job van Beekhoven en Angelle Scharbaai (zie foto).

Minister di Hustisia, Ornelio 'Kid' Martina, den kuadro di un bishita di trabou i di 'sera konosi', a hasi un bishita djaweps na ministerio Publiko di Korsou. El a ser risibi dor di Fiskal Mayo Heiko de Jong is su team konsistiendo di Job van Beekhoven i Angelle Scharbaai (athunto algun foto).

Norman E. Serphos 
Bosero Ministerio Publiko Korsou

Piketadvocaten op Curaçao beëindigen staking bij pro-Deo zaken

Minister van Justitie Martina zegt verdubbeling vergoeding toe

Orde van Advocaten nog niet geheel tevreden...


De piketadvocaten hebben gisteren officieel de staking bij de pro-Deo zaken gestopt. Dat heeft de deken in de Orde van Advocaten (OvA), Rogier van den Heuvel, bekendgemaakt. Deze week kwam de minister van Justitie, Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP), al deels over de brug met de toezegging voor de verdubbeling van de vergoeding voor piketdienst bij strafzaken en de voorbereidende werkzaamheden bij de inverzekeringstelling, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

De OvA wilde echter ook een harde toezegging voor wat betreft de civiele en beroepszaken. Daar heeft de minister gisteren antwoord op gegeven en gesteld dat de vergoeding voor civiele zaken naar 1.800 gulden gaat en dat ook hoger beroepszaken als afzonderlijke zaken gelden, met dus ook een tarief van 1.800 gulden.

Van den Heuvel: 'Tegen deze achtergrond, is het bestuur van oordeel dat er op dit moment voldoende voortgang geboekt wordt in de verhoging van de tarieven voor toegevoegde rechtsbijstand. Het bestuur ziet op dit moment geen reden meer om de staking voort te zetten. Het bestuur roept de leden daarom op om het werk in toevoegingszaken te hervatten.'

Toch zijn nog niet alle wensen ingewilligd. Want de OvA heeft ook geëist dat het hele wetgevingstraject binnen drie maanden afgerond moet zijn.

'De termijn waarop het proces van regelgeving zal zijn afgerond, en de verhogingen geformaliseerd worden is onduidelijk. Het bestuur rekent erop dat alle concepten, voor zover nog niet gereed, binnen drie maanden gereed zullen zijn, voor zover nodig door de ministerraad zullen zijn goedgekeurd en, eveneens voor zover nodig, voor advies aan de Raad van Advies (RvA) zullen zijn aangeboden. Het bestuur rekent er ook op dat het proces na advies van de RvA zo snel mogelijk wordt afgerond. Gedurende het traject zal het bestuur frequent contact met het ministerie onderhouden om de voortgang gezamenlijk te bewaken. Wij zijn er wel van overtuigd dat deze zaak de prioriteit van het ministerie heeft, zodat wij over drie maanden inderdaad gezamenlijk kunnen vaststellen dat de vaart in het proces zit. Wij hebben er vertrouwen in dat na ommekomst van die termijn en onvoldoende kenbare voortgang dus niet opnieuw naar het stakingsmiddel gegrepen zal behoeven te worden. Over drie maanden wordt geïnventariseerd of nieuwe acties aangewezen zijn, maar het bestuur heeft het vertrouwen dat dat niet nodig zal zijn. De vinger blijft aan de pols', zo stelt de deken die tot slot de leden bedankt voor de eensgezindheid waarmee zij de acties van de afgelopen periode gesteund hebben.

'Zonder die eensgezindheid zou dit (voorlopige) resultaat niet gerealiseerd zijn geweest', zo stelt hij.

Oostenrijks bedrijf Skidata levert nieuw parkeersysteem Curaçao Airport Partner

Bedrijf leverde ook parkeersystemen van Schiphol, Zürich Airport en Londen Heathrow Airport


Curaçao Airport Partners (CAP) heeft het bedrijf Skidata gekozen als leverancier voor het nieuwe parkeersysteem voor Curaçao International Airport. Dit Oostenrijkse bedrijf heeft ook de parkeersystemen van Schiphol, Zürich Airport en Londen Heathrow Airport geleverd. Dit meldt vandaag, 20 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het nieuwe systeem zal eind maart worden geïmplementeerd.

CAP is ook in overleg met lokale partners over het introduceren van meer betaalmogelijkheden voor het nieuwe systeem, zodat zowel met creditcards, debitcards, papiergeld en muntgeld kan worden betaald. De betaalautomaten zullen worden geplaatst bij de aankomsthal en de vertrekhal.

Voor de introductie van het nieuwe parkeersysteem zal ook de apparatuur van de parkeerplaats zoals de slagbomen en de bijbehorende machines worden vervangen.

Citizens Rescue Organization, Citro (Curaçao), houdt nieuwjaarsreceptie

2016 Was een bijzonder jaar voor Citro


Voor zeereddingsorganisatie Citro (Citizens Rescue Organization) was 2016 een bijzonder jaar. Aldus voorzitster Lusette Verboom gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie. 'Niet alleen vierden wij het 40-jarig bestaan van de organisatie, ook heeft Frans Versteeg de voorzittershelmstok aan mijn persoon overgedragen.' Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 20 januari 2017.

Vanuit het bestuur is afscheid genomen van Curd en Mark Evertsz en van Carlos Sayers. 'We zullen hun bijdrage zeker heel erg gaan missen.'

In mei van het afgelopen jaar heeft Citro een symposium gehouden om samen met alle vrijwilligers stil te staan bij de ontwikkelingen die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en een raamwerk neer te zetten voor de komende jaren. Door de groei van de afgelopen jaren, waarbij de vloot is uitgebreid naar twee hoogwaardige zeereddingsboten en twee seadoo’s, mede dankzij donaties van de Girobank en Refineria Isla, is veel druk komen te staan op onderhoud van het materieel, maar ook op professionalisering van het vrijwilligerskorps.

Behalve de schippers en de supportgroep is er nu ook een kleine ploeg die de dagelijkse zorg heeft voor het boothuis, opleidingen, onderhoud van het materieel en voor operationele zaken.

Om de rest van dit bericht te kunnen lezen even hier klikken.

Curaçaose rapper Edrich Kopra, BechoLize (25), doodgeschoten

Rapper vanuit rijdende auto op Lindberghweg doorzeefd met kogels - Daders voortvluchtig


Een schietpartij heeft gisteren het leven geëist van de 25-jarige Edrich Kopra, in de lokale rapwereld beter bekend als BechoLize. Kopra is het eerste moordslachtoffer van dit jaar op Curaçao. Dit meldt vandaag, vrijdag 20 januari 2017, het Antlliaans Dagblad.

De politie kreeg rond 2.35 uur een melding van een schietpartij in de Lindberghweg. Volgens de informatie die op dat moment beschikbaar was, zouden onbekenden die in een auto langsreden, verschillende gerichte schoten op het slachtoffer hebben gelost. Bij aankomst van de politie werd het slachtoffer met verschillende schotwonden in zijn lichaam aangetroffen. De jongeman was toen al gestorven.

Uit preliminair onderzoek dat bij het plaats delict is uitgevoerd, blijkt dat het slachtoffer met enkele andere personen stond te praten toen verschillende mannen in een grijze auto aan kwamen rijden en Kopra met kogels doorzeefden.

Tijdens de schietpartij raakte een bijstander gewond aan zijn rechterschouder. Aanwezigen hebben dit slachtoffer, met de initialen K.G.R. (19), naar de polikliniek van het Sehos gebracht voor medische behandeling. Een auto die in de directe omgeving geparkeerd stond, werd eveneens door twee kogels geperforeerd.

Het lichaam van Kopra is op last van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor nader onderzoek. De politie heeft zowel de auto van het slachtoffer als de auto die door kogels werd geperforeerd geconfisqueerd voor nader onderzoek. De auto die betrokken was bij de schietpartij - een grijze SUV - werd later brandend teruggevonden op de weg naar de rotonde van Zegu, richting de luchthaven. Deze auto is eveneens in beslag genomen voor onderzoek.Chirurg Patrick Fa Si Oen in Sehos, Curaçao, is niet geschorst of op non-actief gesteld

'Er is wettelijk noch inhoudelijk niets aan de hand'


Chirurg Patrick Fa Si Oen is niet geschorst of op non-actief gesteld en dus in principe nog gewoon aan het werk in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook verzekert hij eenieder dat ‘er wettelijk noch inhoudelijk’ niets aan de hand is. Wel krijgt en neemt hij twee weken de tijd om zich alsnog officieel te laten inschrijven in het Nederlands en/of Belgisch specialistenregister. Dat zou gisteren met de leiding van het Sehos op basis van nieuw beleid zijn afgesproken, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 januari 2017.

'Ik heb officiële en erkende diploma’s en sta bij Volksgezondheid ingeschreven', zegt Fa Si Oen, waarop hij alle certificaten toont.

Eerder deze week waren er berichten, dat Fa Si oen uit zijn functie zou zijn gezet, omdat nu zou blijken dat zijn papieren niet in orde zouden zijn. Vervolgens publiceerde gisteren website St. Martin News Network (zie onderaan) dat een daartoe niet gekwalificeerde chirurg al ruim veertien jaar voor het Sehos werkt.

'Ik ben op de hoogte gesteld van het smaadstuk dat volledige desinformatie is', stelt de 45-jarige Fa Si Oen in een schriftelijke reactie. 'Ik ben sinds 2003 gevestigd chirurg op Curaçao en heb mijn opleiding genoten in Nederland en in België. Ik ben dan ook in het bezit van alle diploma’s op basis waarvan ik sinds 2003 legaal de lokale aantekening heb als chirurg. Verdere berichten over non-actiefstelling zijn absolute onwaarheden die onnodig schadelijk zijn voor het patiëntenvertrouwen en ik betreur de ondeugdelijke en op smaad gerichte berichtgeving ten zeerste.'

Hoewel hij er zelf niets over wil zeggen, lijkt er nauwelijks toeval te zijn tussen het feit dat zijn collega-chirurg Michel Berry kortgeleden (wel) op non-actief werd gesteld en het ‘lekken’ van informatie over Fa Si Oen, die tot voor kort hoofd was van de afdeling chirurgie en onlangs aftrad om het stokje over te geven aan Jannouel van Leeuwen. Er zou sprake zijn van een conflictsituatie binnen de maatschap Curaçao Surgery Group (CSG), juist omdat het gedrag van één van invloed is op de perceptie van het gedrag van allen.

De Inspecteur voor de Gezondheid, Gersji Rodrigues Pereira, laat weten dat hij niet op de hoogte is van een non-actiefstelling of een onderzoek tegen Fa Si Oen. 'Dat is primair aan het Sehos om een onderzoek in te stellen. Ik word normaal gesproken wel vrij snel al op de hoogte gesteld en nu ben ik van enig onderzoek of schorsing van de heer Fa Si Oen niet op de hoogte', aldus Pereira.

De Raad van Bestuur van Sehos reageert geheel niet. Er is de afgelopen jaren veel gedaan aan verbetering van de chirurgische zorg aan patiënten. Hier hoort een mentaliteit bij van protocolvorming, handhaving en grenscontrole op gedrag, waarbij er een zelfreinigend vermogen en kritische sfeer dient te heersen en collega’s elkaar op gedrag aanspreken, zo blijkt uit presentaties die de afgelopen periode intern en extern zijn gegeven. Dit alles gericht op het leveren van een zorg met de primaire visiepunten ‘patiëntveiligheid, patiënttevredenheid en het streven naar excellence in care’.

Op de website van CSG blijkt dat de hierbij aangesloten chirurgen naast de genoemde Fa Si Oen, Van Leeuwen en Berry, Rodney Juliet, Paul van Eijkelenburg, en David Nellensteijn zijn.EXCLUSIVE: Non-qualified surgeon worked at St. Elizabeth Hospital for over 14 years --- Several surgeons now under investigation --- one placed on non-active duty.
sehos18012017
ST. ELIZABETH HOSPITAL CURACAO.
WILLEMSTAD:--- The Board of Directors of St. Elizabeth Hospital (SEHOS) is currently investigating a case which involves several surgeons. SMN News understands that one of the surgeons was placed on non-active duty pending the outcome of the ongoing investigation.
During the investigation which began earlier this month the hospital discovered that a surgeon identified as Patrick Fa Si- Oen has been practicing in Curacao and working at the St. Elizabeth Hospital for the past 14 years but he has never been registered as surgeon in Belgium nor the Netherlands as a qualified surgeon. The St Elizabeth Hospital will have to take the necessary measures such as revoking his admittance agreement for the ‘quack” Patrick Fa Si Oen.
At least one registered surgeon has been placed on non-active duty pending the outcome of the investigation in the case where a patient who had visited the Emergency section of St. Elizabeth Hospital on December 26th 2016 with severe abdominal pains and was admitted to the hospital but was not seen by any specialists. Information SMN News gathered showed that it appears as though there was some sort of gross communication failure since the registered surgeon was at the hospital when the patient arrived there and was busy with another patient that was in critical condition in surgery. SMN News further learned that the surgeon assistant on duty admitted the patient and placed her in the care of the surgeon that was in surgery with another patient and did not inform him.
The director of SEHOS Dr. Franke Scheper has since placed one of the surgeons on non-active duty while he called in two medical auditors from the Netherlands to investigate and analyze the case before the Inspectorate of Health is called in. The two auditors are expected to arrive in Curacao early next week.
The Inspector of Health Gersji Pereira said in an invited comment that he is aware of the case but so far his department is not yet involved as the hospital has taken the lead in the investigation.
Dr. Pereira said he is looking in from the outside and when the audit is completed and the reports are submitted to his department he will take appropriate action.
SMN News contacted the medical director of SEHOS Dr. Franke Scheper for a statement on the suspension of the registered surgeon and the un-registered surgeon that have been working at SHEOS for over a decade, but Dr. Scheper promised to give a comment but later refused to answer his telephone, instead a female answered his telephone and claimed she was Dr. Scheper’s sister and wanted to know the nature of the call.
Just recently a calamity occurred at SMMC and the patient was flown to SEHOS for treatment. However, SMMC never took responsibility or even admitted they had a case of calamity that almost took the life of a young woman, instead they pushed it under the preverbal carpet and to date has not taken any actions against those that were involved in the case of gross negligence.

Nederlandse Algemene Onderwijsbond solidair met BvL

AOB en BvL werken aan officiële klacht tegen regering bij ILO


De Algemene Onderwijzersbond in Nederland (AOB) heeft zich solidair verklaard met de Bond van Leraren (BvL) zegt bondsvoorzitter en stakingsleider Wilgo Valies vandaag, vrijdag 20 januari 2017, in de Ware Tijd. De twee bonden zullen samen een officiële klacht voorbereiden bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO, International Labour Organization) tegen de Surinaamse regering. 

De Surinaamse vakbondsleider verwijst naar de situatie van de openbare school Uitkijk waar de stakende leerkrachten zijn vervangen door een ander team.

Valies heeft ook kritiek op de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS). 'Die dames zijn niet makkelijk', zei hij onder andere verwijzend naar de directeur van het EBGS-onderwijs, Mildred Demon. 'Wij hebben ze duidelijk gemaakt dat als er geen verandering komt in de basyamentaliteit, we straks weer een andere AR Leeuwin in actie hebben.' Hij verwees hiermee naar een recente actie, na mutatie van leerkrachten van deze muloschool naar het lager onderwijs. Dat besluit is intussen teruggedraaid, dankzij bemiddeling van parlementariër en voorganger bij de EBGS, Carl Breeveld.

Valies heeft klachten van leerkrachten uit het binnenland, onder meer dat leerkrachten van de EBG die kritiek leveren worden gedreigd met ontslag. 'Als ze dit beleid van de basyacultuur voortzetten, gaan ze problemen met ons krijgen. We moeten dit uitbannen, want u moet met een gerust hart en onbevreesd uw werk kunnen doen. Anders gaan ze door.'

De leerkrachten van OS Uitkijk staken sinds 4 januari, omdat zij eisen dat het onderhoofd schoolleider moet worden, nu de vorige met pensioen is. Het onderhoofd in kwestie had een aanbod om schoolhoofd te worden in Jarikaba geweigerd. Valies ondersteunt de leerkrachten in deze strijd, omdat ze lid zijn van zijn pas opgerichte Aliantie van Leerkrachten in Suriname.

Procureur-generaal: 'Niet gebleken is dat Wet op de Staatsschuld is overtreden'

Abdoel (NDP): 'Ik ben blij, omdat integriteit Bureau voor de Staatsschuld te grabbel was gegooid'


Het is niet gebleken dat de Wet op de Staatsschuld is overtreden. Dit schrijft procureur-generaal Roy Baidjnath Panday aan de tien Assembleeleden van de oppositie die om een onderzoek hadden gevraagd. 'Het resultaat van dit onderzoek geeft aan dat de informatie die wij gekregen hebben van Bureau Staatsschuld en de minister van Financiën op waarheid berustte. Ik ben blij omdat de integriteit van het Bureau voor de Staatsschuld te grabbel was gegooid', zegt NDP-Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter commissie Financiën, vandaag, vrijdag 20 januari 2017, in reactie op Starnieuws. 

Abdoel brengt in herinnering, dat hij duidelijk gesteld had vertrouwen te hebben in de informatie die het Bureau voor de Staatsschuld verstrekt had aan De Nationale Assemblee.


'Het is heel belangrijk, dat het volk weet wat de pg heeft geantwoord. Suriname zou nationaal en internationaal in diskrediet komen als de wet zou zijn overtreden', aldus Abdoel.

De procureur-generaal schrijft, dat uit informatie van het Bureau voor de Staatsschuld is gebleken dat in 2016 door de minister van Financiën zestien leningen voor de Staat Suriname werden aangegaan met buitenlandse kredietverschaffers. Vijftien leningen vielen binnen het wettelijke obligo plafond. Voor de zestiende lening is machtiging verleend aan de minister om af te wijken van het obligo plafond.

'Vooralsnog is niet gebleken dat met het aangaan van de vorenbedoelde leningen in strijd is gehandeld met de bepalingen van de Wet op de Staatsschuld', concludeert Baidjnath Panday.

De commissie Financiën is vandaag weer in openbare commissie vergadering bijeen om de wijziging van de Wet op Staatsschuld te behandelen. 'Wat deze ontwerpwet betreft zal er een amendement worden ingediend. Het parlement heeft eerder het besluit genomen om niet te gaan voor verhoging van het obligo plafond, maar een andere voorziening te treffen voor specifieke omstandigheden. Hiermee wordt een crisisperiode bedoeld of meerdere achtereenvolgende jaren waarbij het Bruto Binnenlands Product daalt. Voor zulke omstandigheden zijn speciale voorzieningen nodig', zegt Abdoel.

Minister Peneux heeft BvL en FOLS nu uitgenodigd voor overleg

Bouva (NDP): 'Redelijkerwijs verwachtbaar dat bond wat gas terugneemt en staking opschort'

Peneux nodigt ALS niet uit voor gesprek, maar niet bij staking betrokken FOLS wel die getracht heeft de staking te breken


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) voor vanochtend, vrijdag 20 januari 2017, elf uur uitgenodigd voor overleg, meldt Starnieuws.

'Ik ben bijzonder goed gestemd dat na intensieve gesprekken en bemiddeling van de leiding van De Nationale Assemblee wij erin zijn geslaagd om de voortzetting van de dialoog, te bereiken. Ik hoop dat de bond deze keer daadwerkelijk ingaat op de uitnodiging en dat partijen zich als volwaardige partners opstellen om te komen tot het gewenste resultaat',  zegt vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) van het parlement in een reactie.


Het is in deze redelijkerwijs verwachtbaar, meent Bouva dat de bond wat gas terugneemt en zijn staking opschort, zodat de rust op het onderwijsveld terugkeert. Wat Bouva betreft wordt het onderwijsproces uiterlijk maandag hervat. 'Van daaruit kan op een behoorlijke manier worden gewerkt aan het gewenste resultaat. Ik hoop dat op basis hiervan partijen dichter bij elkaar komen zodat het belang van alle partijen is gegarandeerd. Ik vraag eenieder om mee te werken aan dit proces', stelt Bouva.

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee vindt het ook belangrijk, dat er met de herwaardering niet enkel de focus gelegd wordt op het geld, maar dat er ook fundamenteel gewerkt wordt aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs en de positieverbetering van leerkrachten en leerlingen. 'Daarnaast vraag ik regering en bond duidelijkheid om de voortgang van de schoolonderzoeken en repetities en naar het plan om de achterstand in te lopen. Dialoog is nog altijd de beste manier om te komen tot oplossing, dus vraag alle betrokkenen zich hieraan te committeren.'

De minister zegt in zijn brief aan de BvL, dat het pad van dialoog nimmer is verlaten. Op verschillende tijdstippen is er volgens de bewindsman overleg geweest over het herwaarderingsprogramma. Het gaat om de herwaardering van de 78 functies tot vier bevoegdheidsgraden, die gekoppeld zijn aan een beloningsreeks.

Het is overigens opmerkelijk, dat de bewindsman voorbijgaat aan de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), die niet door de regering wordt erkend als onderwijsbond, en dat de FOLS wel voor het onderhoud is uitgenodigd, immers de FOLS is geen partij in de staking, integendeel, de FOLS heeft steeds getracht de staking te breken door leerkrachten op te roepen aan het werk te gaan.....

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Vakbond binnen DSB bezorgd over actuele situatie bij de bank

Bondsvoorzitter Berenstein betreurt het dat kwestie RvC en Proeve in openbaar wordt uitgevochten


Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond bij De Surinaamsche Bank (DSB), is bezorgd over de ontwikkelingen binnen de financiële instelling. De vakbond is schriftelijk geïnformeerd over de verwikkelingen binnen de bank door de Raad van Commissarissen (RvC), zo bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 20 januari 2017.

Komende maandag volgt er een gesprek, waarna ook een algemene ledenvergadering wordt gehouden. De vakbondsleider doet een beroep op alle partijen om alles na te laten dat de positie van de bank en de werkgelegenheid van werknemers in gevaar kan brengen.

Berenstein vindt het overigens jammer, dat zaken tussen de intussen ontheven directeur Sigmund Proeve en de rvc, in het openbaar worden uitgevochten.

Hij stelt, dat het om een nationale aangelegenheid gaat. Als zaken misgaan bij DSB, kan het gehele financiële systeem in gevaar komen en daar is volgens Berenstein niemand bij gebaat. De vakbeweging doet een beroep op alle betrokkenen om het algemeen belang voor ogen te houden. Op de algemene ledenvergadering zal de vakbond een standpunt innemen over de ontstane situatie.

Geschil tussen RGD en ministerie van SoZaVo over medische keuring cliënten ministerie

'Medische keuring voor SoZaVo in november 2015 gestopt, omdat ministerie betaling weigert'


Gesprekken tussen de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) over de medische keuring van cliënten van het ministerie door RGD-artsen, hebben tot nog toe niets opgeleverd. Al ruim een jaar worden geen keuringen uitgevoerd voor de doelgroep. Hierdoor kunnen sociaal zwakke personen geen gezondheidsverklaring krijgen, om zich voor de financiële bijstand bij het ministerie te registreren. Dit zorgt voor veel frustraties bij betrokkenen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 januari 2017. 

De manager Public Relations en Voorlichting van de RGD, Harriëtte Neslo, zegt in een reactie, dat de medische keuring voor SoZaVo in november 2015 is stopgezet, omdat het ministerie betaling weigert.

Sociale Zaken is bezig met het opschonen van haar bestand van mensen die financiële steun genieten. De wijkkantoren mogen de cliënten niet helpen zonder gezondheidsverklaring.

Neslo vindt het niet correct, dat andere artsen die diensten verlenen aan het ministerie wel vergoed worden en die van RGD niet.

Beleidsadviseur van SoZaVo, Imran Taus, zegt, in tegenstelling tot Neslo, dat de gesprekken tussen de twee instanties nog gaande zijn. Dat er nog geen akkoord is tussen de twee instanties, schrijft hij toe aan de crisis in het land.

Comité van Jeroe en Hira zoekt draagvlak voor ontwerpwet Slachtoffers Politiek Geweld

Issues in ontwerpwet onder meer instelling dag van nationale rouw en erkenning door regering van 'politiek geweld'


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld zoekt draagvlak in de samenleving om de ontwerpwet Slachtoffers Politiek Geweld aan de regering aan te bieden en zo op de agenda van De Nationale Assemblee te krijgen. Binnen vijf maanden wil het comité door middel van een actie tienduizend handtekeningen verzamelen. Dit bericht de Ware Tijd donderdagavond 19 januari 2017.

Voorzitter Humphrey Jeroe is zich ervan bewust dat het een gewaagd streven is. Hij is desalniettemin optimistisch en zegt dat de organisatie ervan overtuigd is, dat er voldoende draagvlak is in Suriname om het vastgestelde aantal te kunnen verzamelen.

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, zou haar ondersteuning hebben toegezegd voor het indienen bij het parlement. Jeroe, die zelf slachtoffer van politiek geweld is, zegt dat personen vanaf achttien jaar en ouder hun handtekening mogen plaatsen op een speciaal formulier. 'In de wet zijn achttienjarigen stemgerechtigd. Dus we willen te jonge kinderen deze verantwoordelijkheid niet geven.' Social media zullen ook worden ingezet bij de campagne. De handtekeningen actie duurt tot en met 29 juni.

'Als we op die dag de tienduizend niet hebben gehaald zullen we praten van een actie die niet succesvol is geweest. We zullen ons dan beraden over verdere stappen. Het is een risico dat we nemen, omdat we vinden dat er draagvlak moet zijn voor de wet', zegt het bestuurslid Sandew Hira.

Naast het verzamelen van handtekeningen is het comité ook van plan om in de komende maanden met verschillende maatschappelijke groepen te praten en te discussiëren over dit onderwerp. De formele erkenning door de overheid van het begrip politiek geweld en slachtoffers hiervan en het instellen van een Dag van Nationale Rouw zijn twee van de hoofdpunten in de conceptwet. Het comité wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de vermiste personen tijdens de Binnenlandse Oorlog. Ook moet de regering namens alle voorgaande regeringen formeel haar verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat zij niet in staat is geweest om het Surinaamse volk te behoeden voor politiek geweld.