zondag 22 januari 2017

Ruim 400 Nederlandse toeristen en Antillianen al ruim twee dagen gestrand op Curaçao

Defecte KLM-Boeing door aanvaring met vogel in motor zorgt voor aanzienlijke vertraging

(Bron foto: KLM)
Passagiers kunnen maandag 23 januari naar Schiphol vertrekken met speciaal leeg van luchthaven vertrokken toestel


Ruim 400 Nederlandse toeristen en Antillianen zijn al meer dan twee dagen gestrand op Curaçao door pech aan een KLM-toestel. Toen zij vrijdag vertrokken naar Schiphol, vloog er een vogel in een motor van de Boeing 747. Die raakte dusdanig beschadigd, dat de piloten besloten terug te keren naar Willemstad, zo schrijft De Telegraaf vandaag, zondag 22 januari 2017.

De passagiers werden in hotels ondergebracht. Het vliegtuig bleek echter niet zo makkelijk te repareren.

'We zijn van het kastje naar de muur gestuurd. Toen we zaterdagavond op de luchthaven stonden om in te stappen, was er toch weer een probleem. Daardoor moesten we hier opnieuw overnachten', aldus een van de reizigers.

De KLM bevestigde zondagavond de problemen. 'Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Daarom hebben we besloten om een leeg toestel naar Curaçao te sturen om alle passagiers maandagochtend alsnog naar Nederland te vliegen', aldus een woordvoerster.

Gestrande reizigers spreken van chaos. 'Er is zelfs een dame wier op Curaçao overleden echtgenoot al met een andere vlucht naar Amsterdam is overgebracht, terwijl zij hier nog steeds vastzit.'

Governor CBvS Gersie: 'Raad van Commissarissen DSB moet eens in de spiegel kijken'

Gersie: 'Ontheven DSB-directeur Proeve wordt zeer waarschijnlijk ontslagen'

'Instructies van de Centrale Bank zijn niet helemaal opgevolgd'


De Raad van Commissarissen (RvC) bij De Surinaamsche Bank (DSB) moet zichzelf in de spiegel aankijken en vragen aan zichzelf stellen, vindt Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Hij heeft tegen de raad gezegd, dat die ook steken heeft laten vallen, want de ‘check and balances’ lopen niet zo goed. Gersie antwoordde op een vraag in het programma ‘Welingelichte Kringen’ op Radio ABC waarom alleen DSB-directeur Sigmund Proeve het gelag betaalt van het gevoerde beleid bij de bankinstelling, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 22 januari 2017.

De RvC bij heeft Proeve ontheven uit zijn functie, omdat de standpunten over het gevoerde beleid en het toekomstig te voeren beleid ver uiteen lagen. Gersie zei, dat het zich laat aanzien dat Proeve hoogstwaarschijnlijk wordt ontslagen.

De DSB heeft in het afgelopen jaar verlies geleden. Er zouden volgens de raad veel risicovolle kredieten zijn verstrekt. De Centrale Bank heeft als toezichthouder gesproken met alle partijen, de RvC en de aandeelhouders, Assuria en de Staat Suriname.

Gersie wijst erop, dat de Centrale Bank een paar ontwikkelingen bij de DSB heeft zien aankomen. 'Je wijst erop, je waarschuwt en daarna eis je dat er verandering optreedt.' Zo heeft de Centrale Bank de DSB gewaarschuwd voor een aantal portefeuilles waarbij het mis is gelopen. Er zijn off site inspecties en on site inspecties gevoerd bij de DSB. De bank moest eerst rapporteren, periodiek, maandelijks, wekelijks en dagelijks. Daarna is de Centrale Bank ter plaatse gegaan om in de boeken van de DSB te kijken en heeft aangegeven hoe verandering te plegen.

'Maar, de instructies van de Centrale Bank zijn niet helemaal opgevolgd, maar we zijn nog steeds van oordeel dat de bank niet in gevaren zone was.'

Gersie benadrukt, dat de DSB niet failliet is en dat de liquiditeit van de DSB nu en ook in de toekomst geen issue is. 'Tegoeden en spaargelden van eenieder bij de DSB zijn veilig.'

Hij zegt verder, dat bij verlies van een bankinstelling dat verlies wordt afgeschreven van het vermogen van de bank en niet van de tegoeden van de cliënten. De Staat bezit 10% van de aandelen bij de DSB en Assuria heeft er nu 44%. Er zijn al heel lang gesprekken tussen de DSB en Assuria om het aandelenkapitaal van Assuria naar de wettelijk toegestane onder de 20% te brengen. Eerder had Assuria 49% van de aandelen, maar heeft zij een aantal al van de hand gedaan.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over president Trump en gevolgen voor wereld en over 2e Kamerverkiezingen

Panel bespreekt staking leerkrachten in Suriname en optreden vakbonden


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vandaag, zondag 22 januari 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* De machtswisseling in Washington. 
Wat betekent dit voor het Amerikaanse volk?
Er zijn vele demonstraties tegen de nieuwe president. De VS lijkt niet meer op de Verenigde-, doch op de Verdeelde Staten (VS). Eensgezindheid is ver te zoeken. De eerste stap is gezet om Obama Care te ontmantelen. Was dit niet de belangrijkste erfenis van Obama voor het Amerikaanse volk?


* De buitenlandse politiek en defensie. 
Wat betekent dit voor de VS, maar ook vice versa voor de andere partijen zoals de EU en de NAVO? De relatie VS ---- EU
De relatie VS ----- Rusland (sancties continueren?)
De relatie VS -------- China (Denk aan Taiwan, in Chinese ogen een afvallige provincie en aan de oefeningen van de Chinese Marine in de Zuid Chinese zee. De expansiedrift van China. Washington heeft geprotesteerd, maar het maakt geen indruk.
De relatie VS en het Midden Oosten (MO gedestabiliseerd door het Westen en is een kruitvat, de olie en de petrodollars).
Opstelling VS versus ISIS. Gaat Trump grondtroepen inzetten tegen de IS?
* Een beschouwing vooruitlopend op de Algemene verkiezingen
(Tweede Kamerverkiezingen) in Nederland op 15 maart 2017.
Leeft dit wel onder de bevolking?
Heeft men nog vertrouwen in de politiek of neemt dit steeds verder af?
De opiniecijfers.
Een nek aan nek race tussen de PVV en de VVD. Een verdere versplintering van het politieke krachtenveld.
PvdA-lijsttrekker Asscher doet verwoede pogingen linkse partijen via een thematische aanpak te verenigen. Zal dit enig succes hebben? De PvdA staat er beroerd voor en dreigt gemarginaliseerd te worden. Even stilstaan bij de effecten van populisme, verrechtsing en eventueel verharding in de politiek. Inhoudelijk zijn verschillen kleiner geworden, maar toch is sprake van polarisatie op een groot aantal terreinen.

* De situatie in de EU. 
De cohesie en saamhorigheid staan onder druk. De Brexit kan navolging krijgen.
Heeft Brussel zijn hand overspeeld? En dreigt de EU uiteen te vallen. Wat zal de rol zijn van de nieuwe Amerikaanse regering ten opzichte van de EU? Trump neigt naar protectionisme en wil Amerikaanse handelsbelangen veilig stellen.
Moet de EU op defensiegebied de handen ineen slaan, vanwege een dreigende omslag in de Amerikaanse buitenlandse en defensie politiek? Wat betekent dit voor de euro? De euro is de afgelopen periode zwakker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zijn de euro en de Amerikaanse dollar geen concurrerende valuta?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Stakingen zijn aangekondigd. Ook het personeel in dienst van de overheid wordt hard getroffen door de geldontwaarding van de SRD. Verarming van de bevolking en koopkrachtverlies zijn aan de orde van de dag. Er is bijna geen middenklasse meer in Suriname. De corruptie tiert welig. De regering Bouterse is niet bij machte het tij te keren. 

Wat is wijsheid en kan het tij nog gekeerd worden? Worden overheidsmiddelen niet verspild, nog afgezien van de verrijking en de corruptie die plaatsvinden? 
De redactie van het programma tracht een of meerdere vakbondsleiders aan de lijn te krijgen om hier verder over door te praten.


Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Tim Petrisie en de presentatie is in handen van Wesley Amzand.


Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Oppositie wil serieus onderzoek naar overtreding regering van Wet op de Staatsschuld

Verklaring van de oppositie inzake antwoord van de Procureur-generaal

Oppositie wenst serieus onderzoek naar overtreding van de Wet op de Staatsschuld


Paramaribo 22 januari 2017


De oppositiepartijen in de DNA beraden zich op stappen om meer duidelijkheid te krijgen over de verontrustende schuldpositie van de staat Suriname, door onverantwoorde leningen die de regering van Suriname heeft afgesloten. Het antwoord van de PG op het verzoek van oppositie DNA-leden verschaft die duidelijkheid nog niet. Serieus onderzoek is vereist!

In zijn brief aan de oppositie DNA-leden verwijst de PG naar goedkeuringsverklaringen van het Bureau voor de Staatsschuld. Dat is echter ontoereikend. Een onderzoek zou zich juist moeten richten op de totstandkoming van deze goedkeuringsverklaringen.

Als een dronken chauffeur wordt aangehouden, dan wordt er gemeten wat zijn promillage is om vast te stellen of hij wel of niet dronken is. In het geval van het Bureau voor de Staatsschuld zou het passender zijn geweest als er onderzoek zou zijn gedaan om te beoordelen of de verklaringen op juiste gronden en op correcte wijze tot stand zijn gekomen. Uit de brief van de PG kan niet worden opgemaakt dat een dergelijke grondig onderzoek ook is gedaan. Het lijkt er op dat genoegen is genomen met de verklaring van de ‘chauffeur’ dat hij niet dronken is.

De oppositie neemt geen genoegen met het antwoord van de PG en is in overleg met deskundigen om te bezien welke vervolgstappen genomen moeten worden om meer duidelijkheid te krijgen en een objectief en onafhankelijk onderzoek afgedwongen te krijgen. Het volk heeft recht op transparantie want uiteindelijk wordt de staatsschuld, die nu naar meer dan 15 miljard SRD is opgelopen, op de schouders van de gewone man afgewenteld.

De oppositie roept de PG op om een dieper onafhankelijk onderzoek te verrichten. Indien nodig moet dit onderzoek worden ondersteund of uitgebreid met andere onafhankelijke expertise.


De Oppositiepartijen in de DNA.

Dertig moorden in Braziliaanse stad Belém binnen een dag mogelijk wraakactie politie

Bij 25 moorden zou het gaan om executies....


In de noordoostelijke Braziliaanse stad Belém heeft zich tussen vrijdag en zaterdag een reeks van dertig raadselachtige moorden voltrokken. Volgens de krant Folha de São Paolo (zie hieronder) in haar editie van zaterdag 21 januari 2017 is dat tien keer zoveel als het dagelijks gemiddelde. 

In 25 van de gevallen zou het gaan om regelrechte executies. Zo werden slachtoffers doodgeschoten, terwijl ze op straat stonden te kletsen met vrienden.

Braziliaanse media speculeren over een wraakactie van de politie (zie foto - Bron: Adauto Rodrigues/Agência Pará), omdat de moorden plaatsvonden enkele uren nadat een politieman in een vuurgevecht met criminelen omkwam.

Journalisten trekken een vergelijking met wat vorig jaar in de Zuid-Braziliaanse stad Londrina gebeurde, toen na een moord op een agent tien mensen werden doodgeschoten en vijftien personen gewond raakten.

Após morte de policial, Belém registra 30 assassinatos em um dia


PUBLICIDADE
A secretaria de Segurança Pública do Pará registrou 30 pessoas assassinadas na região metropolitana de Belém entre a manhã de sexta-feira (20) e manhã deste sábado (21).

As mortes aconteceram horas depois que o policial militar Rafael da Silva Costa foi assassinado durante uma perseguição a suspeitos de um assalto no bairro da Cabanagem, periferia de Belém.

Atingido por um tiro na cabeça, o policial chegou a ser levado para o Hospital Metropolitano, em Ananindeua, mas não resistiu aos ferimentos.

O secretário de segurança adjunto do Pará, Coronel Hilton Benigno, confirmou à Folha que dos 30 assassinatos, 25 tinha características de execução. E confirma que os crimes podem ter ligação com a morte do policial.

"A gente leva em consideração a possibilidade de que os crimes sejam uma reação à morte do policial. Mas ainda não podemos afirmar isso com clareza", afirma o secretário.

O número de mortes foi quase dez vezes superior à média diária de homicídios em Belém, que é de três casos.
O perfil dos crimes também fugiu do padrão usual: a maioria aconteceu durante a tarde de sexta e em 16 bairros diferentes de Belém, além das cidades de Ananindeua e Marituba.

Normalmente, os homicídios acontecem à noite e concentram-se nos bairros mais violentos.

Na manhã deste sábado, o governador Simão Jatene (PSDB) fez uma reunião de emergência com a cúpula segurança pública e determinou "apuração rigorosa" dos crimes pelas corregedorias das polícias civil e militar.

Em nota, o governo informou que "não tolera" a ocorrência dos homicídios em número acima da média usual.

O governador ainda telefonou para o ministro da Justiça, Alexandre de Moraes, e pediu apoio do governo federal nas investigações.

"A ideia é ter um apoio na área de inteligência. O governador quer uma apuração firme e imparcial", diz o Coronel Hilton Benigno.

A Secretaria de Estado de Segurança Pública e Defesa Social do Pará criou um "gabinete permanente de situação", envolvendo todos os órgãos da área de segurança, para acompanhar e monitorar os acontecimentos.

Os corpos das vítimas foram levados para o Instituto Médico Legal e estão sendo reconhecidos por familiares. A Polícia Civil instaurou inquéritos para apurar as mortes.

A secretaria de Segurança informou que parte das vítimas teria passagem pela polícia, mas não precisou um número.

Uma das vítimas identificadas foi o taxista Flávio Oliveira Maciel, 23, morto na porta de casa no bairro do Guamá.

Tussen 2000 en 2015 is MinOWC geleid door niet onderwijswetenschappelijk onderlegde ministers

'Minister van Onderwijs moet vertrouwd zijn met gang van zaken in Onderwijs'


Evaluatie van de Vereniging van Opvoedkundigen, Onderwijskundigen en aanverwante Wetenschappen (VvO) toont aan, dat het ministerie van Onderwijs tussen 2000 en 2015 vijf ministers heeft gehad die niet onderwijswetenschappelijk onderlegd waren. Volgens voorzitter Humphrey Bergraaf is deze ontwikkeling een teken aan de wand. 

'Los van managementkwaliteiten moet de minister vertrouwd zijn met de gang van zaken in het onderwijs. Wanneer je vijf ministers achter elkaar hebt gehad die een onderwijswetenschappelijke basis missen, dan is het een teken aan de wand', aldus voorzitter Humphrey Bergraaf vandaag, zondag 22 januari 2017, in de Ware Tijd.

'Een manager moet overal kunnen werken en leiding kunnen geven. Hij moet onderlegd zijn in zijn discipline. Anders zou eenieder die een opleiding heeft genoten, manager kunnen zijn.'

De onderwijskundige koppelt de tegenvallende resultaten aan het eind van het schooljaar aan het feit dat het ministerie al jaren niet geleid wordt door een onderwijskundige. Daarom vindt Berggraaf dat de onderwijsraadsadviseurs als eerste moeten worden vervangen in het kader van reshuffeling. Hij zegt dat bij gemis aan een minister met onderwijsbagage de deskundigen de contouren hadden moeten aangeven voor het ministeriële beleid.

De VvO doet een ernstig beroep op de onderwijsadviseurs van de president om de eer aan zichzelf te houden. Ondanks dat in 2015 Robert Peneux, die pedagogisch onderricht is en het onderwijsveld behoorlijk goed kent, is aangesteld als minister, ziet Bergraaf geen verbetering in de schoolresultaten. Peneux is docent en directeur geweest van diverse middelbare scholen.

De vereniging komt in haar evaluatie van 2016 tot de conclusies dat er in de periode 2000-2015 vijf directeuren bij onderwijs zijn aangesteld, van wie slechts drie een hoofdakte hebben. Ook wordt geconcludeerd dat het onderwijspeil een neergaande trend vertoont met als dieptepunt 2016. Verder stoort ze zich eraan, dat een deel van de vakbeweging al te vaak grijpt naar het uiterste middel om geschillen te beslechten.

Eenmans protest in Paramaribo als 'vrouwenmars' uit protest tegen Amerikaanse president Trump

Australische Amerikaan Kerr schroomt niet om bij ambassade VS tegen Trump te ageren

(Bron foto's: Kerr)

De wereldwijde vrouwenmars die gisteren her en der uitgroeide in vele demonstraties tegen de kersverse Amerikaanse president Donald Trump, heeft ook in Suriname ondersteuning gekregen, maar niet van honderden demonstrerende vrouwen, neen, van een Australische Amerikaan die slechts een paar dagen in Suriname vertoeft. 

Cliff Kerr liep door de straten van Paramaribo naar de Amerikaanse ambassade met een protestbord. 'Ik protesteer voor meer bewustwording over vrouwenrechten. In heel mijn leven is Donald Trump de grootste bedreiging voor vrouwenrechten, waaronder recht op anticonceptie en abortus', zegt hij vandaag, zondag 22 januari 2017, in een reactie op Starnieuws.

Onder Trump hebben vrouwen het meest te verliezen, terwijl dit de mannen ook beïnvloedt. Op zijn protestbord schildert hij Trump af  als een kanker op mannen die disrespect en vrouwenhaat verspreidt. Tegenwoordig zal niemand gendergelijkheid ontkennen en toch worden er excuses gemaakt waarom de ongelijkheden blijven bestaan, in plaats van ze weg te werken, vindt Kerr.

Vele Surinamers langs de weg of in auto’s complimenteerden hem met zijn actie, andere maakten een babbeltje. 'Sommige auto’s verminderden hun snelheid en andere maakten een U-turn om mijn bord te lezen.'

Bij de Amerikaanse ambassade sprak hij met enkele veiligheidspersonen. 'Zij waren natuurlijk formeel niet toegestaan om een mening te geven, maar zij leken mij sympathiek te staan tegenover het doel.'

Kerr is werkzaam in de openbare volksgezondheid en adviseert momenteel de Guyanese regering hoe effectief om te gaan met het HIV-budget. Hij is net enkele dagen in Paramaribo en kent nog niemand. 'Ik voelde dat een one-person protest beter is, dan zwijgen. Ik denk dat je kunt opkomen voor wat je gelooft, ongeacht of je alleen staat of met meerdere.' 

Als buitenstaander had hij geen verwachtingen over een actie door Surinamers zelf. Het hangt allemaal af van gepassioneerde gemeenschapsleiders om een actie te voeren. 'Als buitenlander kan ik een spektakel maken om de aandacht te vestigen op iets te doen, maar ik ben zeker niet een leider van een gemeenschap.' Kerr startte aan de Henck Arronstraat en liep door naar het ambassadegebouw in Paramaribo-Noord.

Hij vindt Trump’s verkiezing een demoraliserende boodschap aan vrouwen. 'Opnieuw lukte het een ongekwalificeerde man, boven een gekwalificeerde vrouw en als je rijk en machtig bent, kun je wegkomen met grootspraak en het plegen van seksueel geweld.'

Kerr zegt verder, dat burgers in plaats van stilzitten en klagen over de situatie, zelf actief kunnen zijn om verandering te brengen. 'Niet alles hoeft op politiek niveau, het kan al op gemeenschapsniveau.'

NDP-Assembleelid Linga: ‘Leerkrachten moeten boven hun emoties staan’

'Ze willen altijd maar één ding en dat is meer geld’


'Leerkrachten moeten boven hun emoties staan’, zegt het NDP-Assembleelid Erwin Linga zondag 22 januari 2017 in het Dagblad Suriname, die als vertegenwoordiger van de NDP uiteraard nimmer een staking tegen het regeringsbeleid zal accepteren. Tot vandaag de dag wordt de staking van onderwijsgevenden door geen enkele NDP-parlementariër ondersteund. Linga heeft 34 jaren les verzorgd op GLO-scholen in het binnenland. Naast onderwijzer is hij ook schoolleider geweest. Dat de leerkrachten met borden protesteren met als opschrift ‘Doekhie, onvoltooid verleden tijd,’ keurt hij helemaal af. ‘Dit krijg je wanneer men emotioneel reageert.’

Volgens Linga moet niet vergeten worden, dat de leerlingen al de taferelen van hun leerkrachten volgen. ‘Je bent een voorbeeldfiguur, je kan niet emotioneel gaan reageren. De leerling ziet alles wat je doet. Ze gaan zeggen, ‘zo is mijn juf’.’

Ik spang mij niet, ik ga mijn niveau niet verlagen, mijn hoofdakte is ouder dan hun allemaal’, is het enige dat NDP-parlementslid Rashied Doekhie kwijt wil in een reactie. Hij wilde verder geen woorden vuil maken over deze kwestie. Hij is van huis uit wiskunde- en natuurkundeleerkracht. Behalve op de MULO Paradise heeft hij ook lessen verzorgd in Paramaribo. Districtscommissaris Jerry Miranda is één van zijn leerlingen geweest.

Linga geeft verder mee, dat de achterstand van de tien volle dagen, waarop de leerkrachten geen lessen hebben verzorgd, nooit in te halen zal zijn. ‘Het woord inhalen is maar een term, in werkelijkheid, in de praktijk is het onmogelijk om de achterstand weg te werken.’

Linga wijst er ook op, dat hoewel een leerkracht nooit verzuimt, er altijd sprake is van een achterstand op school. Dit komt vanwege gebrek aan tijd. ‘Dan heb ik het over de kernzaken en niet de bijzaken. Feit is dat uiteindelijk de leerlingen het gelag zullen moeten betalen voor hun stakende leerkrachten. Zij zullen volgepropt worden met overmatig veel leerstof.

De parlementariër vreest ervoor dat zich een situatie zal voordoen op scholen van ‘wie niet kan volgen, volgt niet’.

Linga zegt verder, dat hij in de 34 jaren dat hij onderwijzer en schoolleider is geweest nooit heeft deelgenomen aan een staking. ‘Ze willen altijd maar één ding en dat is meer geld.’ Hij zegt ook met klem, dat het tot nog toe geen enkele vakbondsleider is gelukt om riante salarissen voor leerkrachten te realiseren. Linga gelooft niet in een minimumsalaris van Srd 4.000. ‘De staatskas moet dit ook kunnen dragen.’ Hij vindt dat leerkrachten uiteindelijk hebben gekozen voor hun beroep en dat zij hun leerlingen centraal moeten stellen. ‘Je hebt ervoor gekozen om les te geven aan de kinderen, maar je gaat staken terwijl je heel goed weet dat het kind eronder zal lijden.’

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Den Blauwvinger: Staking leerkrachten zou als aggregaat moeten werken.....

COLUMN: Suriname nog steeds niet massaal in verzet tegen regeringsbeleid

Oppositie en vakbonden blijven na ruim week staking nog passief toekijken en steunen stakende leerkrachten slechts in woord


De leerkrachten in Suriname, aangesloten bij twee onderwijsbonden (Bond van Leraren, BvL, en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS), met dezelfde voorzitter, Wilgo Valies, zijn al ruim een week in staking en eisen per direct de zogenoemde herwaardering. Media berichten echter vooral onterecht over 'acties' van leerkrachten. Van enige actie is geen sprake, het is een staking en dat is een wettelijk recht van werknemers.

Stakende leerkrachten vooral in woord gesteund
De stakende onderwijsgevenden zijn volhardend, terecht, en staan tegenover een welhaast onwrikbare regering i.c. minister Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Pas na zo'n week staken beginnen de leerkrachten meer en meer bijval en steun, vooral in woord, vanuit de oppositionele fracties in De Nationale Assemblee en de vakcentrale C-47. Tijdens stakingsdagen, en dan met name tijdens de demonstratieve optochten naar het parlementsgebouw en het Kabinet van de President, is nu en dan een parlementariër te zien. Bij een enkele van die parlementariërs zou je je kunnen afvragen of die echt aanwezig is om de leerkrachten te ondersteunen of dat die aanwezig is ter eigen glorie. Verder is de feitelijke ondersteuning voor de stakende onderwijsgevenden vanuit de samenleving, het maatschappelijk, magertjes te noemen.
Dan is er ook nog eens een vermeende collega vakbond, de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), die zelfs heeft getracht de staking te breken door leerkrachten op te roepen om gewoon naar school te gaan.

Wat is dat toch in Suriname met stakingen, protesten, demonstraties en dergelijke in een tijd dat je zou verwachten dat die meer en meer de kop zouden opduiken. Immers, was/is er geen precaire financieel economische crisis? Is er geen kritiek meer op het falende beleid van de regering? Suriname lijkt in een proces van algehele acceptatie van de situatie te zijn geraakt, mede door de passieve attitude van oppositie en vakbeweging in het land.

Vakbeweging verdeeld in pro-regerings- en anti-regeringskamp
CLO-voorzitter Hooghart grote intrigant en onruststoker
Overigens, de vakbeweging is verdeeld, vooral door toedoen van onruststoker Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organsaties, CLO. Deze man uit zich constant negatief collega's, waaronder Valies, en kiest openlijk partij voor de FOLS. Het is overduidelijk dat Hooghart, sinds hij voor de NDP het pluche in het parlement bekleedt, de zijde van de regering en dus van zijn baas Desi Bouterse heeft gekozen, mogelijk in de hoop op een ministerspost.
Overigens heeft dit weekeinde de voorzitter ('president') van de FOLS , Marcellino Nerkust, zijn bestuursfunctie binnen de vakcentrale C-47 neergelegd, omdat C-47 steun heeft toegezegd aan de BvL en ALS. Nerkust wordt op zijn beurt gesteund door Hooghart. 'De ondersteuning van de strijd van de BvL en de ALS is puur politiek. C-47 wil de positie van de Surinaamse Partij van de Arbeid versterken. Het doel is om de regering naar huis te krijgen', beweert Hooghart dit weekeinde tegenover de nieuwswebsite Starnieuws. Deze over het paard getilde vakbondsman lijkt bewierookt te zijn met paranoia, achterdocht en wantrouwen.

Staking zou als aggregaat moeten fungeren....
Nu zou juist de staking van de leerkrachten het aggregaat moeten zij om het land, de samenleving, de burger, de oppositie en de vakbonden op de been te krijgen. Maar, neen, Suriname is ingedut, terwijl in andere landen op het Latijns-Amerikaanse continent mensen uit protest tegen het wanbeleid van regeringen, wel massaal de straat opgaan. De mens is verschillend, de aard en cultuur van de mens zijn verschillend. Strijdbaarheid en actiebereidheid zijn in Suriname nog ver te zoeken. De cultuur lijkt daartoe te ontbreken. Het zit niet in de genen. Maar, toch wordt er veel geklaagd en gejammerd en daar blijft het vooralsnog bij.

Nu moeten oppositionele krachten doorpakken
Wanneer nu oppositie en vakbonden niet in actie komen, dan zal de clan van de regering Bouterse-II haar regeerperiode met gemak en met rust kunnen uitzitten. De regering en coalitie hebben feitelijk nauwelijks iets te vrezen van de vakbeweging en oppositionele partijen en hun achterban. Zij moeten nu, aangejaagd en gestimuleerd door de stakende onderwijsgevenden, doorpakken en trachten Suriname lam te leggen en de regering naar huis te sturen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
22 januari 2017
Amsterdam-Paramaribo

Bondsleider Berenstein niet eens met wijze ontheffing DSB-directeur Proeve

'In een financiële instelling doe je het niet op zo'n manier'


Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond bij De Surinaamsche Bank (DSB), is het niet eens met de wijze waarop de Raad van Commissarissen (RvC) bij de bank donderdag het besluit heeft genomen om directeur Sigmund Proeve per direct op non-actief te stellen. 'Al moest de directeur buiten functie worden gesteld, in een financiële instelling doe je het niet op zo een manier', zegt Berenstein vandaag, zondag 22 januari 2017, op de website van het Dagblad Suriname. 

DSB, ‘s lands grootste financiële instelling, maakte vorig jaar in haar halfjaarlijkse rapport melding van een verlies over de eerste zes maanden van 2016. Dit negatieve resultaat was volgens Proeve vooral toe te schrijven aan de toegenomen kredietvoorzieningen. De RvC heeft dit verlies en het functioneren van de leiding van de bank aan een nadere beschouwing onderworpen.

De vakbondsleider voert aan dat de bond morgen een gesprek heeft met de RvC, waarna tegen drie uur 's middags een algemene ledenvergadering wordt belegd. De kwestie van Proeve zal ook worden besproken.

Wat volgens hem nu van belang is, is de continuïteit van de bank en het feit dat het vertrouwen in de bankinstelling gehandhaafd blijft. Berenstein vindt het jammer dat zaken tussen Proeve en de RvC in het openbaar worden opgeblazen.

Berenstein benadrukt, dat de tegoeden van DSB veilig zijn. Hij doet een beroep op de samenleving om zich niet te laten opjutten. Eerder heeft Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), ook deze zekerheid gegeven.

Brazilië kampt met uitbraak van gele koorts

Ministerie van Volksgezondheid: 71 Mensen overleden aan gele koorts


Na het zikavirus baart nu een uitbarsting van gele koorts zorgen in Brazilië, vooral in de deelstaat Minas Gerais (zie foto - Bron: AFP). Het ministerie van Volksgezondheid (zie onderaan) heeft in de afgelopen weken 272 vermoedelijke gevallen van gele koorts geregistreerd, waarvan 71 met dodelijke afloop. Dit berichten vandaag onder andere RTL Nieuws en De Telegraaf.

De autoriteiten hebben ruim 2 miljoen vaccinatiedoses beschikbaar gesteld om verdere uitbreiding van de ziekte tegen te gaan.


Gele koorts komt in tropische gebieden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan voor, in Zuid-Amerika in het bijzonder in Bolivia, Brazilië, Ecuador, Colombia en Peru. Over de hele wereld doen zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 200.000 ziekte- en 60.000 sterfgevallen voor, de meeste in Afrika.

Het virus dat gele koorts veroorzaakt, wordt net als het zikavirus verspreid door muggen. Als zwangere vrouwen hiermee besmet raken, bestaat de kans dat de ontwikkeling van de schedel en hersenen van hun ongeboren kind achterblijft.

Data de Cadastro: 20/01/2017 as 19:01:04 alterado em 20/01/2017 as 19:01:04
Estado já recebeu mais de 2 milhões de doses extras da vacina. Ministério da Saúde enviará mais 350 mil doses na próxima semana. Notificações não mudam cenário epidemiológico do país
O estado de Minas Gerais atualizou o Ministério da Saúde sobre o número de notificações de febre amarela no estado. Dos 272 casos comunicados até esta sexta-feira (20), 47 foram confirmados, sendo 25 óbitos. Além desses casos confirmados, outros 71 óbitos suspeitos e 154 casos suspeitos ainda estão sendo investigados. Para auxiliar na intensificação da imunização em Minas Gerais, o Ministério da Saúde já enviou ao estado mais de 2 milhões de doses extras contra febre amarela. Outras 350 mil doses serão encaminhadas no início da próxima semana.
Confira também:
O Ministério da Saúde esclarece que a confirmação dos casos e óbitos não significa alteração do cenário epidemiológico atual. Os casos continuam concentrados na mesma região de mata silvestre dos 39 municípios mineiros com notificações de casos suspeitos. Equipes do Ministério da Saúde seguem acompanhando a situação no local para auxiliar na identificação de possíveis casos e nas medidas de prevenção. A investigação está sendo conduzida em conjunto pelo Ministério da Saúde, estado de Minas Gerais e municípios envolvidos.
Em relação ao Espírito Santo, o estado informou até esta sexta-feira (20) 11 casos suspeitos e nenhum confirmado para febre amarela. As suspeitas são dos municípios de Ibatiba, São Roque do Canaã, Conceição do Castelo, Colatina, Baixo Guandu e Iúna. Em janeiro o Ministério da Saúde encaminhou 505 mil doses extras para o estado realizar a vacinação em 26 municípios que estão na divisa com o estado de Minas Gerais e têm área de mata contínua.
Além disso, distribuiu, no mês de janeiro, 650 mil doses da vacina de febre amarela para todo o país, como parte da rotina de abastecimento do Calendário Nacional de Vacinação. O estoque disponível no Ministério da Saúde é suficiente para atender a demanda do momento.
CASOS – Em 2016, foram confirmados sete casos da doença, nos estados de Goiás (3), São Paulo (2) e Amazonas (2), sendo que cinco deles evoluíram para óbito. Atualmente, o Brasil tem registros apenas de febre amarela silvestre. Os últimos casos de febre amarela urbana (transmitida pelo Aedes aegypti) foram registrados em 1942, no Acre.
A Organização Mundial da Saúde considera que apenas uma dose da vacina já é suficiente para a proteção por toda a vida. No entanto, como medida adicional de proteção, o Ministério da Saúde definiu a manutenção do esquema de duas doses da vacina Febre Amarela no Calendário Nacional, sendo uma dose aos noves meses de idade e um reforço aos quatro anos.
A recomendação de vacinação para o restante do país continua a mesma: toda pessoa que reside em Áreas com Recomendação da Vacina contra febre amarela e pessoas que vão viajar para regiões silvestres, rurais ou de mata dentro dessas áreas, deve se imunizar. Os estados do Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Alagoas, Sergipe, Espírito Santo e Rio de Janeiro estão fora da área de recomendação para a vacina.
É importante informar que a vacina contra a febre amarela é ofertada no Calendário Nacional do Sistema Único de Saúde (SUS) e é enviada, mensalmente, para todo o país. Em 2016, o total distribuído foi de mais de 16 milhões de doses. A vacina é altamente eficaz e segura para o uso, a partir dos nove meses de idade, em residentes e viajantes a áreas endêmicas ou, a partir de seis meses de idade, em situações de surto da doença.
Por Nivaldo Coelho, da Agência SaúdeAtendimento à imprensa(61) 3315-3580/2351/2745

'Ik zie in voorzitter Ronnie Brunswijk een goed mens met een goede inborst'

Oud-voorzitter NDP-Nederland Macnack kiest voor de ABOP

Macnack had moeite met gebrekkige interne communicatie binnen NDP en is ontevreden over beleid regering


Gebrekkige communicatie intern, ontevredenheid over het regeerbeleid en zich niet gewaardeerd voelen, zijn samengevat de redenen waarom Gilmar Macnack is afgetreden als voorzitter van de NDP-afdeling Nederland. Hij heeft deze functie sinds 2014 bekleed, maar was al sinds 2008 lid van de partij. Macnack kiest ervoor om zich vanaf nu vanuit de politieke partij ABOP in te zetten voor Suriname. 

'Ik zie in voorzitter Ronnie Brunswijk een goed mens met een goede inborst. Hij kijkt om naar de sociaalzwakkeren en ik heb waardering voor hoe hij zich met zijn partij staande houdt', zegt Macnack vanuit Nederland vandaag, 22 januari 2017, in de Ware Tijd.

De ex-NDP'er merkt op, dat de doelstellingen van deze partij, namelijk herstel van de maatschappelijke, sociale, educatieve en economische orde, niet zijn gehaald. 'Deze punten zijn nu helemaal ontwricht en daar heb ik destijds in 2008 niet voor gekozen.'

Het idee om uit de partij te stappen ontstond al in 2016, maar hij heeft pas twee weken geleden besloten om dat definitief te doen. Op dat moment begonnen de gesprekken met Brunswijk.

De ABOP zou tevreden zijn met de nieuwe aanwinst. 'Ik vind het geweldig. Dit betekent dat er vertrouwen is in onze partij en dat men het geloof heeft dat we wat kunnen betekenen voor het land', zegt ABOP-congresvoorzitter Marinus Bee. Al vóór de verkiezingen zijn vooraanstaande NDP'ers naar de Abop overgestapt. Hij noemt Harold 'Tjap' Anches en Marlon Rozenblad als voorbeelden.

Bee verwacht dat nog meer leden uit de NDP zullen stappen uit ontevredenheid over de gang van zaken in de partij en zullen overstappen naar een andere politieke organisatie.

Macnack: 'Ik voelde me na de verkiezingen van 2015 in de steek gelaten en niet gewaardeerd. Ik kreeg geen gehoor op zaken waar ik ontevreden over ben en er werd niet met mij teruggekoppeld. Er zijn ook beloftes die niet zijn nagekomen.' Welke beloftes er zijn gedaan, houdt hij liever voor zichzelf.

NPS-fractievoorzitter Rusland: 'Ik wil niet voor de gek gehouden worden'

'Assemblee verliest tijd door voor iedere lening in vergadering bijeen te moeten komen'


NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat De Nationale Assemblee tijd verliest door steeds bijeen te komen om de regering toestemming te geven leningen aan te gaan. Hij merkt op dat hoeveel argumenten ook ertegen ingebracht worden, de coalitie tóch toestemming geeft. 'Ik wil niet voor de gek gehouden worden', zegt Rusland zondag 22 januari 2017 op Starnieuws. 

Tijdens de openbare commissievergadering van vrijdag merkte hij op, dat op deze manier het beter is om in één keer alle leningen goed te keuren, dan elke maand bijeen te komen voor hetzelfde. De openbare commissievergadering over verruimen van het obligoplafond van 60 naar 80% werd vrijdag uiteindelijk uitgesteld, nadat er eerst een lange schorsing was.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft schriftelijk een overzicht gegeven van de binnen- en buitenlandse leningen en heeft vragen die gesteld werden, beantwoord. De coalitie heeft een wijziging ingediend op de ontwerpwet, omdat zij het niet nodig vindt het leningenplafond te verruimen. Er kunnen andere voorzieningen getroffen worden volgens een amendement van de coalitie.

Rusland vroeg de minister van Financiën wat het leningenbeleid is voor dit jaar. Hoewel de begroting nog niet is behandeld, omdat er nog geen Meerjaren Ontwikkelingsplan gepresenteerd is, moet de minister al een idee hebben hoeveel hij gaat lenen. Er is onvoldoende geld om de begroting te kunnen financieren.

De NPS-fractieleider stelt dat het best kan, dat de coalitie de minister van Financiën verkeerd heeft begrepen. De minister wenst gewoon meer ruimte te hebben om geld te kunnen lenen. Hij vindt het overigens onacceptabel dat de regering nog meer leningen zal aangaan. Hiermee wordt het land in nog meer problemen gebracht.

Rusland maakt zich zorgen over de effecten waaronder verdere verarming van het volk en de achteruitgang op alle gebieden. Het beleid van de regering zal volgens hem niet leiden tot verbetering van de situatie, maar eerder tot verdere verergering.

Gajadien (VHP): 'Antwoord procureur-generaal in kwestie Wet op Staatsschuld hoort in prullenmand thuis'

'Wij hebben ernstige twijfels over de cijfers Bureau voor de Staatsschuld'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt, dat het antwoord van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday in de prullenmand thuishoort. De oppositie overweegt om het Hof van Justitie in te schakelen om de procureur-generaal op te dragen een onderzoek in te stellen of de Wet op de Staatsschuld is overtreden. 

'Wij weten ook dat op basis van de mededelingen van het Bureau voor de Staatsschuld het obligoplafond niet is overschreden. Maar wij hebben ernstige twijfels over de cijfers. Daarom hebben wij de pg gevraagd een onderzoek in te stellen. Dat is niet gebeurd', zegt Gajadien vandaag, zondag 22 januari 2017, op Starnieuws.

De procureur-generaal verwijst juist naar de informatie van het Bureau voor de Staatsschuld en de Rekenkamer.

'Uit de eerder aangehaalde verklaringen van het Bureau voor de Staatsschuld is voorts gebleken, dat die overeenkomstig de Wet op de Staatsschuld zijn verstrekt en werden die verklaringen betrokken bij de opstelling van de 'legal opinion' behorende de voormelde leningen. Vooralsnog is niet gebleken dat met het aangaan van de vorenbedoelde leningen in strijd is gehandeld met de bepalingen van de Wet op de Staatsschuld', aldus Baidjnath Panday in zijn brief naar de tien Assembleeleden van de oppositie die om onderzoek gevraagd hebben.

Gajadien brengt in herinnering, dat de procureur-generaal ook een 'legal opinion' heeft verstrekt aan de regering om internationale staatsobligaties uit te geven. Volgens Gajadien was toen al het leningenplafond overschreden. 'De pg is misschien ook de fout in gegaan door de verklaring van het Bureau voor de Staatsschuld en heeft zaken gesanctioneerd zonder zich ervan te overtuigen of de wet niet wordt overschreden.'

Hooghart, voorzitter CLO, toont weer eens onruststoker te zijn binnen vakbeweging

Bondsman Hooghart beweert dat C-47 'ondermijnend bezig is naar de FOLS' - 'C-47 is op macht uit'

-'C-47 wil de positie van de Surinaamse Partij van de Arbeid versterken'
- FOLS-president stapt uit bestuur C-47,omdat vakcentrale steun toezegt aan BvL en ALS


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO)- en NDP-Assemldeelid -, vindt dat C-47 ondermijnend bezig is naar de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Hij zegt vandaag, zondag 22 januari 2017, op Starnieuws dat C-47 zich solidair heeft verklaard met de Bond van Leraren (BvL)en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), terwijl Marcellino Nerkust hoofdbestuurslid is van deze vakcentrale. Hij is de president van de FOLS. 

Hooghart beweert, dat de CLO historisch C-47 heeft ondersteund. 'Maar, C-47 is op macht uit. In RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) worden steeds anderen binnengehaald om meer power te hebben. Zo is ook Wilgo Valies van de Bond van Leraren erbij gehaald', meent Hooghart.

Hij wijst er op dat, terwijl RaVakSur met de BvL erbij, met de regering onderhandelde over koopkrachtversterking van de werknemers, Valies apart eisen is gaan stellen. 'De ondersteuning van de strijd van BvL en ALS is puur politiek. C-47 wil de positie van de Surinaamse Partij van de Arbeid versterken. Het doel is om de regering naar huis te krijgen', beweert Hooghart.

Politiek kent volgens de vakbondsleider geen vriendschap. 'Terwijl Nerkust in het bestuur van C-47 zit, wordt Valies ondersteund. Ik heb steeds gezegd, dat de FOLS niet thuishoort bij C-47', zegt Hooghart. De vakbondsleider heeft ook kennisgenomen van uitspraken van leiders van C-47 dat zij erop uit zijn om de CLO te breken. Dit terwijl de CLO altijd ondersteuning heeft gegeven aan C-47. Hooghart is op zijn hoede. Hij vindt dat het in het karakter zit van C-47 om macht te verwerven. Zo zouden andere kleinere vakcentrales worden voorgetrokken.

Inmiddels heeft Nerkust gisteren zijn functie als bestuurslid van de vakcentrale C-47 met onmiddellijke ingang neergelegd. De vakbondsleider verbindt consequenties aan het besluit van C-47 om de acties van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname vanaf morgen fysiek te ondersteunen.

Nerkust zegt in een reactie, dat hij er niet meer bij is. Binnenkort komen er nieuwe bestuursverkiezingen binnen de vakcentrale. Nerkust had al aangegeven dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen. Hij was ook niet aanwezig op de Assemblee van de Arbeid vrijdag, waar het besluit tot fysieke ondersteuning van de acties is genomen.

De vakbondsleider zegt dat hij uit principiële overwegingen niet langer deel kan uitmaken van het bestuur. Nerkust heeft in een schrijven aan het bestuur van de vakcentrale, onder leiding van Robby Berenstein, aangegeven dat het bekend is dat hij vanaf zijn aantreden in C-47 in 2006 ook de functie van president bij de FOLS bekleed.

Hij heeft met Berenstein besproken, dat de BvL en de ALS sinds april vorig jaar ondermijnend bezig naar de FOLS toe zijn. Nu C-47 besloten heeft om de acties te ondersteunen, heeft Nerkust besloten zijn bestuursfunctie neer te leggen.

Braziliaanse Chapecoense speelt eerste wedstrijd sinds tragische vliegtuigcrash

Drie overlevenden Ruschel, Neto en doelman Follmann nemen Copa Sudamericana in ontvangst

(Bron foto: AFP)

Het Braziliaanse Chapecoense heeft de eerste wedstrijd afgewerkt sinds de tragische vliegtuigcrash die de club zo hard trof. Het oefenduel met de Braziliaanse kampioen Palmeiras eindigde in 2-2 en groeide uit tot een emotioneel eerbetoon aan de overleden voetballers van de club. Dit berichten zaterdag 21 januari 2017 onder andere Voetbal International en PZC (Provinciale Zeeuwse Courant)op hun websites.

Op 29 november kwamen 71 inzittenden van het vliegtuig waarmee Chapecoense naar Colombia onderweg was om het leven. De club zou daar tegen Atlético Nacional om de Copa Sudamericana spelen, maar nabij Medellín sloeg het noodlot toe.

Het oefenduel van zaterdagavond was de eerste wedstrijd voor de club sinds het tragische ongeval. In de eigen Arena Condá namen de drie overlevenden Alan Ruschel, Neto en doelman Jackson Follmann de Copa Sudamericana in ontvangst. Atlético Nacional had direct na de ramp al aangegeven de trofee te schenken aan de Braziliaanse club.

Follmann, wiens rechteronderbeen na het ongeluk moest worden geamputeerd, huilend in zijn rolstoel en met een brace om zijn nek. Voortgeduwd door de zwaar vermagerde rechtsback Ruschel, die ondanks een zware rugoperatie hoopt over een half jaar zijn rentree op het veld te maken. Daarnaast centrale verdediger Neto, die werkt aan zijn herstel van rug- en knieletsel en volgens de artsen met een maand of zes ook weer zou kunnen spelen. De emotie was in het hele stadion voelbaar toen de drie op het veld de Copa Sudamericana in ontvangst namen.Ook vele nabestaanden waren naar de thuishaven van Chape gekomen. Zij vormden bij aanvang een erehaag voor het nieuwe team. Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2. In de 71ste minuut volgde een minuut lang applaus ter nagedachtenis aan de overleden voetballers en medewerkers.


Vakbondsman Read teleurgesteld in passieve 'dokkende' houding bedrijfsleven

Read vraagt collega's zich niet te laten demotiveren door handelingen van vakbondsleiders die slechte beurt maken


Vakbondsman Lloyd Read is teleurgesteld in het bedrijfsleven. Particuliere bedrijven klagen bij cao-onderhandelingen steen en been over de slechte situatie in het land, maar ‘dokken’ wanneer het erop aankomt om protestacties te ondersteunen, zo zei hij vrijdag tijdens de Assemblee van de Arbeid van vakcentrale C-47, aldus de Ware Tijd zaterdag 21 januari 2017. 

Hij doelde op de straatacties van vorig jaar, waarvoor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zich op het laatste moment terugtrok. Hij verwacht dat werkgevers op zijn minst hun personeel de ruimte geven om actie te voeren tegen wanbeleid. 'Wij gaan ze dwingen om te ondersteunen', zei Read.

Hij riep collega's op bij de komende cao-onderhandelingen geen genoegen te nemen met een looncorrectie die minder is dan de vastgestelde inflatie en de werkgever zodoende onder druk te zetten. 'Als je mij dat niet kan geven, dan moet jij mij helpen om tegen dit beleid te strijden.'

Het zijn volgens hem dezelfde personen, die 'heel wat mooie analyses' maken over hoe de situatie verder zal verslechteren, 'dan te mi abi yu fanodu, dan yu e dok'.

Read wees zijn collega's erop dat de vakbeweging op dit moment de enige maatschappelijke groep is, op wie de Surinaamse gemeenschap haar hoop heeft gevestigd. 'Kijkt u naar elkaar en vraagt u zich af of wij zo verder kunnen. Dat wij werken om armer te worden. Ik neem aan dat u niet accepteert dat onze kinderen thuis zitten en het onderwijs op zijn gat ligt.' Hij vroeg hen zich niet te laten demotiveren door handelingen van vakbondsleiders die een slechte beurt maken.

'Uiteraard zijn er ook grapjassen en redi musu, maar laten wij ons belang niet uit het oog verliezen.'