maandag 23 januari 2017

Voor het eerst sinds 2012 weer stierenvechten in Bogota, Colombia

Honderden dierenrechtenactivisten trachten toeschouwers tegen te houdenVoor het eerst sinds 2012 is het stierenvechten weer te zien in de Colombiaanse stad Bogota. Het evenement werd eerder verboden, maar het constitutionele Hof draaide dat terug. Tot woede van demonstranten. Honderden dierenrechtenactivisten probeerden toeschouwers tegen te houden in de stad (zie foto - Bron:Leonardo Muñoz/EFE/El Tiempo). Ze schreeuwden 'moordenaars' en bespuugden de toeschouwers. 

De oproerpolitie moest ingrijpen, zo berichten vandaag, maandag 23 januari 2017, onder andere El Tiempo in Colombia en het Nederlandse RTL Nieuws.

De burgemeester van Bogota, de hoofdstad van Colombia, verbood in 2012 het stierenvechten. Het constitutionele Hof draaide het verbod later terug, omdat het om een traditie gaat.


Ook in India keerde het stierenvechten voor het eerst in jaren terug. Daar werd het evenement in 2014 verboden, omdat het wreed zou zijn voor de dieren. De overheid heeft nu tijdelijk toestemming gegeven om het stierenvechten terug te laten komen, schrijft de BBC.


Toch was dat voor de inwoners niet voldoende. Er waren honderden demonstranten op de been, die juist eisen dat het stierenvechten definitief terug mag keren.


Twee inzittenden auto bij ongeval te Bandabou, Curaçao, zwaargewond geraakt

Bestuurder raakt macht over stuur kwijt waarna auto over de kop slaat


Twee personen zijn zwaargewond geraakt bij een ernstig verkeersongeval ter hoogte van Krakeel op Bandabou. De bestuurder van een personenauto raakte daar zaterdagavond rond negen uur de macht over het stuur kwijt. De auto raakte van de weg en sloeg over de kop (zie foto - Bron: Extra), zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 23 januari 2017.

De twee inzittenden kwamen klem te zitten in het wrak en moesten er door de rescue eenheid worden uitgehaald. Ze werden met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Woning te Lelydorp uitgeband

Oorzaak brand zou lekkende gascylinder zijn geweest


Een woning aan de Schotelweg te Lelydorp is vandaag, maandag 23 januari 2017,geheel afgebrand. Twee voertuigen hebben schroeischade opgelopen. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat een lekkende gascylinder de oorzaak van de brand is. 

Toen de brandweer ter plekke kwam stond het huis in lichterlaaie. Het is niet gelukt om de woning en inboedel nog te redden. Het huis was verzekerd tegen brand. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De politie van Lelydorp is samen met de brandweer bezig met het onderzoek.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Radboud Universiteit Nijmegen en AdeKUS willen openbaarheid Surinaamse slavenregisters

Coen van Dalen en Maurits Hassankhan starten crowdfunding campagne


Slavenregisters - zo'n 80.000 personen - in Nationaal Archief Suriname nog niet gedigitaliseerd en van index voorzien


In Paramaribo, Suriname ligt een unieke maar bijna onbereikbare historische bron, de Surinaamse slavenregisters. Daarin zijn ongeveer 80 duizend mensen opgenomen die in de negentiende eeuw tot slaaf zijn gemaakt in Suriname. Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) willen deze tot slaaf gemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor een breed publiek beschikbaar te maken.

In Suriname en Nederland ging vandaag, maandag 23 januari 2017, hun project ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ van start, zo bericht de Radboud Universiteit in Nijmegen in een persbericht.

De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.

‘De slavenregisters in Paramaribo zijn om vele redenen van groot belang’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.’ In totaal gaat het om ongeveer 80.000 mensen die in de registers staan gedocumenteerd.

Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.De slavenregisters zijn grotendeels compleet aanwezig in het Nationaal Archief Suriname maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd zijn en omdat een index ontbreekt.

Van Galen en Hassankhan willen nu met hulp van de Surinaamse en Nederlandse bevolking daar verandering in brengen. Hun doel is om de Surinaamse slavenregisters via een database voor iedereen beschikbaar te stellen. Daarvoor is geld nodig, en inzet. Daarom starten ze op 23 januari een crowdfunding campagne om 25.000 euro bij elkaar te brengen.

Geld alleen is daarvoor echter niet voldoende. Daarom starten ze een citizen science project waardoor iedereen mee kan helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de online database. Die database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Het project ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlands samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Stichting voor Surinaamse Genealogie, het NiNsee, het Netwerk Slavernijverleden en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Over het project

 • Mensen kunnen tot 31 maart bijdragen aan het project via www.ru.nl/crowdfunding
 • Het project is ook te volgen via Twitter of Facebook.
 • Mensen die willen meehelpen om de scans in te voeren  kunnen zich hier aanmelden

Meer informatie? Neem contact op met:


Onderstaand bericht verscheen dinsdag 24 januari in De Telegraaf:

 Coen van Galen, initiatiefnemer achter het toegankelijk maken van Surinaamse slavenregisters.
Coen van Galen, initiatiefnemer achter het toegankelijk maken van Surinaamse slavenregisters.

Snel openbaar: slavenregister

2 uur geledenChris Ververs
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27494289/__Snel_openbaar__slavenregister__.html
NIJMEGEN - ,,Jamba was bezit van mevrouw Van Juliaans aan de Wagenmakersstraat in Paramaribo.” Dergelijke specifieke details uit de Surinaamse slavenregisters wordt binnenkort voor iedereen toegankelijk.
  ,,Waarom is dit niet al veel eerder gebeurd”, vraagt initiatiefnemer en historicus Coen van Galen zich verwonderd af. Anderhalf jaar geleden stuitte hij op de registers in het Nationaal Archief Suriname in Paramaribo. Hoewel er in de wetenschappelijke wereld al langer gesproken werd over het digitaliseren van deze ,,unieke historische bron”, deed niemand er wat aan.
  Tijd om daar verandering in te brengen, vond de historicus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Via een crowdfundingactie moeten de Surinaamse slavenregisters met daarin namen van bijna 80.000 slaven en hun eigenaren openbaar worden gemaakt. ,,Deze boekhouding van mensen is uniek in de wereld.”
  De registers zijn uiterst nauwkeurig bijgehouden. Liefst 42 hele dikke boeken met in totaal zo’n 30.000 pagina’s vermelden alle slaven en hun bezitters in Suriname tussen 1830 en 1863 (als slavernij wordt afgeschaft). Alleen de kleine groep gouvernements slaven - slaven in eigendom van de overheid - staan er niet in vermeld. ,,Heel helder materiaal. Relatief goed bewaard en goed leesbaar omdat het altijd door één klerk werd bijgehouden.”
  Van Galen werkt samen met Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ze startten het crowdfunding- en citizen science-project ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ en hopen aan 25.000 euro genoeg te hebben om de registers te digitaliseren.
  Van Galen: ,,De slavenregisters zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.”
  ,,Het mooie van dit register is dat deze mensen zijn geregistreerd op eigenaar. Met naam en toenaam. Dus de namen van mensen staan erin met geboortedatum of geboortejaar. De naam van moeder staat erin, wanneer ze zijn overleden en of ze verkocht zijn, of ze vrijgelaten zijn en zo ja, wanneer dan en hoe ze zijn gaan heten. Ook is te lezen of ze melaats zijn verklaard. Dat was iets waar heel serieus tegen op werd getreden in de 19e eeuw.”
  Het openbaar maken van de registers is belangrijk, stelt Van Galen. Het kan als lesmateriaal worden gebruikt. Mensen van Surinaamse komaf kunnen opzoeken wiens voorouders in slavernij hebben geleefd. Mensen uit Nederland die helemaal niet weten welke rol hun voorouders hebben gespeeld in de slavernij, kunnen daar straks inzicht in krijgen.
  Paul Koulen van Stichting voor Surinaamse Genealogie spreekt van een geweldig initiatief. ,,Omdat het een databestand is met betrekking tot een meerderheid van de Surinaamse bevolking in die tijd. Die gegevens zijn nu beperkt toegankelijk. Met digitalisering zouden ze voor het grote publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden. Het biedt veel meer ruimte voor familieonderzoek. Als je wilt doorzoeken naar voorouders voor 1863 dan zijn de slavenregisters de ultieme bron.”

  Vakbondsleider Dayanand Dwarka betreurt afwijkend gedrag van de FOLS en haar voorzitter Nerkust

  Dwarka: 'Geen ruimte voor politieke agenda’s binnen vakbeweging'


  'Het gaat om een legitieme strijd van de leerkrachten', zegt vakbondsleider Dayanand Dwarka vandaag, maandag 23 januari 2017, in het Dagblad Suriname. De vakcentrale C-47 besloot vrijdagochtend via een motie tijdens een ‘Assemblee van de Arbeid’ de actie van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) ook te ondersteunen. Vandaag zouden kaderleden, bestuursleden en shopstewards van de lidbonden van de vakcentrale aan de protestactie deelnemen.

  Dwarka, die met drie lidbonden aangesloten is bij de vakcentrale, heeft ook zijn goedkeuring verleend aan deze motie. Hij vindt het jammer, dat de Federatie van Organisatie van Leerkrachten in Suriname (FOLS) afwijkend gedrag vertoont met de overige leden van C-47. Terwijl de BvL en de ALS de leerkrachten hebben opgeroepen om zich elke stakingsdag om acht uur 's morgens te melden bij Theater Unique, roept FOLS-president Marcellino Nerkust onderwijsgevenden op om normaal les te verzorgen.

  Dwarka vindt, dat vakbondsleiders geen ruimte moeten geven aan politieke partijen om hun agenda te brengen op de agenda van de vakbeweging wanneer het gaat om principiële belangen van werknemers.

  Tijdens de vergadering afgelopen vrijdag zijn de verdeeldheid binnen de vakbeweging en het afwijkend gedrag van de FOLS ook aan de orde geweest. Daarbij werd duidelijk opgeroepen om tot een eenheid te komen. 'Zolang we mensen hebben die zich op basis van hun eigen aspiraties, verborgen agenda’s en persoonlijke belangen laten leiden en de verdeeldheid brengen in de vakbeweging, dan kunnen wij allen niet verantwoordelijk gesteld worden voor die verdeeldheid. Wij smachten naar die eenheid om de positie van de vakbeweging sterker te maken', aldus Dwarka.

  De vakbondsleider benadrukt, dat het aan de mensen ligt die de politiek de gelegenheid geven om hun invloed te vergroten binnen de vakbeweging. Dwarka vindt dat de vakbeweging zonder meer niet kan toestaan, dat de overheid als grootste werkgever overeenkomsten met werknemersorganisaties niet uitvoert dan wel eenzijdig daarin veranderingen aanbrengt, zonder vooraf enig overleg daarover te voeren. 'Wij kunnen dit niet hebben. Een overeenkomst strekt partijen tot wet. Beide partijen moeten dat naleven. Wij hebben een te lange strijd geleverd voor deze verworvenheden en wij kunnen dit zonder meer niet uit handen geven. Als de regering als grootste werkgever dit gedrag vertoont, dan kunt u begrijpen wat er kan gebeuren op bedrijfsniveau. Uiteindelijk krijg je dan chaos en anarchie in het land', aldus Dwarka.

  Hij vindt dat de onderwijsgevenden naast het verbeteren van hun financiële positie ook gaan voor de erkenning van de verworvenheid van de vakbeweging.

  Automobilist slaat lopend op de vlucht na aanrijding met bromfiets op Indira Gandhiweg

  Bromfietser gewond afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo


  De bestuurder van deze auto heeft in het weekeinde op de Indira Gandhiweg, ter hoogte van de Vredeslustweg, een bromfietser aangereden (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). De automobilist maakte zich na de aanrijding uit de voeten, zo bericht vandaag, maandag 23 januari 2017, het Dagblad Suriname.

  De bromfietser raakte gewond en werd in een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

  De politie van de Verkeersunit Regio Midden Suriname is belast met het onderzoek. In opdracht van de politie werd het voertuig weggesleept. De automobilist moest zich binnen vier uren melden bij de politie. Indien hij zich niet meldt, dan kan hij in verzekering worden gesteld. Niet bekend is nog of die man zich inmiddels heeft gemeld.

  Overigens, het kentekennummer van de auto zal bij de politie bekend zijn, dus de bestuurder zou ook gewoon door agenten kunnen worden getraceerd en aangehouden.

  (Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

  Econoom Samson: 'Mogelijk wordt pg met gebrekkige informatie van Hoefdraad in het donker gehouden'

  Samson plaatst vraagtekens bij onderzoek procureur-generaal naar overtreding Wet op de Staatsschuld 


  Negen volksvertegenwoordigers hebben op 16 december 2016 de procureur-generaal (pg) bij het Openbaar Ministerie gevraagd om onderzoek te doen naar overtreding van de Wet op de Staatsschuld door de regering. De pg reageerde op 18 januari met een onderzoeksuitkomst, die positief voor de regering uitvalt. Volgens de pg is vooralsnog niet gebleken, dat er in strijd is gehandeld met de bepalingen van de Wet op de Staatsschuld. 

  Econoom Guillermo Samson vraagt zich vandaag, maandag 23 januari 2017, in het Dagblad Suriname af welk accountantsbureau door de pg werd benaderd om dit onderzoek te plegen. 'Van waar die deskundigheid? Hij heeft die deskundigheid niet en beschikt niet over die deskundigen. Hij is noch econoom, noch accountant.'  Uit de brief van de pg blijkt verder, dat er informatie om het onderzoek uit te voeren, is verkregen bij het Bureau voor Staatschuld. 'De minister van Financiën onthoudt alle informatie aan zelfs het parlement. Het Bureau voor de Staatsschuld valt onder de minister van Financiën. Zijn de gegevens van het bureau dus bijgewerkt tot heden? Welke koers hebben zij gehanteerd om de lening te berekenen?', vraagt Samson zich af.

  Duidelijk moet worden aangegeven ,dat de website van het Bureau inderdaad nog niet is bijgewerkt met de meest recente cijfers.

  Samson komt niet aan de integriteit van de pg. Maar, voor hem is de scheiding der machten voor wat dit deel betreft onduidelijk. 'Als de pg zich werkelijk onafhankelijk houdt, weet ik niet. Er zijn teveel onbeantwoorde vragen. Als de pg deze vragen kan beantwoorden, dan is er geen vuiltje aan de lucht', stelt Samson.

  Naar het oordeel van Samson is het, met het oog op de 'trackrecord' van de huidige minister van Financiën, mogelijk dat de pg met gebrekkige informatie in het donker gehouden wordt.

  De pg gaf aan het eind van zijn brief ook te kennen, dat het ingestelde onderzoek zich niet heeft uitgestrekt tot de uitgaven die de regering heeft gedaan, aangezien het tot de taak van de Rekenkamer van Suriname behoort om toezicht te houden op de besteding van geldmiddelen door de overheid, alsook controle uit te oefenen op het geldelijk beheer van de overheid en ter zake verslag uit te brengen aan De Nationale Assemblee, zoals vastgelegd in artikel 151 van de Grondwet.

  De aanklagende volksvertegenwoordigers zien dit ‘onderzoek’ van de pg in beginsel niet als een onderzoek, vooral aangezien de pg zou hebben aangenomen, dat de aan hem verstrekte cijfers correct zijn. Dit, terwijl de parlementariërs juist onderzoek wensten naar de betrouwbaarheid van de gepresenteerde cijfers.

  'Sluiten van leningen om beleid te financieren is geen uitvinding regering-Bouterse'

  Minister Hoefdraad: 'Regering in staat om schulden af te lossen'


  Het sluiten van leningen om beleid mede te financieren is geen uitvinding van de regering-Bouterse. Zelfs vóór de onafhankelijkheid leende de Staat geld om haar huishouden te draaien, aldus minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vrijdag in het parlement. Hij wuifde zo kritiek van oppositieleden in de commissie van rapporteurs weg, dat het kabinet zich uitsluitend daarop focust, zonder te werken aan verbetering van de verdiencapaciteit van het land, zo schrijft de Ware Tijd maandag 23 januari 2017.

  Samen met de commissie van rapporteurs behandelde de bewindsman het voorstel om de Wet op de Staatsschuld aan te passen. De regering is voorstander van de aanpassing, omdat door het gedaalde bruto binnenlands product (bbp) in 2015 en 2016 en de waardevermindering van de Surinaamse munt, het leningenplafond overschreden zal worden.

  Hoefdraad zei dat kort vóór de onafhankelijkheid sommige schulden werden kwijtgescholden en daarna gaf Nederland ontwikkelingshulp. Dat was tot aan het einde van de jaren tachtig het wondermiddel waarmee regeringen onvolkomenheden in overheidsfinanciën en gebrek kapitaal opvingen.

  De bewindsman verzekerde dat de regering in staat is schulden af te lossen. Omdat het parlement niet wilde meewerken aan het optrekken van het leningenplafond zijn amendementen ingediend op het voorstel van de regering. Hoefdraad legde uit, dat leningen ten behoeve van de import van basisgoederen en brandstof voor verlichting van de druk op de deviezenreserve hebben gezorgd. 

  Het VHP-commissielid Asiskumar Gajadien merkte op, dat een ander model moet worden gehanteerd bij het maken van financieel beleid met het officiële bbp als uitgangspunt. Momenteel is de regering gehouden te werken met het officiële bbp dat wordt vastgesteld aan de hand van data van 2015. Door met achterhaalde cijfers te werken wordt financieel beleid gemaakt dat niet gebaseerd is op de realiteit van de dag, meent de politicus. Hoefdraad stelde, dat er daarom wordt gewerkt aan een systeem om per kwartaal het bbp vast te stellen.

  Nurmohamed (VHP): 'Leerkracht zou meer dan een parlementariër moeten verdienen'

  Nurmohamed ziet heil in afstoten van zeker 50% van ambtenaren richting particuliere sector


  VHP-volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed is niet te spreken over de wijze waarop zijn collega Jenny Warsodikromo spreekt over de eisen van de leerkrachten betreffende een beter salaris. Dat de stakende leerkrachten een salarisverhoging willen met een minimum van Srd 4.000, vindt Warsodikromo abnormaal hoog om eensklaps toe te kennen. Warsodikromo, die ook uit de zelfde sector komt, zou volgens Nurmohamed de eis van de leerkrachten juist moeten ondersteunen, zo zegt hij vandaag, maandag 23 januari 2017, in het Dagblad Suriname. 

  Indertijd zijn tijdens de regering Jules Wijdenbosch de leerkrachten en verpleegsters geclassificeerd als strategische groepen. Nu is het dezelfde persoon in functie van beleidsadviseur die meehelpt aan het herwaarderingsprogramma van de overheid. Maar, dat het programma lijkt de leerkrachten niet per se te zullen herwaarderen. Volgens Nurmohamed zou de leerkracht veel beter moeten worden gewaardeerd. Hij durft zelfs te stellen, dat een leerkracht meer dan een parlementariër mag en moet verdienen.

  Voor wat de spin-off op de rest van het ambtenarenapparaat betreft, ziet Nurmohamed een iets lastigere, maar noodzakelijke oplossing. Daar er al gesproken wordt van een log ambtenarenapparaat, ziet Nurmohamed heil in het afstoten van zeker 50% van de ambtenaren richting de particuliere sector. Zodoende heeft de overheid minder uitgaven. Dit is geen nieuw advies, maar moet telkens worden herhaald, aangezien de overheid er geen oor voor heeft en jaar in jaar uit het logge apparaat aanvult met nog meer ambtenaren.

  Indien de leerkrachten beter verdienen, zal dat volgens Nurmohamed ook een rechtvaardiging zijn richting hun continue inzet. 'Ministers hebben zodanige voorzieningen dat zij na hun ministerschap lekker thuis kunnen zitten met een vet salaris. Hetzelfde geldt voor parlementariërs. Dat is onacceptabel. Je kunt niet hebben dat onderwijzers hard en zelfs harder bezig behoren te zijn, terwijl zij ondergewaardeerd worden', stelt Nurmohamed.

  Tegenover de herwaardering staat een prijs die de leerkrachten moeten betalen. Dit zou betekenen dat het geheel onderwijssysteem een drastische verandering dient te ondergaan. Leerkrachten dienen op tijd te worden bijgeschoold. Zij dienen goed te worden gecontroleerd. De competenties van de leerkrachten moeten telkens worden gemeten aan de hand van de kwaliteit die zij leveren.

  'Het systeem moet hard worden gemaakt. Leerkrachten zullen harder moeten werken. Je moet een strakke beoordeling hebben voor de leerkrachten. Docenten en leerkrachten moeten zwaar kaliber zijn. Je moet hier geen grappen mee maken. Je mag hier dan ook heel streng zijn', stelt Nurmohamed.

  13-Jarig meisje steekt vriendinnetje, 13, neer te Flora, Paramaribo

  Meisjes krijgen op een feest ruzie om een jongen


  Een 13-jarig meisje heeft in de nacht van zaterdag op zondag een leeftijdsgenootje verwond met een scherp voorwerp. Het slachtoffer is ter observatie opgenomen in een ziekenhuis. Het gaat, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 januari 2017, om twee vriendinnen die op een feest waren in het ressort Flora. 

  Volgens getuigen ontstond er een ruzie tussen deze twee meisjes om een vriend. De één vond dat de ander zou hebben geroddeld over haar. Hierover raakten beide meisjes, elk 13 jaar jong, verwikkeld in een woordenwisseling welke uitgemond is in een steekpartij.

  Het meisje dat heeft gestoken is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en is intussen overgebracht naar Opa Doeli, het Jeugd doorgangscentrum. Het wapen waarmee zij haar vriendin uit jaloezie heeft verwond is vooralsnog niet gevonden.

  Het slachtoffertje heeft een diepe steekwond in haar buikstreek opgelopen, waardoor operatief ingrijpen noodzakelijk was.

  De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met het verdere onderzoek.

  Uit VHP vertrokken Kalidien-Mansaram valt partij hard aan op issue corruptie

  'Ik ben met een compleet schone lei vertrokken uit die partij'

  Kalidien-Mansaram klopt in ingezonden stuk vooral zichzelf trots op de schouder....


  De uit de VHP vertrokken Sharmila Kalidien-Mansaram haalt vandaag, maandag 23 januari 2017, in onderstaande ingezonden op de nieuwswebsite Starnieuws gepubliceerde ingezonden stuk ongemeen hard uit naar haar oude partij als het gaat om corruptie. Ze vindt het onder andere vreemd, dat de VHP constant de regering aanvalt en rept over corruptie, maar nooit met voorbeelden en bewijzen op de proppen is gekomen. Maar, in haar ingezonden stuk somt Kalidien-Mansarm een aantal vermeende corruptieve zaken binnen VHP-geledingen op, zonder daarvoor met bewijzen en meer informatie te komen....
  Er lijkt nog steeds oud zeer en een brok frustratie te zitten bij haar en vindt het nodig om nu en dan via ingezonden stukken na te trappen in de richting van haar oude partij, de VHP. Hieronder het ingezonden stuk zoals vandaag is gepubliceerd door Starnieuws.

  Terwijl er stakingen aan de gang zijn en het onderwijsproces danig verstoord is naar aanleiding van een naar mijn mening zeer triviale aangelegenheid welke door een departementsdirecteur had dienen te worden afgehandeld op basis van wet en regelgeving (een schoolhoofd wordt aangesteld door het ministerie) en terwijl er heel wat stof opwaait over de op handen zijnde reshuffeling van het kabinet Bouterse II en men mijn naam aanroept alsof men de Heilige namen van de Heer aan het chanten is, zie ik op Starnieuws een aantal extra interessante berichten langskomen. 

  Was het recent een bericht betreffende de 68e jaardag van de VHP, recenter betreft het de reacties vanuit de VHP/oppositie op het antwoord van de pg dat het leningenplafond niet is overschreden. De oppositie wilt maar continu een etiket van corruptie en corrupt handelen plakken op de coalitie zonder met bewijsmateriaal over de brug te komen. 

  Ik moet tegelijkertijd aangeven dat ik in de periode 2010-2015 over tal van ondoordachte uitgaven van regering-Bouterse I mijn stem heb laten horen. Doch ik merk dat deze regeerperiode het beleid wel is gericht op bezuinigen op alle vlakken. Op het ministerie van Juspol heb ik vele van de bezuinigingen met succes mogen implementeren en monitoren. Er wordt de laatste tijden continu door de oppositie gebeukt op de regering. De regering geeft antwoorden die de oppositie niet bevredigend vindt en de oppositie betrekt andere instituten (pg) voor meer duidelijkheid. Een van de kwesties waarop de oppositie enorm heeft afgegeven is de naar haar mening overschrijding van het leningenplafond. De pg is aangeschreven en de pg heeft geantwoord met dien verstande dat het leningenplafond niet is overschreden. 

  Ik vind het schaamteloos als DNA-leden dan stellen, dat de brief van de pg in de prullenbak moet. Het in twijfel trekken en zelfs veroordelen van een onafhankelijk instituut als het Openbaar Ministerie is het desavoueren van het gezag van dit instituut. Iets wat het land vooral in deze moeilijke tijden NIET nodig heeft. 

  De VHP, die constructieve oppositie had beloofd (waar ik het totaal mee oneens was toen ik in die regionen vertoefde), laat geen moment voorbij gaan om de regering zwart te maken. Zo ook op de 68e jaardag van de VHP waar men zich presenteerde als het alternatief en aangaf dat men paarse puinhopen zal opruimen als men aan de macht komt. En alsof de duivel ermee speelde las ik dezelfde dag nog dat een stonfutu VHP'er z'n voorzitterschap van VHP Paramaribo-noord heeft neergelegd. 

  Dat er enorme ontevredenheid is binnen VHP-geledingen is mij al een tijdje bekend. Ik krijg veel mensen op bezoek die het elke dag voor me staven. Ik heb uit zelfrespect ervoor gekozen om het ‘gemaskerde bal’ (lees: bestuur Santokhi) van de VHP te verlaten toen ook het masker van de voorzitter viel. Een van de pijnlijkste beslissingen in mijn leven. Ik heb gekozen om mijn politieke weg te vervolgen, negativiteit uit mijn leven te bannen en ondersteunend te zijn naar de zittende president die naar mijn bescheiden mening zijn best doet. (Ik onderken overigens dat we immense problemen hebben in het land die dringend oplossing behoeven). Ik heb er daarnaast ook voor gekozen om de strijdbijl tegen dhr Bouterse te begraven en heb besloten om een niet politieke mening te gaan vormen over 8 december. (Een mening gericht op verzoening en verbinden). Het is een persoonlijke keuze waar ik geen mening van anderen voor nodig heb. Want de strijd die ik heb gevoerd tegen dhr Bouterse vanuit politieke podia voerde ik in de veronderstelling dat ik aan de zijde van het recht stond. 

  Toen de maskers vielen van degenen die pretendeerden het ‘recht’ te belichamen, kwam ik tot de conclusie dat degenen die rechtsstaat en democratie elke dag in de mond nemen, nog het minst democratisch zijn en de rechtsstaat slechts met de mond belijden. De voorzitter van de VHP zei op 16 januari 2017 het volgende: ‘En het allerbelangrijkste, we hebben het recht aan onze kant.’ Ik viel zowaar van mijn stoel toen ik die regel las. Want het opzeggen van het voorzitterschap van Paramaribo-noord door dhr Gangaram Panday, moet bezien worden tegen de achtergrond van onheuse bejegening van mensen die kritiek hebben op het scheve partijgebeuren. Onder andere geen transparant financieel beleid. Gebrekkige verantwoording van partijgelden die in een sense ook gemeenschapsgelden zijn. Ook mw Rewtie Sietaram is vaak door de voorzitter geschoffeerd geworden, omdat ze wel durfde kritische vragen te stellen. Zo zijn er meerdere voorbeelden. 

  Het is in en in triest dat een partijvoorzitter die pretendeert het recht aan zijn zijde te hebben, zoveel brokken maakt in zijn interne organisatie. Een posting van mij op Facebook bracht nog meer jongeren en andere teleurgestelden in beeld. Als dan die partijvoorzitter vingerwijzingen doet en het heeft over paarse puinhopen, dan wijzen nog altijd drie vingers naar de oranje puinhopen die heel dichtbij hem liggen. 

  Hij beseft misschien nog niet hoe de profiteurs hem hebben ingekapseld. Of hij weet het wel en speelt het spel mee. Een van die naar mijn mening 'profiteurs' betreft een van de campagneleiders van de VHP die nauw samenwerkt met de NDP minister van LVV. Deze meneer heeft een deel van de VHP-campagne geleid en heeft (nu de VHP in de oppositie zit), allerlei persoonlijke belangen veilig kunnen stellen via een NDP minister. We denken aan Surzwam, we denken aan vergunningen, we denken aan aandelen in Sail. Deze campagneleider is niet de enige die meeprofiteert van de NDP-regering. Er zijn meerderen die prominent aanwezig waren bij de campagnevoering tegen de NDP en nu meeliften, terwijl ze pretenderen VHP'er en tegen de NDP te zijn. Onnodig om te zeggen dat dit soort campagneleiders van de voorzitter van de VHP niet gebaat zijn bij het naar huis sturen van de NDP-regering. Wanneer dan de voorzitter van de VHP de hele tijd aangeeft dat de regering haar mandaat moet teruggeven, maar niet beseft dat hij dan zijn, zeg maar intieme kring daardoor in de wielen rijdt, aangezien hun belangen niet zijn gebaat met het voeren van oppositie of het naar huis sturen van deze regering, kan ik alleen medelijden hebben met hem. 

  Als een zichzelf noemende 'leider' scenario's van kwaadwilligen niet kan inzien, moet die ernstig bij zichzelf te rade gaan of hij wel geschikt is voor de politiek. Mijn conclusie daarover heeft er mede toe geleid dat ik de VHP de rug heb toegekeerd. 

  Ik ben hard tegen corruptie (op het ministerie van Juspol weet men dat ik niemand ontzie die denkt een loopje te moeten nemen met de dienst), maar de oproep die van VHP-zijde steeds wordt gedaan om corruptie te bestrijden maakt op mij geen enkele indruk en is naar mijn mening een loze kreet om zieltjes te winnen. 

  Indien het de VHP-voorzitter ernst is met het bestrijden van corruptie, dient hij intern te beginnen. Zullen we beginnen te onderzoeken hoe ex-ministers en DNA-leden van de VHP aan gronden zijn gekomen. 
  Hoe sommigen aan grote lappen grond zijn gekomen. 
  Hoe sommigen zelfs papier en memo stencils naar huis hebben gedragen bij de wisseling van de wacht. 
  Hoe sommigen camera installaties van bijkans USD 100.000 van de staat kregen. 
  Hoe ministers privé stichtingen en NV's oprichtten om staatsgebouwen te inventariseren en daarvoor USD 600.000 opstreken. 
  Hoe onder sommige ministers er gelden werden aangenomen voor gunningen. 
  Hoe sommigen terreinen van landbouwcoöperaties onteigenden. 
  Hoe sommigen een ministerie tot familiezaak maakten. 
  Hoe districtssecretarissen de mogelijkheid hebben gekregen om te speculeren met Gronden en daardoor pompstationhouders zijn geworden, grootgrondbezitters zijn geworden, autohandelaren zijn geworden. 

  Ik ben de Almachtige dankbaar dat ik niet heb meegedaan aan die zweefteki, doch met een compleet schone lei ben vertrokken uit die partij en wat te mijner kennis werd gebracht ook aan de kaak heb gesteld in het openbaar, hetgeen mij nimmer in dank werd afgenomen door partijprominenten die een bepaald belang hadden daarbij. 

  Als we corruptie willen onderzoeken moet dat grondig, zonder aanzien des persoons en zonder afbakeningen geschieden. De VHP-voorzitter wordt gecompromitteerd door zijn omgeving en heeft geen recht van praten over corruptie bestrijding zolang hij intern geen schoon schip maakt, want er zijn oranje puinhopen die al jaren stinken. 

  Mr. Drs. Sharmila Kalidien - Mansaram 
  (a tittre personel)

  Raffinaderij Staatsolie buiten bedrijf vanwege grote onderhoudsbeurt

  Directeur Elias: 'Er is niets aan de hand, het gaat om een geplande operatie'

  'Op 1 februari moet de raffinaderij weer worden opgestart, voorraden zijn van tevoren opgebouwd'


  De raffinaderij van Staatsolie is eind vorige week buiten bedrijf gesteld voor een grote onderhoudsbeurt. 'Er is niets aan de hand. Het gaat om een geplande operatie. Er is voldoende diesel en gasoline in voorraad voor de Gow2-pompstations. De voorraden zijn vooraf opgebouwd, rekening houdend met de onderhoudsbeurt', zegt algemeen directeur Rudolf Elias van Staatsolie vandaag, maandag 23 januari 2017, in de Ware Tijd.

  'Het streven is om per 1 februari de raffinaderij weer op te starten en dan vergt het vijf tot zes dagen alvorens diesel en gasoline weer geproduceerd en geleverd kunnen worden. Mensen zijn gewend de grote vlam uit de hoogste toren te zien. Als dat er niet is, beginnen ze zich kennelijk af te vragen of er iets aan de hand is', stelt de directeur.

  Maar, de directeur benadrukt dat er niets aan de hand is. De overige brandstofleveranciers zijn op de hoogte van de geplande onderhoudsbeurt.

  Een van de zuiveringsonderdelen, de koolwaterstofunit, wordt vernieuwd. 'Dergelijke onderdelen moeten van tijd tot tijd worden vervangen. Dit onderdeel is ook al twee jaar in bedrijf. Daarnaast wordt de gelegenheid aangegrepen om diverse kleinere onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.'

  Overdracht en splitsing district Wanica 1 minuut voor 12 afgeblazen

  'Het staatsbesluit van nieuw aan te stellen districtscommissaris Ramai is nog niet goedgekeurd'


  De voorgenomen splitsing van het district Wanica en de overdracht van districtscommissaris Roline Samsoedin aan Sarwankoemar Ramai en Audrey Hankers is vanochtend op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden al arriveerden. Dit laat een medewerkster van het commissariaat Wanica weten, zo bericht de Ware Tijd vanochtend, maandag 23 januari 2017, op haar website.

  'Het staatsbesluit van Ramai is nog niet goedgekeurd', zegt ze. Alle voorbereidingen waren getroffen en de uitnodigingen verstuurd.

  Het district Wanica wordt vanwege de uitgestrektheid ervan opgedeeld in twee bestuursgebieden, naar voorbeeld van Paramaribo. De ressorten Kwatta, Saramaccapolder en Koewarasan vallen na de opdeling onder beheer van Wanica Noordwest, terwijl Lelydorp, Houttuin, Domburg en de Nieuwe grond onder beheer vallen van Wanica-Zuidoost.

  Een nieuwe datum voor de overdracht is nog niet bekend. De minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, is op het commissariaat en in beraad met de betrokkenen

  Leden BvL en ALS wijzen voorstel regering af, staking wordt voortgezet

  Regering biedt leerkrachten Srd 500 per maand extra in afwachting herwaardering


  Leerkrachten eisen echter herwaardering per direct en niet per eind maart


  De algemene ledenvergadering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben vanochtend, maandag 23 januari 2017, het voorstel van de regering afgewezen. De regering heeft de leerkrachten Srd 500 per maand aangeboden in afwachting van de herwaardering, zo bericht Starnieuws. 

  Vakbondsleider Wilgo Valies heeft vanochtend in Mata Gauri verslag gedaan over de besprekingen die gehouden zijn met de regering. Er is vrijdag en zondag gesproken.

  De regering heeft gesteld dat de invoering van de herwaardering eind maart ingaat. Het zouvolgens de regering administratief niet mogelijk zijn om deze meteen door te voeren.

  De leerkrachten kregen vooruitlopend op de invoering van de herwaardering Srd 375 per maand. De regering is bereid het bedrag op te voeren naar Srd 500 per maand tot eind maart. De leden hebben echter aangegeven dat zij de herwaardering per direct willen.

  Voor morgen zijn de onderwijsgevenden opgeroepen om zich weer te melden. Het onderwijs wordt dus nog niet hervat.

  Restaurant Bistro Le Clochard in Riffort Village, Curaçao, is failliet

  'Het faillissement is op eigen verzoek uitgesproken'


  Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, maandag 23 januari 2017, dat het chique restaurant Bistro Le Clochard (zie foto - Bron: Panoramio) in Riffort Village failliet is verklaard. Het bekende en markante restaurant in de voormalige ‘boogjes’ van het fort in Otrobanda werd in 1978 geopend door Freddy Berends, die in 2012 overleed. Zijn zoon Ghislain Berends, die al samen met zijn vader werkte bij een van Curaçaos hoogst gewaardeerde eetgelegenheden, stond de afgelopen jaren als directeur aan het roer. 

  Afgelopen zaterdag maakte het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne in het Antilliaans Dagblad met een advertentie bekend dat de besloten vennootschap Ghisteje bv ‘in staat van faillissement is verklaard’ met benoeming van rechter Pieter de Kort tot rechter-commissaris en aanstelling van advocaat Stan van Liere tot curator.

  'Het faillissement is op eigen verzoek uitgesproken', aldus de curator in een reactie.

  Uit de advertentie valt op te maken dat het faillissement reeds op 19 december 2016 bij vonnis is uitgesproken. Ghisteje bv, of zoals de advertentie tussen haakjes achter de formele naam meldt ‘Bistro Le Clochard’, werd in december 2004 opgericht (maar de zaak zelf bestond toen al veel langer). De bedrijfsomschrijving luidt: de exploitatie van een restaurant. Bestuurder is de 39-jarige Ghislain Berends. Hij werd geboren in het jaar dat Bistro Le Clochard, volgens de website van het restaurant, voor het eerst de deuren opende: in 1978.

  Het was de droom van Alfredo Enrique ‘Freddy’ Berends - die in het Zwitserse Luzern zijn opleiding had genoten - om op die specifieke locatie zijn bistro te starten. In die tijd was Riffort nog een verlaten en door ‘chollers’ - zwervers en drugsverslaafden - bewoonde omgeving, pal naast een oude elektriciteitscentrale die later werd ontmanteld. Maar, Berends zette door en creëerde een klasserestaurant, geliefd bij zakenlieden en toeristen.

  Met de komst van het Renaissance Hotel van Meta Corp ernaast en de latere incorporatie van het fort veranderde de omgeving drastisch en bleef Le Clochard een trekpleister voor de fijnproever. Ghislain Berends laat in een reactie weten pas later deze week met een verklaring te komen, omdat hij eerst bepaalde zaken moet afhandelen. Het is niet bekend of het restaurant eventueel onder een andere naam - of een andere vennootschap - verder gaat.

  Curaçaose universiteit en China University of Petroleum in Beijing en Guangdong Zhenrong Energy tekenen MoU

  CUPB en GZE willen opzet afdeling petrochemie aan UOC financieel ondersteunen


  Na een presentatie begin vorige week werd vrijdag 20 januari een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de Curaçaose universiteit UoC enerzijds en de China University of Petroleum in Beijing (CUPB) en Guangdong Zhenrong Energy (GZE) anderzijds. Dat heeft de universiteit van Curaçao bekendgemaakt, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 januari 2017.

  Een en ander gebeurde tijdens een eenvoudige ceremonie in aanwezigheid van waarnemend minister van Onderwijs Hensley Koeiman (MAN), die tevens premier is.


  Volgens rector magnificus Francis de Lanoy zijn CUPB en GZE - laatstgenoemde heeft grote belangstelling om de Isla-raffinaderij over te nemen en na een miljardenmodernisering te exploiteren - van plan financieel bij te dragen aan de oprichting van een gespecialiseerde afdeling petrochemie, die op den duur ook kan uitgroeien tot een faculteit petrochemie. Dit opent der weg voor de UoC om meer en gerichter wetenschappelijk onderzoek te doen en lokaal kennis te vergaren op het terrein van de petroleumindustrie. Volgens de universiteit had zo’n faculteit eigenlijk allang hebben moeten bestaan, gezien het feit dat de raffinaderij al een eeuw op Curaçao is gevestigd. Eerst als eigendom van Shell en sinds 1985 als eigendom van het Land Curaçao en gehuurd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.

  Op korte termijn zullen de UoC en CUPB werken aan de uitvoering van het zogeheten Work Force Development Plan (WFD). Dit WFD zal instrumenteel zijn voor de opleiding en voorbereiding van 4.500 gekwalificeerde arbeidskrachten die ingezet zullen worden voor de modernisering en upgrading van de raffinaderij, de energiecentrale CRU (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal bij Bullenbaai. Dat aantal van 4.500 staat in het persbericht van de UoC van gisteren (zie onderaan).

  In een eerder persbericht van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) van 19 januari wordt melding gemaakt van 4.000 werknemers.

  De universiteit gaat ervan uit dat in de eerste helft van 2017 gestart kan worden met de opleiding van bouwvakkers, inspecteurs, voorlieden in de HSE (Health Safety and Environment), operators en technische werkers. GZE, als onderneming die verantwoordelijk wordt voor zowel de modernisering als voor de verbetering van het ‘menselijk kapitaal’, is van mening dat de UoC een belangrijke rol kan spelen in de realisering van de Work Force Development. Dit in nauwe samenwerking met de China University of Petroleum.

  GZE-topman Binyan Chen sprak filosoferend dat het tien jaar kost om een fruitboom te kweken, maar dat het honderd jaar duurt om mensen tot wasdom te brengen. Guangdong Zhenrong hoopt in gezamenlijkheid het petroleumintellect op Curaçao te cultiveren.

  Wang Wenchao van CUPB verklaarde, dat zijn universiteit klaar is om lokaal talent te helpen bij hun ontwikkeling. Niet alleen in de olie-industrie, maar ook op het gebied van financiën, administratie, bancaire activiteiten en toerisme.

  Premier en tevens minister van Onderwijs Koeiman zei hoge verwachtingen te hebben dat ook studenten uit de regio hun opleiding bij de UoC op Curaçao kunnen volgen. Daarom is de samenwerking tussen beide universiteiten uniek voor Curaçao; en Koeiman zal steun en medewerking verlenen waar nodig.

  Dit MoU, aldus de lokale universiteit, vloeit voort uit het hoofdlijnenakkoord Heads of Agreement (HoA) dat op 19 november werd ondertekend door het Land Curaçao. Daarin verbindt GZE zich aan de algehele upgrading van de Isla - inclusief een veel schonere productie die voldoet aan de hoogste internationale normen - voor een termijn van 40 jaar.

  Universidat di Kòrsou Dr. Moises da Costa Gomez a firma MoU pa koperashon ku GZE i China Petroleum
  Durante di un seremonia simpel den presensia di Minister (Interino) di Enseñansa, Siensia, Kultura i Deporte Hensley Koeiman a tuma lugá djabièrnè 20 di yanüari firmamentu di un Memorandum of Understanding (MoU) entre Universidat di Kòrsou (UoC), China University of Petroleum na Beijing (CUPB) i e kompania estatal Chines Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd (GZE).
  Segun deklarashon di Rector Magnificus di UoC Francis de Lanoy, GZE i CUPB ta dispuesto pa aportá na e invershonnan nesesario pa desaroyá un departamentu nobo spesialisá riba e tereno petrokímiko, kual riba término largu por bira un fakultat petrokímiko kompleto. Esaki ta amplia posibilidatnan pa UoC bai hasi mas investigashon akadémiko i asina profundisá e konosementu lokal riba tereno petrolero. Pa ta franko, pa UoC ta konta ku un fakultat asina lo mester tabata eksistí kaba na Kòrsou, konsiderando e hecho ku tin un refineria establesé aki ya pa un siglo kaba.
  E MoU ta e base pa yega na un koperashon estrecho i di término largu entre e dos universidatnan. E promé meta ku UoC i CUPB huntu a pone pa logra, ta algu ku lo mester keda kristalisá riba un término hopi korto. E intenshon ta pa e dos universidatnan huntu ehekutá e asina yamá Work Force Development Plan (WFD). For di fin di aña pasá GZE ta negoshando ku Refineria di Kòrsou (RdK) un kòntrakt pa modernisashon i upgrading di Refineria Isla, CRU i Bullenbaai, i e WFD ta instrumental pa desaroyá un kantidat di 4.500 trahadó den e modernisashon i upgrading aki. Ta planifiká pa kuminsá ya den e promé mitar di 2017 ku entrenamentu na trahadónan di konstrukshon, inspektor, forman den Health Safety and Environment (HSE), operator i trahadó tékniko.
  GZE, komo e kompania ku lo ta responsabel pa tantu e modernisashon komo desaroyo di e kapital humano, a konsiderá ku UoC por hunga un ròl prominente den e WFD aki, den koperashon ku China University of Petroleum. E universidat aki, ku ta spesialista den e sektor petrolero, tin un netwerk internashonal hopi ekstenso i ta usa kompanianan petrolero di renombre komo Training Partner, manera British Petroleum, Shell, Total, Schlumberger i China National Offshore Oil Corporation.
  Filosófikamente presidente di GZE Binyan Chen a deklará na e seremonia ku pa kultivá un palu di fruta ta tuma 10 aña, pero pa kultivá hende ta tuma 100 aña. GZE ta spera ku a base di koperashon lo por sigui kultivá e intelekto petrolero na Kòrsou. Wang Wenchao di China University of Petroleum a añadí ku su universidat ta kla pa sigui desaroyá e talento lokal riba vários otro tereno tambe, refiriendo entre otro na áreanan gerensial, finansiero, atministrativo, bankario i turístiko. Minister Hensley Koeiman ta mira posibilidatnan grandi pa studiantenan den region Karibense tambe bin studia na UoC. Ta p’esei pa e, e koperashon entre e dos universidatnan ta un oportunidat úniko pa Kòrsou, i e lo duna tur sosten i koperashon kaminda ta nesesario pa logra esaki.
  E MoU aki ta un di e resultadonan konkreto di e akuerdo den liñanan grandi (‘Heads of Agreement’) ku GZE a firma ku Gobièrnu di Kòrsou i RdK riba 19 di novèmber 2016. Den e akuerdo aki GZE a komprometé su mes pa modernisá e refineria, CRU i e terminal na Bullenbaai pa nan por kumpli ku e normanan medioambiental internashonal di mas haltu. GZE lo hür i operá e refineria i CRU pa 40 aña. Den kuadro di esaki GZE tambe tin e responsabilidat pa produsí e Work Force Development Plan pa mas tardá 30 di aprel awor. GZE awor aki, durante di su bishita na Kòrsou, a entregá e promé konsepto di e plan.

  KLM-passagiers met 52 uur vertraging alsnog van Curaçao op weg naar Amsterdam

  Defect toestel heeft recent paar keer te maken gehad met technische problemen


  KL 736 van vrijdagmiddag is 52 uur later gisteravond alsnog vertrokken, maar dan als KL 738. Zo bevestigt de KLM vandaag, maandag 23 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad. De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor een ander toestel moeten inzetten, dat leeg vanaf Schiphol kwam, omdat het in het weekend toch niet lukte de ‘City of Lima’ te laten vliegen, nadat de meest linkse motor vrijdagmiddag na het opstijgen vanaf Curaçao defect was geraakt als gevolg van een ‘birdstrike’. 

  Aanvankelijk was de verwachting dat de ruim 400 passagiers een dag later alsnog met hetzelfde toestel konden vertrekken. Daarvoor waren onderdelen, fanblades, een grondwerktuigkundige en een technicus zaterdag ingevlogen. Met een speciaal cameraatje is gekeken hoe de binnenkant van de motor eruitzag en werden de buitenbladen vervangen. Een klus van vier tot acht uur. Een eerste test gaf hoop dat het goed zat. Maar, toen even later de Boeing 747-400 zonder nog passagiers aan boord met enkel piloten en technici aan boord, na getaxied te hebben naar het begin van de startbaan, volle toeren maakte, bleek uit de geconstateerde vibratie dat het toch niet in orde was.

  De passagiers die op vrijdagavond waren ondergebracht in hotels, zaten ondertussen al wel weer te wachten in de vertrekhal van Hato en kregen dus opnieuw te horen dat de vlucht naar Schiphol moest worden geannuleerd.

  Het merendeel reageerde teleurgesteld maar begripvol; enkelen waren boos uit frustratie. 'Maar, dit is typisch een geval van volstrekte overmacht', zegt Arianne Staal van het KLM-kantoor op Curaçao, zelf toevallig passagier voor deze vlucht. 'Wij hebben echt alles gedaan wat in ons vermogen lag. Hoewel de hotels behoorlijk vol waren, hebben we toch beide avonden iedereen die niet op Curaçao een verblijfadres heeft kunnen onderbrengen.'

  Toen zaterdagavond bleek, dat de Lima toch niet kon vertrekken, omdat er een geheel nieuwe motor moest komen, werd besloten een ander vliegtuig in te zetten. Dat arriveerde gisteravond rond zeven uur en vertrok een uur later met bestemming Amsterdam. Passagiers werden op de hoogte gehouden via e-mail, Facebook, telefoon en de hotels. 'Gelukkig was er geen sprake van een sneeuwbaleffect', aldus Staal.

  Zowel de vlucht van zaterdag als de andere reguliere rechtstreekse vlucht van zondag is gewoon doorgegaan. Reizigers met grote urgentie op ‘pechvlucht 736’ zijn zo veel mogelijk overgeboekt, maar ook deze vluchten waren al vrijwel helemaal volgeboekt. De Lima staat de komende dagen nog op Hato. De kist staat nu geparkeerd ter hoogte van de cargo-gebouwen. Een nieuwe motor kan niet worden vervoerd met een gewone Boeing 747, ook al is dit een groot toestel, maar moet met een speciaal vrachtvliegtuig worden overgebracht. Dan moet de motor nog worden vervangen en dat kost alles bij elkaar enige tijd.

  Het is overigens niet de eerste keer dat de Lima de afgelopen dagen getroffen is door technische- en andere problemen. Maandagavond 16 januari was de Boeing 747 onderweg van Amsterdam naar Nairobi in Kenia, maar keerde veilig terug op Schiphol nadat een technisch mankement was ontdekt. Aan boord waren 376 passagiers. Volgens een woordvoerster van de KLM werd het mankement buiten het Europese luchtruim ontdekt. Wat er aan de hand was, kon ze niet zeggen. Bij de landing waren geen voorzorgsmaatregelen nodig. 

  Besloten was naar Schiphol terug te vliegen, omdat daar een gecertificeerde technicus de reparatie met gecertificeerde onderdelen dient uit te voeren en omdat naar omstandigheden de overstapmogelijkheden voor de passagiers dan het grootst waren. De vliegveiligheid was niet in het geding.

  Hetzelfde toestel (City of Lima - zie foto - Bron: visitingphx), was zondag 15 januari onderweg van Paramaribo naar Amsterdam en kreeg te kampen met een valse brandmelding. 

  De City of Lima uit 1991 heeft een geschiedenis van incidenten, vooral op vluchten naar het Caribisch gebied. In 2009 keerde de Boeing 747 op de luchthaven van Curaçao voor vertrek terug naar de gate omdat ruim 20 passagiers wilden uitstappen. Ze vertrouwden het toestel niet meer, schreef de website Luchtvaartnieuws.nl destijds. Het toestel zou op de Antillen een 'bedenkelijke reputatie' hebben gehad.


  (Red. De Surinaamse Krant/Antilliaans Dagblad)

  Politie van Zanderij onderschept truck met lading gestolen boomstammen

  Controlepost SBB te Pikin Saron laat truck zonder te controleren passeren

  (Bron foto: SBB)
  Diefstal houtblokken uit een concessegebied te Tibiti brengt mogelijk corruptie bij SBB aan het licht


  De politie van Zanderij heeft gisteren een stokje gestoken voor een poging om houtblokken op klaarlichte dag te stelen. Het ruwe hout heeft een straatwaarde van vierduizend Amerikaanse dollar en werd illegaal opgehaald van een concessie in het Tibitigebied, dop weg naar West-Suriname. Het optreden van de politie zal er mogelijk toe leiden, dat een veel ernstiger probleem van corruptie bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aan het licht komt. Dit is tegenover de Ware Tijd bevestigd door Avinash Wahi, hoofd voorlichting van SBB, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 23 januari 2017.

  De diefstal werd ontdekt door de eigenaar van de houtconcessie, Saheed Mohan. 'Ik kreeg zaterdagavond rond tien uur een tip dat er een truck zonder toestemming beladen werd op mijn concessie. Wij rukten gelijk met twee voertuigen uit en signaleerden de truck die reeds onderweg was, vermoedelijk naar de stad. Wij besloten om het transport te schaduwen om te zien wat er zou gebeuren bij de controlepost van SBB te Pikin Saron. Tot onze verbazing is de truck met lading geen moment gesommeerd om te stoppen door de twee dienstdoende boswachters die zichtbaar aanwezig waren.'

  Hij schakelde de politie en het dagelijkse bestuur van SBB in en de truck met lading werd door de politie van Zanderij onderschept en in beslag genomen. De chauffeur, onbekend bij de eigenaar van het hout, werd aangehouden en overgebracht naar de politiepost te Rijsdijk waar hij ingesloten is. 

  Maar, er is veel meer aan de hand in deze zaak, zo schrijft de Ware Tijd. Het is namelijk verboden om in het weekend houtblokken te transporteren uit concessiegebieden. Daarnaast hebben de dienstdoende boswachters oogluikend toegelaten dat er hout illegaal langs hun post getransporteerd werd. Mohan: 'Het onderzoek zal moeten uitwijzen of zij betrokken zijn bij de diefstal. Maar, dit is sowieso een schande voor de SBB die er juist is om ons te beschermen tegen dit soort praktijken.'

  De ondernemer is wel blij dat de leiding van de SBB volledige medewerking heeft verleend. Het dagelijkse bestuur van de stichting, een werkarm van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, heeft ook een onderzoek ingesteld.

  Voorzitter Berenstein van C-47 vindt dat er genoeg redenen zijn om solidair te zijn met BvL/ALS

  'De leerkrachten zien zich eerder vertegenwoordigd door Valies dan door Nerkust'


  Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, zegt dat er genoeg redenen zijn om solidair te zijn met de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Dit is niet bedoeld om vakbondsleider Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), onaangenaam te zijn. Nerkust heeft zijn bestuursfunctie bij C-47 zaterdag met onmiddellijke ingang neergelegd. Hij vindt het ondermijnend dat de vakcentrale, vakbondsleider Wilgo Valies van de BvL en ALS ondersteund. 

  Berenstein zegt vandaag, maandag 23 januari 2017, op Starnieuws dat de FOLS opgericht is vanuit C-47. 'Ik vind het ook erg om te zien dat er een leegloop is ontstaan bij de FOLS. Veel leerkrachten zien dat hun belangen beter behartigd wordt door Valies', stelt Berenstein.

  De C-47 topman merkt op dat het om drie zaken gaat, waarom BvL en ALS ondersteund worden.
  Ten eerste is er een overeenkomst gesloten met de regering dat de herwaardering van de leerkrachten per 1 januari zou worden ingevoerd. Dit is niet gebeurd. De regering heeft eenzijdig bepaald dat de ingangsdatum van de herwaardering verschoven wordt naar eind maart.

  Op de tweede plaats waren er issues rond de O.S. Uitkijk en A.R. Leeuwinschool. Het is de ALS die opgekomen is voor deze twee scholen. De kwestie bij de A.R. Leeuwinschool is opgelost met de leiding van de Evangelische Broedergemeente Suriname. De BvL en ALS hebben krachtig stelling genomen tegen het besluit van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om een schoolleider van buiten op de O.S. Uitkijk te benoemen.

  Ten derde heeft de regering een hele week niets gedaan om te praten met de BvL en ALS om het probleem op te lossen. Dit, terwijl het onderwijsproces enorm is gestagneerd.

  Berenstein zegt verder, dat de leerkrachten zich eerder vertegenwoordigd zien door Valies dan door Nerkust. 'Het is jammer dat Nerkust heeft bedankt en niet open stond voor onze zienswijze, maar wij weten dat de werkers ontevreden zijn, want wij spreken hen ook', stelt Berenstein.

  Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB) wordt politieke partij

  Beweging wordt komende maanden omgebouwd tot partij....


  De Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB) hield zaterdag haar Opo Yari aan De Craneweg in Lelydorp. HVB-voorzitter Raymond Sapoen kondigde hierbij aan dat de beweging in de komende maanden omgebouwd zal worden tot een nieuwe politieke partij. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 januari 2017.

  Sapoen verzocht de aanwezigen om de nieuwe politieke partij financieel te ondersteunen. Hijzelf heeft de eerste financiële bijdrage geleverd voor de oprichting van de nieuwe partij.

  Gersie, governor CBvS: 'Kasreserveregels voor bankwezen zijn streng'

  'De DSB steekt qua kwaliteit ver boven de andere banken uit'

  'Er moet dit hele jaar loonmatiging komen'


  De kasreserveregels voor het Surinaamse bankwezen zijn streng. Banken zijn verplicht 35% van alle Srd–tegoeden in kas te houden. Voor vreemde valuta is de kasreserve 50%. Het totaal aan kasreserve bij de banken is Srd 4,4 miljard en 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Kasreserve is een voorzorgsmaatregel om de druk op de liquiditeit te voorkomen. De president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), governor Glenn Gersie, is afgelopen weekeinde in het radioprogramma Welingelichte Kringen van ABC ingegaan op de kwestie van De Surinaamsche Bank (DSB), zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 23 januari 2017.

  Gersie noemde het kasreservesysteem 'tof'. Hij wees erop, dat de normen vrij hoog zijn. Gersie legde uit dat er bij elk management iets verkeerd kan gaan. Het bedrijf kan middelen hebben uitgezet en plotseling is de kredietnemer niet in staat het geld terug te betalen. Deze verliezen worden dan afgeschreven van het kapitaal, het vermogen van de instelling.

  Volgens hem zijn de moeilijkste dagen binnen de DSB nu achter de rug. Hij zei, dat de DSB qua kwaliteit ver boven de andere banken uitsteekt. De DSB heeft kredieten uitgezet en heeft verliezen geleden doordat grote kredietnemers plotseling niet meer konden betalen. Die verliezen zijn afgeschreven van het vermogen van de bank, wat betekent dat het kapitaal van de bank erodeert. Bij de DSB is het niet nodig gebleken om de kasreserve aan te spreken.

  De Centrale Bank van Suriname heeft als toezichthouder de verzwakking van kapitaal bij DSB gezien en geconstateerd, dat in de verre toekomst het kapitaal verder zou kunnen verzwakken. De Centrale Bank heeft de DSB gevraagd om zijn kapitaal te versterken. Beide aandeelhouders, Assuria en de Staat Suriname, komen met een forse input zodat de instelling goed zit volgens de liquiditeits- en solvabiliteitsnorm. Gersie benadrukte, dat de inbreng van de Staat middelen zijn die vrij waren. 'Het zijn geen middelen die we pats boem van de Staat halen. We zijn er al heel lang mee bezig en de Staat beschikt over die middelen.'

  In de komende periode houdt de Centrale Bank extra toezicht bij de DSB. 'De moeilijkste momenten zijn achter de rug en we zorgen dat de stabiliteit blijft in de financiële sector.'

  De overheid behoorde tot de groep risicovolle kredietnemers. Maar, volgens Gersie zijn er sinds eind vorig jaar stappen ondernomen om de kredieten van de Staat in te lopen. 'Bij kredieten is het altijd een risico. Bij elke bank is dat zo. Het gaat erom dat de economische omstandigheden veranderen.'

  Verder zei hij, dat er loonmatiging moet komen dit hele jaar. Hij vindt wel, dat de ambtenaren die in de laagste loonreeksen zijn, een kleine aanpassing zouden moeten krijgen. Gersie wees erop dat salarisverhogingen van structurele aard zijn. Elke maand moet het verhoogde bedrag worden neergeteld. Op dit moment zou een forse salarisverhoging de inflatie aanwakkeren. De inflatie over vorig jaar zal volgens de governor tussen de 50 tot 55% uitkomen. Dit jaar moet de inflatie teruggedrongen worden. Volgens Gersie is het belangrijk dat iedereen eraan mee zal werken.

  Indien om koopkrachtversterking wordt gevraagd, betekent het dat er minstens 55% loonsverhoging moet worden gegeven. Dat is nu niet mogelijk.

  Bond van Leraren heeft goed gesprek gehad met een regeringsdelegatie

  Bondsvoorzitter Valies bespreekt uitkomst overleg met leden in Mata Gauri, Kwattaweg


  De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) vergadert niet meer in Theater Unique. De onderwijsgevenden zijn opgeroepen om zich vanochtend, maandag 23 januari 2017, om acht uur te melden bij Mata Gauri aan de Kwattaweg. 

  De BvL en de ALS hebben dus besloten de leerkrachten niet meer naar het centrum te laten komen. Gekozen is voor Mata Gauri om te vergaderen. Op de agenda staat deze ochtend bespreking van de uitkomst van de onderhandelingen met de regering. Indien de leden akkoord gaan met het bereikte resultaat, dan gaan de onderwijsgevenden weer naar school.

  Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat de BvL, onder leiding van Wilgo Valies, vrijdag en gisteren een goed gesprek heeft gehad met een regeringsdelegatie.

  De BvL en ALS hebben besloten om deze ochtend tijdens een algemene ledenvergadering de onderwijsgevenden te informeren over de uitkomst van het onderhoud dat gevoerd is met de regering. Deze vergadering is slechts toegankelijk voor leden van de BvL en ALS.

  Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt in een reactie, dat er geen delegatie meer gestuurd wordt naar de vergadering. Deze is slechts bestemd voor onderwijsgevenden. 'Wij hebben besloten het resultaat van de vergadering af te wachten. Wij zullen blij zijn als het positief is, want ook onze kinderen zijn verstoken van onderwijs.'


  FOLS-voorzitter spuit weer zijn gal over staking leerkrachten en zijn bondscollega Valies

  Nerkust blijft jammerend volhouden dat staking politiek wordt gestuurd


  De nieuwswebsite Starnieuws biedt zondag 22 januari 2017 Marcellino Nerkust, president ofwel gewoon voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) weer de gelegenheid zijn gal te spuwen over de staking van leerkrachten aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en voorzitter Wilgo Valies.

  Zo jammert Nerkust, dat hij vrijdag niet aanwezig was bij het gesprek dat de regeringsdelegatie gevoerd heeft met de Bond van Leraren (BvL). 'Wij waren niet uitgenodigd', aldus Nerkust.

  Hij beweert, dat er geen wijzigingen kunnen komen in de overeenkomst of het herwaarderingsprogramma zonder de FOLS. Samen met de BvL heeft de FOLS een overeenkomst met de regering. Nerkust zegt verder, dat Valies, voorzitter van de BvL, op de hoogte was van het herwaarderingsprogramma. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met Valies erbij. Het enige dat nu kan spelen is dat het herwaarderingsprogramma niet per 1 januari is uitgevoerd. De FOLS vindt dat de twee maanden tot maart overbrugd kunnen worden. Zeker, omdat de regering de Srd 375 per maand vooruitlopend op de herwaardering doorbetaald aan de leerkrachten.

  De FOLS staat dus achter het herwaarderingsprogramma. Nerkust vindt daarom, dat de staking niet nodig is en dat dat vanaf het begin politiek bedreven wordt. Het Assembleelid Edward Belfort van de ABOP was tot in Theater Unique aanwezig. Verschillende politieke partijen hebben aangegeven dat zij de staking fysiek zullen ondersteunen.

  Het is voor Nerkust daarom dan ook duidelijk, dat het om een politieke strijd gaat en niet om vakbondsactie. Kort door de bocht reactie. Immer, de oppositiepartijen in het parlement en Belfort treden uit eigener beweging op en worden niet aangestuurd of uitgenodigd door Valies. Van een politieke strijd, zoals door onder andere Nerkust wordt beweerd, is dan ook geen sprake..... Het zijn juist hij en anderen uit coalitie-zijde die er een zogenoemde politieke strijd van maken door hun insinuerende opmerkingen via de media.

  (Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

  DENK eist 30.000 euro van vertrokken kandidaat Tweede Kamerlid Sylvana Simons

  Simons zou contractuele verplichtingen niet zijn nagekomen


  DENK eist geld van Sylvana Simons die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Tweede Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist DENK een schadevergoeding. Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt zondag 22 januari 2017 berichtgeving hierover van de NRC, zo bericht De Telegraaf. 

  Volgens de NRC wil DENK 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen. 'Het is nu aan de advocaten.'

  Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en 'als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen.' Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting. Hij zegt te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. 'Dat was niet onze keuze.'

  Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. 'DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.'

  Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken.
  DENK komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.